Lionel Messi: Chlapec, ktorý podľa Maradonu zdedil jeho miesto v argentínskom futbale

Lionel Messi: Chlapec, ktorý podľa Maradonu zdedil jeho miesto v argentínskom futbale

Argentínska futbalová legenda Lionel Messi patrí medzi najlepších hráčov všetkých čias. Je jediný na svete, kto vlastní až šesť ocenení Zlatá lopta a počas svojej bohatej kariéry stanovil množstvo svetových rekordov. Okrem viacerých prvenstiev a ocenení je tiež prvým hráčom s najväčším počtom gólov za zápas v Champions League. Na Instagrame ho sleduje neuveriteľných vyše 210 miliónov fanúšikov a právom patrí k tomu najlepšiemu, čo futbal kedy priniesol. Čo všetko predchádzalo úspechom tejto globálnej ikony?

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
Autor fotografie: Кирилл Венедиктов https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Messi_vs_Nigeria_2018.jpg

Príliš malý na to, aby hral futbal

Lionel Andrés Messi Cuccittini sa narodil 24. júna 1987 v Rosario. Jeho príbeh sa začal písať pravdepodobne v čase, keď sa mladý Jorge Horacio Messi oženil s pôvabným dievčaťom Celiou Maríou Cuccittini. Narodili sa im štyri deti. Jedno z nich menom Lionel, bolo naozaj špeciálne. Svoju vášeň k futbalu začal rozvíjať už od útleho detstva, pod taktovkou svojho otca Jorgeho.

Jeho babička už vtedy predpovedala, že Lionel bude jedného dňa najlepším futbalistom na svete. Keď mal 4 roky, dotiahla ho na tréning v miestnom futbalovom klube Grandoli. Tréner Salvador Aparicio ho však odmietol, pretože bol príliš malý na to, aby hral. V klube totiž pre štvorročných hráčov neexistovala žiadna veková kategória, v ktorej by mohol nastúpiť. Jeho babička vtedy na Aparicia naliehala natoľko, že malého Lea napokon nechal hrať. Talentovaný chlapec vtedy strelil dva góly a svojim výkonom všetkým vytrel zrak.

Jeho rast blokovala vážna diagnóza

Keď mal Leo šesť, presunul sa do tímu Newell’s Old Boys, kde postupne ukazoval svoj veľký potenciál. Vďaka vášni pre hru a dosiahnutým výsledkom, tímu neskôr prischla prezývka The Machine of ’87. Messi tam hral do roku 2000 a za ten čas strelil v Newell’s Old Boys 234 gólov v 176 hrách.

Zlom v jeho sľubných začiatkoch prišiel v momente, keď všetci Messiho spoluhráči okrem neho začali rásť. Dlhú sériu testov vystriedala vážna diagnóza – nedostatok rastového hormónu. Deficit rastového hormónu u detí spôsobuje, že majú na svoj vek oveľa menšiu výšku. Ak sa tento problém nerieši, deti v strate rastu svojich rovesníkov nikdy nedobehnú a telesné rozdiely sa v dospelosti ešte viac zvýraznia. 

Nádej na liečbu v podobe FC Barcelona

Messiho rodičia si nemohli dovoliť zaplatiť celkovú a nákladnú liečbu. Tak začala hra s časom, ktorú sprevádzala zlá ekonomická situácia v krajine. Liečba injekčnou formou mala do tela malého Lea dodať chýbajúce množstvo rastového hormónu, ktorý mu pomôže ďalej rásť. 

Pomoc prisľúbilo vedenie tímu Newell’s Old Boys, no tá sa neskôr ukázala ako nedostatočná. Náklady na liečbu boli totiž vyčíslené v rozmedzí od 1000 do 1500 dolárov mesačne.Messiho klub sa zmohol len na 200 pesos, ktoré rodine posielal čas od času. Väčšiu sumu si skrátka nemohli dovoliť. Leovej rodine sa však podarilo dohodnúť skúšku chlapca v Barcelone, ktorá priniesla novú nádej. K nej im pomohol aj argentínsky agent Horacio Gaggioli.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Prvá zmluva na papierovej vreckovke 

Keď Messiho videl manažér Barcelony Carles Rexach, z chlapcových schopností bol naozaj ohromený. Dokonca až tak, že s ním chcel okamžite podpísať zmluvu. Zvyšok vedenia tímu však napriek tomu váhalo. V tom čase totiž bolo pre európske kluby veľmi neobvyklé podpísať zmluvu so zahraničným hráčom, ktorý bol navyše tak mladý. 

Messiho otec Jorge tak po dlhom váhaní Barcelony prišiel s ultimátom, že ak s jeho synom nepodpíšu zmluvu, sadnú na lietadlo a odlietajú z krajiny späť domov. Spätná väzba Carlesa Rexacha bola veľmi rýchla. Zobral papierovú vreckovku, ktorá ležala na stole a dal rodine slovo, že Messiho do tímu zoberú. Na vreckovku napísal podmienky, v ktorých bola zahrnutá aj kompenzácia nákladov na liečbu chlapca v Španielsku.

Súčasť prestížnej akadémie La Masia

Vo februári 2001 sa Messiho rodina presťahovala do Barcelony a Messi sa stal súčasťou jej prestížnej akadémie La Masia. Počas prvého roka však nemohol hrať kvôli zložitému prestupu z Newell’s Old Boys. Kvôli novému prostrediu bol malý Leo spočiatku príliš tichý. Spoluhráči si dokonca mysleli, že je nemý. 

Keď sa však konečne dostal na ihrisku, nechal za seba rozprávať svoj talent. Rýchlo postupoval cez juniorský hodnotiaci systém a spoločnosť mu robili hráči ako Gerard Piqué či Cesc Fàbregas. Doslova v rekordnom čase prešiel niekoľkými mládežníckymi úrovňami a svoj prvý oficiálny zápas v mládežníckom tíme odohral 7. apríla 2001 proti Amposte (3:0).

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
Autor fotografie: Fanny Schertzer https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lionel_Messi,_Player_of_Argentina_national_football_team.JPG

Profesionálny debut odohral ako 16-ročný

16. november 2003 je pre históriu FC Barcelony mimoriadne dôležitý deň. V tom čase totiž Lionel Messi odohral svoj prvý profesionálny debut. Mal len 16 rokov a jeho tím sa stretol v priateľskom zápase s FC Portom, pod taktovkou legendárneho Mourinha. 

Keď ho videl hrať fenomenálny Ronaldinho vyhlásil, že Messi bude lepším futbalistom než je on sám. Vychádzajúca hviezda dostala o rok neskôr príležitosť hrať v La Lige a stala sa stabilnou súčasťou Barce.

S Messiho posilou mala Barcelona po dlhej dobe radosť z titulu

Lionel Messi sa stal v 17 rokoch najmladším hráčom, ktorý kedy skóroval v La Lige, v drese FC Barcelona. Svoj prvý seniorský gól strelil 1. mája 2005.

Práve sezóna 2004/2005 bola pre katalánsky tím výnimočná. S posilou Messiho sa totiž po dlhej dobe FC Barcelona znova radovala z titulu. 

Famózny Leo v tejto sezóne ukázal vynikajúce výkony a neuveriteľný potenciál. Dočkal sa tak slov chvály od popredných svetových expertov. Ešte viac sa mu darilo budúci rok, kedy jeho výkony sprevádzali búrlivé ovácie fanúšikov.

Zaujal aj trénera Juventusu Fabia Capella, ktorý ho okamžite chcel na hosťovanie. Ešte ďalej zašlo Inter Miláno, ktoré za Messiho ponúklo 150 miliónov eur. Navzdory tomu zostal verný Barcelone, ktorá mu patrične predĺžila a vylepšila zmluvu. 

Skóroval ako Maradona

V sezóne 2006-07 Messi odohral 36 zápasov a skóroval 17-krát. Krátko na to ho futbalový svet začal porovnávať s legendárnym Diegom Maradonom. Mohol za to najmä pamätný gól v roku 2007, ktorý Messi vypálil v zápase proti Getafe CF. Prekonal vtedy šiestich hráčov a skóroval chladným spôsobom. Situácia vyzerala takmer rovnako, ako Maradonov gól na Svetovom pohári v roku 1986.

Na tento moment spomínal s dojatím a hrdosťou aj Messiho prvý tréner Salvador Aparicio. Mimochodom ten, ktorý mu na začiatku ani nechcel dať šancu. Messiho pôsobenie na ihrisku nenechalo chladného ani samotného Diega Maradonu. Ten sa o Leovi vyjadril slovami, že videl chlapca, ktorý zdedí jeho miesto v argentínskom futbale. Jeho meno je Messi a je to génius.

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
Autor fotografie: Agencia de Noticias ANDES https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ECUADOR_VS_ARGENTINA_(36956090233).jpg

Autor 5-tisíceho gólu Barcelony v La Lige a najväčší rival Ronalda

Genialita Lionela Messiho nemala konca ani potom. Stal sa symbolom Barcelony a pripísal si na konto viacero prestížnych ocenení. Do histórie klubu sa mimo iného zapísal po tom, čo 1. februára 2009 v La Lige strelil 5-tisíci gól Barcelony. Táto sezóna bola tiež obzvlášť zaujímavá, plná dôležitých titulov a gólov. Barcelona tu porazila Real Madrid s parádnym skóre 6:2 a Messi bol autorom 2 gólov. Sezónu ukončil s neuveriteľnou bilanciou 38 gólov v 51 zápasoch. 

U fanúšikov rezonovala aj jeho silná rivalita s Cristianom Ronaldom a téma, kto je lepším hráčom, doteraz zostáva horúcim želiezkom v ohni. Táto rivalita dodávala výbušný nádych každému El Classicu. Výnimkou neboli ani futbalové ocenenia, ktoré neraz ovládla dvojica Messi / Ronaldo. Samotný Lionel má na svojom konte 6 Zlatých lôpt.Ronaldo ich má 5 a za Messim zaostáva aj v počte Zlatých kopačiek v pomere 4:6.

Rok hetrikov, gólové šialenstvo a ďalšie rekordy

Rok 2010 bol pre nezastaviteľného Messiho rokom hetrikov. Počas sezóny si ich pripísal až šesť. Postupne sa stal hrdinom každého zápasu a prepisoval rekord za rekordom. Nebolo to však len o ňom, ale aj o celom tíme superhviezd. V tom čase na čele s Iniestom, Piquém, Villom či Xavim. Títo páni sa futbalom bavili ako malé deti a aj to poháňalo ich neuveriteľné výkony. 

Samotný Messi sa dostal do barcelonského zoznamu strelcov La Ligy s počtom 132 gólov. Medzi jeho najúspešnejšie sezóny patrili roky 2011-12, kedy si pripísal 73 gólov a 34 asistencií. Toto číslo prekonalo všetky doterajšie rekordy. Ani to však hviezdnemu Leovi nestačilo a rok 2012 ukončil s neuveriteľnými 91 gólmi. Ďalšie sezóny priniesli ďalšie úspechy a v roku 2015 označil Messiho magazín Forbes za najlepšie plateného športovca na planéte, hneď po Cristianovi Ronaldovi. 

Nenaplnené nádeje národného tímu

Po sláve v Barcelone a uznaní od velikánov, vkladal do Messiho obrovské nádeje aj národný tím Argentíny. Dúfali, že im pomôže vyhrať titul svetových šampiónov podobne, ako svojho času legendárny Maradona. To sa však nestalo a najbližšie k titulu mala Argentína v roku 2014, kedy vo finále zlyhala s Nemeckom (1:0). Celý tím to vtedy pochopiteľne niesol veľmi ťažko.

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
Autor fotografie: Agência Brasil
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lionel_Messi_in_tears_after_the_final.jpg

Zlom prišiel o dva roky neskôr, kedy Lionel Messi so slzami v očiach oznámil, že v národnom tíme končí. Podľa jeho slov v reprezentácii urobil všetko, čo mohol, ale ani to nestačilo. Argentína vtedy zažila tretiu porážku za posledné roky, ktorá ju vyradila z finále. Messi neskôr svoje rozhodnutie prehodnotil, pretože nechcel byť len vonkajším kritikom. Do národného tímu sa vrátil a bol jeho veľmi aktívnou súčasťou. Titul sa im ani potom vyhrať nepodarilo. V roku 2021 sa však konečne dočkali úspechu na Copa América, keď vo finále zdolali Brazíliu 1:0.

Trhová hodnota 80 miliónov eur a vlastná nadácia na pomoc deťom

Messi aj napriek neúspechom v národnom tíme nemá čo ľutovať. Patrí k najlepším hráčom na planéte. Jeho trhová hodnota je podľa renomovaného serveru Transfermarket v júni 2021 rovných 80 miliónov eur. Okrem toho je známy aj pre svoje dobročinné úmysly. Na zdravotné problémy, ktorými si prešiel ako dieťa nezabudol ani počas svojej kariéry. Preto založil vlastnú nadáciu, ktorá pracuje na diagnostikovaní rôznych detských chorôb.

Pokrýva tiež náklady na liečbu v Španielsku. Stal sa tiež ambasádorom za ľudské práva detí v organizácii UNICEF. V roku 2013 daroval 600-tisíc eur na obnovu detskej nemocnice. V tom istom roku bola vydražená zlatá replika jeho ľavej nohy, ktorá vážila 25 kilogramov. Tento fanúšikovský artefakt sa vydražil za vyše 5 miliónov dolárov, ktoré putovali na pomoc obetiam tsunami.

Milujúci manžel, ale aj odsúdený daňový podvodník

Nazrieť do Messiho súkromia nie je veľmi jednoduché. Svoju usporiadaný rodinný život si poctivo stráži, no napriek tomu je o ňom známych pár vecí. Leo si v roku 2017 zobral Antonellu Roccuzzovú, ktorá bola jeho láskou z detstva. Ich lovestory sprevádzali vzostupy, pády aj rozchod, po ktorom sa k sebe vrátili a splodili dve krásne deti. Aby im hviezdny hráč Barcelony zaistil súkromie, odkúpil domy svojich susedov. Zaujímavosťou tiež je, že ponad jeho dom nesmú lietať lietadlá. 

Popri žiarivých momentoch Messiho dres poznačila aj škvrna v podobe súdneho procesu. So svojim otcom, ktorý pracoval ako jeho agent, boli obvinení a odsúdení za daňové podvody. Samotný Messi sa hájil tým, že sa sústredil na futbal a účtovníctvo zveril svojmu otcovi a jeho právnikom. Súdu to však nestačilo. Lionel Messi bol tak odsúdený na 21 mesiacov a jeho otec Jorge na 15 mesiacov. Do väzenia však nešli a vyviazli s podmienkou a poriadne mastnou pokutou. Leo musel zaplatiť 2 milióny eur a Jorge o pol milióna menej.

O niekoľko rokov neskôr, v roku 2020, legenda Barcelony uvažuje, že hviezdny tím opustí. Dôvodom má byť strata dôvery vo vedenie a definitívna strata trpezlivosti po prehre v štvrťfinále Ligy majstrov. Barcelonu vtedy doslova rozdrvil Bayern Mníchov s výsledkom 8:2. Messiho zmluva by mala vypršať koncom júna.

Trpký odchod z FC Barcelona, ktorý sprevádzalo množstvo sĺz a šok futbalového sveta

Budúcnosť Messiho v Barcelone bola nejasná až do augusta 2021. Sprevádzalo ju množstvo nepotvrdených informácií o tom, že hviezdy hráč trvá na zvýšení platu, čo samotný Messi napokon dementoval. Neskôr prišli správy o údajnej dohode a všetko malo byť opäť ako predtým. Tie sa ukázali ako pravdivé a obe strany sa skutočne chceli dohodnúť. Pravidlá španielskej ligy však boli v tomto prípade nekompromisné. Katalánsky klub totiž dlhodobo prekračuje platové stropy hráčov. Aj bez Messiho zmluvy tak má FC Barcelona údajne poriadne dlžoby, pri ktorých sa skloňuje obrie číslo viac ako 1 miliarda eur. 

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
Autor fotografie: Кирилл Венедиктов
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Messi_after_scoring_the_opening_goal_against_Nigeria.jpg

Nepomohol ani fakt, že samotný Messi mal pristúpiť na zníženie svojho platu o 50 %, len aby mohol zostať. Barcelona skrátka prekročila limit výdavkov na hráčov a Messiho si už viac nemohla dovoliť. Hviezdny hráč toto rozhodnutie oznámil na veľmi emotívnej tlačovke, počas ktorej plakal a neustále si utieral slzy. V istom momente dokonca musel odísť od mikrofónu. Barcelona bola jeho domovom neuveriteľných 21 rokov.

Francúzi vítajú Messiho s otvorenou náručou 

Definitívny koniec jednej éry v FC Barcelona už nespustil lavínu ďalších otáznikov. Messiho budúcnosť bola jasná o pár dní. Záujem malo prejaviť viacero klubov, ale ako úspešné sa ukázali rokovania s francúzskym klubom Paris Saint-Germain. 

Zmluva, ktorú podpísal je platná 2 roky, s možnosťou predĺženia o jeden ďalší. V PSG si oblečie dres s číslom 30, v ktorom už stihol zapózovať pre fanúšikov. V tíme mu budú robiť spoločnosť ďalšie veľké mená ako Sergio Ramos, Danilo Pereira, Neymar Jr či fenomenálny Kylian Mbappé. Podľa viacerých neoficiálnych informácií si má hviezdny Leo v PSG zarobiť 40 miliónov eur ročne.

Takže, je podľa vás lepším hráčom Messi alebo Ronaldo? Čo si myslíte o Leovom prestupe do PSG?  Ak sa vám článok páčil, určite ho zdieľajte aj s vašimi priateľmi.

Zdroje:

[1] Lionel Messi Biography – https://www.thefamouspeople.com/profiles/lionel-messi-5242.php

[2] Lionel Messi: How many goals did he score for Newell’s Old Boys? – https://www.givemesport.com/1594281-lionel-messi-how-many-goals-did-he-score-for-newells-old-boys

[3] Rosario. The Old Coach and the Kid – https://www.independent.ie/sport/soccer/rosario-the-old-coach-and-the-kid-26496103.html

[4] FC Barcelona - Lionel Messi

[5] Almeria 0-8 Barcelona: Lionel Messi Hat-Trick Inspires Barca To Equal Record Away Win – https://www.goal.com/en/news/722/la-liga/2010/11/20/2223221/almeria-0-8-barcelona-lionel-messi-hat-trick-inspires-barca

[6] Breaking Down Lionel Messi's Magical 91-Goal Year for Barcelona and Argentina – https://bleacherreport.com/articles/1456355-breaking-down-lionel-messis-magical-91-goal-year-for-barcelona-and-argentina

[7] Lionel Messi: Argentina forward retires from international football – https://www.bbc.com/sport/football/36637591

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *