Tom Cruise: Legendárny hollywoodsky herec, ktorý vraj funguje na 1200 kcal denne

Tom Cruise: Legendárny hollywoodsky herec, ktorý vraj funguje na 1200 kcal denne

Nájsť človeka, ktorý nepozná meno Tom Cruise by bolo zrejme dosť ťažké. Patrí k nestarnúcim hollywoodskym ikonám, ktoré majú na konte desiatky kasových trhákov. Medzi jeho najznámejšie počiny patrí séria Mission Impossible, kde je známy ako agent Ethan Hunt. Jeho špionážne filmy si po svete získali množstvo fanúšikov aj vďaka neuveriteľným kaskadérskym kúskom, počas ktorých Tom Cruise nevyužíva kaskadérskeho dabléra. 

Všetko si totiž na pľaci odmaká sám a na návrhu samotných nervydrásajúcich scén sa dokonca aj podieľa. Vo svojom veku dokazuje, že je nezastaviteľný a jeho formu by mu mohli závidieť aj oveľa mladší páni. Ako to teda robí? Údajne zvykne prijímať len 1200 kcal denne a venuje sa množstvu fyzických aktivít. Poďte sa teda s nami pozrieť na to, aká bola cesta Toma Cruisa k najväčšej sláve a ako sa udržiava vo forme. 

Detstvo v znamení častého sťahovania, bez priateľov a s násilníckym otcom

Tom Cruise
 롯데엔터테인먼트
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:(%EB%AF%B8%EC%85%98_%EC%9E%84%ED%8C%8C%EC%84%9C%EB%B8%94_%EB%A1%9C%EA%B7%B8%EB%84%A4%EC%9D%B4%EC%85%98)_%ED%86%B0_%ED%81%AC%EB%A3%A8%EC%A6%88_%ED%8A%B9%EB%B3%84_%EC%9D%B8%EC%82%AC_%EC%98%81%EC%83%81_Tom_Cruise.jpg

Thomas Cruise Mapother IV sa narodil 3. júla 1962 v americkom meste Syracuse. Už od detstva si musel zvykať na rušný život. Jeho rodina sa často sťahovala a malý Tom vyrastal v rôznych častiach Severnej Ameriky. Má tri sestry a je jediným synom učiteľky Mary Lee Pfeiffer a elektroinžiniera Thomasa Cruisa Mapothera III. Detstvo je pre Cruisa boľavou témou práve kvôli jeho otcovi, ktorého charakterizoval ako násilníka a zbabelca.

Často ho totiž mlátil aj pri tej najmenšej zámienke a kopol si do neho vždy, keď niečo pokazil. Ako chlapec z otcovho správania cítil úzkosť a o nič lepšie to nemal ani v škole. Keďže sa často sťahovali, pre kolektív bol vždy len tým novým dieťaťom so zlými topánkami a nesprávnym prízvukom. Aj preto nemal žiadneho blízkeho priateľa, čelil šikane a celú situáciu zhoršovala jeho dislexia.

Herecký talent už od štvrtej triedy

Keď si Thomas Mapother III. našiel prácu v Kanade, presťahoval sa tam s celou rodinou. Malý Tom bol zapísaný na miestnu základnú školu, kde učiteľ v štvrtej triede objavil jeho herecký talent. Práve tu teda pričuchol k hereckej profesii, ktorú neskôr rozvíjal. Keď mal 12, jeho matka sa rozhodla požiadať o rozvod a spolu s ním a jednou zo sestier sa vrátili späť do štátov. 

Mary Lee Pfeiffer sa neskôr opäť vydala, no mladý herecký talent ani potom nemal stabilné zázemie. Časté sťahovanie pokračovalo a niekoľko zdrojov spomína, že Cruise bol v tom čase zapísaný až na 15 školách.

Láska k športu, chudoba a vôľa byť kňazom 

Tom Cruise popri vášni k herectvu rozvíjal na škole aj svoju lásku k športu. Vynikal v pozemnom hokeji, kde však nešťastne spadol a odbil si časť predného zubu. Práve odtiaľ pochádza jeho známa fotka z mladosti, kde nemá práve ideálny chrup. Istý čas sa dokonca venoval aj wrestlingu, kde sa chcel stať profesionálom. Po zranení kolena však wrestlerský tím musel opustiť a zostal pri herectve. Keďže Tom Cruise vyrastal v skromných pomeroch, bol nútený pracovať už od ôsmich rokov, aby pomohol svojej rodine.

Tom Cruise
Autor fotografie: Alan Light
https://www.flickr.com/photos/42274165@N00/210252827/

Vďaka tomu sa u neho rozvíjala vysoká pracovná morálka, ktorou je herec známy dodnes. Medzi jeho prvé pracovné skúsenosti patrilo kosenie trávy, roznos letákov či hrabanie lístia. Zo zarobených peňazí sa snažil ušetriť aj na lístok do kina, pretože už od štyroch rokov sníval o tom, že bude točiť filmy. Tieto sny sa však u neho ešte niekoľkokrát zmenili a keď mal 14 túžil sa stať kňazom. Po roku ale zo semináru vystúpil a opäť skončil pri herectve. 

Vyhadzov z univerzitného tímu kvôli pivu a herecký debut v stredoškolskom muzikáli 

Cruise v poslednom ročníku strednej školy hrával futbal za univerzitný tím. Z mužstva ho však vyrazili po tom, čo bol pred zápasom prichytený pri pití piva. Futbal tak zavesil na klinec a rozhodol sa naplno venovať už len hereckej kariére. Svoj prvý debut pred obecenstvom absolvoval ako šestnásťročný, keď sa predstavil v stredoškolskom muzikáli Guys and Dolls. Práve tento moment je považovaný za oficiálny začiatok jeho úspešnej hereckej kariéry. 

Nádejný herec po škole chvíľu pracoval v New Yorku. Neskôr sa presťahoval do Los Angeles, kde skúšal šťastie na rôznych castingoch pre televízne role. Úspech prišiel malou úlohou vo filme Endless Love (1981). Po ňom nasledovalo pár menších obsadení, z ktorých vynikala najmä dráma Taps (1981), v ktorej si Cruise zahral po boku hviezdneho Seana Penna. Vo filme síce nemal veľa priestoru, no jeho výkon zaujal mnohých kritikov a to mu otvorilo dvere k ďalším úlohám. 

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Kultový Maverick, upír po boku Brada Pitta či cenovo ovenčený Jerry Maguire

O dva roky neskôr získal Tom Cruise hlavnú úlohu v komédii Risky Business, ktorá je považovaná za jeho prvý kasový trhák s miliónovými tržbami. Išlo o jeden z míľnikov v jeho kariére, ktorá smerovala do tých najvyšších kruhov. Tam svoje postavenie potvrdil v kultovom snímku Top Gun, kde sa predstavil po boku Vala Kilmera ako stíhací pilot Pete “Maverick” Mitchell.

V rámci prípravy na filmovú rolu sa trikrát preletel v stíhačkách F-14. Pri prvom lete vracal, ale ďalšie dva už zvládol bez problémov. Stíhačky sa neskôr skutočne naučil pilotovať. Zvládol ťažké skúšky a stali sa jeho vášňou. Sám dokonca vlastní hangár s niekoľkými lietadlami. Neskôr sa objavil ako upír po boku Brada Pitta vo filme Interview with the Vampire. 

Úspech mu priniesla vojnová dráma Born on the Fourth of July, za ktorú získal prvú nomináciu na Oscara a vyhral Zlatý Glóbus. V roku 1996 si zahral aj v ďalšom kasovom trháku, ktorým bola komédia Jerry Maguire. Za túto úlohu získal druhú nomináciu na Oscara a druhý Zlatý Glóbus za najlepšieho herca. 

Kaskadérske kúsky vo vlastnej réžii, pri ktorých často riskuje život

Postupom času sa na filmovom plátne zrodila ikonická séria Mission Impossible s hlavnou postavou v podobe agenta Ethana Hunta. Je charakteristická kvalitnou akciou a kaskadérskymi kúskami, počas ktorých štábu aj divákom tuhne krv v žilách. Všetky šialenstvá totiž Tom Cruise predvádza na vlastnej koži bez toho, aby využíval kaskadérskeho dabléra podobne, ako jeho kolegovia. Je ochotný zadržať dych a skočiť z budovy, liezť po vysokých prekážkach či nakrúcať nebezpečné scény s výbuchmi. 

Vďaka Cruisovej odvahe a zápalu pre prácu sme v sérii Mission Impossible mohli vidieť napríklad to, ako zlieza holými rukami skalnatý útes alebo ako mu nepriateľ v bojovej scéne krúži skutočným nožom iba pár milimetrov nad okom.

Ethana Hunta nezastavila ani najvyššia budova sveta Burj Khalifa, ktorú zliezal takmer kilometer nad zemou. Okrem toho naskočil na bočnú časť trupu lietadla, ktoré s hercom vzlietlo do výšky 1500 metrov. 

Takéto kaskadérske kúsky sú naozaj veľmi nebezpečné a ani Cruise sa nevyhol zraneniam. Väčšinou išlo o rôzne škrabance a modriny, no jeden z väčších problémov sa mu stal počas natáčania Mission Impossible Fallout. Keď utekal po strechách a preskakoval z budovy na budovu, jeden zo skokov mu nevyšiel a nešťastnou náhodou narazil nohou na betón budovy.

Kamery tak zachytili nepekne vyzerajúci záber, ako sa mu noha prehla veľmi neprirodzeným spôsobom, následkom čoho si zlomil členok. Napriek veľkej bolesti sa však vytiahol po okraji budovy a scénu dohral ako profesionál.

Forma v znamení množstva fyzických aktivít a len 1200 kalórií denne

Asi uznáte, že náročná príprava a realizácia kaskadérskych scén si vyžaduje aj výbornú kondíciu. Cruisovi by jeho formu mohli závidieť aj podstatne mladší páni. Ako sám tvrdí, pomáha mu aktívny životný štýl. V jednom interview spomína že sa intenzívne venuje jazde na kajaku, prieskumu jaskýň, šermu, lezeniu po skalách, turistike, behu a samozrejme aj silovému tréningu. Je veľkým fanúšikom variability a snaží sa striedať vytrvalostnú fyzickú aktivitu so silovou. 

S týmto režimom ide ruka v ruke aj kvalitná strava. Informácie o tom, ako sa Tom Cruise stravuje pochádzajú z rôznych zdrojov, rozhovorov a sociálnych médií. Väčšina z nich tvrdí, že herec zvykne dodržiavať pomerne netypický spôsob stravovania, ktorý navrhol jeho kamarát David Beckham. Hollywoodska hviezda si tak údajne vystačí iba s 1200 kalóriami v podobe prevažne grilovaných jedál s minimom sacharidov. 

Nemá však ísť o klasické stravovanie, ale o 15 malých snackov, ktoré Cruisovi pripravuje jeho osobný kuchár. Zdroje spomínajú aj rôzne druhy orechov či lyofilizované čučoriedky, na ktoré vraj herec nedá dopustiť. Pri tréningoch sa údajne venuje najmä brušákom, príťahom, drepom a cvikom s činkami. 

Tri manželstvá a kontroverzná scientológia

Tom Cruise
Autor fotografie: Jay Tamboli
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tom_Cruise_%26_Katie_Holmes_WHCAD.jpg

Súkromný život Toma Cruisa sa nesie v znamení troch manželstiev. V druhej polovici 80. rokov si vzal staršiu herečku Mimi Rogers. Ich manželstvo však skončilo po necelých troch rokoch a dôvodom mal byť práve sedemročný vekový rozdiel medzi partnermi. Na natáčaní Days of Thunder sa neskôr Cruise spoznal s herečkou Nicole Kidman. Chémia medzi nimi fungovala nie len na pľaci a po svadbe tak boli považovaní za zlatý pár Hollywoodu. Adoptovali si spolu dve deti a v roku 2001 šokovali svet oznámením, že sa rozvádzajú. 

O päť rokov neskôr uzavrel Tom Cruise manželstvo s herečkou Katie Holmes. Ich vzťah mal veľmi rýchly spád a patril k veľmi medializovaným zvlášť potom, čo Katie otehotnela. Hercovi porodila dcéru Suri a konvertovala na scientológiu. Ani toto manželstvo však nevydržalo a Katie Holmes požiadala v roku 2012 o rozvod. Dôvody verejnosti doteraz nie sú úplne jasné, no objavili sa dohady, v ktorých mala zohrávať významnú úlohu práve Curisova viera. Ten totiž patrí k známym a zanieteným scientológom, čo istý čas dával jasne najavo aj v médiách.

Je známy najmä vyhlásením, že scientológia mu pomohla prekonať jeho dyslexiu. Otvorene tiež kritizoval herečku Brooke Shields za užívanie antidepresív počas zotavovania sa z popôrodnej depresie. Lieky podľa Cruisa mali len maskovať skutočný problém a sú len výsledkom pseudovedy. Skutočným životným cieľom a riešením problémov mala byť v tom čase práve scientológia. Kvôli týmto výrokom sa dostal počas relácie The Today Show do vážnejšej výmeny názorov s moderátorom Mattom Lauerom. V diskusii pôsobil ako fanatik a za svoje správanie sa neskôr ospravedlnil. 

Podporujúci charitu, zhovorčivý k fanúšikom a expresívny voči nezodpovednému štábu

Tom Cruise je známy aj tým, že podporuje charitu a miluje svojich fanúšikov, pred ktorými nezvykne utekať. Veľmi rád sa s nimi rozpráva a podľa niektorých zdrojov trávi s fanúšikmi doslova hodiny, najmä počas výnimočných udalostí, ako sú premiéry filmov či galavečery na červenom koberci. 

V dobrom však na neho zrejme nebude spomínať nezodpovedný štáb, ktorý počas prípravy siedmej časti Mission Impossible v roku 2020, nedodržiaval bezpečnostné opatrenia. Natáčanie tohto filmu totiž sprevádzali prísne pravidlá z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19, ktorých súčasťou boli napríklad ochranné rúška. Keď sa Tom Cruise dozvedel, že niektorí členovia štábu tieto opatrenia nedodržiavajú, doslova vybuchol. 

Tom Cruise
Autor fotografie: Frankie Fouganthin
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tom_Cruise_in_Dec_2012_(1_av_3).jpg 

Jeho reakcia obletela svet prostredníctvom autentickej nahrávky, počas ktorej na štáb agresívne kričal. V emotívnom prejave ľudí zo zákulisia upozorňoval, že nakrúcanie sa nesie v znamení zlatých štandardov a vysokokvalitnej práce. Muselo prekonať mnohé obmedzenia a jeho realizácia vytvára tisíce pracovných miest, o ktoré ľudí mohla pandémia pripraviť. Nakrúcanie bolo povolené iba v prípade, že všetci budú dodržiavať prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré mali samozrejme v prvom rade chrániť zdravie celého štábu. Cruise sa počas svojej naštvanej reakcie nevyhol ani nadávkam a niekoľkokrát zdôraznil, že už nikdy nechce nič podobné videť. Práve nadávky a agresívny tón rozdelili fanúšikov na dva tábory. 

Jeden z nich herca odsudzoval a tvrdil, že takéto správanie nemá na nakrúcaní filmu svoje miesto. Ďalší fanúšikovia však Cruisa obhajovali za precíznosť a bezpečné podmienky na pľaci počas globálnej pandémie, kedy je zdravie ľudí na prvom mieste. Toto všetko sa snažil zaručiť aj tým, že pre štáb prenajal dve výletné lode v Nórsku, ktoré filmárom suplovali hotel a mali ich udržať v bezpečí, bez kontaktu s ďalšími ľuďmi. Celá akcia mala stáť pol milióna libier, ktoré Cruise platil zo svojho vrecka. 

Patríte k fanúšikom Toma Cruisa? Ktorý z jeho kaskadérskych kúskov vás zaujal najviac? Dokázali by ste si predstaviť príjem len 1200 kcal, na ktorom herec údajne funguje? Ak sa vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať aj medzi vašich známych.

Zdroje:

[1] Betty Jackson - Where Did Tom Cruise Grow Up? – https://celebanswers.com/where-did-tom-cruise-grow-up/

[2] Tom Cruise Talks About His Father – https://www.cbsnews.com/news/tom-cruise-talks-about-his-father/

[3] Aaron Granger - What Was Tom Cruise's Life Like Before He Became Famous? – https://www.thethings.com/tom-cruise-life-before-fame/

[4] Exclusive: Tom Cruise's high school friend reveals his past as a teenage wrestler – https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2431193/Exclusive-Tom-Cruises-high-school-friend-reveals-past-teenage-wrestler.html

[5] Tom Huddleston Jr. - These were ‘Mission: Impossible — Fallout’ star Tom Cruise’s first jobs as a kid – https://www.cnbc.com/2018/07/27/mission-impossible--fallout-star-tom-cruises-childhood-jobs.html

[6] Tom Cruise – https://www.biography.com/actor/tom-cruise

[7] Mission Impossible Trivia: Tom Cruise Shot This ‘Knife In The Eye’ Scene With Real Knife & It Was His Idea – https://www.koimoi.com/hollywood-news/mission-impossible-trivia-tom-cruise-shot-this-knife-in-the-eye-scene-with-real-knife-it-was-his-idea/

[8] Jonathan Sim - Top 10 Craziest Mission: Impossible Stunts – https://screenrant.com/mission-impossible-craziest-stunts/

[9] Now 58-Years-Old ,Tom Cruise Shares His Secrets to Staying So Youthful and His Training Plan – https://www.menshealth.com/uk/fitness/a754595/tom-cruises-secrets-of-youth/

[10] Brianna Morton - Tom Cruise’s ‘Brutal’ Workouts Could Lead To ‘Serious Damage?’ – https://www.gossipcop.com/tom-cruises-brutal-workouts-could-lead-to-serious-damage/179188/

[11] Tom Cruise says Scientology helped him overcome dyslexia – https://news.abs-cbn.com/entertainment/01/05/09/tom-cruise-says-scientology-helped-him-overcome-dyslexia

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *