12 tipov, ako na pozitívny prístup k životu aj v ťažkých životných situáciách

12 tipov, ako na pozitívny prístup k životu aj v ťažkých životných situáciách

Cvičíte pravidelne? Dobre robíte. Rovnako, ako pracujeme na svojej kondičke a na vzhľade, aby sme sa vo svojom tele cítili výborne, je potrebné pracovať aj na našej mysli, aby nám bolo dobre tiež po psychickej stránke. Hlavne v dobe, kedy sme obklopení situáciami, ktoré v nás vyvolávajú úzkosť alebo stres, je to o to dôležitejšie.

Stáva sa vám, že prídete z práce, máte plnú hlavu starostí a nedokážete „vypnúť“? Alebo sledujete večer správy a pociťujete úzkosť z toho, čo sa vo vašom okolí deje? Určite nie ste sami. Dobrou správou je, že existuje mnoho spôsobov, ako sa vyhnúť týmto negatívnym pocitom. V dnešnom článku si predstavíme pár tipov na udržanie pozitívneho myslenia. Vysvetlíme si tiež to, ako so svojou mysľou pracovať tak, aby ste lepšie zvládali všetky každodenné situácie.

Prečo je dôležité udržiavať si pozitívnu myseľ?

Nastavenie mysle má veľký vplyv prakticky na všetky oblasti vášho života. Z veľkej časti sa odvíjajú práve od toho, ako vnímate veci okolo vás a akým spôsobom na ne reagujete. Skúste pátrať v pamäti, čo vás v poslednej dobe rozhodilo, rozčúlilo alebo vám inak skazilo náladu. Možno práve to, ako ste na určitý podnet zareagovali, vás odlišuje od ľudí, ktorí majú „nastavenú“ pozitívnu myseľ.

Ako pozitívne reagovať na zlé situácie

Čo urobím, keď mi ráno ujde autobus?

  • Negatívne nastavená myseľ: No to bude zase deň! Už teraz nestíham, práca sa mi kvôli neskorému príchodu nakopí tak, že nebudem mať čas ani na obed. Večer prídem domov, zjem všetko, čo nájdem v chladničke, ešte viac priberiem a to všetko len kvôli autobusu.
  • Pozitívne nastavená myseľ: Nevadí, aj tak som mala v pláne ísť dnes na prechádzku, tak aspoň môžem rovno vyraziť. V pokoji si premyslím, na čom budem celý deň pracovať, utriedim si myšlienky, do práce prídem s čistou hlavou a môj deň bude maximálne produktívny.

Do ktorej skupiny chcete patriť vy – medzi ľudí, ktorých rozhodí každá drobnosť a skazí im deň alebo medzi tých, ktorí na všetkom dokážu nájsť niečo dobré? Predpokladám, že do tej druhej. Negatívne myšlienky, ktoré si nosíme v našej hlave majú totiž vplyv nielen na našu náladu, ale tiež na hladinu stresu či úzkosti. V krátkodobom meradle nám môžu tieto stavy zvýšiť výkon, keď napríklad pred dôležitou prezentáciou pomôžu s maximálnou sústredenosťou. Navyše nabudia telo k tomu, aby zo seba vydalo maximum. Problém však nastáva vtedy, keď sa stres alebo úzkosť stane vaším dlhodobým spoločníkom. Výnimkou potom nie je rozvoj fóbií, úzkostných porúch, agresivity, depresie, porúch príjmu potravy, sexuálnych disfunkcií či zvýšenie rizika samovraždy. [2]

Zo začiatku môže rozvíjanie pozitívnej mysle pôsobiť ako nadľudská úloha. Opak je však pravdou. Existuje mnoho jednoduchých praktík, ktoré môžete postupne aplikovať vo svojom živote, a tak zvýšiť kvalitu vašich bežných dní.

Ako zvládnuť to, aby sme si udržiavali pozitívnu myseľ?

Pozitívne myslenie nie je len o tom, že by sme mali byť šťastnejší a prejavovať pozitívny prístup k udalostiam či situáciám. Ani to však neznamená, že sa z vás musia stať slniečkari vyhľadávajúci dúhu a jednorožce. Zjednodušene povedané, ide o životnú filozofiu, ktorá vám v dlhodobom meradle môže pomôcť vytvoriť v živote ozajstné hodnoty a rozvíjať schopnosti, ktoré vám budú spríjemňovať bežné dni. [1]

V súvislosti s pozitívnym myslením hrajú pozitívne emócie v našom živote dôležitú rolu, lebo majú účinok na naše ďalšie konanie a na výkonnosť. Napríklad pozitívne emócie v podobe „radosti“, ktorá sa objaví vo vašom živote (môže byť spôsobená mnohými podnetmi), vyvoláva radosť z ďalších vecí a chuť pustiť sa do ďalších aktivít. V praxi to znamená, že človek, ktorý začne pociťovať radosť, môže mať väčšiu chuť tvoriť, ísť si zašportovať, posunúť svoje hranice a podobne. Tým, že sa s radosťou pustí do ďalších aktivít, má zároveň aj ďalšie činnosti, ktoré mu môžu radosť vyvolať opäť, čím sa vytvára určitý kolobeh pozitívnych emócií. [2]

„Pozitívne myslenie je mentálny a emocionálny prístup, ktorý sa sústredí na svetlé stránky života a očakáva pozitívne výsledky.“ – Remez Sasson [3]

Ako zostať pozitívni aj v ťažkom období

6 nástrojov na udržanie pozitívneho myslenia

Na začiatok si ukážeme niekoľko techník, ktoré vám môžu pomôcť aktívne rozvíjať pozitívne myslenie. [4] [5] 

1. Zachovajte si optimizmus. Snažte sa púšťať do nových vecí, riskujte a predpokladajte, že všetko dobre dopadne. Nepripúšťajte si možnosť, že by sa vaša snaha nevyplatila. Zároveň sa nenechajte zatiahnuť do pesimistického pohľadu na svet a ustavičného riešenia negatívnych udalostí.

2. Prijmite realitu. Zmierte sa s tým, že veci nedopadnú vždy podľa vašich predstáv. Ak táto situácia nastane, berte to ako hotovú vec. Neutápajte sa v negatívnych myšlienkach kvôli situácii, ktorú neovplyvníte. Určite by vás to nemalo odradiť od toho, aby ste znova skúšali nové veci.

3. Buďte odolní. Aj negatívne veci majú v živote svoje miesto. Učia nás vyrovnať sa s neúspechom, sklamaním a tiež nás vedú k tomu, aby sme sa zo zlých vecí dokázali poučiť, odraziť sa od dna a žiť ďalej. Veď aj malé deti sa učia z neúspechu. Toľkokrát museli zlyhať a spadnúť na zem, než sa naučili chodiť.

4. Buďte vďační. Aktívne oceňujte všetky dobré veci, ktoré sa vám v živote dejú. Nedarí sa vám v práci? Buďte vďační za to, že ste zdraví a máte strechu nad hlavou. Máte problémy v osobnom živote? Buďte vďační za to, že máte voľné popoludnie a môžete si zacvičiť alebo čítať knihu. Aj v tej najhoršej životnej situácii sa vždy nájde niečo, za čo môžete byť vďační.

5. Praktizujte mindfulness. Táto technika spočíva v tom, že sa naučíte žiť a vnímať prítomný okamih. Vďaka tomu dokážete lepšie oceniť každodennú radosť, ktorú možno vnímate ako samozrejmosť. Tiež vám to umožní lepšie pracovať so svojimi myšlienkami či pocitmi.

6. Zachovajte si integritu. Buďte čestní, spravodliví, úprimní a naopak, vyhnite sa klamaniu a podvádzaniu. Pokiaľ budete robiť ostatným napriek, nemôžete čakať, že s vami budú jednať inak. Vaše správanie sa vám vráti ako bumerang, a to ako v dobrom, tak aj v zlom.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Ako dostať „pozitivitu“ do každodenného života?

Keď sme sa už zoznámili s technikami, ktoré vedú k pozitívnej mysli, je potrebné určiť si jednoduché činnosti, ktoré môžete robiť každý deň, aby sa z vás časom stal pozitívne zmýšľajúci človek. Čo pre to môžete urobiť? 

1. Spríjemnite si každé ráno

Zamyslite sa nad tým, čo vám dokáže spríjemniť deň, čo vás naopak dokáže rozhodiť. Pozeráte správy, ktoré vo vás vyvolávajú negatívne pocity? Nerobte to. Namiesto toho si k rannej káve pustite svoju obľúbenú hudbu alebo si užívajte ticho, ktoré vás upokojí pred hektickým dňom.

Usmievajte sa a sami si povedzte, že bude dnešný deň úspešný a produktívny. Ak je vonku pekne, otvorte okno a vpustite domov slnečné lúče. Môžete si tiež pripraviť svoje obľúbené raňajky. Ovsená kaša s orieškovým maslom alebo lahodné palacinky musia zlepšiť deň jednoducho každému.

Ako si spríjemniť ráno

2. Berte negatívne udalosti ako príležitosť

Povedali ste si ráno, že dnešný deň bude stáť za to, no pritom sa vám nič nedarí? Môže nastať aj taká situácia a je potrebné vedieť na ňu reagovať. Nemá zmysel nadávať ani sa zrútiť. Pokiaľ sa vám niečo nedarí, zastavte sa, zrekapitulujte si, čo sa stalo a aké sú dôsledky. Po tomto kroku nastáva situácia, keď je potrebné z nepríjemnej udalosti vyťažiť maximum.

  • Rozbil sa vám obľúbený hrnček na kávu? Berte to ako príležitosť kúpiť si nový, ktorý bude ešte lepší. A ako bonus si k nemu zaobstarajte aj balenie čerstvo praženej kávy.
  • Rozišiel sa s vami partner? Konečne máte čas sa naplno venovať koníčkom, ktoré ste doteraz zanedbávali kvôli spoločným aktivitám.
  • Zlomili ste si nohu a nemôžete športovať? Máte príležitosť rozvíjať ďalšie zručnosti. Zlepšite si cudzie jazyky, prihláste sa do online kurzu alebo si konečne prečítajte knižku, na ktorú vám už niekoľko mesiacov sadá prach.

Každá situácia vám do života prináša nové veci a možnosti. Aj z tej negatívnej však môžete vyťažiť maximum. Stačí len zmeniť svoj prístup a začať na ňu hľadieť ako na príležitosť. Vedome si totiž môžeme vybrať, či situáciu prijmeme ako zlú alebo na nej skúsime nájsť niečo dobré. Pokiaľ vám nenapadá žiadne pozitívum novovzniknutej situácie, skúste sa poradiť s vašimi blízkymi.

Nebuďte materialisti, zamerajte sa na zážitky a vzťahy

3. Správajte sa k ostatným tak, ako chcete, aby sa oni správali k vám

Už ste túto poučku niekedy počuli, však? Asi na tom niečo bude. Ak sa na vás niekto usmeje, čo urobíte? Pravdepodobne úsmev opätujete. Takisto to funguje aj v negatívnom kontexte. Ak budete k niekomu hrubí, nemôžete od neho očakávať iné správanie.

Robte teda to, čo chcete od ostatných. Správajte sa k nim slušne, s rešpektom, rozdávajte komplimenty, pomáhajte druhým, prajte im úspech, podporujte ich, radujte sa s nimi a uvidíte, že sa vám také správanie bude vracať.

4. Nelipnite na hmotných veciach

Skúste byť o niečo menší materialisti. Úmyselne pátrajte v pamäti a skúste si vybaviť obdobie pred tromi rokmi. Pravdepodobne si už nespomeniete, či ste si kúpili nové nohavice alebo tričko. Istotne si však vybavíte nejaké miesto, ktoré ste navštívili, udalosť, na ktorej ste sa zúčastnili alebo silný moment, ktorý ste prežili so svojou blízkou osobou.

Snažte sa preto žiť pre zážitky a budovať si pevné vzťahy s ľuďmi, ktorí sú pre vás dôležití. To z vás v konečnom dôsledku urobí pozitívne zmýšľajúceho človeka viac než hmotná vec, ktorú by ste si kúpili a o niekoľko rokov si na ňu ani nespomenuli.

5. Chváľte sa aj za drobné pokroky

Pochváliť ostatných za niečo beriete ako samozrejmosť, ale ruku na srdce, viete pochváliť aj sami seba? Kedy naposledy ste si povedali, že sa vám niečo podarilo, že ste fakt dobrí? Nemusíte sa chváliť za žiadne veľké veci, začnite pokojne drobnosťami.

  • Šetríte na dovolenku? Pochváľte sa za prvých 5 eur, ktoré ste si na ňu odložili.
  • Chodíte do posilňovne? Pochváľte sa za nový PR v drepoch.
  • Beháte? Pochváľte sa za to, že ste to nevzdali, keď začalo pršať.
  • Chcete čítať viac? Pochváľte sa za prvú prečítanú stranu.

Dobre mierená pochvala na svoju osobu je ďalším krokom k tomu, aby sa z vás stal pozitívne naladený sebavedomý človek, ktorý pozná svoje kvality a dokáže ich oceniť. Pokiaľ si budete sami seba vážiť za to, čo zvládnete, je väčšia pravdepodobnosť, že si vás pre tieto schopnosti začne vážiť aj okolie.

Ako sa zbaviť stresu a úzkosti

6. Nesťažujte sa na veci, ktoré neovplyvníte

Koľkokrát ste sa už sťažovali, že je vonku veľmi chladno, dosť teplo, prší alebo že rastú ceny potravín? Sú veci, ktoré neovplyvníte a nemá význam sa na ne sťažovať, kaziť si nimi náladu a potom prenášať vašu negativitu na ostatných. Prijmite to ako fakt, na ktorom môžete opäť hľadať pozitíva.

Naopak, ak viete, že situáciu môžete ovplyvniť, nesťažujte sa a urobte maximum preto, aby ste niečo zmenili. [8]

  • Nefunguje vám nový telefón? Namiesto sťažovania sa a nadávania vyriešte problém reklamáciou. 
  • Nie ste spokojní s politickou situáciou? Bežte na voľby alebo sa sami zapojte na lokálnej úrovni. 

Nemá zmysel sa len sťažovať. Ak viete, že môžete aspoň čiastočne prispieť k zmene, bežte a urobte pre to maximum. Aj to je totiž cesta, ako byť spokojní so svojím konaním, vďaka čomu si môžete lepšie udržať pozitívne myslenie. 

Ako mať stále dobrú náladu a radovať sa z maličkostí

7. Radujte sa z maličkostí

Žijeme v období dostatku, keď sa pre nás mnohé veci stávajú samozrejmosťou. Napriek tomu sú však na svete milióny ľudí, ktorí nemajú čo jesť, kde bývať, dokonca nemajú ani prístup k pitnej vode. Vnímajte tieto „samozrejmosti“ a tešte sa z nich. 

  • Namiesto toho, aby ste mali zlú náladu, že začína pracovný týždeň, ktorý presedíte pri počítači na home office, radujte sa z toho, že vôbec máte počítač a môžete pracovať.
  • Buďte šťastní, že na vás v špajze čaká obľúbená čokoláda.
  • Užívajte si, že večer líhate do teplých a čistých perín.

Sústreďte sa na to, čo v živote máte a majte z toho radosť. Nie je to samozrejmosť a nikde nie je napísané, že to, čo máte teraz, budete mať navždy. 

Pokiaľ si chcete túto schopnosť ešte viac osvojiť, môžete si svoje radosti a vďačnosti zapisovať do denníka. Keď vám bude najhoršie, stačí prelistovať stránky, aby ste si uvedomili, aké máte v živote úžasné veci.

8. Nenechajte sa ovplyvniť negativitou ostatných

Máte vo svojom okolí niekoho, kto sa nikdy neusmeje, neustále sa sťažuje, poukazuje na nedostatky ostatných a na všetkom vidí len to zlé? Zamyslite sa nad tým, či taký človek do vášho života niečo prináša, ak nie, nevyhľadávajte jeho spoločnosť. Pokiaľ si ceníte svoj čas, nemá zmysel ho strácať s osobami, ktorých prítomnosť vás ubíja alebo inak negatívne ovplyvňuje.

9. Meditujte 

Spôsobov, ako meditovať, je mnoho. Existuje totiž viac typov meditácie, pričom každá má svoj význam. Pokiaľ v týchto metódach nie ste zbehlí, môžete začať napríklad s mindfulness, čo je technika, ktorá vás naučí uvedomovať si prítomný okamih.

Ako na mindfulness?

  • Začnite tým, že si nájdete polohu (sed, ľah), v ktorej sa budete cítiť príjemne a uvoľnene.
  • Sústreďte sa len na svoj dych, snažte sa nemyslieť na nič iné.
  • Ak vám sústredenie na dych nejde, skúste počítať sekundy nádychov a výdychov, to by malo dostatočne odviesť pozornosť od iných myšlienok.
  • Keď vám myseľ predsa len začne ponúkať iné myšlienky, snažte sa ich odsunúť do úzadia a vrátiť sa opäť k dychu.

Keď si túto techniku osvojíte, naučíte sa pracovať so svojou mysľou a budete lepšie zvládať všetky prekážky každodenného života. 

Ako upokojiť myseľ pomocou meditácie a mindfulness

10. Naučte sa rozprávať sami so sebou

Mať plnú hlavu myšlienok nie je nič nezvyčajné, dôležité je však to, aký majú charakter. 

  • Obviňujete sa z vecí, ktoré sa vám nepodarili?
  • Vytvárate si katastrofické scenáre situácií, ktoré vás čakajú?
  • Prehrávate si stále dookola negatívne situácie, ktoré sa vám v živote stali?

Zmeňte svoj pohľad na situáciu a naučte sa rozprávať vecne sami so sebou. Namiesto obviňovania, že sa vám niečo nepodarilo, buďte na seba hrdí, že ste sa o danú vec vôbec pokúsili. Namiesto výčitiek, že ste pribrali sa pochváľte za to, že máte viac sily, ktorú využijete na to, aby ste dosiahli svoju vysnívanú postavu. Skúste sa k sebe prihovárať ako k svojej kamarátke. Tej by ste zrejme tiež nepovedali, že je nanič a nedosiahne svoje ciele, že?

Znížte stres aktivitami, ktoré vás bavia

11. Nájdite si čas na činnosti, ktoré vás bavia

Čomu by ste sa venovali, keby ste nemali žiadne povinnosti? Bolo by to kreslenie, spievanie, čítanie, športovanie alebo pozeranie televízie? Spíšte si zoznam aktivít, ktoré vám robia radosť. Aj keď máte pocit, že váš diár praská vo švíkoch, nájdite si každý deň aspoň chvíľu na svoje obľúbené činnosti. Vyhnite sa vetám typu „keď budem mať čas, tak si zapnem televíziu“ alebo „keď to pôjde, tak si budem večer chvíľu čítať“.

Ak dokážete byť organizovaní v pracovných veciach, naučte sa vyhradiť si priestor aj pre aktivity, ktoré vás bavia. Nie je žiadna hanba zaznamenať si do diára 30 minút na ležanie na gauči, hranie videohier alebo krátky workout. Ak budete každý deň robiť niečo, čo vás baví, budete celkovo spokojnejší a je dosť možné, že aj pracovne výkonnejší. 

12. Nebojte sa požiadať o pomoc odborníka

V živote môžu nastať chvíle, keď ani tie najlepšie návody, ako sa zbaviť úzkosti a negatívnych myšlienok, nepomáhajú. Ak u vás taká situácia nastala, rozhodne je na mieste nechať si pomôcť od profesionála. Ten vám s riešením problému pomôže určite efektívnejšie a rýchlejšie než pseudoodborníci v internetových diskusiách. Od týchto sa radšej držte čo najďalej.

Čo si z toho vziať? 

Zvládať nástrahy každodenného života môže byť občas pekná fuška. S pozitívnym myslením však môže byť riešenie problémov omnoho jednoduchšie a možno zistíte, že určité problémy existujú len vo vašej hlave. Čím skôr si osvojíte základné nástroje pozitívneho myslenia a aplikujete ich po malých krôčikoch do svojich bežných dní, tým skôr môžete pozorovať zlepšenie kvality života po všetkých stránkach.

Ako ste na tom vy – utápate sa v negatívnych myšlienkach alebo s nimi dokážete rýchlo zatočiť pomocou pozitívnej mysle? Podeľte sa s nami v komentároch o svoje techniky, ktorými si udržiavate dobrú náladu.

Zdroje:

[1] How Positive Thinking Builds Your Skills, Boosts Your Health, and Improves Your Work – https://jamesclear.com/positive-thinking

[2] Barbara L. Fredrickson – The broaden-and-build theory of positive emotions – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1693418/pdf/15347528.pdf

[3] Dr. Geetika Patnaik – Positive Psychology for Improving Mental Health & Well-Being – https://books.google.cz/books?id=XLEcEAAAQBAJ&dq=%E2%80%9CPositive+thinking+is+a+mental+and+emotional+attitude+that+focuses+on+the+bright+side+of+life+and+expects+positive+results.%E2%80%9D&hl=cs&source=gbs_navlinks_s

[4] Dr. Ahmed Sayeed – Sky is Yours ISBN 9789389774054

[5] Courtney E. Ackerman, MA – What is Positive Mindset: 89 Ways to Achieve a Positive Mental Attitude – https://positivepsychology.com/positive-mindset/

[6] Paul Broomhead a kol. – The Effects of a Positive Mindset Trigger Word Pre-Performance Routine on the Expressive Performance of Junior High Age Singers – https://doi.org/10.1177/0022429411435363

[7] Sheldon Hanton a kol. – Self-confidence and anxiety interpretation: A qualitative investigation – https://doi.org/10.1016/S1469-0292(03)00040-2

[8] Kowalski, R. M. – Complaints and complaining: Functions, antecedents, and consequences. – https://doi.org/10.1037/0033-2909.119.2.179

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *