6 chýb, pre ktoré nevidíte výsledky

6 chýb, pre ktoré nevidíte výsledky

Venujete sa cvičeniu už dlhšiu dobu, no výsledky sa akosi zabudli dostaviť? Žiaľ, nezabudli. Výsledky vedia veľmi dobre prečo nedostavili, ale čo vás poteší je to, že to vieme aj my. Ak sa veci nedejú celkom tak, ako ste si zaumienili, môže sa veľmi ľahko stať, že sa namiesto výsledkov dostaví skôr frustrácia a nechuť. Ale nevzdávajte to. S frustráciou sa nebojuje síce ľahko, no skúste dať ešte jednu poslednú šancu zmene, vďaka ktorej sa namiesto spomínanej frustrácie dostavia skutočne výsledky.

Ako na to? Je to častá otázka, na ktorú je celkom jednoduchá odpoveď. Pozrite si 6 chýb, pre ktoré nevidíte výsledky.

Objavte 6 chýb, pre ktoré nevidíte výsledky

1. Klamete sami seba

Po prvé, ak chcete naozaj vidieť výsledky, musíte byť sám k sebe úprimný a odpovedať si na otázku, či robíte skutočne všetko, čo by ste mali. A mali by ste teda poctivo športovať. „Poctivo“ je veľmi podstatné slovo. Znamená to, že cvičíte v určitý čas a práve v deň, kedy ste si to naplánovali.

Ak v jeden deň trénujete, v ďalší deň sa vám nechce a tréning jednoducho preskočíte, no v ďalší deň sa donútite trénovať zas a takto pokračujete. Po takomto nepravidelnom trénovaní sa ani nemôžete čudovať, že sa výsledky nedostavia. Práve preto sa uistite, že robíte skutočne všetko preto, aby ste sa mohli tešiť svojmu pokroku. Navštevujte posilňovňu pravidelne a doprajte si tréning, po ktorom sa budete cítiť lepšie a zdravšie.

Nezabudnite cvičiť pravidelne

2. Necvičíte kombinované cviky

Ďalším dôvodom zlyhávania môže byť izolovaný tréning. Ak cvičíte 10 rôznych cvikov len na biceps, strácate čas. Zamerajte sa na zložité kombinované pohyby, ktoré zapájajú viac svalových partií naraz. To sú práve tie cviky, ktoré prinesú najlepšie a najrýchlejšie výsledky. Samozrejme môžete pridať aj zopár izolovaných cvikov na konci tréningu, ale tie by sa nemali opäť stať rutinou vo vašom tréningu.

Môžete robiť aj izolované cviky, neurobte z nich však tréningovú rutinu

3. Nedoprajete si potrebný odpočinok 

Ďalším problémom je, že nekladiete dôraz na odpočinok medzi cvikmi. Často sa doba odpočinku zvrtne aj na 2 až 3 minúty, čo by mohlo byť dôvodom, prečo nevidíte pokroky, po ktorých ste tak túžili.

Pamätajte si, že kratší odpočinok medzi cvikmi pomáha v tele vytvoriť metabolické reakcie a tiež zabezpečí udržiavanie únavy z tréningu na vyššej úrovni. Možno to na prvý pohľad znie zvláštne, ale naučí to vaše telo trénovať aj počas únavy, takže pri každom ďalšom tréningu budete viac a viac pripravený. Nezabúdajte však, že medzi sériami cvikov musíte mať menšiu pauzu, ktorá by mala byť vždy približne rovnaká.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

4. Podceňujete alebo preceňujete svoje schopnosti

Ďalšou zásadnou chybou, ktorú robia hlavne ženy, je, že nedvíhajú dostatočne ťažké váhy. Väčšina žien podceňuje svoju silovú úroveň a keby skúsili trochu ťažšie váhy, mohli by už po kratšej chvíli vidieť oveľa lepšie výsledky. Namiesto toho, dovolia negatívnym predsudkom a strachu, že budú príliš objemné, aby ich zastavili v dosahovaní cieľov.

Ak by to tak bolo, prečo sa toľkým mužom nedarí nabrať objem? Na to, aby ste nabrali objem potrebujete jesť množstvo jedla, dvíhať veľké hmotnosti aj po celé roky a mať abnormálne vysokú hladinu testosterónu. No pravdou je, že 99% žien si aj kvôli malému množstvu testosterónu v tele nedokáže vybudovať svalovú hmotu tak ľahko a rýchlo. So správnym tréningom a stravovaním však môže byť každá žena silnejšia a vypracovanejšia.

aj ženy potrebujú dvíhať váhy

Muži majú zas opačný problém, preceňujú sa. Snažia sa už po krátkom čase dvíhať príliš ťažké hmotnosti, čo najčastejšie vedie k zraneniam. Tak, ako niekedy ženy potrebujú výzvy, muži potrebujú limity. Hlavne pri ťažkých váhach. To neznamená, že si muži nemajú dávať výzvy. Musia si ich dávať, ale mali by byť skutočne dosiahnuteľné. Nesnažte sa predvádzať dvíhaním ťažkých váh, ktoré sú mimo vašich schopností. Vedzte, že ženy to aj tak rýchlo prekuknú 🙂

5. Nestravujete sa správne 

Najčastejšou chybou, ktorej  sa dopúšťa najviac ľudí je práve nesprávne dodržiavanie jedálnička. To, že vplyv jedla na telo predstavuje 70% úspechu, vám asi nie je cudzie. Jesť správne druhy potravín v správny čas je teda viac než podstatné. Jedlo, ktoré jete je to, čo vaše telo poháňa živinami, ktoré nielenže napomáhajú vytváraniu svalovej hmoty, ale tiež napravujú poškodené svaly z tréningu.

Jedlo sa spája s kalóriami, a ak ich prijímate veľa, nebudete chudnúť. Avšak, musíte ich prijímať toľko, koľko vaše telo potrebuje. Preto si pamätajte, že ak zlyháte pri stravovaní, žiaľ, zlyháte aj pri dosahovaní vašich pokrokov.

Pri cvičení dbajte aj na stravu

6. Spíte nepravidelne a málo

Ak nespíte počas noci aspoň sedem hodín, nedáte svojmu telu dostatok času na regeneráciu. Väčšina ľudí  sa potýka práve s problémom nedostatku spánku, ktorý je tak trochu spojený aj s dnešnou dobou a zaneprázdneným životným štýlom.

Skúste si nastaviť nový spánkový režim a doprajte si aspoň osemhodinový spánok, vďaka ktorému budete mať lepšiu kontrolu nad svojim apetítom, chuťou na jedlo, a tým vlastne aj nad kalóriami. Okrem toho budete počas dňa vylučovať menej kortizolu, ktorý podporuje akumuláciu brušného tuku, a zrýchli sa vám metabolizmus. Vedzte, že sa skutočne oplatí chodiť spať skôr.

Doprajte si aspoň 8 hodín spánku

Ak si dáte  záväzok a budete sa vyhýbať týmto chybám, máte o zmenu postarané a konečne sa dočkáte aj výsledkov, po ktorých ste tak túžili. Ak to však neurobíte, a budete pokračovať ďalej s vašim doterajším životným štýlom, vedzte, že skutočne nemusíte strácať čas v posilňovni.

Veríme, že sa nám podarilo vás motivovať a vy si začnete plniť svoje fitness sny a ciele. Stretli ste sa aj vy s chybami, ktoré spôsobujú to, že nedosiahnete svoje výsledky efektívne a rýchlo? Vašu odpoveď nám napíšte do komentára a v prípade, že sa vám článok páčil, podporte ho zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *