Lance Armstrong: Najväčší podvodník v histórii športu, alebo cyklistická legenda?

Lance Armstrong: Najväčší podvodník v histórii športu, alebo cyklistická legenda?

Lance Armstrong patrí medzi najznámejšie a zároveň najkontroverznejšie postavy svetového športu. Tento bývalý profesionálny cyklista zažil športové úspechy, o ktorých sa iným ani nesnívalo. Predtým však musel vyhrať boj s rakovinou a tieto skúsenosti ho viedli k tomu, že založil nadáciu, ktorá naďalej pomáha ľuďom s podobným osudom. Po úspešnej liečbe sa vrátil k súťažnej cyklistike a vybojoval zaradom 7 titulov na Tour de France. V priebehu jeho kariéry sa objavovali špekulácie o zneužívaní dopingových látok podporujúcich výkon. Armstrongova túžba po výhre bola síce nevídaná, ale naozaj zašiel až tak ďaleko?

Detstvo v znamení tvrdej disciplíny a neprimeraných fyzických trestov

Lance Armstrong
Autor fotografie: Jan Jacob Mekes
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lance_Armstrong_Tour_2010_team_presentation.jpg

Lance Armstrong sa narodil 18.9.1971 v americkom štáte Texas ako Lance Edward Gunderson. Jeho mladá 17-ročná matka Linda po rozchode s Lanceovým biologickým otcom zostala na starostlivosť o malého chlapca sama. Netrvalo to však príliš dlho. Linda sa totiž vydala za Terryho Armstronga, ktorý si Lancea potom formálne adoptoval. Ten nemal so svojím adoptívnym otcom práve najvrúcnejší vzťah. Terryho výchova bola založená na tvrdej disciplíne a neprimeraných fyzických trestoch. V neskorších rokoch Terry pripustil, že má možno podiel na zložitosti Lanceovej povahy, ale zároveň si myslí, že jeho výchova hrala úlohu aj v jeho nevídanom úspechu. Lance vždy obdivoval svoju matku, ktorá mu bola celý život najväčšou oporou.

Pre Lancea šport predstavoval útek od reality

Lance vyrastal v meste Plano, ktoré leží približne uprostred štátu Texas. Najpopulárnejším športom tu bol futbal, ktorý si však mladý Armstrong neobľúbil. Preto hľadal ďalej aktivitu, ktorá by mu dala niečo viac. Čoskoro objavil vášeň pre vytrvalostné športy. Začal s behaním, neskôr pridal plávanie a po tom, čo mu matka kúpila prvý bicykel, prišiel rad aj na triatlon. V ňom sa spájajú všetky Lanceove obľúbené športové aktivity – plávanie, cyklistika a beh.

Vo vytrvalostných športoch zbieral jeden úspech za druhým už v juniorských rokoch. Dokonca ho oslovila klinika, ktorá robí športovú diagnostiku a Lanceovi namerali fenomenálnu hodnotu VO2max. Ide o ukazovateľ efektivity využitia kyslíka, ktorý je pre vytrvalostné športy dosť zásadný. Mal ju na úrovni 84 mililitrov kyslíka na kilogram telesnej hmotnosti za minútu, čo zodpovedá hodnote typickej pre špičkovo trénovaného športovca.

Keď po triatlonovom období presedlal na cyklistiku, čoskoro začal porážať omnoho skúsenejších pretekárov. V roku 1989 ho s ponukou spolupráce oslovila cyklistická federácia Spojených štátov, a to mu otvorilo dvere do svetovej cyklistiky. V roku 1992 sa dostal na svoju prvú olympiádu. Aj keď tam nijako nehviezdil, dostal sa do hľadáčika profesionálneho tímu Motorola cycling team. V ich drese bicykloval na svojom prvom Tour de France, z ktorého si odniesol víťazstvo v jednej z etáp.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

O svojej láske k cyklistike vyhlásil: 

„Jazda na bicykli je taká tvrdá, utrpenie je také intenzívne, že je úplne očistné. Bolesť je taká hlboká a silná, že cez váš mozog zostupuje opona.“

„Raz sa ma niekto opýtal, aké potešenie som prežíval, keď som jazdil na bicykli tak dlho. Potešenie? Povedal som. Nerozumiem otázke. Nerobil som to pre potešenie. Robil som to pre tú bolesť.“

Lance Armstrong
Autor fotografie: Filip Bossuyt
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tour_de_France_2010,_lance_(14890352213).jpg 

Jeho športové výkony stúpali, no potom prišla tvrdá rana

V roku 1996 začali Lancea trápiť zdravotné ťažkosti. Najprv musel odstúpiť z pretekov pre ochorenie pľúc, ku ktorému sa pridalo vykašliavanie krvi a bolesť semenníkov. Krátko po jeho 25. narodeninách mu bola diagnostikovaná rakovina semenníkov v pokročilejšom štádiu. Rozšírila sa tiež do pľúc, brucha, lymfatických uzlín a mozgu. Lance musel podstúpiť náročnú liečbu, ktorá obsahovala niekoľko operácií a chemoterapiu. Zažíval najhoršie obdobie života, no nikdy sa nevzdal nádeje, že sa vráti k športu. Keď to bolo možné, jazdil na bicykli a robil všetko pre to, aby sa čo najrýchlejšie uzdravil a vrátil k pretekaniu. Aj napriek tomu, že mu lekári dávali len 40 % šancu na uzdravenie, jeho liečba bola úspešne ukončená v roku 1997. Po tom, čím si prešiel, založil nadáciu, ktorej cieľom bolo šírenie osvety o rakovine a pomáhanie ľuďom s podobným osudom.

Po rakovine sa vrátil silnejší než predtým

Lance Armstrong
Autor fotografie: Paul Coster
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lance_Armstrong_January_20,_2009.jpg 

Vďaka úspešnej liečbe sa mohol vrátiť k profesionálnej cyklistike. Čoskoro podpísal zmluvu s tímom U. S. Postal Service a dočkal sa návratu k pretekaniu. Jeho cieľom bolo vyhrať na najprestížnejších etapových pretekoch Tour de France. Keď sa mu to v roku 1999 podarilo, vyhlásil:

„Dúfam, že toto vyšle fantastickú správu všetkým, ktorí prežili, po celom svete. Môžeme sa vrátiť k tomu, čím sme boli skôr – a ešte lepší.“

Na tento obrovský úspech sa mu podarilo nadviazať ešte 6-krát. Potom sa odobral do športového dôchodku, a tým by príbeh o nezlomnom športovcovi mohol skončiť rozprávkovo. V nasledujúcich rokoch sa však množili špekulácie o tom, že si Armstrong k neuveriteľným výkonom pomáhal dopingom. 

Obvinenie z dopingu, ktoré sa časom potvrdilo

V tomto smere bol zlomovým rok 2010, keď Armstrongov bývalý tímový kolega Floyd Landis začal hovoriť o zneužívaní dopingu v stajni U. S. Postal Service. Na základe týchto tvrdení sa rozbehla súdna mašinéria, ktorá sa zaoberala prípadom Lancea Armstronga a celého jeho tímu. V roku 2012 prišla americká antidopingová agentúra k záveru, že v stajni U. S. Postal Service prebiehalo užívanie dopingu v takej miere, akú história športu dovtedy ešte nevidela.

Na základe toho Lence prišiel o väčšinu svojich trofejí, vrátane siedmich titulov z Tour de France a bronzovej olympijskej medaily z roku 2000. Tiež dostal doživotný zákaz cyklistiky a ďalších športov, v ktorých sa preteká pod hlavičkou antidopingových pravidiel. Armstrong najprv všetky tvrdenia o tom, že užíval zakázané látky, odmietal, no v roku 2013 sa v slávnom rozhovore s Oprah Winfrey ku všetkému priznal.

Lance Armstrong
Autor fotografie: Anita Ritenour
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lance_Armstrong_-2009_Tour_of_California.jpg

Ani po dopingovej afére sa Lance Armstrong úplne nestiahol z verejného života. Má dva podcasty, zdieľa svoj život na sociálnych sieťach a nedávno o ňom vyšiel dokument, na ktorom sa sám podieľal. Špekulácie o jeho nečestných praktikách počas pretekania stále neutíchli. Jeho vtedajší rivali nedávno upozornili na to, že Lance možno využíval aj doping technického rázu pomocou motorčeka zabudovaného v bicykli.

Aký máte názor na príbeh Lancea Armstronga? Je pre vás inšpiráciou alebo si zaslúži len kritiku? Podeľte sa s nami v komentároch. A ak sa vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi. 

Zdroje:

[1] Encyclopedia of World Biography. Lance Armstrong Biography. – https://www.notablebiographies.com/news/A-Ca/Armstrong-Lance.html

[2] Encyclopedia Britannica. Lance Armstrong, Biography, Tour de France, Doping, & Facts. – https://www.britannica.com/biography/Lance-Armstrong

[3] Lance Armstrong Biography. Cyclist – https://www.ducksters.com/sports/lance_armstrong.php

[4] MARCA. Is Lance Armstrong the Biggest Cheater in Sporting History?.

[5] Wikipedia.Lance Armstrong. – https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Lance_Armstrong&oldid=19824639

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *