5 najčastejších chýb nováčikov a ako sa im vyhnúť

5 najčastejších chýb nováčikov a ako sa im vyhnúť

Ste v posilňovni ešte nový, a zároveň absolútne nadšený z toho, že sa vaše telo začne čo chvíľa meniť? No uistite sa, že na to pôjdete správne. Správna technika a prístup, prevážia ťažké váhy, a to dokonca veľmi rýchlo!

Mnoho nových cvičencov posilňuje nesprávne, a z toho dôvodu sú ukrátení o výsledky, ktoré mohli naozaj dosiahnuť. Urobte si preto čas a pozrite sa na týchto 5 najčastejších chýb nováčikov, a buďte si istý, že vykročíte vpred tou správnou nohou.

1. Začínate pokročilou tréningovou rutinou

Hneď prvá chyba, s ktorou sa stretávame najčastejšie. Je skvelé, že chcete vidieť výsledky okamžite a tvrdo na sebe pracujete, no nezabudnite na to, že aj vaše telo si musí na cvičenie zvyknúť.

Teraz čisto teoreticky … Ak ste začali zložitejšími a namáhavejšími cvikmi, ako dlho si myslíte, že udržíte krok s týmto tempom? Už v prvý týždeň budete s najvyššou pravdepodobnosťou zranený. Ďalšia možnosť je, že sa nezraníte ihneď a budete na sebe pracovať niekoľko týždňov, avšak prestanete kvôli nedostatku motivácie.

5 chýb nováčikov a ako sa im vyhnúť: začínate s pokročilou tréningovou rutinou

Je viac než zrejmé, že toto nie je tá správna cesta. Vyberte si takú rutinu, ktorá vám vyhovuje a zodpovedá aj vašej kondícií. Stále je lepšie pridávať a posúvať sa krok za krokom ďalej, vďaka čomu dosiahnete aj svoje želané výsledky.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

2. Pridávate si príliš veľké váhy

Tiež si dávajte pozor na obmedzenia a venujte veľkú pozornosť tomu, aké váhy dvíhate. Päť setov z každého cviku s veľkou váhou nie je potrebných k tomu, aby ste videli výsledky. Zamerajte sa na dve až tri sety na začiatku a uvidíte, čo to s vami urobí.

Často sa stáva, že ak ste venovali týmto dvom až trom setom, bude to stačiť k tomu, aby vám to pomohlo zvýšiť vašu celkovú silu a úroveň pokroku.

5 chýb nováčikov a ako sa im vyhnúť: príliš veľké váhy

3. Príliš sa zameriavate na kardio tréning

Zaujmite trochu kritický pohľad na svoju tréningovú rutinu, a vytvorte rovnováhu medzi tréningami a vašimi cieľmi. Či už je vašim cieľom strata tuku alebo budovanie svalovej hmoty, silový tréning tam rozhodne svoje miesto má, no o prehnane častom kardio tréningu pochybujeme.

Niektorí noví cvičenci kladú príliš silný dôraz na kardio. Avšak miešať časté kardio a dvíhanie závažia môže ľahko viesť k pretrénovaniu. Samozrejme, nesprávne vykonávané kardio môže tiež negatívne vplývať na budovanie svalov.

5 chýb nováčikov a ako sa im vyhnúť: príliš sa zameriavate na kardio

4. Zanedbávate správnu techniku         

Správna technika cvičenia je nutnosťou! Ak neviete ako správne cvičiť počas vašej tréningovej rutiny, budete svoje úsilie zbytočne zatracovať. Poraďte sa radšej s nejakým osobným trénerom, nájdite si sparing partnera vo fitku, alebo si poriadne prezrite cviky na YouTube.

5 chýb nováčikov a ako sa im vyhnúť: nemáte dobrú formu

Ak nebudete cvičiť správne, buďte pripravený na to, že nedosiahnete svoje ciele v budovaní svalstva hlavne z dôvodu neschopnosti stimulovania svalstva. Okrem toho, výrazne zvýšite riziko vážnejšieho zranenia.

Urobte si čas na vybudovanie správnych návykov od začiatku a svoju techniku spomaľte. Kombinujte dýchanie so zdvíhaním závaží tak ako sa to má, a zefektívnite tým svoj tréning.

5. Nevenujete pozornosť výžive

Nakoniec, posledná kritická chyba, ktorá sa vyskytuje veľmi často, je úplne zanedbanie správnej výživy. Mnoho nováčikov sa zameriava na tréningové prvky, ale zabúda na stravu, alebo ešte horšie, používajú cvičenie ako ospravedlnenie pre svoje stravovacie návyky. „Veď cvičím. Môžem jesť hocičo.“ Nespadnite do pasce nedbalého stravovania kvôli novej tréningovej rutine, budet to mať tendenciu prevažovať výhody cvičenia.

Pamätajte si, že vaša strava stanoví smer, ktorým sa vaša telesná váha bude uberať. Ak nebudete sledovať kalórie alebo nebudete prijímať potrebnú dávku makroživín, koledujete si o problémy.

5 chýb nováčikov a ako sa im vyhnúť: zanedbávate výživu

Uistite sa, že budete mať toto všetko na pamäti a zahrňte to do vašej tréningovej rutiny. Ak tak urobíte, môžete si byť istý, že ste na ceste k úspechu.

Podeľte sa s nami v komentároch o skúsenosti s vašimimi začiatkami. Čo ste robili nesprávne vy? V prípade, že sa vám článok páčil a myslíte, že by mohol pomôcť vašim známym, ktorí začínajú cvičiť, určite ho podporte zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *