5 tajomstiev HIIT tréningu, ktoré musíte vedieť

5 tajomstiev HIIT tréningu, ktoré musíte vedieť

Krátky, rýchly a vysoko intenzívny intervalový tréning, nazývaný HIIT alebo high-intensity interval training, je najlepšou cestou ku spáleniu nadbytočných kilogramov a zbavenia sa pneumatík okolo pása. Ak si nie ste istý, či ho vykonávate správne, Sean Bartram, tréner roztlieskavačiek Indianapolis Colts a autor knihy High-Intensity Interval Training For Women, spísal niekoľko tajomstiev, a my vás do nich zasvätíme. Prestaňte sa obávať HIIT tréningu a využite benefity tohto tréningu s nasledujúcimi radami pre začiatočníkov.

1. Nemusíte ísť naplno hneď zo začiatku

Predstava spoteného, svalnatého chlapa popierajúceho zákony gravitácie predvádzaním boxerských skokov vás dostatočne odstraší od toho, aby ste skúsili vysoko intenzívny intervalový tréning. Takmer každý „explozívny“ pohyb sa dá upraviť, kým nebudete pripravený posunúť svoj tréning na vyšší level.

vysoko intenzívny intervalový tréning, 5 tajomstiev, ktoré musíte vedieť o HIIT

„Nemajte strach z HIIT“, hovorí Sean. „Ak sa necítite pohodlne pri robení plyometrických cvikov, stále ich môžete nahradiť.“ Napríklad, Sean odporúča výpad vzad namiesto výpadu so skokom (jump lunge), ak sa naň necítite. Zamerajte sa najprv na precítenie týchto pohybov, ak ste pripravený, pridajte viac explozívnych prvkov.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

2. Forma je dôležitejšia ako opakovanie

Dôležité je zamerať sa na vašu vlastnú formu cvičenia a na to, či robíte opakovania správne. „Máme jedno zlaté pravidlo, ktorým je, že na prvom mieste je presnosť formy cviku, a až na druhom je rýchlosť. Musí vám ísť o kvalitu, nie kvantitu.“, hovorí Sean. Takže, ak dokážete spraviť len 5 dokonalých drepov za 30 sekúnd, ste úspešný a zameriavate sa na prevedenie cviku.

vysoko intenzívny intervalový tréning, 5 tajomstiev, ktoré musíte vedieť o HIIT

3. Áno, cviky môžete upravovať, no najprv ich musíte vyskúšať

Aj keď sa neviete udržať dlhšie so zhybmi na hrazde, nevešajte hlavu. Cvik si môžete upraviť aj počas cvičenia – prinúťte sa spraviť aspoň jedno opakovanie, aj keď sa vám svaly trasú a sami si nie ste istý, či to dokážete. „Začnite s klasickými zhybmi, a aj keď spravíte hoci len dve, mali by ste ich robiť stále predtým, než začnete s vašimi upravenými zhybmi, a takto pokračujte v opakovaniach,“ vysvetľuje Sean. „Možno v treťom sete spravíte len jeden klasický zhyb, predtým ako sa pustíte na zem (ak spravíte aspoň jeden celý zhyb), a to vám pomôže nabrať viac sily.“

4. Odpočinok znamená odpočinok

„Nebojte sa, tých 30 sekúnd prejde rýchlo. Uistite sa, že naozaj odpočívate počas doby, kedy máte odpočívať, aby váš tep klesol,“ radí Sean. „Takto budete schopný pustiť sa do ďalšieho kola s intenzitou, akú si želáte.“

vysoko intenzívny intervalový tréning, 5 tajomstiev, ktoré musíte vedieť o HIIT

5. Pred cvičením nezabudnite na hydratáciu

Z HIIT tréningu vysmädnete, no nalievanie sa vodou počas tréningu vám zaručí žalúdočné kŕče. Sean odporúča vypiť 1,5 až 3 dcl iontového nápoja 30 minút pred začatím. Počas tréningu by ste si mali odchlipkávať z vody alebo športových nápojov určených na tento účel. Ak uvažujete o užívaní týchto nápojov, dozviete sa o nich v článku: Ako správne doplňať tekutiny, a prečo skúsiť iontové nápoje.

Vzorový HIIT tréning na vonkajšom ihrisku

Vzorový HIIT tréning so Simonou Kozerawski

Ak ste boli na vážkach ohľadom HIIT- vysoko intenzívneho intervalového tréningu, veríme, že vám tento článok pomohol, a prezradil vám ako ho zvládnuť bez toho, aby ste sa pri ňom zbytočne trápili. Týchto 5 tajomstiev HIIT tréningu od špecialistu vám zaručí, že sa na HIIT tréningy budete tešiť. Aký typ HIIT tréningu uprednostňujete vy? 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *