Rich Piana – ako trénoval, akú mal životnú filozofiu, a prečo vytvoril značku 5 %?

Rich Piana – ako trénoval, akú mal životnú filozofiu, a prečo vytvoril značku 5 %?

Rich Piana vždy bol a navždy bude populárnou osobnosťou vo svete kulturistiky. Vďaka svojej sociálnej a mediálnej aktivite si vybudoval meno ako kultová postava. Už jeho mama bola profesionálnou kulturistkou, čo Richa ovplyvnilo už v mladom veku. Ako dieťa často chodieval do telocvične, v ktorej trénovala jeho mama, a v úžase sledoval mohutných mužov s objemnými telami, ako zdvíhajú ťažké váhy. Vo veku 11 rokov sa odhodlal vstúpiť do ríše kulturistiky s cieľom vybudovať si jedinečnú postavu.

Výhra na prestížnej súťaži NPC California Championship, ktorú získal vo veku 18 rokov, bola dostatočným predpokladom na to, aby dosiahol vrchol vo fitness priemysle. Od tej doby sa Rich Piana dopracoval na úroveň, ktorú si sám nikdy nepredstavoval za reálnu, či už to bolo v kulturistike, v herectve,  alebo v inšpirácii iných, aby dosiahli svoj cieľ. Jeho stánok bol na veľtrhoch často jedným z najväčších a jeho priateľská osobnosť ho vyčleňovala zo stereotypu arogantných, či nič si nevážiacich kulturistov. Ako pravý marketingový génius, si Rich uvedomoval, čo jeho fanúšikovia po celom svete chcú vidieť – jeho veľký dom, autá, tetovania a samozrejme svaly[1],[2] 

Základné parametre

Vek: 44

Pôvod: Los Angeles, California, USA

Výška: 185 cm

Váha: Medzi 122 kg (súťažná váha) a 131 kg (mimo sezóny)

Kulturistike sa venoval: 36 rokov

Maximálne váhy: Bench Press: 225 kg / Drepy: 265 kg / Mŕtvy ťah: 265 kg / Bicepsový zdvih obojručnou činkou 125 kg

Obľúbené cviky: akýkoľvek cviky na kladkách

Výhry:  2009 Sacramento 1. miesto Men’s Bodybuilding (Super Heavyweight) 2009 Border States Classic 1. miesto Men’s Bodybuilding (Overall) 2003 NPC Los Angeles 1.miesto Men’s Bodybuilding (Super Heavyweight)

,,Neexistuje žiadna skratka. Je ťažké byť kulturistom. Ak nie ste ochotný robiť ťažkú prácu, potom to nie je správny šport pre vás. Musíte to mať radi. Pokiaľ to máte radi, dostanete sa tam, kde chcete byť.”

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Rich Piana a jeho tréningový plán

Tréningová filozofia Richa bola založená na načúvaní svojho tela a jeho potrieb. Čo sa týka stravy a životného štýlu, každý má iné požiadavky. Rich zdôrazňoval potrebu narušenia kulturistického stereotypu, v ktorom ide o dvíhanie najťažšieho závažia pre daný počet opakovaní a sérií. Jeho filozofia tréningu vychádzala zo skutočnosti, že extrémne tréningy na vybudovanie skvelej postavy nie sú nutné, pokiaľ budete načúvať potrebám svojho vlastného tela a nasledovať ich správnym smerom. Rich obhajoval využívanie nižších hmotností s väčším počtom opakovaní – koľko vaše telo vydrží. Týmto typom tréningu podporoval ,,pumpovanie” svalov s minimálnym trhaním svalových vlákien. Taktiež priznával, že väčšinou si vyberá svalové partie, ktoré bude precvičovať na nasledujúcom tréningu inštinktívne, podľa pocitu.

,,Musíte robiť všetko čo je nutné, keď trénujete tvrdo a správne sa stravujete, na ničom viac nezáleží.”

V mnohých videách Rich pripisoval veľkosť svojho bicepsu a tricepsu najmä tréningovému systému tzv. Feeder Workout (FW). Ide o precvičovanie partií, ktoré sú slabosťou jednotlivca, v noci, len pár minút pred spánkom. Vo všeobecnosti Rich odporúčal zaťažovať dané svalové partie troma sériami po 100 opakovaní s malou váhou bez prestávky, aby nastalo dostatočné prekrvenie svalov, ktoré je potrebné na ,,napumpovanie”. Uvádzal však, že toto odporúčanie je zamerané viac na psychiku, keďže pri FW ide práve o to, aby ste išli spať ,,napumpovaný”, a aby ste na to mysleli tesne predtým, než si ľahnete do postele.

Je dôležité, aby ste chvíľu pózovali pred zrkadlom, ktoré máte na dosah, ihneď po dokončení sérií. Všetci, ktorí už nejakú dobu posilňujú, určite vedia, že nárast svalov nastane, keď je naše telo v maximálnom pokoji (v spánku). Keďže zaspávate s vedomím, že ste dosiahli prekrvenie svalov, a tým ich následné zväčšenie, ste mentálne naladení na správny smer. Rich považoval toto naladenie sa za kľúčové na to, aby ste si zabezpečili rýchlejší rast svalovej hmoty počas spánku. Podľa Richa  budete takýmto spôsobom počas spánku myslieť na svaly, ktoré vám zaostávajú, ako sa zväčšujú každou sériou, čo následne zaistí ich určitý nárast. [1],[3]

Po preskúmaní niektorých jeho videí sa nám podarilo presnejšie určiť niekoľko cvikov na jednotlivé svalové partie. Prinášame Vám jeden z posledných tréningových plánov, ktorý používal Rich Piana. Nezabúdajme, že Rich bol veľmi zaneprázdnený, a preto sa tieto cviky mohli meniť z týždňa na týždeň.

Pondelok – Chrbát

Počas tréningu chrbta používal väčšiu záťaž ako je bežné. Príťahy T-tyče boli jedným z cvikov, v ktorom bol Rich veľmi silný. Jeho tréning pozostával z týchto variácií:

  • Príťahy jednoručky v predklone a vo variante s oboma rukami
  • Prekríženie kladky za chrbtom obojručne
  • Sťahovanie kladky naširoko
  • Príťahy T-tyče
  • Veslovanie s činkou v predklone

Utorok – Hrudník

Hrudník Richa Pianu bol jedným z najsilnejších svalových skupín. Cviky na hrudník menil podľa toho, či ho odcvičil s tricepsom alebo bicepsom. Tieto cviky využíval na tréning hrudníka najčastejšie:

  • Bench press s obojručnou činkou na pozitívne naklonenej lavičke
  • Bench press s obojručnou činkou na rovnej lavičke
  • Rozpažovanie

Streda – Nohy

Richov tréning nôh bol odlišný od typických kulturistických tréningov. Zatiaľ, čo má väčšina rozdelené svalové partie nôh do dvoch tréningov (hamstringy a kvadricepsy), aby precvičili každý sval čo najefektívnejšie, Rich ich precvičoval v jednom dlhom tréningu. Podľa videí začínal hamstringami a končil kvadricepsmi. Zameriaval sa na tieto cviky:

  • Zakopávanie
  • Zakopávanie jednou nohou
  • Rumunské mŕtve ťahy
  • Predkopávanie
  • Legpress
  • Hacken drep

Štvrtok – Ramená

Ramená boli jednou z Richových dominantných svalových skupín. Napriek tomu počas jeho tréningu nešlo o obrovský objem cvikov či opakovaní, ako by sme očakávali. Od ostatných kulturistov sa odlišoval aj tým, že spájal tréning ramien s trápezmi. Klasicky sa totiž precvičujú spolu s chrbtom. Jeho cviky na tieto partie vyzerali takto:

  • Upažovanie s jednorúčkami v stoji
  • Tlaky s jednorúčkami v sede na stroji
  • Prekríženie kladky za chrbtom
  • Krčenie ramien na stroji
  • Krčenie ramien s obojručnou činkou spredu

Piatok – Biceps a Triceps

Dominantnou svalovou partiou boli u Richa pravdepodobne jeho ruky. Veľkosť jeho bicepsov a tricepsov vás upútala už na prvý pohľad. Tieto svaly si vybudoval vďaka nasledujúcim cvikom:

  • Koncentrovaný bicepsový zdvih na spodnej kladke
  • Bicepsový zdvih s jednorúčkou v stoji
  • Bicepsový zdvih s jednorúčkou v sede na pozitívne naklonenej lavičke
  • Tricepsové dipy v sede na stroji
  • Tricepsové extenzie cez hornú kladku s lanom spoza hlavy
  • Bench press s úzkym úchopom

Richove tréningy neboli extrémne náročné. Ak však nemáte skúsenosti s tréningom jednotlivých svalových skupín osobitne, tak vám odporúčame pri cvičení použiť menšie a miernejšie záťaže. [4]

,,Odporúčam jesť 8000 kalórií denne, cvičiť 2,5 hodín denne a tiež sa hodinu venovať kardiu. Prijímajte omnoho viac kalórií a vaše telo určite narastie.”

V januári 2015 Rich zverejnil video, v ktorom vyzdvihoval potrebu príjmu bielkovín a sacharidov z obyčajnej zdravej stravy namiesto proteínových a sacharidovo-proteínových (tzv. weight gainer) nápojov, pokiaľ máte tú možnosť. Jednou vetou:,,Jedlo je prvoradé!” upozorňuje svojich obdivovateľov, aby si pozorne prečítali zloženie gaineru, skôr než si ho zaobstarajú. Podľa neho sa za najlepší sacharidovo-proteinový nápoj môže považovať nápoj zložený zo šálky ovsených vločiek, 10 vaječných bielkov, 1 banánu a 1 čajovej lyžičky prírodného arašidového masla.,,Všetko, čo máte, sú komplexné sacharidy z ovsených vločiek, bielkoviny z vaječných bielkov, prírodný tuk z arašidového masla a banán. Proteín môže pomôcť, má svoje uplatnenie, ale skutočné jedlo bude vždy lepšou voľbou.” [4]

Najčastejšou otázkou, ktorú Rich dostával od svojich fanúšikov bolo, aký proteín užíva na dosiahnutie svojho cieľa. ,,Chcem, aby každý vedel, že mojim tajomstvom je strava, reálna strava!”[5]

,,Stráviť 8 hodín v telocvični nie je pre každého z nás, ale ja to milujem.”

Stravovací plán

Už keď Rich vážil okolo 130 kilogramov, toto obrovské monštrum dalo najavo túžbu nabrať aspoň 13 kilogramov svalovej hmoty za 4 mesiace, s použitím prísneho tréningového programu, stravy a steroidného cyklu, s ktorým začal začiatkom roka 2016. Celý tento proces dokumentoval denne prostredníctvom videí na svojom youtube kanáli. Každý týždeň pridával jedno jedlo do svojho jedálníčka. V januári začal so 4 jedlami denne, trval však na tom, že sa do 4 mesiacov sa vyšplhá až na viac než 15 jedál počas dňa. Na raňajky si každé ráno pripravil ovsené vločky a vaječné bielka v pomere 50 gramov bielkovín a 50 gramov sacharidov. Po tréningu si dal 50 gramov sacharidov, buď zo sladkých zemiakov alebo z jeho sacharidového produktu Real Food, ktoré vo svojom pláne neráta ako jedlo. Viac o svojej strave neprezradil. Z jeho videí však vieme, že každé jedlo malo v pomere 50 bielkovín a 50 sacharidov, a tento pomer sa snažil zachovať nech už išlo o akúkoľvek formu jedla. [6],[7]

,,Neexistuje nič také ako pretrénovanie. Buď máš nedostatok živín alebo spánku.”

Zneužívanie zakázaných látok

Zrejme najväčší dôvod, prečo mal Rich Piana vyše milión followerov na facebooku a viac ako 292 miliónov zhliadnutí na Youtube, bola jeho úprimnosť, zásluhou ktorej preniesol svojich divákov do pozadia kulturistiky a fitness priemyslu. Známy užívateľ steroidov, rastového hormónu, inzulínu či dokonca aj syntholu sa nikdy nevyhýbal skutočnosti, že mal k týmto látkam blízky vzťah.

Vo svojich videách hovoril, že steroidy začal užívať vo veku 18 rokov. Boli to veľmi temné časy v jeho živote a otvorene pripustil, že potreboval pomoc. Jeho skúsenosť s rastovým hormónom spôsobila nárast nohy o celé tri čísla, nárast hlavy a pästí. Synthol užíval v súťažný deň, tesne pred súťažou, aby vylepšil svalové partie, ktoré mu zaostávali, alebo ktoré potreboval zviditeľniť. Do bicepsu a tricepsu si ho aplikoval tak, aby vytvoril bicepsový a tricepsový kopček. Pravidelne vyjadroval svoje názory a preferencie na rôzne steroidy, mnohí si však myslia, že to dotiahol až príliš ďaleko, keď zdieľal svoj 4-mesačný steroidný cyklus na Instagrame.

V jednom videu, ktoré si môžete pozrieť nižšie, Rich vysvetľuje tento svoj cyklus a výber steroidov, ale nikdy ho neobhajuje ani nikomu neodporúča, aby ho nasledoval. Povzbudzuje naturálnych kulturistov, aby vyskúšali jeho 4-mesačný program, ktorý dokumentuje na svojom YouTube kanáli, ale trval na tom, aby zostali verní sebe a neužívali žiadne zakázané látky.[8]

,,Každú noc, skôr než idete do postele, chcem, aby ste spravili 100 opakovaní na napumpovanie, potom išli rovno do postele. Pokiaľ máte priateľku, alebo manželku, neodporúčam vám po tomto žiadny sex.”

Rich Piana ukončil svoju profesionálnu kulturistickú kariéru v roku 2011. Od tej doby venoval svoju pozornosť pomoci ľuďom prelomiť stereotypy, aby ich viedol na správnu cestu telesnej zdatnosti, či už bez použitia alebo s použitím steroidov. Upozorňoval však, že tieto látky môžu rýchlo zhoršiť zdravotný stav. Prostredníctvom svojich podnikateľských aktivít a youtube videí, si kládol za cieľ šíriť myšlienku – Aby sme trénovali zodpovedne, na základe očakávaní a individuálnych požiadaviek každého človeka. [2]

5% Nutrition – značka Richa Pianu

Posledných pár rokov venoval Rich obrovskú pozornosť svojej značke 5 % Nutrition. 5 % sa týka všetkých oblastí života: financií a obchodu, snahy o šťastie a slobodu, rodiny, športu, spôsobu života, vzdelávania, osobného rozvoja, atď. Samozrejme, nie je ľahké vybrať sa touto cestou, preto len 5 % ľudí dokáže prijať výzvu.

Prečo práve 5%?

5 % predstavuje percento osôb, ktorí naozaj urobia všetko pre to, aby splnili svoje sny, dosiahli svoje ciele a druh života, o ktorom snívajú.

Aké je poslanie 5%?

Poslaním 5% je poskytovať čo najlepšie doplnky výživy na dosiahnutie najlepších možných výsledkov, ktoré vám pomôžu stať sa vašou dokonalejšou verziou. Inovatívne ingrediencie, ktoré sú podporené výskumom, v kombinácií s vysokou kvalitou, vyrobené pomocou špičkovej technológii. [11],[12]

Zaujímavé fakty o Richovi Pianovi 

  • Jeho mama bola kulturistka.
  • Posilňovať začal už v 11 rokoch.
  • Vo veku 13 rokov si už upravoval stravu a trénoval 2x denne.
  • Prvýkrát sa postavil na súťažné pódium, keď mal 15 rokov. [9]

Čo spôsobilo náhlu smrť Richa Pianu?

Náhla smrť Richa Pianu, ktorý dňa 10. 8. 2017 odpadol vo svojom dome, a následne bol uvedený do umelého spánku, vyvoláva otázku či je možné používať anabolické steroidy ,,zdravým” spôsobom, ako to tvrdil. Rich sa náhle zrútil zo stoličky, zatiaľ čo mu jeho partnerka Chanel Jansen strihala vlasy. Následne strávil dva týždne v kóme a po tejto dobe nás navždy opustil len vo veku 46 rokov.

V policajnej správe, ktorú obdržala spoločnosť TMZ Sports sa uvádza, že v čase jeho kolapsu sa v dome našlo 20 fliaš injekčného testosterónu. Podľa TMZ Pianova priateľka povedala polícii, že mu diagnostikovali zväčšené srdce a v minulosti ,,bojoval proti závislosti od opiátov, ale verila, že je čistý”.

V jednom zo svojich videí na YouTube v roku 2014 povedal Piana, že steroidy používal, ale nezneužíval. Poukázal na to, že mal ,,hlavu plnú vlasov, žiadne jazvy od akné a štíhly pás” ako dôkaz, že užíval steroidy správne a bez poškodzovania svojho tela. Piana mal pravdu, že vypadávanie vlasov, akné u dospelých a nežiadúce priberanie môžu byť príznakmi zneužívania steroidov. Ale dokonca aj bez týchto viditeľných symptómov, ako tvrdia odborníci, dlhodobé užívanie steroidov môže spôsobiť zmätok v mnohých aspektoch zdravia človeka – a môže vážne ohroziť život jednotlivca.

,,Kulturistike sa chcem venovať aj v 60-tich a 90-tich rokoch svojho života” povedal. ,,Toto budem robiť do konca života.” Dodal, že ,,nikdy, ani za milión rokov, by som neohrozil svoje zdravie alebo svoju budúcnosť kvôli kulturistike.”

Nedávna štúdia v časopise Circulation podáva dôkazy o tom, že užívanie anabolických steroidov zaťažuje správne fungovanie srdca. Približne 70% užívateľov v štúdii, malo zvýšené búšenie srdca; vyššiu pravdepodobnosť zvýšeného krvného tlaku, upchatých tepien a vysokého cholesterolu. [13]

Po vyše dvoch mesiacoch od nečakanej smrti Richa Pianu bola zverejnená správa o pitve, ktorá kladie najväčší dôraz na jeho pľúca. Boli totiž naplnené tekutinou a opuchnuté. Z tejto správy sme vybrali pár kľúčových zistení, ktoré zrejme mohli prispieť k jeho náhlej smrti:

  • zväčšené srdce vplyvom ochorenia
  • mierne koronárna ateroskleróza
  • stukovatená pečeň
  • preťažená štítna žľaza
  • preťažené obličky
  • ischemické mozgové tkanivo a opuch mozgu
  • ascites (akumulácia tekutiny obsahujúcej proteíny v brušnej dutine)

Presná príčina smrti žiaľ nebola nikdy úplne objasnená. Je to najmä z dôvodu, že po vykonaní pitvy neboli zverejnené žiadne toxikologické testy. Autori na stránke Generation Iron sa obávajú, že nemocnica vedome zlikvidovala vzorky, napriek žiadostiam o ich zachovanie. [15]

,,Neuskutočnili sme toxikologickú analýzu kvôli tomu, že vstupné vzorky boli zlikvidované pred jeho dátumom smrti,” povedal William Pellan, riaditeľ vyšetrovacieho oddelenia Six Medical Examiner ‚s Office ,,Tieto vzorky boli schopné určiť látky, ktoré sa nachádzali v tele osoby v čase incidentu. [16]

Na YouTube alebo sociálnych sieťach ste mohli vidieť i počuť rôzne fámy či tvrdenia o Richovej smrti. Najčastejšie sa hovorilo o možnom predávkovaní inzulínom, čo pitva jednoznačne nemôže vylúčiť. Inzulín je hormón, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi nášho tela. Osoby, ktoré užívajú inzulín injekčne, a ktoré ho už prirodzene produkujú, môžu zistiť, že ich hladina glukózy v krvi klesne nebezpečne nízko hneď po užití. Následky môžu byť bez užívania ďalšieho cukru, ktorý by doplnil glukózu v krvi, smrteľné. Okrem regulácie hladín glukózy v krvi, má inzulín aj anabolické vlastnosti, čo znamená, že pomáha pri raste svalov. [17]

Ako autor tohto článku som mal možnosť sa s Richom Pianom osobne stretnúť na veľtrhu Mr. Olympia 2014, kde som urobil aj túto fotografiu vyššie. Po krátkom rozhovore s týmto pánom som bol veľmi milo prekvapený, jeho prirodzenosť a ochota ma priam zaskočila. Takisto ako ma zaskočila aj jeho náhla smrť, ktorá by mohla byť pre mnohých ľudí výstrahou.

 

Rozlúčim sa hláškou Richa Pianu: ,,Ten sen patrí tebe. Takže sa do toho pusť a premeň ho na realitu.“

Zdroje:

[1] Rich Piana "The Mutant" bodybuilder interview – https://massivejoes.com/athlete-interviews/rich-piana-the-mutant-bodybuilder-interview

[2] LeadingMuscles, Mr. Piana The Body Builder who changed the game – http://leadingmuscles.com/rich-piana/

[3] Rich Piana - jak nabrat svalovou hmotu – http://www.mojevideo.sk/video/23e60/rich_piana_ako_nabrat_svalovu_hmotu.html

[4] Rich Piana - pravda o gainerech na nabírání svalové hmoty – https://www.youtube.com/watch?v=ezuDtSM7Ciw

[5] PricePlow, Rich Piana Workout: 30lbs of Muscle in 3 Months Coming! – https://blog.priceplow.com/rich-piana-workout

[6] THINGS YOU WILL NEED - 4 MONTHS - GET HUGE - LETS DO THIS – https://www.youtube.com/watch?v=h7tZtsvittE

[7] THE 3 MONTH CYCLE - THE REASONING AND THEORY EXPLAINED - INCREDIBLY METHODICAL - GENIUS – https://www.youtube.com/watch?v=5pFh3DhEgeE

[8] Piana Uncensored! LIVE with RICH PIANA – https://www.youtube.com/watch?v=gpPG4WPHRW4

[9] J. Keith, Hardcore Bodybuilding Quote - Rich Piana – http://neverfearfailure.com/2016/01/some-of-the-most-hardcore-rich-piana-bodybuilding-quotes/

[10] QuotesDNA, Rich Piana Quotes – http://quotesdna.com/rich-piana-quotes/

[11] 5%, The 5% Rundown, 2016 – http://www.rich-piana.com/en/

[12] 5%, Mission, 2016 – https://www.facebook.com/5percentnutrition/info?tab=page_info

[13] B. Patel, Rich Piana - charismatic or controversial? – https://www.the-newshub.com/other-sport/rich-piana-charismatic-or-controversial

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *