6 dôvodov prečo skúsiť vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT) a jeho tréningový plán

6 dôvodov prečo skúsiť vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT) a jeho tréningový plán

Všetci túžime po rýchlom výsledku bez toho, aby sme trávili dlhé hodiny v posilňovni a skúmali nutričné hodnoty všetkých jedál a potom všetkom, sa postavili na váhu a zistili, že sa nám akýmsi záhadným spôsobom podarilo zhodiť „až“ pol kila. Neexistuje žiaden magický doplnok, vďaka ktorému je možné stratiť nadbytočné kilogramy už počas jednej noci, no existuje efektívny spôsob spaľovania tukov. Vďaka nemu možno pokračovať v pálení tukov ešte ďalších 48 hodín po tréningu. Šialené? Vôbec nie. Ide o vysoko intenzívny intervalový tréning, v skratke HIIT.

HIIT je pomerne známym pojmom najmä u fitness modelov a vytrvalostných športovcov, ktorí ho využívajú na zrýchlenie metabolizmu a spaľovanie tuku. Je to typ intervalového tréningu, ktorý sa vykonáva v krátkych časových úsekoch v kombinácii s malými fázami odpočinku a vôbec sa nebojíme odvážne tvrdiť, že práve HIIT je najúčinnejším typom kardio cvičenia, ktoré možno vykonávať menej ako 30 minút a takmer kdekoľvek.

HIIT vysoko intenzívny intervalový tréning

Teraz ste si pravdepodobne vydýchli, pretože už fakt nemusíte tráviť dlhé hodiny na bežeckom páse, z ktorého si necítite nohy, ale len svoj pot. Prečítajte si všetko, čo potrebujete vedieť o HIIT, a ten vám za to pomôže v rýchlom a efektívnom dosahovaní štíhlej postavy. 

Čo je to vlastne HIIT?

Vysoko intenzívny intervalový tréning znamená, ako možno už z názvu vyčítať, vykonávanie krátkych intervalov intenzívneho cvičenia, napríklad bicyklovania, šprintu, plávania, skákania na švihadle, za ktorými nasleduje krátka pauza na zotavenie, napríklad v podobe chôdze. Cieľom tejto pauzy je vrátiť tepovú frekvenciu do normálu ešte predtým, ako začnete vykonávať ďalšiu časť anaeróbnej činnosti.

Od klasických vytrvalostných tréningov sa líši v tom, že vám neumožní prispôsobiť sa jednej úrovni intenzity, a takto dostane vaše telo kvázi šok, kvôli ktorému začne ako palivo počas tréningu používať tuk. Pravidelné kardiovaskulárne cvičenie, akým je napríklad beh na bežeckom páse, na ktorom bežíte vždy rovnakou rýchlosťou a rovnaký čas, spôsobuje svalový katabolizmus či rozpad svalového tkaniva.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

HIIT vysoko intenzívny intervalový tréning

Ako začať s HIIT?

HIIT nie je úžasný len kvôli efektivite, ale tiež preto, že si ho môžete prispôsobiť k typu postavy, požiadavkám a možno aj k vašim koníčkom. Musíme tiež spomenúť, že sa HIIT neodporúča tým, ktorí trpia srdcovými ochoreniami alebo príznakmi včasnej artritídy. Tí by sa mali najprv poradiť s lekárom.

Ak sa rozhodnete HIIT aspoň skúsiť, čo vám určite odporúčame, vyberte si kardiovaskulárne cvičenie, ktoré sa vám pozdáva najviac:

• Beh • Plávanie • Skoky cez švihadlo • Beh po schodoch • Podpor ležmo • Výpady • Klik- drepy • „Knee-ups“ • „Jumping Jacks“ (panák)

Tréningový plán HIIT

1. Fáza: 1. a 2. týždeň
15 sekúnd: Vysoko intenzívne cvičenie 60 sekúnd: Odpočinok alebo nízko intenzívne cvičenie
Opakujte 10-krát a potom posledných 15 sekúnd venujte vysoko intenzívnemu tréningu Celkový čas: 14 minút
2. Fáza: 3. a 4. týždeň
30 sekúnd: Vysoko intenzívne cvičenie 60 sekúnd: Odpočinok alebo nízko intenzívne cvičenie
Opakujte 10-krát a potom posledných 30 sekúnd venujte vysoko intenzívnemu tréningu Celkový čas: 17 minút
3. Fáza: 5. a 6. týždeň
30 sekúnd: Vysoko intenzívne cvičenie 30 sekúnd: Odpočinok alebo nízko intenzívne cvičenie
Opakujte 11-krát a potom posledných 30 sekúnd venujte vysoko intenzívnemu tréningu Celkový čas: 18 minút
4. Fáza: 7. a 8. týždeň
30 sekúnd: Vysoko intenzívne cvičenie 15 sekúnd: Odpočinok alebo nízko intenzívne cvičenie
Opakujte 25-krát a potom posledných 30 sekúnd venujte vysoko intenzívnemu tréningu Celkový čas: 20 minút

Podľa prieskumov, v ktorých odborníci skúmali reakcie tela na tento 8 týždňový program HIIT v porovnaní s programom tradičného kardio tréningu, sa vzorke HIIT znížil telesný tuk o 2%, pričom pri vzorke kardio došlo k 0% poklesu. Odborníci tiež tvrdia, že v programe HIIT spálila vzorka o 100 kalórií viac počas ďalších 24 hodín po cvičení.

Výhody vysoko intenzívneho intervalového tréningu

Výhody vysoko intenzívneho intervalového tréningu

1. Spaľujete tuk rýchlejšie aj po tréningu

Aj keď sa vám počas stáleho niekoľko hodinového kardiovaskulárneho cvičenia podarí spáliť celkom pekné číslo kalórií, pomocou vysoko intenzívneho intervalového tréningu pálite kalórie aj po tom, čo ste dokončili cvičenie, hoci aj pri spánku či sedení pred televízorom.

2. Nemíňate svoj čas zbytočne

Môžete ich nájsť v každej posilňovni na bežeckom páse, bežia stále rovnakou rýchlosťou štyrikrát až päťkrát týždenne stále dúfajúc, že dosiahnu svoj cieľ- chudnutie. Vyzerajú zúbožene, unavene a frustrovane, pretože vykonávajú stále rovnaký pohyb znovu a znovu, a výsledky ich tvrdej driny nie sú badateľné. Ak patríte k týmto ľuďom,prestaňte. Poškodzujete tým len sami seba a strácate tým svoj drahocenný čas.

HIIT si môže každý prispôsobiť svojmu časovému limitu a nemusíte tak tráviť hodiny v posilňovni. Venujte tomuto tréningu 14 až 25 minút trikrát do týždňa a jeho výsledky sa okamžite dostavia, a samozrejme, okrem patričného vylepšenia postavy sa dostaví aj lepší pocit.

3. Nie je vôbec podstatné, kde ho vykonávate

Potešiť svoje telo tréningom HIIT môžete prakticky kdekoľvek, či už využijete chodník pred vašim domom, mestskú plaváreň, štadión, obývaciu izbu alebo pivnicu.

V prípade, že vám počasie práve nepraje a oknom lomcuje snehová búrka, nemusíte isť ani do posilňovne. Potešili sme vás? Do posilňovne síce ísť nemusíte, ale keďže ste si cvičenie už naplánovali, tak cvičiť budete. Doma. Dokonca, sa v útrobách vašej pivnice pod prachom nemusí nachádzať ani orbitrek. Cvičiť môžete bez čohokoľvek len s vlastným telom a vedzte, že aj to vám dá zabrať.

HIIT tréningový plán

4. Nestrácate svalovú hmotu

V porovnaní s tradičným kardio tréningom, HIIT výrazne znižuje pravdepodobnosť, že počas tréningu bude vaše telo ako palivo používať práve svaly a navyše chráni svalovú hmotu. Takže v konečnom dôsledku sú vaše svaly šetrené a udržiavate svoju silu, zatiaľ čo svoju kondíciu rapídne zlepšujete.

5. Nebudujte len svaly ale aj kondíciu

Hoci jestvuje množstvo rôznych prieskumov, športovci, tréneri, ale aj súťažiaci, ktorí sa s týmto typom tréningu stretli, tvrdia, že práve HIIT je najlepším spôsobom na zvyšovanie výdrže a kondície.

Práve vďaka HIIT budete schopný okamžite reagovať aj po tom, čo ste sa práve postavili zo stoličky. Bezproblémovo zvládnete rýchly šprint za autobusom, ktorý ste takmer zmeškali, naháňačky s vašimi ratolesťami alebo štvornohým miláčikom, ktorý vám práve vybehol z dvora, pretože zbadal mačku. Je najvyšší čas rozlúčiť sa s vašim zadýchaným „ja“, ktoré trpí závratmi a svalovými kŕčmi.

6. Nemusíte dlho čakať na výsledky

Predstavte si situáciu: ste v dopravnej špičke a na to, aby ste sa pohli hoci aj o centimeter, musíte pridať plyn, a niekedy možno len tak z čírej nudy vypnete a znova zapnete motor. Na podobnom princípe funguje aj HIIT. Vzhľadom k tomu, že neustále zastavujete, a následne sa znova pohýnate, tlačíte na maximum a používate viac energie než niekto, kto beží sústavne 5 kilometrov. Tým sa váš metabolizmus urýchli a stimulujete svoj prirodzený rastový hormóno 450% počas 24 hodín ešte po dokončení tréningu. Preto spálite viac kalórií a tuku, a to dokonca oveľa rýchlejšie a efektívnejšie ako pri tradičnom kardio tréningu.

Vzorový tréning HIIT Boot Camp

Zhrnutie

Vysoko intenzívny intervalový tréning je skvelý spôsob na zvýšenie kondície, spaľovanie tuku a nadbytočných kilogramov, a zároveň výrazne šetrí čas a trpezlivosť. Všetci chceme niečo dosiahnuť, no medzi našimi cieľmi by určite nemalo chýbať ani pevné zdravie. Určite by ste to mali aspoň skúsiť.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *