Jean-Claude Van Damme: Akčný hrdina, ktorý sa dokázal popasovať s drogovou závislosťou

Jean-Claude Van Damme: Akčný hrdina, ktorý sa dokázal popasovať s drogovou závislosťou

Jean-Claude van Damme je majster bojového umenia, ktorého poznajú snáď všetci fanúšikovia akčných filmov. Narodil sa 18. októbra 1960 v Belgicku a bol pomenovaný ako Jean-Claude Camille François van Varenberg. Nie teda divu, že si neskôr meno skrátil. Jeho matka pracovala ako floristka a otec bol účtovník. Jean-Claude odštartoval svoju športovú kariéru v 10 rokoch. Vtedy bol vraj veľmi slabý, a tak ho otec zapísal do školy bojových umení.

Jean-Claude van Damme
Autor fotografie: Georges Biard
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Van_Damme_Cannes_2010_(cropped).jpg

Tam sa venoval predovšetkým karate. Čoskoro sa pridal k športovcom v Národnom centre karate v Belgicku, kde trénoval pod vedením Claudea Goetza. Po 4 rokoch tvrdého tréningu si vyslúžil miesto v belgickom tíme. V 15 rokoch tak zahájil svoju súťažnú kariéru a v priebehu 5 rokov si na svoje konto pripísal 44 víťazstiev a iba 4 prehry. V tomto športe sa môže pochváliť aj čiernym pásom.

Jean-Claude sa navyše v 16 rokoch začal venovať baletu. Ten mu pomáhal zdokonaľovať rovnováhu, silu a koordináciu pohybov, čo potom využil aj v bojovom umení. Nejaký čas sa potom aktívne venoval tiež kickboxu a bodybuildingu, vďaka ktorému rástla jeho sila a menila sa postava. Nie je div, že si časom vyslúžil prezývku „The muscles from Brussels”. Keď mal 18 rokov, stal sa dokonca majstrom Belgicka v bodybuildingu.

Od bojového umenia až k filmu

V roku 1982, keď mal 22 rokov, sa Jean-Claude presťahoval so svojím kamarátom do USA. Už vtedy mal jasný cieľ – chcel sa stať slávnou hviezdou. Začiatky, samozrejme, neboli také jednoduché. Aby sa uživil, robil napríklad šoféra limuzíny či doručovateľa pizze. Vďaka Chuckovi Norrisovi potom pracoval ako vyhadzovač v klube a získal tiež malé roly vo filmoch Missing in Action či Breaking. Vtedy ešte svojimi drobnými hereckými výkonmi neupútal pozornosť. Jean-Claude však nezaháľal a šiel za svojím šťastím. Stretol sa s producentom Cannon Pictures a predviedol mu svoje bojové schopnosti. Tým si vyslúžil rolu vo filme Krvavý šport (Bloodsport), kde v hlavnej úlohe stvárnil bojovníka Franka Duxa.

Film bol vraj pôvodne veľmi zlý, a tak sa jeho uvedenie oneskorilo o dva roky. Jean-Claude pomohol s jeho prestrihaním a prehovoril produkciu, aby bol film nakoniec uvedený. V USA sa táto snímka stala čoskoro hitom a po celom svete zarobila veľké peniaze. Ľudia si obľúbili hlavne novú akčnú hviezdu, ktorú videli vo filme. Volala sa Jean-Claude Van Damme. Diváci ho potom mohli postupne vidieť v ďalších desiatkach filmov, v ktorých predvádzal svoje typické roznožky a kopy s otočkou.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Drogy, alkohol, úlety a bipolárna porucha

K veľkým peniazom sa Jean-Claude dostal už pred 30. narodeninami. Rýchle zbohatnutie mu však stúplo do hlavy a podľa ostatných sa začal správať doslova ako blázon. Bol závislý na kokaíne tak veľmi, že musel v určitom období brať až 10 g denne, inak by nemohol fungovať. V roku 1996 sa dokonca prihlásil na liečbu svojej závislosti. Po týždni však z kliniky odišiel. Jeho užívanie drog mohlo do istej miery súvisieť s tým, že trpel bipolárnou poruchou. Omamné látky totiž chorým pomáhajú zvládať nepríjemné stavy. Toto ochorenie mu však bolo diagnostikované až v roku 1998. Vtedy začal brať aj lieky, vďaka ktorým sa cítil psychicky omnoho lepšie. Zo závislosti sa nakoniec dostal sám. Nelegálne látky prestal brať zo dňa na deň.

Jean-Claude Van Damme
Autor fotografie: Georges Biard
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Van_Damme_Cannes.jpg

Drogy však neboli jediným jeho škandálom. Často sa objavoval nahý na ulici alebo bol napríklad zadržaný za šoférovanie pod vplyvom alkoholu. Vyjadroval sa aj negatívne voči homosexuálom. Taktiež rozširoval svoje presvedčenie, že úlohou ženy je starať sa o dom a deti. Aj tento stereotypný pohľad na rodinné usporiadanie mal možno vplyv na jeho partnerský život. Jean-Claude sa 5-krát oženil, z toho dvakrát s rovnakou ženou.

Z manželstiev má 3 deti – dcéru a dvoch synov. Všetci sa takisto venujú filmu. Ani jeho potomkovia však nie sú úplní svätuškári. V roku 2017 napríklad polícia zatkla jeho najmladšieho syna za to, že ohrozoval nožom svojho spolubývajúceho. Bol obvinený z ťažkého ublíženia na zdraví a držania drog. Jean-Claude je známy vrelým vzťahom k ženám, ktorými bol v čase svojej najväčšej slávy dennodenne obletovaný. Medzi jeho najznámejšie aféry patrí napríklad pomer s Kylie Minogue.

Pre všetky jeho škandály ho filmári začali trestať tým, že ho prestali obsadzovať do hlavných rolí vo veľkých filmoch. Za jeho pomyselný návrat preto môžeme považovať pozitívne hodnotený film JCVD, kde si zahral sám seba. 

Ako sa stravuje Jean-Claude Van Damme?

Určite vás zaujíma, čo by ste museli jesť, aby ste vyzerali ako Jean-Claude Van Damme, že? Dôležité je spomenúť, že jeho stravovacia filozofia sa v priebehu rokov zásadne zmenila. V mladosti nedal dopustiť na mäso a konzumoval ho vo väčšom množstve. Dnes už sa stravuje inak, ale aj napriek tomu si udržiava skvelú formu. Teraz už podľa svojich slov neje veľa mäsa ani rýb. Kladie dôraz na dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín, ktoré sa snaží dopĺňať rybím olejom. Má rád veľa zeleniny, ktorú je podľa neho potrebné vždy olúpať. Okrem toho obľubuje cestoviny, šaláty či hummus. V jeho jedálničku však nájdete aj celosvetovo veľmi obľúbené bobuľovité ovocie. To si dopraje predovšetkým na raňajky a oceňuje, že je nabité antioxidantmi. Za deň zje 5 – 7 porcií jedla a nezabúda si občas dopriať aj čokoládu. Nie je zástancom striktných diét. Sám sa snaží načúvať svojmu telu a konzumovať také jedlo, o ktoré samo požiada.

Jean-Claude Van Damme
Autor fotografie: Daniel Colin
https://wordpress.org/openverse/image/beb7caab-b358-45c8-a69b-f7270836229c

Ako cvičí Jean-Claude Van Damme?

Aby sa udržal v dobrej forme, naďalej sa venuje športu. Predtým navštevoval posilňovňu 6-krát týždenne. V pondelok, stredu a piatok si precvičoval hrudník, chrbát, stehná, lýtka a brucho. V utorok, štvrtok a sobotu sa zameriaval na ramená, predlaktia a opäť lýtka či brucho. Už v 19 rokoch bol vraj dokonca schopný zdvihnúť 166 kg na bench presse. Niekoľkokrát týždenne sa taktiež venoval kardiu, aby si zlepšoval kondičku. Na silový tréning nezanevrel ani v neskoršom veku, o čom svedčí fakt, že je v skvelej forme, aj keď má už viac ako 60 rokov. Do fitka vraj chodí každý deň. Jazdí však aj na bicykli a robí jogu. Skrátka, snaží sa byť aktívny vo viacerých smeroch. Na svoj youtubový kanál dokonca natočil sériu videí Train with Van Damme, v ktorých sa snaží fanúšikom pomôcť s domácim tréningom.

Vzhľadom na to, že je Jean-Claude v skvelej forme, sa rozhodne môžeme tešiť na filmy, v ktorých by sme ho ešte mohli uvidieť. Ak sa vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať aj s ďalšími fanúšikmi tohto akčného hrdinu.

Zdroje:

[1] Jean-Claude Van Damme Biography (1960-) – http://www.filmreference.com/film/93/Jean-Claude-Van-Damme.html

[2] BIOGRAPHY – https://www.jcvdworld.com/biography.html

[3] DAMME HE LOOKS GOOD Jean-Claude Van Damme has still got it at 59 and works out FIVE times a week – https://www.thesun.ie/tvandshowbiz/5172312/jean-claude-van-damme-has-still-got-it-at-59-and-works-out-five-times-a-week/

[4] Jean-Claude Van Damme – https://www.imdb.com/name/nm0000241/bio

[5] Jean-Claude Van Damme's wild life - Kylie affair, £10k cocaine habit and bitter feuds – https://www.dailystar.co.uk/showbiz/jean-claude-van-dammes-wild-22541819

[6] The muscles from Brussels – the story of Jean-Claude Van Damme – https://www.worldation.com/stories/muscles-brussels-story-jean-claude-van-damme/2/

[7] Jean Claude Van Damme turned 60, his career and scandals – People – Culture – https://www.archyde.com/jean-claude-van-damme-turned-60-his-career-and-scandals-people-culture/

[8] Nicolas Van Varenberg – https://www.imdb.com/name/nm9056709/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

[9] Kristopher Van Varenberg – https://www.csfd.cz/tvurce/69156-kristopher-van-varenberg/prehled/

[10] Bianca Brigitte Van Damme – https://www.csfd.cz/tvurce/69155-bianca-brigitte-van-damme/prehled/

[11] JCVD – https://www.csfd.cz/film/236005-jcvd/prehled/

[12] The Real-Life Diet of Jean-Claude Van Damme, Who Is Still Jacked at Age 58 – https://www.gq.com/story/jean-claude-van-damme-real-life-diet

[13] JEAN-CLAUDE VAN DAMME WORKOUT AND DIET – https://fitnessclone.com/jean-claude-van-damme-workout-diet/

[14] Jean-Claude Van Damme Workout Routine and Diet Plan – https://streetworkouts.net/celebrity-workouts/jean-claude-van-damme-workout-routine-and-diet-plan

[15] Did Jean-Claude Van Damme Take Steroids? – https://muscleandbrawn.com/celebrities/van-damme-steroids/

[16] Jean-Claude Van Damme Is Still Kicking – https://www.menshealth.com/trending-news/a36800424/jean-claude-van-damme/

[17] JCVD™️ - Train with Van Damme – https://www.youtube.com/playlist?list=PL3vSFI-d4Fctp7WT9lIrgCjWZU3S35a0p

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *