8 tréningových hriechov, kvôli ktorým nedosiahnete očakávané výsledky

8 tréningových hriechov, kvôli ktorým nedosiahnete očakávané výsledky

Ak nedosahujete očakávané výsledky pri svojich tréningoch, tak pravdepodobne robíte jednu z týchto 2 hlavných chýb:

• Cvičíte s nedostatkom disciplíny a sústredenia.
• Cvičíte tak slepo a zbesilo, že zabúdate na to, čo sa snažíte dosiahnuť.

V tomto článku nájdete 8 chýb, ktoré robia ľudia najčastejšie, a samozrejme, aj tipy ako ich napraviť. Prečítajte si tento zoznam a zistite, či ste sa neprevinili niektorým z týchto hriechov.

HRIECH 1: VYNECHÁVATE TRÉNING, LEBO „NEMÁTE NÁLADU“

Mnohí z nás nedosahujú svoje ciele preto, lebo sa nechávajú rozptýliť. Veď to poznáte. Máte veľa povinností a nemáte čas na tréning. Neskôr sa vám ale v rozvrhu uvoľní miesto, no vy sa vyhovoríte na to, že už aj tak nemáte náladu.

nemáte náladu na cvičenie - hriech 1

Zamyslite sa

Kedy ste naposledy vynechali spánok preto, lebo ste naň nemali náladu? Váš tréning by mal byť automaticky súčasťou vášho dňa ako každý iný aspekt vašej dennej rutiny. Nikdy by ste sa nemali rozhodovať či ísť cvičiť alebo nie. Jednoducho by ste mali ísť do fitka v čase vášho tréningu. Nastavte si na mobile pripomienku a dostaňte svoj zadok do fitka.

HRIECH 2: CHODÍTE DO FITKA BEZ KRÁTKODOBÉHO ALEBO DLHODOBÉHO PLÁNU

Kým to, že sa dostanete do fitka je len polovica boja, vojnu nevyhráte, pokiaľ nebudete mať plán – alebo niekoľko nasledujúcich mesiacov. Po prvé, je veľmi dôležité identifikovať konkrétny cieľ, ktorý chcete dosiahnuť v priebehu roka.

Potom by ste ho mali rozbiť do cyklov asi po osem týždňov. Tie môžete nastaviť v závislosti od vašich úspechov počas každej osemtýždňovej fázy. Je veľmi zásané mať dlhodobý (asi na 6 mesiacov) a priebežný (asi na 8 týždňov) cieľ.

určte si vo fitku svoj cieľ

Zamyslite sa

Akonáhle budete mať priebežný aj dlhodobý cieľ, budete potrebovať denný plán. Predtým než si pôjdete zacvičiť, vopred si spíšte každý tréning. Môžete to urobiť niekoľko dní vopred, alebo v ranných hodinách pred každým tréningom. Dobrým tipom je spísať si tréning na mobile alebo v zápisníku a vziať ho so sebou do fitka. Potom sa ho pri cvičení držte.

HRIECH 3: STE POSADNUTÝ SILOU AŽ NATOĽKO, ŽE NEOBMIEŇATE TRÉNINGY

To, aby ste sa stali silnejšími, si vyžaduje výzvy a pravidelnú stimuláciu svalov rôznymi spôsobmi. Nemôžete jednoducho zakaždým vykonávať rovnaké cviky v rovnakom poradí. To môže fungovať niekoľko týždňov, ale nakoniec to zlyhá.

chcete nabrať silu - hriech

Zamyslite sa

Prakticky sa každý posilňovací protokol spolieha na cyklické opakovania, váhy, cviky a objem, čo vám umožní zvýšiť celkovú silu. Nájdite si plán na budovanie sily navrhnutý profesionálnym športovcom alebo trénerom a dodržiavajte ho do posledného písmena. Regenerácia a cykly sú rovnako dôležité pre zvýšenie sily ako dvíhanie ťažkých váh.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

HRIECH 4: DOVOLÍTE, ABY ZLÝ TRÉNING VYKOĽAJIL VÁŠ DLHODOBÝ CIEĽ

Povedzme, že ste počas posledného tréningu dosiahli štyri opakovania s určitou hmotnosťou. Teraz očakávate, že dosiahnete päť pri rovnakom cviku, ale spravíte iba tri opakovania a vaše svaly podľahnú. Vaše myslenie sa okamžite mení; považujete tento tréning za zlyhanie. To vás dostane do hroznej nálady a frustrácie, takže tréning skrátite a idete domov.

zlý tréning - cieľ

Zamyslite sa

Ak dôjde k takémuto prípadu, uznajte, že každý máva vo fitku zlý deň. Namiesto toho, aby ste tréning ukončili, skúste urobiť okamźité zmeny. Doprajte si 2-minútovú prestávku a zmeňte tréning. Sústreďte sa na opakovania, nie na váhy. Nájdite spôsob ako premeniť dnešný tréning na úspešný.

HRIECH 5: POUŽÍVATE VÁHY, KTORÉ NIE SÚ DOSŤ ŤAŽKÉ

Toto sa stáva, ak neporovnávate sety, opakovania a váhy z tréningu na tréning. Ak to nesledujete, tak pravdepodobne chytíte do rúk činky, pri ktorých “cítite”, že sú tie pravé pre tréning v daný deň. Mnoho žien zlyháva a nedvíha dostatočne ťažké váhy, lebo sa boja, že budú vyzerať príliš objemne.

tréning pre ženy chudnutie

Zamyslite sa

Skúste si viesť denník, do ktorého zaznamenáte nielen svoje cviky a sety, ale aj váhy a opakovania. Skontrolujte ho vždy, keď si pripravujete svoj denný plán. Môžete si zaznačiť aj svoje predchádzajúce úspechy, takže ich budete mať vždy pri cvičení so sebou.

HRIECH 6: STRAVU CHÁPETE AKO NIEČO DRUHORADÉ

K tomu môže dôjsť, či už je vašim cieľom rast svalov, strata tuku, alebo oboje. Keď je vaša strava druhoradá, niekedy sa do svojich kalórií a makronutrientov trafíte, inokedy nie. Ale nikdy nemaximalizujete svoju schopnosť dosiahnuť svoje ciele, keď je vaša strava hrozná.

strava pri cvičení - chia semienka

Zamyslite sa

Vynaložte väčšie úsilie do plánovania svojho nutričného plánu než do svojho cvičebného plánu. Čo? Áno. Môžete jesť šesťkrát denne, ale cvičiť viac ako dvakrát denne pravdepodobne nechcete (pokiaľ sa nechystáte na súťaž). Preto plánovanie stravy zaberie o dosť viac času. Uistite sa, že dosahujete potrebné nutričné čísla nie len denne, ale aj od jedla k jedlu.

HRIECH 7: VIAC PÁRTY AKO TRÉNINGU

Postačí, keď povieme, že ak ste na párty tak často ako vo fitku, nemaximalizujete svoje výsledky. Ak ste „party animal“, budete si musieť vytvoriť rozumné hranice, keď chcete dosiahnuť svoje ciele.

Zamyslite sa

Spomaľte ten párty vlak. Nebudeme vás presviedčať, aby ste sa nezúčastňovali osláv a akcií, to je na vás. Skúste ale ostať doma aspoň jeden víkendový večer, alebo buďte dobrovoľným šoférom, takže nebudete piť. Majte na pamäti, že ak budete chodiť von vo veľkom štýle príliš často, vzdialite sa od odpočinku a regenerácie, a ak budete na párty do skorých ranných hodín, pravdepodobne nebudete sledovať ani svoj jedálniček.

HRIECH 8: OČAKÁVATE OKAMŽITÉ VÝSLEDKY

Motivácia je silný nástroj, ale nerealistické očakávania vás často vedú k extrémnej intenzite tréningov po dobu jedného až dvoch týždňov. Potom sa vaše telo unaví, vy neuvidíte výsledky, budete pretrénovaný a frustrovaný, takže začnete vynechávať tréningy.

očakávate okamžité výsledky

Zamyslite sa

Prestaňte merať okamžité výsledky, ako schudnuté kilá, alebo zvýšený počet opakovaní či hmotnosti. Založte svoj úspech na tom, že ostanete pri svojom programe. Jedzte každé jedlo, ktoré si naplánujete. Vykonajte každé cvičenie s dôrazom a nasadením. To je konečný sprievodca k úspechu vo vašich krátkodobých a dlhodobých cieľoch.

Našli ste sa v niektorom z týchto „hriechov“? Podeľte sa s nami v komentároch o vaše skúsenosti, a v prípade, že a vám článok páčil, alebo si myslíte, že by mohol byť pre niekoho nápomocný, podporte ho zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *