Fitness recept: Čokoládová babka z kysnutého cesta

Fitness recept: Čokoládová babka z kysnutého cesta

Tiež vás pri nakupovaní pečiva vždy uličky zavedú k tým najnadýchanejším dobrotám? Potom musíte doma skúsiť upiecť túto čokoládovú babku. Kvôli kysnutému cestu je príprava síce dlhšia, ale výsledok rozhodne stojí za to. A nemusíte byť ani extra šikovní, aby sa vám podarila táto na pohľad lákavá štruktúra. Okrem vzhľadu a nadýchanosti si vás získa aj svojou sladkou náplňou, ktorá poteší každého maškrtníka. Dáte si ju na raňajky alebo desiatu?

Budeme potrebovať:

Čokoládová babka z kysnutého cesta

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Postup:

Začneme prípravou kvásku. Mlieko si zohrejeme tak, aby bolo vlažné až teplé. Nasypeme doň cukor, zamiešame a pridáme aj rozdrobené droždie. Nádobu zakryjeme utierkou a počkáme cca 10 minút, kým nám kvások nevyrastie. Medzitým si zmiešame obe múky s xylitolom a soľou. Potom pridáme aj vajcia, rozpustené ghí a pripravený kvások. Najskôr opatrne zamiešame a potom vypracujeme cesto. Malo by byť pevnejšie, elastické a len ľahko lepivé. Pokiaľ by veľmi lepilo, pridáme múku. V prípade, že by sa nám zdalo naopak príliš tuhé, prilejeme mlieko. S vypracovaním cesta nám môže pomôcť ručný robot s hákom, prípadne silné ruky a vareška. Takto pripravené cesto dáme kysnúť do tepla približne na 2 hodiny. Za túto dobu by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku alebo pracovnú dosku. Na tejto ploche z neho vyvaľkáme obdĺžnik. Ten natrieme po celej ploche lieskovoorieškovým krémom a zavinieme ho ako roládu (motáme dlhšiu stranu). Zamotaný závin rozrežeme pozdĺžne na 2 rovnaké polovice. Vzniknuté dva pramene omotávame okolo seba ako povraz. Snažíme sa ich zaplietať tak, aby sme mali navrchu rez, ten vytvorí originálnu štruktúru. Potom si vezmeme formu na chlebík, vystriekame si ju olejom v spreji a cesto do nej vložíme. Pokiaľ nemáme olej v spreji môžeme použiť aj papier na pečenie.

Čokoládová babka z kysnutého cesta - postup

Cesto vo forme prikryjeme utierkou, odložíme na teplé miesto a opäť necháme kysnúť, tentoraz už iba pol hodiny. Potom ho dáme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 30 minút. Hotovú babku necháme vychladnúť a potom podávame.

Náš tip: Babka chutí najlepšie s BIO kakaovým nápojom.

Čokoládová babka z kysnutého cesta
Nutričné hodnoty

1 kúsok (celkom 14 kusov)

Energetická hodnota189 kcal
Bielkoviny6 g
Sacharidy21 g
Tuky9 g

Kysnutá babka vyniká svojou nadýchanosťou, mäkkou konzistenciou a dokonalou chuťou, ktorej dominuje predovšetkým lieskovooriešková náplň s kakaom. Ideálna ako sladké raňajky alebo snack, ktorý zlepší každý deň.

Neváhajte a zdieľajte s nami vaše výtvory na sociálnych sieťach označením #gymbeamsk.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *