10 klamlivých pravidiel, ktorými sa musíte prestať riadiť

10 klamlivých pravidiel, ktorými sa musíte prestať riadiť

Sme klamaní v každodennom živote a inak to nie je ani vo fitness priemysle, kde nám marketing, trh a často aj menej znalí „odborníci a experti“ ponúkajú rôzne rady a tipy. My v dobrom úmysle dosiahnuť pokrok nasledujeme tieto pravidlá, ktoré sú často viac než len lákavé. Veď vidíme mnoho iných ľudí, ktorí sa nimi riadia, tak na nich bude asi niečo pravdy, však? Fitness však nemusí byť len čierny a biely. Existuje viac spôsobov ako získať zručnosti a dosiahnuť zdravé návyky na celý život.

Sledovanie rôznych pravidiel, ktoré skľučujú váš životný štýl, spôsobí, že sa budete cítiť zle a určite aj frustrovaný. To nie je to, čo by sa malo nazývať zdravý a kvalitný životný štýl. Dovoľte mi, aby som sa s vami podelila o 10 klamlivých fitness pravidiel, ktorými sa musíte prestať riadiť.

Falošné fitness pravidlo #1: Večer žiadne sacharidy

Všetci ste sa už určite stretli s názorom, že večer by ste nemali jesť sacharidy, lebo budete priberať. To však nie je pravda. Jedenie sacharidov v noci vás nerozšíri alebo nespôsobí, že začnete priberať na váhe. Práve naopak. Zvýšenie telesnej hmotnosti spôsobuje skôr veľké množstvo kalórií. Vaše telo si nemrmle popod nos: „Už je 19:00, takže môžem začať ukladať všetky sacharidy do tukových zásob.“

Večer žiadne sacharidy

Nič ako denný či nočný metabolizmus neexistuje. V jednej štúdií sme sa dokonca aj dozvedeli, že jednotlivci, ktorí konzumovali sacharidy vo večerných hodinách schudli. To je irónia, však?

Neobmedzujte sa až natoľko a doprajte si sacharidy 2-3 hodiny predtým, ako sa uložíte do postele. Pomôže to tráveniu a umožní inzulínu vrátiť sa k východiskovým hodnotám. Navyše sacharidy pomáhajú uvoľňovať tiež serotonín, čo v konečnom dôsledku navodí spánok a odpočinok.

Falošné fitness pravidlo #2: Ak chcete stratiť tuk, absolútne sa vyhnite sacharidom

V dnešnej dobe sa spoločnosť bojí sacharidov ako čert kríža. Žijeme v dobe, v ktorej sú sacharidy verejným nepriateľom číslo jedna, pokiaľ ide o priberanie na váhe. Nárast obezity však nie je spôsobený sacharidmi, ale skôr tým, že sa ľudia stravujú nevyvážene. Nízko sacharidové diéty sú skvelé pre tých, ktorí sú pasívnejšie a sedavé typy, ale pre aktívnych jednotlivcov je to v dlhodobom horizonte hrozný nápad.

Nie sú sacharidy ako sacharidy. Avšak majú v jedálničku svoje opodstatnenie a telo ich potrebuje ako palivo pre mozog a svaly. Konštantná tvrdá drina bez ich dopĺňania brzdí zotavovanie a regeneráciu, a to nie je všetko.

Známky toho, že vám chýbajú sacharidy sú zlá nálada, úzkosť, nervozita, únava (sacharidy sú nevyhnutné pri tvorbe sérotonínu- hormónu dobrej nálady), zahmlievanie pred očami (kvôli nedostatku glukózy), spomalený mozog, tráviace problémy, problémy na toalete (pozdravte zápchu), zapáchajúci dych (nízko sacharidové diéty podporujú spaľovanie, a tým sa zvyšuje množstvo ketónov, ktoré sú príčinou smradľavého dychu).

Falošné fitness pravidlo #3: Nadbytočný tuk spálite jedine kardio tréningom

Fitness mýty sa vymykajú kontrole, pokiaľ ide o našu závislosť na kardio tréningoch. Kardio nie je jediný spôsob zhadzovania tuku. V skutočnosti to skôr závisí na našich fitness cieľoch a nesprávne vykonávaný kardio tréning môže byť dokonca kontraproduktívny. Kardio je skvelým nástrojom, ktorý je najlepšie zahrnúť vtedy, keď máte pod kontrolou výživu, hladinu stresu a silový tréning vykonávate dôsledne.

10 klamlivých fitness pravidiel, ktorým sa musíte vyhnúť

Pravdou je, že pri klasickom kardio tréningu spaľujete množstvo kalórií, ale len vtedy, ak práve cvičíte. Pričom, silový tréning spaľuje kalórie počas, ale aj po tréningu, a vďaka tomu spálite ešte viac kalórií.

Pokiaľ ide o súboj medzi týmito dvoma typmi tréningu, zamilujte sa radšej do silového tréningu a kardio si odložte na vtedy, keď narazíte na plošinu a nebudete vedieť, kam ďalej. Alebo skúste HIIT. Viac o HIIT tréningu sa dozviete v článku: 6 dôvodov prečo skúsiť vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT) a jeho tréningový plán alebo 5 tajomstiev HIIT tréningu, ktoré musíte vedieť.

Falošné fitness pravidlo #4: (Inzertná diéta) je jediná diéta, ktorá funguje

Či už je to paleo, striedanie pôstu s normálnym stravovaním, stredomorská diéta alebo štýl stravovania v japonských dedinách… všetky fungujú. Neexistuje žiaden diétny plán, ktorý by nemohol fungovať. Ale aké má následky?

Existujú diéty, ktoré sú vhodnejšie pre niektorých ľudí so špecifickým životným štýlom? Rozhodne áno. Kľúčom k úspechu je prispôsobiť si jedálniček k vášmu štýlu života bez toho, aby ste k nemu pridávali ďalší stres v podobe stravy (iste ho už máte dosť aj bez toho). Odolať starostlivo pripraveným reklamným kampaniam na potraviny či diéty, ktoré vám „zaručene pomôžu schudnúť raz a navždy“ nie je vždy jednoduché. No vedzte, že kľúčom k úspechu je pohyb a vyvážená strava. Nasaďte si spôsob stravovania, ktorý vám bude robiť radosť, a zároveň je možné udržať ho aj v dlhodobom horizonte.

Ak vás predsa len zaujímajú diéty a rôzne štýly stravovania, pozrite si náš článok Sprievodca diétami: Nie je diéta ako diéta, v ktorom sme zhrnuli najznámejšie diéty aj s ich slabými stránkami a následkami.

Falošné fitness pravidlo #5: Aby ste dosiahli pokroky, musíte užívať doplnky výživy

Možno to na prvý pohľad znie, akoby sme šli sami proti sebe, no doplnky výživy nie sú nevyhnutnosťou. Práve naopak, sú určené na doplnenie už zavedeného životného štýlu. Myslite na výživové doplnky ako na čerešničku na torte. Suplementy nenahradia tvrdú prácu (aj keď reklamy na ne znejú naozaj úžasne a sexy), ale sú potrebné na doplnenie nutričných medzier.

Zostaňte konzistentný, dvíhajte závažia, posilňujte, športujte a jedzte skutočné potraviny. Neexistujú žiadne rýchlejšie riešenia. Doprajte si tiež dostatok odpočinku. Až potom môžete zvážiť užívanie doplnkov výživy.

Falošné fitness pravidlo #6: Tuk z určitej časti tela môžete redukovať cieleným tréningom

Či už je to brušné svalstvo, zadok alebo ruky, muži či ženy sú rovnako posadnutí myšlienkou tónovania, rysovania a trénovania špecifickej časti tela.

10 klamlivých fitness pravidiel, ktorým sa musíte vyhnúť

Je smutné, že tisícky brušákov a stovky opakovaní na stroji na vnútorné stehná neurýchlia spaľovanie tuku v týchto oblastiach. Ak máte množstvo telesného tuku, ktorí chcete spáliť, tieto oblasti budú aj tak stále ukryté pod existujúcou vrstvou tuku. Nemôžete si predsa vybrať odkiaľ budete tuk spaľovať. Zamerajte sa na zníženie telesného tuku vyváženou stravou.

Falošné fitness pravidlo #7: Potrebujete cítiť bolesť, aby ste dosiahli pokroky


“No pain. No gain.”


Toto je vôbec najpoužívanejšia hláška medzi fitness motiváciami. Vôbec ma neteší, že to musím byť práve ja, kto vám povie pravdu… No nepotrebujete pri každom tréningu pociťovať bolesť, aby ste sa dopracovali k výsledkom.

Bolesti svalstva sú vlastne výsledkom malých sĺz vašich svalových vlákien. Určite sami dobre viete, že bolesť je bežná po prvých tréningoch a zavedení nového cvičebného programu. Avšak neustála bolesť svalstva je perfektným znamením a signálom toho, že sa vaše telo nezotavuje dostatočne. Zapamätajte si, svaly rastú rýchlejšie a aj vy sa stávate silnejšími len vtedy, keď máte dostatočné množstvo odpočinku.

Falošné pravidlo #8: Konzumujete bezlepkové potraviny, aby ste dosiahli výsledky

Snáď vám nemusíme pripomínať, že ak máte bezlepkovú diétu, problémy s laktózou alebo iné alergie na potraviny, potom by ste sa mali vyvarovať jedlám, ktoré nevyhovujú vášmu telu. No, ak nemáte žiadne problémy, prečo konzumujete bezlepkové potraviny? Kde vznikla tá fáma a móda konzumovať potraviny určené pre alergikov? Myslíte si, že vaša telesná váha neklesá, lebo nejete „free potraviny“? Nie je to pšenica, raž ani mlieko z čoho ste spuchnutý alebo naliaty. Vaše problémy spôsobuje nezdravé stravovanie.

10 klamlivých fitness pravidiel, ktorým sa musíte vyhnúť, bezlepková diéta gluten free

Ak máte lepší pocit vďaka tomu, že eliminujete niektoré potraviny, potom sa dajte do toho všetkými prostriedkami. Nemusíte však slepo nasledovať nejakú diétu, ktorá je výstrelkom doby. To všetko môže byť len v hlave. Počúvajte radšej svojho lekára.

Falošné pravidlo #9: Aby ste vyzerali dobre musíte mať sixpack

Rozhliadnite sa okolo seba. Všade na webe, vo všetkých novinových stánkoch, v každom magazíne o kráse, zdraví a životnom štýle predvádza muž alebo žena svoje dokonalé brucho a bicepsy. Dnešná doba je priam posadnutá bezchybným telom.

Ak tým nie je brušné svalstvo, potom je to redukcia stehien, rysovanie rúk alebo tá smiešna a nezmyselná medzera medzi stehnami (?). Aj keď je skvelé mať za cieľ vylepšiť svoje telo, hodnota vašej osobnosti nespočíva len na týchto cieľoch.

10 klamlivých fitness pravidiel, ktorým sa musíte vyhnúť, sixpack

Dámy, prijmite svoje telo také, aké je. Snaha byť silnejšia, zdravšia a lepšia je skvelá. No zlepšujte sa kvôli sebe a nie kvôli niekomu inému. Páni, sixpack nie je všetko. Jedným z problémov dnešnej doby je posadnutosť vlastným telom, a to sa môže veľmi ľahko stať vašou životnou cestou. Pracovať na sebe len kvôli sixpacku, bicepsom či stehnám nie je nič iné ako ukrátenie seba samého od tých úžasných benefitov, ktoré cvičenie a tréningy poskytujú. Kľúč k šťastiu a celoživotnému zvyku cvičiť je nájsť motiváciu, ktorá bude siahať hlbšie než len k fyzickému vzhľadu.

Falošné pravidlo #10: Ženy by nemali dvíhať nič ťažké

Bullshit. Stále viac žien prestáva veriť tomuto hlúpemu pravidlu. No nájdu sa aj ženy, ktoré každý deň dvíhajú 10-kilové závažie a vykonávajú nekonečne dlhé sety cvikov na triceps. Pracujú tvrdo, ale výsledkov sa nedočkajú. Problémom je to, že sa ženy boja ťažších váh.

Je však nevyhnutné uvedomiť si, že práve dvíhanie ťažkých váh dodáva niekedy ženám požadovaný vzhľad. Vzhľadom k rôznym pomerom hormónov, je takmer nemožné, aby ženy získali a vybudovali si tak svalnatú postavu ako muži. Tak neváhajte a začnite robiť drepy či mŕtvy ťah.

Pamätajte si, že naša spoločnosť vytvára vyššie uvedené ideály o tom, čo je atraktívne. No vy si môžete sami vybrať, čo bude atraktívne a estetické podľa vás.

Pevne veríme, že vám tento článok pomohol a ukázal vám cestu. V prípade, že áno a myslíte si, že by mohol pomôcť aj ľudom okolo vás, podporte ho zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *