Novoročné bilancovanie: Ako zhodnotiť svoje úspechy v rôznych oblastiach?

Novoročné bilancovanie: Ako zhodnotiť svoje úspechy v rôznych oblastiach?

Prelom roka sa typicky spája s bilancovaním. Ľudia na sociálnych sieťach zdieľajú svoje najväčšie zážitky, úspechy z osobného či pracovného života a všetko pozitívne, čo sa im v uplynulom roku podarilo. Ľahko tak môžeme nadobudnúť pocit, že oproti ostatným bol náš rok vlastne úplne nudný a nič zásadné sa nestalo. Často však úplne zabúdame na kľúčové momenty, ktoré sa stali napríklad pred pol rokom. Veď už je to tak dávno…

V dnešnom článku pre vás preto máme jednoduchý návod, ktorý vám pomôže ľahko zhodnotiť uplynulý rok. Uvidíte, že v ňom nájdete mnoho pozitív, ktoré stoja za zmienku.

Prečo má zmysel hodnotiť sám seba?

V detstve sme boli zvyknutí, že nás hodnotilo naše okolie. V škole na to slúžili známky, doma zase pochvaly alebo výhrady od rodičov. Aj v dospelosti často prechádzame takýmto hodnotením, aj keď si to ani neuvedomujeme. V práci náš výkon posudzujú nadriadení, na sociálnych sieťach môžeme byť zase hodnotení prostredníctvom likeov či komentárov. A aj doma potom zo správania ostatných členov rodiny spoznáme, či sú spokojní, alebo im naopak niečo chýba. Vďaka hodnoteniu je človek skrátka schopný zistiť, ako je na tom v určitých oblastiach.

No áno, ale ako zistiť, ako sme na tom sami pre seba? Je fajn zavďačiť sa šéfovi alebo rodine. Rovnako je ale dôležité byť spokojný sám so sebou. A práve s tým môže bilancovanie pomôcť. Vďaka nemu sme schopní rozoznať úspechy, ktoré sme dosiahli a sú pre nás dôležité. Právom potom na seba môžeme byť pyšní. No rovnako tak má bilancovanie aj druhú stránku. Odhaľuje totiž aj naše nedostatky. Zároveň nám pomôže lepšie špecifikovať oblasti, na ktorých chceme v ďalšom roku pracovať.

7 tipov, ktoré nám pomôžu zhodnotiť uplynulý rok

Spomenúť si na všetko, čo sa počas roka udialo, môže byť pomerne zložité. Často si nepamätáme ani to, čo sme mali včera na obed, nieto aby sme vedeli, čo sa dialo pred pol rokom. Preto pre vás máme zopár efektívnych metód, ktoré vám pomôžu zhodnotiť uplynulý rok a napríklad aj objaviť zabudnuté úspechy či spomienky.

1. Pripomeňte si svoje predsavzatia a priania

Pokiaľ si na konci každého roka píšete svoje novoročné predsavzatia, nie je nič jednoduchšie, než do nich spätne nahliadnuť a zistiť, čo všetko na zozname bolo. Dosť pravdepodobne ste si pár bodov spísali, ale potom ste na ne počas roka úspešne zabudli, a tak ani neviete, či sa vám podarilo všetko splniť. V prípade, že áno, môžete sa potľapkať po ramene a byť na seba pyšní. Ak nie, ešte to neznamená, že ste neuspeli. Ľudia sa aj počas roka menia a rovnako tak sa môžu premeniť ich priority. Ako by to mohlo vyzerať?

  • Vaším cieľom bolo začať chodiť pravidelne do fitka a schudnúť 5 kg.

Vo finále sa môže stať, že ste začali do fitka chodiť a pravidelne cvičiť. Po nejakom čase však zistíte, že váha síce ukazuje stále rovnako, ale postava sa spevnila, vytvarovala a vyzerá celkovo lepšie. Aj keď bol pôvodný cieľ schudnúť, môžete byť spokojní s cestou, ktorú ste ušli bez toho, aby ste dosiahli pôvodný cieľ. A aj toto je úplne v poriadku a dá sa to považovať za úspech. Neviažte sa preto doslovne na cieľ, ktorý ste si vytýčili. Radšej si vybavte myšlienku, ktorá vás viedla k stanoveniu konkrétneho cieľa. Čo bolo tým pravým dôvodom, že ste chceli schudnúť? Možno to bola túžba cítiť sa lepšie vo svojom tele. A to človek pravidelným cvičením určite dosiahne.

Ak ste si aj na budúci rok stanovili cieľ, ktorý súvisí s pravidelným cvičením, môže vám pomôcť náš článok 10 rád pre začiatočníkov vo fitku pre rýchle a dlhodobo udržateľné výsledky.

Keď už ste začali, je potrebné vydržať. S udržaním motivácie vám pomôže zase článok 5 tipov, vďaka ktorým zostanete aktívni, motivovaní a neprestanete cvičiť ani doma.

Pripomeňte si svoje predsavzatia a priania

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

2. Prezrite si svoj vision board

Mnoho ľudí si nedáva predsavzatia, ale volí iný, o niečo kreatívnejší variant, a tým je vision board. Ide o nástenku cieľov či snov, ktorá funguje na princípe zákona príťažlivosti (law of attraction). Podľa nej si človek ľahšie pritiahne do života pozitívne veci, ktoré si takto na nástenke vizualizuje. Zrejme to bude najmä tým, že na nich viac pracuje, keď ich má stále pred očami.

Pokiaľ ste si už vlani vytvorili nástenku snov, môžete pohľadom ľahko zhodnotiť, či sa vaše túžby naplnili. Vzhľadom na to, že sú tieto nástenky často abstraktnejšie, môžete si sami určiť, čo v aktuálnej situácii jednotlivé obrázky znamenajú a či odrážajú váš súčasný život. Pokiaľ nie, vyberte si pokojne niektoré útržky, ktoré využijete aj pre ďalší rok. Môže to byť napríklad obrázok vašej obľúbenej kabelky, ktorú stále nevlastníte.

Ako si vyrobiť vlastný vision board?

Aby ste si mohli vytvoriť svoj vlastný vision board, nepotrebujete na to korkovú nástenku o rozmere 2 × 2 m. Bohato vám bude stačiť papier veľkosti A3 alebo A4, kam si môžete lepiť svoje túžby. Nemusí ísť ani o konkrétne sny. Môžu to byť abstraktné pocity, fotka pláže, lietadlo alebo čokoľvek vám napadne. Napríklad na Pintereste je veľa inšpirácie pre vytvorenie vision boardu, ktorý bude zodpovedať vašej osobnosti. Svoj vision board si môžete aj zarámovať a zavesiť, aby ste ho mali neustále na očiach. A pokiaľ nemáte radi strihanie či lepenie, môžete si vyrobiť elektronickú verziu, ktorú si dáte ako tapetu na počítač alebo telefón. Pomôžu vám s tým jednoduché grafické editory alebo aplikácie.

Ak vám vizualizácia na dosahovanie cieľa nepomáha, môžete vyskúšať aj iné tipy z článku Ako udržať motiváciu pri novoročných predsavzatiach a plniť si svoje ciele.

Ako si vyrobiť vlastný vision board?

3. Prejdite si fotky a videá v telefóne

Že ste si pred rokom neurobili zoznam predsavzatí ani vision board? To vôbec nevadí. Aj tak môžete ľahko zhodnotiť, ako veľmi ste sa za uplynulý rok posunuli. Pomôže vám s tým váš telefón. Vezmite si papier, ceruzku a prejdite si fotky aj videá za posledný rok. Zaujímavé zachytené situácie si vypíšte, aby ste ich mali čierne na bielom.

Možno objavíte fotky z predĺženého víkendu, ktorý ste si maximálne užili. Rovnako tak môžete nájsť aj snímku vašej obľúbenej kávy, ktorú ste si zaobstarali ako odmenu za úspešne zvládnutú skúšku. Jednotlivé fotky vám skrátka pomôžu pripomenúť si dôležité momenty zo života. Dosť možno zistíte, že ste sa vlastne vôbec nenudili. Preskúmali ste nové miesta, strávili plno skvelých chvíľ s priateľmi, zdolali skúšky v škole, zlepšili servírovanie jedla alebo ste zmenili svoj štýl a viac vám to pristane.

Fotky a videá tak môžu byť skvelým pomocníkom na to, aby ste znovu prebudili svoje spomienky a mohli zhodnotiť, čo všetko sa za uplynulý rok stalo.

Prejdite si fotky aj videá v telefóne a zhodnoťte svoj rok

4. Prejdite svoj diár alebo denník

Nepatríte medzi ľudí, ktorí si všetko fotia, a váš album v telefóne zíva prázdnotou? Potom je dosť možné, že preferujete skôr zapisovanie spomienok. Fotky totiž často nezodpovedajú realite. A to, že sa na nej smejete, ešte neznamená, že ste boli v daný moment naozaj šťastní. Skúste preto zalistovať denníkom, do ktorého si zapisujete svoje pocity, zážitky, priania, afirmácie a podobne. Keď si prečítate svoje staršie zápisky, môžete si spätne poskladať príbeh svojho uplynulého roka. Vďaka tomu zhodnotíte, do akej miery bol pre vás úspešný. Podobne vám môžu pomôcť aj zápisky vo vašom diári, ktoré pripomenú kľúčové udalosti.

Pokiaľ si svoje spomienky radi zapisujete, môže pre vás byť skvelým pomocníkom viacročný diár. V ňom máte na jednej stránke vždy možnosť zapisovať poznámky k jednému dňu v piatich po sebe nasledujúcich rokoch. Takto najlepšie uvidíte, ako ste sa posunuli. Pri zapisovaní piateho roku môže byť úsmevné vidieť, ako sa zmenili vaše priority.

Prejdite diár alebo denník a zhodnoťte svoj rok

5. Pomôžte si aplikáciami

Ste fanúšikmi aplikácií a snáď na každú činnosť máte svoju apku? Tak ich využite aj na to, aby ste ohodnotili uplynulý rok. V prípade, že ich používate pravidelne, môžu byť skvelým pomocníkom na to, aby ste dokázali posúdiť, ako ste boli úspešní a schopní v rôznych oblastiach.

  • Aplikácia na sústredenie – pomôže vám odhaliť, ako veľmi ste boli produktívni počas práce. Pokiaľ sa vám napríklad v aplikácii Forest podarilo naviac nazbierať určitý počet bodov, bude za vašu sústredenosť dokonca vysadený skutočný strom.
  • Aplikácia na šport – ak si trackujete všetky svoje tréningy, môžete spätne hodnotiť, ako veľmi ste boli počas roka aktívni, koľkokrát ste cvičili a ako sa zlepšili vaše výkony.
  • Aplikácia na učenie jazykov – ak ste si zaplatili členstvo v aplikácii na učenie jazykov, je už to samo o sebe skvelým krokom. Investovali ste totiž peniaze do seba. A ak sa spätne pozriete, koľko minút ste učením strávili a koľko lekcií ste za uplynulý rok zvládli, môžete sa potľapkať po ramene, určite ste ďalej, než ste boli na začiatku.
  • Aplikácia na počúvanie – možno na vás na konci roka tiež vyskočilo v posluchových aplikáciách, koľko času ste strávili pri hudbe alebo podcastoch. Rozhodne to ale neznamená, že to bol stratený čas, práve naopak. Ak počúvate napríklad rôzne spravodajské podcasty alebo zaujímavé rozhovory, môže to byť skvelým spôsobom, ako sa udržiavať v obraze a dozvedať sa nové informácie. Pokiaľ viete, že je to váš prípad, môžete tisíce minút počúvania brať ako čas, ktorý ste venovali svojmu rozvoju a rozšíreniu obzorov.
  • Investičné aplikácie – pokiaľ sa zaujímate o svoje financie a odkladáte si každý mesiac peniaze do investičných aplikácií, môžete sa pozrieť na vašu ročnú bilanciu. V prípade, že sa zameriavate na dlhodobé investície, nemusí vás rozhodiť, že ste za uplynulý rok v mínuse. Pochváľte sa už len za to, že ste schopní nad peniazmi premýšľať a odložiť časť platu na tieto účely.
  • Aplikácia pre zdravie – podľa toho, ktoré inteligentné príslušenstvo používate, môžete merať rôzne aspekty svojho života a potom ich spätne porovnávať. V tomto ohľade nemusíte riešiť len výkon. Môžete sledovať, ako sa za uplynulý rok menila hladina stresu alebo spánok. Pokiaľ ste dokázali minimalizovať stres a zlepšiť kvalitu odpočinku, je to skvelý pokrok, ktorý by rozhodne nemal ostať nepovšimnutý.
  • Aplikácia pre mobilné bankovníctvo – nemusíte byť milionármi, aby ste pomocou bankových aplikácií mohli hodnotiť svoj úspech. Záleží, aký je váš cieľ. Pre niekoho môže byť pozitívom, že si dokázal ušetriť stanovenú čiastku. Iný môže zase oslavovať, že zvládol svoje úspory minúť za vec, na ktorú dlho šetril. Bankové aplikácie sú často schopné ukázať vám v koláčových grafoch, v ktorej oblasti ste najviac utrácali. Podľa toho môžete tiež hodnotiť úspešnosť svojho roka. Ak napríklad milujete cestovanie, je úplne v poriadku, že najväčšie sumy odišli leteckým spoločnostiam alebo cestovným kanceláriám. Svoje výdavky musí preto hodnotiť každý individuálne v kontexte svojho života a cieľov.
Pomôžte si pri bilancovaní aplikáciami

6. Nechajte si poradiť od ostatných

Na úvod sme si síce povedali, že svoj život by mal hodnotiť každý sám. Pokiaľ ale nie ste schopní rozpomenúť sa, čo sa vám podarilo, spýtajte sa svojich blízkych. Rodina alebo priatelia určite zvládnu vypichnúť nejaký váš úspech. Dosť možno dokážu oceniť aj kvality, ktorých si ani nie ste vedomí a považujete ich napríklad za samozrejmosť.

7. Vnímajte svoje pocity

Možno nemáte tisíce cestovateľských zážitkov, nenašetrili ste si na nové auto a ani v športe ste sa neposunuli tak, ako ste chceli. To však nemusí nutne znamenať, že zo seba máte mať zlý pocit. Je dosť možné, že sa vám jednoducho len zmenili priority počas roka a už si zakladáte na niečom inom.

Situácia môže byť však aj obrátená. Napríklad ste dosiahli všetko, čo ste si vysnívali, ale rovnako neprichádza žiadna eufória a ten pocit naplnenia, ktorý ste očakávali. Neznamená to však, že by vaše ciele boli zlé. Len je dosť možné, že vás vo finále napĺňal oveľa viac samotný proces cesty k cieľu, ktorý vám v priebehu roka pocity šťastia už priniesol. Svoj účel tak už dávno splnil.

A ak vás zaujíma, ako by dosahovanie cieľov rozhodne nemalo vyzerať, nemal by vám ujsť náš článok 10 najhorších spôsobov, ako začať s novoročným predsavzatím.

Vnímajte svoje pocity pri bilancovaní

Čo si z toho vziať?

Zhodnotiť, ako veľmi bol uplynulý rok úspešný, môže byť pekná makačka. Pokiaľ si ale pomôžete fotkami, zápiskami či aplikáciami, bude to oveľa jednoduchšie. Rovnako tak môžete nahliadnuť do zoznamu svojich minuloročných predsavzatí alebo si pozrieť vision board. Myslite ale vždy na to, že človek sa aj počas obyčajného roka môže zmeniť. Ciele, ktoré pre vás boli dôležité vlani, už vôbec nemusia byť aktuálne. To je úplne v poriadku a neznamená to, že ste boli neúspešní. Vo finále môžete pokojne zistiť, že vám cesta k cieľu priniesla úplne niečo iné, než ste čakali, a je to pre vás vo finále oveľa cennejšie.

Máte medzi svojimi priateľmi niekoho, kto je presvedčený, že sa počas uplynulého roka neposunul z miesta? Zdieľajte s ním článok, aby ste mu pomohli zistiť, čo všetko dosiahol bez toho, aby si to napríklad uvedomoval.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *