TOP 10: Inšpiratívne filmy a dokumenty z oblasti športu a zdravého životného štýlu

TOP 10: Inšpiratívne filmy a dokumenty z oblasti športu a zdravého životného štýlu

Zažili ste už výčitky zo straty času nad sledovaním filmu či dokumentu, o ktorom ste síce počuli chvály, no nenadchol vás, a v horšom prípade ste ho dokonca ani nedopozerali? Ste na správnom mieste, pretože pri televíznom prijímači sme si odsedeli desiatky hodín, aby sme pre vás pripravili rebríček 10 inšpiratívnych filmov a dokumentov z oblasti športu a zdravého životného štýlu, ktoré určite stojí za to vidieť.

Zamerali sme sa predovšetkým na kombináciu príbehov známych športovcov pretkanú filmovými dokumentmi s významnou spoločenskou hodnotou. Dokumenty či filmy v našom zozname vyvolali v spoločnosti aj istú dávku kontroverzie, ale nazdávame sa, že tak je to správne. Je to totiž znak toho, že k spoločenským témam, na ktoré poukazujú, či k osudom športovcov, ktoré popisujú, nie sme úplne ľahostajní.

10. H.O.P.E. Na tom, čo jete, záleží

(Hope for All: Unsere Nahrung – unsere Hoffnung)

V spleti veľkého počtu dokumentov o jedle a spôsoboch stravovania, ktoré sú k dispozícii, sme pre vás vybrali túto rakúsku snímku. Už z názvu je jasné, že ide o exkurz do problematiky stravovania ľudstva. O jedle ako takom a (ne)udržateľnosti súčasného systému konzumu sa v spoločnosti vedú dlhé polemiky. Snahou autorov je poukázať predovšetkým na problém obezity a nadváhy, ktorej dnes čelí zhruba štvrtina populácie, a na neustále rastúce čísla chorobnosti. Akcentujú tiež potrebu ochrany nášho ekosystému, ktorý podľa ich slov nie je len o ochrane fauny a flóry, ale aj nás, ľudí. Kladú si jednoduchú otázku: ,,Keď vieme, že rastlinné stravovanie je oveľa udržateľnejšie, prečo sa tak aj nesprávame?

Filmový dokument H.O.P.E prináša výpovede viacerých ľudí, ktorí hovoria o zdravotných a ekologických dôsledkoch konzumácie nadmerného množstva živočíšnych výrobkov. Popretkávaný je aj autentickými zábermi z bitúnkov a veľkoobchodov a rozhovormi so zamestnancami v tomto priemysle. Svojím spracovaním, ale aj jasným a vecným spôsobom argumentácie ho považujeme za jeden z tých hodnotnejších o problematike súčasného stravovania. Na chvíľu vás nechá zamyslieť sa nad tým, či je v poriadku, že ročne zomrie na bitúnkoch65 miliárd hospodárskych zvierat, pričom konzumácia mäsa za polstoročie stúpla takmer štvornásobne. Keďže táto téma v spoločnosti nie je novinkou, je možné, že tabu okolo redukcie živočíšnych zdrojov potravy bude musieť byť odhalené ešte viac.

Prečo by ste to mali vidieť?

Napriek svojej dĺžke (105 minút) má Hope for All: Unsere Nahrung – unsere Hoffnung dynamiku a dozviete sa veľa zaujímavých informácií.

TOP 10: Inšpiratívne filmy a dokumenty z oblasti športu a zdravého životného štýlu
Autor fotografie: Brian Forbes
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Highland_Cattle_-_cow,_bull_and_calf.jpg 

9. The Program: Pád legendy

Svojho času bol najuznávanejším športovcom a najväšou športovou celebritou. Na prelome milénia vyhral sedemkrát v rade najprestížnejšie etapové cyklistické preteky sveta – Tour de France, čo sa dovtedy nikomu nepodarilo. A to napriek tomu, že pár rokov predtým prekonal rakovinu semenníkov a doktori mu dávali menej ako 50 % šancu na prežitie. Keď v roku 2011 ohlásil odchod do športového dôchodku, bol považovaný za športového hrdinu. To všetko sa zmenilo o rok neskôr, keď novinár David Walsh pomohol odhaliť historicky najväčší podvod vo svete športu.

Film The Program mapuje najdôležitejšie časti kariéry Lancea Armstronga. Od jeho začiatkov v triatlone, cez časy najväčšej slávy v cyklistike, až po súdne procesy spojené s doživotným trestom zákazu činnosti. Vo filme síce nie je faktograficky nič výnimočné, čo by znalec Armstrongovej kariéry nepoznal, no pomerne zreteľne odhaľuje maximálne súťaživú povahu rodáka z Texasu, pozadie dopingových podvodov a toho, ako sa celému tímu okolo Armstronga darilo roky maskovať fungovanie celého ,,programu”. Bonusom je skvelé herecké predstavenie Bena Fostera.

Prečo by ste to mali vidieť?

Armstrong je dodnes kontroverznou športovou postavou, ktorú napriek jeho škandálu z minulosti obdivujú milióny ľudí. Po zhliadnutí The Program možno pochopíte, prečo to všetko robil.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

8. Athlete A

Gymnastika je špecifický šport tým, že na vrcholovej úrovni súťažia už násťročné tínedžerky. Dokumentárny film Atlétka A bol zverejnený v lete tohto roka a poukazuje na škandalózne praktiky v ženskej americkej gymnastike, kde miestne mladé reprezentantky dlhé roky sexuálne obťažoval a znásilňoval tímový lekár Larry Nassar. Ešte šokujúcejšie je zistenie, že Nassara dlhé roky kryl aj systém, ktorý slávu a úspech amerického športu postavil nad ochranu svojich reprezentantiek. Film je sériou výpovedí zneužitých gymnastiek, ako aj priblížením toho, ako k zneužívaniu dochádzalo.

Viaceré zo zneužitých dievčat boli dokonca držiteľkami olympijských medailí. Vierohodnosť a väčšiu emocionalitu tomuto dokumentu dodávajú aj zábery zo súdneho procesu, v ktorom Nassara usvedčili desiatky žien. Zároveň ale tento dokumentárny film okrem morálneho imperatívu otvára nevdojak tiež otázku toho, ako je možné, že k podobným praktikám dochádzalo dlhé roky bez vedomosti rodičov. Téma sexuálneho obťažovania v ostatných rokoch výrazne rezonuje v spoločnosti a nazdávame sa, že tento film zaujme aj ľudí, ktorí nemajú blízko ku gymnastike.

Prečo by ste to mali vidieť?

Pozornosť pri Athlete A zbystria predovšetkým rodičia. Téma sexuálneho obťažovania, obzvlášť u mladistvých, je dnes aktuálnejšia, ako kedykoľvek predtým. Uvidíte aj aktívnu prácu investigatívnych novinárov, ktorí pomohli s odhalením tejto kauzy.

7. Diego Maradona

TOP 10: Inšpiratívne filmy a dokumenty z oblasti športu a zdravého životného štýlu
Autor fotografie: Doha Stadium Plus Qatar
https://wordpress.org/openverse/image/0c7640c4-6408-4301-be13-08f32cde9f8e

25. november tohto roku bol čiernym dňom pre svet športu. Do športového neba odišla obrovská futbalová ikona, ktorú nielen v Argentíne, krajine zasľúbenej futbalu, zbožne uctievali milióny fanúšikov po celom svete. Diega Armanda Maradonu zbožne milovali predovšetkým v Neapole – prístavnom meste na juhu Talianska, kde strávil svoje najkrajšie futbalové roky a kde má na námestí vlastnú sochu v životnej veľkosti.  Hoci v čase najväčšej slávy musel daným námestím prechádzať takmer dennodenne s početnou ochrankou v pätách.

Film Diego Maradona je bez zbytočného pátosu príbehom jedného človeka dvoch tvárí. Vykresľuje život Diega, jedného z najtalentovanejších futbalistov všetkých čias, ktorý to z chudobnej favely mesta Lanús dotiahol až na hráča svetovej extratriedy. Na druhej strane spoznávame aj tienistú a odvrátenú stranu jeho života plnú drog, alkoholu a bujarých večierkov. Film nám dáva možnosť nahliadnuť aj do sveta mafie Camorry, s ktorou udržiaval Maradona čulé vzťahy. Nazdávame sa však, že milióny ľudí ho budú adorovať už naveky. Descansa en paz, Diego!

Prečo by ste to mali vidieť?

Je obdivuhodné, ako sa zo série rozhovorov a archívnych záberov v dokumente Diego Maradona podarilo tvorcom vystavať intenzívny a živelný príbeh oslavujúci život futbalistu, ktorý strelil dva z najznámejších gólov futbalovej histórie.

6. Awake: The Life of Yogananda

V prvej polovici dvadsiateho storočia prišiel z chudobnej Indie do vyspelých Spojených štátov, aby tam šíril osvetu okolo jógy a meditácie. Indický filozof a jogín Paramahansa Yogananda zohral podstatnú úlohu v rozšírení jógy nielen do USA, ale aj celého sveta. Dnes sa tomuto telesnému a duchovnému náboženstvu venuje podľa odhadov celosvetovo až 300 miliónov ľudí.

Aj keď nepatríte medzi fanúšikov jógy a vaše ranné rituály nespočívajú v opakovaní pravidelných nádychov a výdychov, dokument si vás získa autentickými zábermi a čiastočne aj kontroverziou. Objaví sa tam totiž niekoľko známych tvárí, ako George Harrison a Steve Jobs, ktoré až s istou dávkou extatickosti hovoria o vplyve jógy na ich životy. Na úplne pochopenie tohto životného štýlu odporúčame sledovať dokument Awake: The Life of Yogananda bez prestávky.

Prečo by ste to mali vidieť?

Dokument Awake: The Life of Yogananda vám rozšíri obzory o vzniku a podstate jógy. Nesnaží sa Yoganandu prvoplánovo len glorifikovať, poukazuje aj na jeho tienisté stránky a ,,temnejšie” obdobie jeho života.

5. The Last Dance

TOP 10: Inšpiratívne filmy a dokumenty z oblasti športu a zdravého životného štýlu
Autor fotografie: verejna doména
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jordan_elgrafico_1992.jpg 

Na prvé zdanie vo vás môže názov vyvolať dojem, že ide o tanečný romantický film plný sentimentu na štýl Hriešneho tanca. Nejde ale o príbeh dvoch ľudí z rôznorodého prostredia, ktorých osud prinúti podstúpiť niekoľko (aj tanečných) skúšok, ale o sériu športových dokumentov, kde sa síce ,,tancuje”, ale s basketbalovou loptou v ruke.

The Last Dance je edíciou desiatich epizód, ktoré reflektujú predovšetkým život Michaela Jordana. Pre mnohých najlepší basketbalista všetkých čias rozpráva o svojom živote a kariére v ikonickom tíme deväťdesiatych rokov – Chicago Bulls. Za veľký prínos tohto dokumentu hodnotíme to, že sa nám pootvárajú dvere aj do súkromia jeho spoluhráčov, čo nám umožňuje lepšie pochopiť, ako fungovala chémia vtedajšieho ,,dream tímu”. Pre nezainteresovaných divákov môže The Last Dance vyvolať dilemu, pretože v športovej rovine sa s Jordanom divák absolútne stotožní, ale v ľudskej a priateľskej tomu tak nemusí byť úplne vždy.

Viaceré zábery sú viac než dvadsať rokov staré, napriek tomu im nechýba kvalita. Určite treba vyzdvihnúť tiež to, že celý dokument má dynamiku a spád, čomu prispieva aj hudba a strih.

Prečo by ste to mali vidieť?

Po zhliadnutí The Last Dance budete mať pomerne celistvú predstavu o slávnej ére Michaela Jordana v Chicagu Bulls. Priblíži vám tiež príčiny jeho úspechu a jeho prístup k športu, ktoré budú pre vás určite inšpiráciou.

4. The Game Changers

Rozhodli sme sa vám odporučiť ešte jeden dokument o jedle a strave, tentokrát však z inej perspektívy. O tom, ako sa dá žiť a dosahovať vrcholové športové výsledky aj bez mäsa a vajec totiž hovoria samotní športovci. Pri The Game Changers môžeme smelo konštatovať, že do určitej miery mení časť verejného diskurzu. Pretože keď niečo zvykne vyvolať diskusiu medzi športovcami, tak je to určite okrem tréningu aj spôsob stravy. A keď sám Arnold Schwarzenneger hovorí o tom, že mäso pre veľkých a silných mužov je len marketing, zrazu máte pocit, že tu niečo nesedí.

V dokumentárnom filme budete vidieť a počuť výpovede viacerých vrcholových športovcov. Predovšetkým zápasníka v zmiešanom bojovom umení, ktorí prirovnáva vrcholových športovcov ku gladiátorom, ktorí jedli podľa neho predovšetkým vegetariánsku stravu. Zviditeľniť dokument a zvýšiť jeho ohlas sa podarilo aj vďaka ľuďom, ktorí sa na ňom podieľali. Spomeňme režiséra a producenta Jamesa Camerona, herca Jackieho Chana alebo športovcov Novaka Djokoviča či Lewisa Hamiltona.

Prečo by ste to mali vidieť?

The Game Changers vo vás zanechá viacero nezodpovedaných otázok a prinúti vás minimálne zamyslieť sa nad spôsobom stravovania.

3. Ronnie Coleman: The King

Vo svojom športe dosiahol absolútne maximum a nikdy ho nedobehla sláva. Má príjemnú charizmu a v kulturistike milióny fanúšikov po celom svete. No napriek tomu budete mať po zhliadnutí dokumentu Ronnie Coleman: The King slzy na krajíčku. Osemnásobný víťaz Mr. Olympia sa totiž pred kamerou prvýkrát priznáva k obrovským bolestiam, kvôli ktorým denne užíva najvyššiu možnú dávku ópia proti bolesti – oxykodónu.

Ronnie Coleman je mnohými považovaný nielen za najlepšieho, ale aj najväčšieho kulturistu všetkých čias. Jeho objemové tréningy sú dodnes centrom záujmu miliónov ľudí, veď pri výške 180 cm mal až okolo 140 kg, mimosúťažne aj viac a pri drepoch si bežne nechal naložiť 360 kg. Jeho lekár v dokumente popisuje, akým nepredstaviteľným záťažiam bolo pravidelne vystavované jeho telo a prečo musel podstúpiť už niekoľko operácii chrbta, spolu s dvojnásobnou výmenou bedrového kĺbu. Jeho túžba po dosiahnutí absolútneho vrcholu vo vás zanechá obdiv aj ľútosť zároveň. Bonusom dokumentu je to, že sa v ňom objavia aj ďalšie slávne mená svetovej kulturistiky, ako Dorian Yates či Jay Cutler.

Prečo by ste to mali vidieť?

Dokument Ronnie Coleman: The King je inšpiráciou a mementom zároveň. Je to sonda do duše človeka, ktorý motivoval a bude motivovať ďalšie generácie.

TOP 10: Inšpiratívne filmy a dokumenty z oblasti športu a zdravého životného štýlu
Autor fotografie: www.localfitness.com.au
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ronnie_Coleman_8_x_Mr_Olympia_-_2009_-_5.png

2. David Attenborough: A Life on Our Planet

Tento dokument neúspechom hádam ani nemohol skončiť, aj preto sme ho umiestnili tak vysoko. David Attenborough je charizmatický moderátor, scenárista a producent, ktorý desiatky rokov spolupracuje s britskou verejnoprávnou televíziou – BBC, a doposiaľ natočil už niekoľko dokumentov o našej planéte. Po deväťdesiatke sa rozhodol publikovať svetu snímku, v ktorej hodnotí a porovnáva stav našej prírody. Je to jeho vlastná výpoveď toho, čo zažil za zhruba šesť dekád svojej aktívnej pracovnej činnosti.

Vďaka porovnávaniu a prelínaniu sa dobových záberov spred pár desiatok rokov s prítomnosťou, ale aj pútavému rozprávaniu autora ostanete necelú hodinu a pol v nemom úžase. Attenborough vás vezme na miesta, ktoré ste buď nemali, alebo už ani nebudete mať možnosť navštíviť. Negatívne hodnotí stratu niektorých miest na planéte, ale zároveň ponúka víziu do budúcnosti, ktorej nelichotivý stav sa podľa jeho slov dá ešte stále zvrátiť. Inak povedané, ponúkne vám plastický obraz toho, o čom sa vo svete hovorí už roky, ešte skôr, než svet spoznal napríklad Gretu Thunberg.

Prečo by ste to mali vidieť?

Spektakulárne krásy prírody sú v David Attenborough: A Life on Our Planet popretkávané nelichotivými zábermi, ktoré vám poskytnú znepokojivý pohľad na dôsledky globalizácie sveta.

1. Pumping Iron

Pôvodným zámerom a ambíciou tohto nezávislého dokumentu bolo zobraziť život kulturistov. Napokon sa z neho stala medzinárodná senzácia a kult kinematografie, ktorý zviditeľnil a preslávil tento šport a odštartoval bohatú kariéru Arnolda Schwarzennegera. V našom zozname sa teda tento rakúsko-americký herec a podnikateľ predstavuje druhýkrát.

Patrí sa spomenúť, že svoju ikonickosť získal Pumping Iron najmä svojou prirodzenosťou, a tým, že nie je len strohým storytellingom a čiastočnou biografiou úspešného muža. Film zobrazuje aj najväčších konkurentov Arnolda, ako boli Lou Ferrigno či Frank Zane. Vidíme ich nielen ako kulturistov na pódiu, ale aj ako rodičov vychovávajúcich svoje deti.

Vraví sa, že práve koniec osemdesiatych rokov bol ,,zlatou érou” kulturistiky. Vyššie spomenutí borci disponovali perfektnou symetriou postavy, úzkymi bokmi a pásom, ale tiež takmer dokonalou vyrysovanosťou. Práve vďaka Pumping Iron sa vtedajšia kulturistika a spôsob prípravy porovnáva so súčasnosťou.

Kvalitu a vplyv tohto športového dokumentu verifikoval aj čas. Po dvadsiatich piatich rokoch sa na želanie mnohých fanúšikov totiž dočkal aj svojho čiastočného pokračovania – Raw Iron: The Making of Pumping Iron.

Prečo by ste to mali vidieť?

Pumping Iron je ,,Bibliou” pre všetkých, ktorí aspoň občas zájdu do fitness centra. A môže byť motiváciou pre tých, ktorí chcú začať.

Ako ste na tom vy? Budeme radi, ak aj vy inšpirujete nás a dáte nám vedieť vaše tipy. Čo podobné ste si pozreli a páčilo sa vám natoľko, že vás to inšpirovalo, prípadne motivovalo, a tým vás to prinútilo aspoň na chvíľu sa zamyslieť?

A ak sa vám náš rebríček na TOP 10 filmov zo sveta športu a zdravého životného štýlu páčil a veríte, žeby sa mohol páčiť a inšpirovať aj ostatných, zdieľajte článok medzi svojich priateľov.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *