Tenisový a golfový lakeť: Čo ich spôsobuje a ako sa ich zbaviť?

Tenisový a golfový lakeť: Čo ich spôsobuje a ako sa ich zbaviť?

Už vás niekedy bolela ruka v oblasti lakťa? Možno vám ani nenapadlo, že by mohlo ísť o tenisový alebo golfový lakeť, obzvlášť, ak nepatríte medzi vášnivých športovcov. Tieto ochorenia pohybového aparátu však nepostihujú iba aktívnych jedincov, ale aj nešportujúcu populáciu. Spôsobuje ich jednostranná záťaž, ktorá sa objavuje pri práci, športe, ale aj v rámci bežných činností v domácnosti. V dnešnom článku sa dozviete, čo presne stojí za vznikom tenisového či golfového lakťa a ako im najlepšie predchádzať.

Čo je to tenisový lakeť?

Každý z nás si pod pojmom tenisový lakeť môže predstavovať niečo iné. Mne to napríklad v detstve pripomínalo lakeť opuchnutý do tvaru tenisovej loptičky. Skutočnosť je však trošku iná a menej zábavná. Ide o ochorenie, ktoré sa odborne nazýva lateralna epikondylitída. Dochádza pri ňom k postihnutiu a zápalovým zmenám úponových šliach predlaktia, pomocou ktorých sa svaly prichytávajú ku kostiam. Postihnutá je najmä oblasť lakťa, kde sa svaly a šľachy pripájajú na vonkajšie časti výbežku ramennej kosti. [1–2]

Aké sú príznaky tenisového lakťa?

  • Bolesť, ktorú cítime hlavne na vonkajšej strane lakťa.
  • V tejto oblasti môžeme pozorovať aj opuch.
  • Môžeme mať oslabený úchop.
  • Intenzita bolesti sa typicky zvyšuje pri námahe.
  • Najčastejšie ju vyvoláva natiahnutie, zdvihnutie či ohnutie hornej končatiny.
  • Bolesť môžeme cítiť aj pri uchopovaní a zdvíhaní predmetov.
  • Objavuje sa aj pri rotácii predlaktia, ktorú bežne robíme napríklad pri otváraní dózy či fľaše s nápojom. [3]
Ako spoznať tenisový lakeť?

Čo je to golfový lakeť?

Golfový lakeť sa niekedy označuje ako oštepársky a v lekárskom slovníku by sme ho našli pod pojmom mediálna epikondylitída. Ide o zápalové ochorenie úponov hornej končatiny, ktoré sa prejavuje bolesťou v oblasti lakťa a predlaktia. Najčastejšie vzniká pri opakovanom používaní zápästia a predlaktia na ohýbanie, uchopovanie alebo krútenie vecí. Ľahko sa tak zamieňa s tenisovým lakťom. V prípade golfového lakťa sa ale zápalový proces objavuje v mieste úponu, kde sa svaly a šľachy pripájajú k strednej časti výbežku ramennej kosti. S golfovým lakťom sa stretávame menej často ako s tenisovým. [4–5]

Aké sú príznaky golfového lakťa?

  • Bolesť sa objavuje najmä na vnútornej strane lakťa.
  • Niekedy v týchto miestach môžeme pozorovať aj opuch.
  • V prstoch môžeme cítiť zníženú citlivosť a mravčenie.
  • Bežná je tiež slabosť a stuhnutosť celej postihnutej končatiny.
  • Silnejšiu bolesť môžeme cítiť pri naťahovaní a zdvíhaní postihnutej končatiny.
  • Intenzita bolesti sa zvyšuje typicky aj pri uchopovaní a zdvíhaní predmetov [7, 14]
Ako spoznať golfový lakeť?

Aký je rozdiel medzi tenisovým a golfovým lakťom?

Bolesť v oblasti lakťa je príznakom špecifickým pre obe spomínané ochorenia. Či ide o tenisový alebo golfový lakeť, najjednoduchšie spoznáme podľa toho, ktorá strana ruky nás viac bolí. Ako sme si už vyššie uviedli, v prípade tenisového lakťa môžeme cítiť silnejšiu bolesť na vonkajšej strane lakťa, zatiaľ čo golfový lakeť sa prejavuje hlavne na jeho vnútornej strane. [6]

Rozdiel nájdeme aj v oblasti poškodenia svalov, čo sa potom prejaví ich zhoršenou funkciou.

  • Pri tenisovom lakti dochádza častejšie k postihnutiu svalov, ktoré používame najmä na ohnutie zápästia nahor v smere k chrbtu ruky (dorzálna flexia) a na natiahnutie prstov. Tieto svaly sa v rámci tenisu primárne zapájajú pri bekhendovom údere.
  • Pri golfovom lakti je zase negatívne ovplyvnená funkcia svalov, ktoré majú na starosť ohnutie zápästia dole k dlani (plantárna flexia) a zovretie prstov v päsť. Zapájajú sa aj pri forhendovom údere, ktorý používajú golfisti, ale aj hráči tenisu.

Pokiaľ máme problémy s niektorým z týchto pohybov, ľahšie tak rozoznáme, ktorá z týchto porúch pohybového aparátu by sa nás mohla týkať. Spoľahlivú diagnostiku nám ale najlepšie urobí lekár (ortopéd) alebo skúsený fyzioterapeut. [3, 7]

Kde bolí tenisový alebo golfový lakeť?

Aké sú najčastejšie príčiny vzniku tenisového a golfového lakťa?

Asi je vám jasné, že pomenovanie po týchto športoch nie je tak úplne náhoda. Práve s tenisom či golfom si totiž často spájame jednostrannú záťaž, ktorá je pre vznik tohto ochorenia typická. Pokojne ale môžeme mať tenisový lakeť z golfu a naopak. Pre obe ochorenia platí, že na základe opakujúcich sa, stereotypných a jednostranných pohybov dochádza k preťaženiu svalov, šliach a úponov v hornej končatine. To si začne vyberať svoju daň v podobe bolestivých prejavov, ktoré sa u niekoho môžu objaviť už po prvom týždni nového tréningu, inému až po niekoľkých mesiacoch športovania.

S týmito problémami sa nestretávajú iba hráči tenisu a golfu. Dokonca sa uvádza, že u iba 5 % ľudí bolo príčinou tenisového lakťa hranie tenisu. V prípade profesionálnych športovcov sa toto ochorenie objavuje ešte menej častejšie ako u amatérov. Spravidla majú komplexný tréningový plán, ktorý im pomáha predchádzať dôsledkom jednostrannej záťaže. [2]

S týmto problémom sa tak častejšie stretávajú rekreační športovci, ktorí sa zvyčajne tak nezameriavajú na kompenzačné cviky. S diagnózou tenisový či golfový lakeť sa mohli dokonca stretnúť aj ľudia, ktorí tieto športy v živote nerobili. Stačí sa totiž venovať zamestnaniu s jednostranným pohybom alebo činnostiam, v rámci ktorých robíme rukou stále dookola ten istý pohyb. Takže aj domáce práce, ako je varenie, upratovanie, práca v záhrade, maľovanie alebo rúbanie dreva, predstavujú vyššie riziko.

Počas športových aktivít dochádza častejšie k poraneniu svalov. V prípade, že vás zaujíma prvá pomoc pri natiahnutom alebo natrhnutom svale, prečítajte si náš článok Čo robiť s natiahnutým alebo natrhnutým svalom a ako ich rozlíšiť?

Aké sú rizikové skupiny pre vznik tenisového a golfového lakťa?

  • tenisti, hráči stolného tenisu, bedmintonu a squashu
  • lukostrelci, golfisti, oštepári, hráči kriketu
  • ľudia pracujúci na počítači
  • vzpierači, powerlifteri a ďalší siloví športovci
  • hudobníci
  • remeselníci (inštalatéri, stolári, automechanici)
  • mäsiari, kuchári a pekári [8]

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Liečba tenisového a golfového lakťa

Pokiaľ sa už niekoľko dní stretávame s bolesťou v lakti, ktorá sa pri pohybe zhoršuje, je možné, že ide o tenisový či golfový lakeť. V takejto situácii je na mieste vyhľadať lekára (ortopéda). Ten nám urobí diagnostiku, zistí rozsah postihnutia a navrhne terapeutický plán na mieru. Bežnou súčasťou je užívanie protizápalových liekov, ultrazvuková či laserová terapia, rehabilitačné cvičenia pod dohľadom fyzioterapeuta a ďalšie ortopedické metódy. Iba v prípade nefunkčnosti týchto metód sa zvažuje operácia. [6, 9–10]

Ako dlho sa tenisový a golfový lakeť lieči?

Doba liečby môže byť u každého z nás trochu iná. Vždy sa odvíja od typu a miery poškodenia pohybového aparátu. Vo väčšine prípadov ale zaberie 6 mesiacov až 2 roky. Niektorým ľuďom sa tenisový aj golfový lakeť v priebehu života vracia. Z toho dôvodu sú dôležité preventívne opatrenia, ktoré tomu pomáhajú zabrániť. [4]

Pomáha kĺbová výživa na tenisový a golfový lakeť?

Ako predchádzať vzniku tenisového a golfového lakťa?

Za rozvoj týchto ochorení najčastejšie môže určitá oblasť nášho životného štýlu. Typicky sa to týka zamestnania, športových aktivít alebo domácich prác, ktoré sme si uviedli vyššie. V rámci rizikových skupín sa potom preventívne opatrenia stávajú nutnosťou. Platí to ale aj pre každého z nás, kto sa snaží komplexne podporovať svoje zdravie.

1. Precvičujte zápästie a svaly predlaktia

Počas činností, ktoré sú pohybovo stereotypné (písanie na počítači, umývanie okien, maľovanie), pravidelne precvičujeme zápästie. Nasledujúce cviky sú vhodné aj v priebehu dňa alebo pred tréningom. Pomôžu nám zlepšiť flexibilitu (pohyblivosť) svalov, úponov a väzov v ruke, čo potom znižuje riziko jej zranenia. [11]

Cviky na precvičenie a pretiahnutie zápästia

1. Krúženie zápästia

V sede alebo v stoji predpažte a začnite robiť krúžky zápästím. Najprv krúžte na jednu stranu, potom na druhú. Snažte sa o maximálny rozsah pohybu. Urobte aspoň 10 krúžkov na každú stranu v 3 sériách.

2. Pretiahnutie zápästia v kľaku

Choďte do kľaku tak, aby ste boli na všetkých štyroch, dlane sú položené na podložke, prsty smerujú do strán od seba. Prisuňte dlane na podložke k sebe tak, aby sa vnútorné strany zápästia dotýkali. Mali by ste ich mať umiestnené približne pod hrudníkom. Ruky zostávajú prepnuté. Potom sa trupom začnite nakláňať smerom dopredu, do boku a dozadu v smere hodinových ručičiek, pričom by ste mali cítiť pretiahnutie v zápästí a predlaktí. Čím viac sa nakloníte, tým by malo byť pretiahnutie intenzívnejšie. Po 5 opakovaniach zmeňte smer. Vykonajte tak 3 série na každú stranu.

3. Pretiahnutie zápästia v kľaku s dlaňami nahor

Zostaňte v kľaku na všetkých štyroch. Dlane otočte nahor s tým, že prsty tentoraz smerujú ku kolenám. Lakte nechajte natiahnuté a snažte sa udržať chrbát ruky na podložke. Už v tejto pozícii môžete cítiť pretiahnutie. To opäť zvýšite pohybom vzad, kedy budete pomaly dosedávať na päty. V krajnej polohe zase vydržte 20 – 30 sekúnd. Následne sa vráťte do východiskovej polohy a ešte 2-krát tento cvik zopakujte.

4. Pretiahnutie zápästia v sede

Posaďte sa na stoličku či podložku a predpažte jednu ruku. Pretočte ju tak, aby vnútorná strana lakťa smerovala nahor, dlaň od vás a prsty dole. Potom pomocou druhej ruky zľahka zatlačte na prsty v smere k telu (ku chrbtu ruky). Dosiahnete tak intenzívnejšie pretiahnutie. Takto vydržte aspoň 20 – 30 sekúnd a potom ruku uvoľnite. Cvik opakujte 3-krát na obe ruky. Následne môžete zápästie ohnúť na druhú stranu (prsty smerujú nahor) s rovnakou výdržou a počtom opakovaní.

Cviky na pretiahnutie zápästia

2. Posilňujte svaly predlaktia

Cviky na predlaktie nám pomôžu spevniť a posilniť svaly ruky, ktoré budú vo výsledku odolnejšie a ľahšie zvládnu aj väčšiu záťaž. Ďalším benefitom týchto cvikov je silnejší úchop, ktorý oceníme aj pri bežnom posilňovaní (zhyby, mŕtve ťahy). Pred tréningom vždy zaradíme dynamický strečing zápästia a predlaktia. Nasledujúce cviky zaraďujeme 2 – 3-krát týždenne ako doplnok silového tréningu celého tela, ktorý je taktiež súčasťou prevencie. [12 – 13]

Cviky na posilnenie zápästia a predlaktia

1. Zdvihy na predlaktí s jednoručkou

V sede na posilňovacej lavici uchopte ľahké jednoručky. Chrbty rúk položte na spodnú časť stehien (dlane smerujú nahor) a pohybom v zápästí zdvíhajte činky smerom k sebe. Potom môžete otočiť ruky (dlane smerujú dole) a zápästie zase ohýbajte k sebe. Na každú ruku vykonajte 8 – 12 opakovaní v 3 sériách.

2. Vis na hrazde

Zaveste sa na hrazdu nadhmatom, uvoľnite zvyšok tela a v tejto pozícii vydržte 20 – 60 sekúnd. Potom vis zopakujte ešte dvakrát.

3. Chôdza so záťažou (Farmers Carry)

Oboma rukami uchopte jednoručky alebo kettlebelly (ideálne ťažšie, než bežne používate). Spevnite stred tela, ramená držte stiahnuté od uší a urobte niekoľko krokov vpred. Potom sa vráťte a s chôdzou pokračujte až do tej doby, kedy budete schopní udržať záťaž aj chrbát v prirodzenom zakrivení a spevnený stred tela. Následne závažie odložte, zaraďte pauzu (30 – 60 sekúnd) a cvik zopakujte ešte 2-krát.

4. Stláčanie posilňovacieho kolieska

Pravidelnými stlačeniami posilňovacieho kolieska budete posilňovať svaly prstov, dlane, zápästia aj predlaktia. Môžete si ho vziať aj do práce a cvičiť s ním v priebehu dňa. Skvelo poslúži aj ako antistresová pomôcka.

Ako posilňovať zápästie a predlaktia?

3. Opatrenia v zamestnaní a voľnom čase

V prípade, že nám problémy spôsobuje pohyb, ktorý vykonávame v rámci zamestnania, môžeme so zamestnávateľom prebrať možnosti v zmene pracovnej náplne. Ak to ale charakter nášho povolania neumožňuje, skúsime aspoň zaraďovať krátke pauzy na pretiahnutie zápästia a predlaktia. Posilňovanie celého tela nám potom pomôže kompenzovať jednostrannú záťaž. Pri práci na počítači môžeme navyše vyskúšať ergonomickú klávesnicu a myš, ktoré udržujú naše zápästie a predlaktia v prirodzenejšej polohe. [7, 14]

Rovnaké pravidlá platia aj pre domáce práce. V prípade, že nás čaká maľovanie celého bytu, kosenie dreva alebo celodenné práce na záhrade, mali by sme tiež zaraďovať pauzy na pretiahnutie alebo si nájsť parťáka, s ktorým sa budeme striedať. Počas týchto činností sa tiež snažíme meniť polohu tela. [7, 14]

Ak trávime voľný čas aktívne, mali by sme dať pozor na jednostranné preťaženie hornej končatiny. To platí dvojnásobne pre ľudí, ktorí práve začali hrať tenis, squash, bedminton alebo napríklad golf. Pred tréningom sa vždy zahrejeme a pretiahneme. Dávame veľký dôraz na správnu techniku a dobu strávenú novým športom zvyšujeme postupne.

Čo si z toho vziať?

S bolesťou v oblasti lakťa sa v priebehu života môže stretnúť každý z nás. Podľa toho, či nás bolí viac vonkajšia alebo vnútorná strana lakťa môžeme spoznať, či ide o tenisový alebo golfový lakeť. Príčin vzniku týchto porúch pohybového aparátu existuje niekoľko. Ich spoločným rysom je však jednostranná záťaž. Tú najlepšie vykompenzujeme pravidelným preťahovaním a posilňovaním zápästia a predlaktia. V rámci preventívnych opatrení, ktoré nás môžu ochrániť pred vznikom tenisového a golfového lakťa, funguje aj komplexné silové cvičenie, rozumne nastavený tréningový plán alebo krátka pauza pri práci.

Máte medzi svojimi priateľmi niekoho, kto sa venuje pohybovo jednostranným aktivitám alebo sa často sťažuje na bolesť v lakti? Zdieľajte s ním článok a pomôžte mu predchádzať týmto problémom.

Zdroje:

[1] Nhs.Uk. Tennis elbow. – https://www.nhs.uk/conditions/tennis-elbow/

[2] Physiopedia. Lateral Epicondylitis. – https://www.physio-pedia.com/Lateral_Epicondylitis

[3] Tennis Elbow vs. Golfer’s Elbow—What’s the Difference? – https://handsurgical.com/tennis-elbow-vs-golfers-elbow/

[4] NHS Lanarkshire. Golfer’s Elbow. [https://www.nhslanarkshire.scot.nhs.uk/services/physiotherapy-msk/golfers-elbow/

[5] Cleveland Clinic. Golfer’s Elbow (Medial Epicondylitis): What Is It, Diagnosis & Treatment. – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21711-golfers-elbow-medial-epicondylitis

[6] Golfer’s Elbow and Tennis Elbow Differences—Austin, TX Joint Pain and Tendinitis. – https://www.orthoaustin.com/blog/2018/02/14/golfer-s-elbow-vs-tennis-elbow-189405

[7] Tennis Elbow vs. Golfer’s Elbow—What’s the Difference? – https://www.oip.com/tennis-elbow-vs-golfers-elbow-explained/

[8] JointFlex. Causes of Tennis Elbow and Other Athletes Also at Risk. – https://jointflex.com/tennis-elbow-athletes-at-risk/

[9] Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG). The treatment options for tennis elbow and golfer’s elbow. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507001/

[10] How Long Does Tennis Elbow Take To Heal? – https://tenniselbowclassroom.com/treatments/how-long-to-heal-tennis-elbow/

[11] Bodytonic Clinic. Tennis and golfer’s elbow. – https://bodytonicclinic.co.uk/tennis-and-golfers-elbow/

[12] Grillo, J. How To Prevent, Identify, and Treat Golfer’s Elbow. – https://rothmanortho.com/stories/blog/golfers-elbow

[13] Lifemark. What is golfer’s elbow and how to prevent it. – https://www.lifemark.ca/blog-post/what-golfers-elbow-and-how-prevent-it

[14] Mayo Clinic. Golfer’s elbow—Symptoms and causes. – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/golfers-elbow/symptoms-causes/syc-20372868

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *