Hulk Hogan: Jeden z najvplyvnejších wrestlerov sveta, ktorý vážil až 137 kg

Hulk Hogan: Jeden z najvplyvnejších wrestlerov sveta, ktorý vážil až 137 kg

Svalnatý chlapík s charakteristickou motorkárskou bradou, ktorý si získal srdcia fanúšikov ako wrestler, hudobník, herec a showman. Aj takto možno poznáte Hulka Hogana – bývalú wrestlingovú hviezdu, ktorá v najlepšej forme vážila 137 kg pri výške 201 cm. Tieto nabité čísla budili počas zápasov obrovský rešpekt v nejednom Hoganovom súperovi. V dnešnom článku sa pozrieme na to, kde sa tento bradatý chlapík vzal, čo všetko má za sebou a čím si získa aj vašu priazeň.

Jeho prvou láskou bol bejzbal, ktorý vystriedala hudba

Hulk Hogan, vlastným menom Terrence “Terry” Gene Bollea sa narodil 11. augusta 1953 v Georgii v USA. Jeho pôvod je však oveľa pestrejší, pretože má francúzske, talianske, panamské a škótske korene. Je synom stavebného majstra Pietra Bollea a učiteľky tanca Ruth. Má dvoch bratov Allana Bollea a Kennetha Wheelera. Keď mal zhruba rok a pol, jeho rodina sa presťahovala na Floridu a tam sa začala písať jeho budúcnosť. 
Už ako dieťa začal hrať bejzbal, v ktorom sa mu darilo natoľko, že si ho všimol lovec talentov. Terryho cestu k profesionálom však zahatalo zranenie. Okrem športu mal rád aj hudbu, ktorej sa začal naplno venovať až po tom, čo opustil vysokú školu.

Hulk Hogan
Autor fotografie: Mike Kalasnik
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hulk_Hogan_July_2010.jpg

Kvôli študentským povinnostiam totiž nestíhal koncerty a tak dal pred vzdelaním prednosť kariére hudobníka. Ešte počas strednej začal hrať na gitare, vďaka čomu sa pôsobil v niekoľkých kapelách. Do jednej z nich sa však dostal gitarista, ktorý bol oveľa lepší než Terry. Kapela mu tak dala na výber, že buď ju opustí, alebo sa naučí hrať na basgitaru.

V tom momente sa Terry údajne rozhodol stať pekelne dobrým basákom. Z kapiel, kde pôsobil, vraj dostal všetkých dobrých hudobníkov do zoskupenia, ktoré si hovorilo Ruckus. Táto kapela bola pomerne slávna najmä v Atlante.

Dieťa na smrť vydesené zo zápasníkov

V detstve bol Terry alias Hulk Hogan tiež veľkým fanúšikom wrestlingu. Samotní zápasníci ho však desili na smrť. V dobe, keď bol dieťa brali wrestling veľmi vážne a nemaznali sa ani s fanúšikmi. Ak im niekto z publika povedal, že zápas bol predstieraný, pokojne mu zlomili ruku. Bola to doba, v ktorej neboli žiadni právnici, súdne spory a samozrejme, ani žiadne telefóny s fotoaparátom. Zápasníci si tak podľa Terryho mohli prakticky robiť čo len chceli.

Jeho rocková kapela sa postupne dostávala do popredia a netrvalo dlho, kým sa na koncertoch objavili aj samotní wrestleri. Jedným z nich bol Jack Brisco a práve on podľa svojich slov priviedol Terryho k wrestlingu. Samotný Jack na ich stretnutie spomína tak, že ho vtedy 21-ročný Terry ohromil svojim veľkým vzhľadom hneď na prvý pohľad. Už ako tínedžer totiž Terry jedával oveľa viac než jeho rovesníci. Niektoré zdroje spomínajú, že len na raňajky dokázal zjesť pokojne aj 10 vajec, 340 g pečiva a zapil to takmer litrom džúsu.

Keď mala kapela prestávku, Jack k nemu prišiel s pivom a ponukou stať sa zápasníkom. Terry reagoval veľmi pohotovo a ponuku prijal s veľkou dávkou nadšenia, pretože Jacka poznal a roky mu fandil. Dohodli si stretnutie hneď na ďalší deň, kedy mu známy wrestler predstavil kolegov Eddieho Grahama a Hira Matsudu.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Wrestler, ktorý zožal ovácie publika už na prvom zápase

Terryho na wrestling pripravoval známy Hiro Matsuda, ktorý mal v tom čase vlastnú telocvičňu. Jeho prvý zápas sa odohral vo Vero Beach a išlo o otvárací súboj. Prišiel sa naň pozrieť aj Jack Brisco. Mal zimomriavky, pretože hneď, ako sa Terry objavil dostal od publika standing ovation. Ľudia si ho rýchlo obľúbili aj v ďalších zápasoch a tak začala jeho sľubná kariéra. Ďalšie kroky však Terry urobil už bez trénera Hira Matsudu, ktorého považoval za príliš panovačného. Jeho tvrdé praktiky okúsil tak, že mu Hiro na tréningu zlomil nohu a povedal, nech sa do telocvične už nikdy nevracia. Terry sa však vrátil po 4 mesiacoch odhodlanejší než kedykoľvek predtým.

Hulk Hogan
Autor fotografie: Matthew Glover
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hogan_.jpg

Bollea, ktorého fanúšikovia počas kariéry poznali aj pod menami ako Mr. Sterling Golden či Terry the Destroyer, sa neskôr stretol tiež s Edom Lesliem. Stali sa z nich veľmi dobrí priatelia a vytvorili wrestlerské duo. Netrvalo dlho a stali sa z nich hviezdy, ktoré ovládli podujatie Memphis Championship Wrestling koncom 70. rokov. 

Zrodenie Hulka a vstup do WWF

Narastajúca sláva v Memphise priniesla Terrymu účasť v miestnej talkshow. Sedel tam po boku herca a kulturistu Loua Ferrigna. Ten bol v 70. rokoch známy najmä zo seriálu The Incredible Hulk, kde si ako prvý z hercov zahral zeleného obra zo sveta Marvelu. Túto úlohu získal aj preto, že mal poriadne svaly a bol naozaj veľký. Keď sa však k nemu v talkshow posadil Terry, všetci si všimli, že je oveľa väčší. Práve vtedy mu prischla táto prezývka a vo svete wrestlingu učínkoval ako Terry „The Hulk“ Boulder.

Hulk Hogan
Autor fotografie: Max Goldstein
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Baccus2008HulkHogan.jpg

Zaujímavosťou je, že toto meno smel používať na základe dohody s vydavateľstvom Marvel, ktoré vlastní na pomenovanie Hulk výhradné práva. Konkrétne detaily dohody nie sú známe. Niektoré zdroje však uvádzajú, že Terry platil počas 20 rokov svojej kariéry Marvelu za používanie mena Hulk 100 dolárov z každého zápasu. Slávne vydavateľstvo malo zároveň dostávať podiel z predaja reklamných predmetov, ktoré sa týkali osoby Hulka Hogana. Išlo teda o tričká, plagáty, akčné figúrky a podobne. 

Rok 1979 bol pre Terryho zlomový, pretože sa dostal do Svetovej Wrestlingovej Federácie. Zaujal najmä svojou charizmou, no promotérovi WWF na ňom niečo nesedelo. Chcel z neho mať charakteristického írskeho zápasníka a tak mu zmenil meno na Hogan. Okrem toho chcel, aby si urastený wrestler zafarbil vlasy na ryšavo. Túto požiadavku však odmietol, pretože mu v tom čase vlasy už dosť vypadávali. Tak sa z neho stal blonďavý Ír s menom Hulk Hogan. 

Najlepšia forma na prelome 70. a 80. rokov

Hulk Hogan
Autor fotografie: Simon Q.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:TNA_Impact_Wrestling_TV_taping_-_2012.jpg

Trúfate si hádať, ako asi vyzeral slávny Hulk Hogan v časoch svojej najlepšej formy? Najlepšie by ho charakterizovalo slovo – obor. Na prelome 70. a 80. rokov totiž s výškou 201 cm vážil úctyhodných 137 kg. Jeho hrudník mal údajne šírku 147 cm a biceps 61 cm. Svojim vzhľadom a charizmou tak Hulk Hogan značne prispel k tomu, aby sa stal wrestling populárnym mainstreamovým športom.

A ako sa teda Hulk Hogan dostal do formy? Bol známy tým, že cvičil veľmi intenzívne s ťažkými váhami. Obľuboval najmä komplexné cviky, ktoré pracovali s viacerými partiami naraz, napríklad drepy, bench-press, mŕtvy ťah, či príťahy. Na raňajky zvykol piť surové vajcia, po ktorých ho čakal ranný tréning. 

Na cvičenie nezanevrel ani dnes, aj keď už má dávno svoj vek. Doma má súkromnú posilňovňu, v ktorej pravidelne trénuje s činkami. Trénuje intenzívne a medzi cvikmi si necháva priestor len na krátku prestávku. Aby sa udržal vo forme aj po šesťdesiatke tvrdí, že na tom musí intenzívne pracovať každý deň. Už samozrejme cvičí hlavne s ľahkými váhami pri vyššom počte opakovaní. Jeho tréningy poháňa myšlienka, že každý deň chce byť lepší než včera. Drží sa základov a poctivé cvičenie vyvažuje zdravou stravou. Jediné s čím pri nej zápasí je čokoláda, ktorú miluje. Okrem toho má veľmi rád aj svoj Alpha Male Milkshake. Pripravuje si ho z čokoládovej zmrzliny, proteínu, mlieka a arašidového masla.

Majstrovský debut a šialenstvo s názvom Hulkamania 

Rok 1984 bol pre Hulka prelomový, pretože získal svoj prvý majstrovský opasok organizácie WWE. Do histórie wreslitngu sa zapísal pamätnou porážkou Iron Sheika. Práve tento moment považuje za najvýznamnejší v celej svojej kariére. Na zápas nastúpil ako náhradník, z ktorého sa napokon vtedy vykľul jediný muž na svete, ktorý unikol Iron Sheikovmu zakončeniu camel clutch.

Po tomto výkone jeho sláva nabrala nový rozmer a rozpútalo sa šialenstvo menom Hulkamania. Terry sa stal celkovo 12-násobným majstrom sveta, z toho šesťkrát vo WWE a šesťkrát vo WCW (World Championship Wrestling). Podľa štatistík portálu Cagematch má na svojom konte vyše 2-tisíc zápasov. Z víťazstva sa tešil neuveriteľných 1551-krát.

Filmová kariéra aj kontroverzný súdny proces súvisiaci s užívaním steroidov vo WWE

Rok 1985 znamenal pre Hulka Hogana obrovskú vlnu popularity. Američania jeho tvár nosili na tričkách, kupovali si figúrky a prakticky hocičo, čo na sebe nieslo Terryho wrestlerské meno. V 80. a 90. rokoch sa objavil vo viacerých filmoch, z ktorých za zmienku stojí športová dráma Rocky III, kultový No Holds Barred, horor Gremlins 2 či rodinná komédia Mr. Nanny. Všetko sa zdalo dokonalé až do bodu, kedy bol Hoganov šéf a výkonný riaditeľ WWE (vtedy pod označením WWF) Vince K. McMahon, obvinený z podávania steroidov svojim zápasníkom.

Tie mal navyše získavať z nezákonných zdrojov. Jedným zo svedkov bol práve Terry, ktorý mal pomôcť dokázať McMahonovu vinu. Žalobca na súde tvrdil, že šéf WWE poskytoval zápasníkom steroidy s cieľom vybudovať im muskulatúrnejšie postavy, ktoré by boli pre divákov ešte príťažlivejšie. Hulk Hogan vtedy potvrdil, že užívanie steroidov z nezákonných zdrojov bolo pomerne bežné. Mal za ním stáť lekár George T. Zahorian, ktorý bol odsúdený za nezákonnú distribúciu steroidov. 

Samotný Terry priznal, že ich užíval tiež. Dokonca nie len s cieľom zlepšenia svojej postavy, ale aj ako pomôcku pri liečení rôznych zranení. Vtedy však veril, že všetko, čo robí, je legálne, pretože na steroidy mal dostávať aj lekársky predpis. Samotný McMahon bol uznaný nevinným. Desať z jedenástich svedkov, ktorými boli zápasníci totiž uviedlo, že McMahon ich nikdy nenútil užívať steroidy a on sám im ich ani nikdy nekupoval. Známa wresletská organizácia po procese zaviedla tvrdú politiku testovania steroidov. Jej cieľom bolo, že každý zápasník, ktorého prichytia pri užívaní nezákonných látok, bude okamžite prepustený.

Posledný WWE zápas v kariére

Hulk Hogan
Autor fotografie: Simon Q.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hulk_Hogan_@_Impact!_TV_Taping.jpg

Hulk Hogan pôsobil počas svojej kariéry vo viacerých organizáciách. Medzi niektorými dokonca pendloval aj viackrát, čo mu prinieslo menšie, ale i veľké zápasy. V ringu sa stretol napríklad so známym The Undertakerom, Dwaynom The Rock Johnsonom či so svojim bývalým šéfom Vinceom K. McMahonom. V tom čase sa totiž dvojica dostala do sporu o to, kto z nich urobil viac pre WWE. Išlo o krvavý zápas, ktorý Terry napokon vyhral.

Hulk Hogan naposledy zápasil vo WWE na akcii SummerSlam 2006. Postavil sa proti Randymu Ortonovi, ktorý predtým starnúceho Terryho urážal. Orton dokonca zašiel až tak ďaleko, že flirtoval s Hoganovou dcérou Brooke. Ich zápas niesol názov Legend vs Legend Killer a išlo o pomerne brutálnu záležitosť. Orton už od začiatku útočil na zranené Hoganovo koleno, no legendárny Hulk zápas napokon vyhral. Po ňom sa opäť dostal do sporu s Vinceom K. McMahonom, ktorý sa týkal Hoganovej výplaty za zápas s Ortonom. 

Po tomto incidente sa rozhodol odísť z WWE a ukončil svoju kariéru v najznámejšej wrestlingovej organizácii. Hulk Hogan je bez pochýb obrovskou legendou zápasenia, ktorá pre tento šport urobila naozaj veľa. Dnes je známy ako ambasádor profesionálneho wrestlingu a tento šport má obrovské šťastie, že získal niekoho, ako je on. 

Pikantná aféra s manželkou najlepšieho priateľa

V súkromí si Hogan udržiaval veľmi úzky vzťah so svojimi rodičmi počas celej kariéry. Napriek tomu ho sprevádzali kontroverzné momenty. Prekonal rozvod s manželkou Lindou, ktorú spoznal v reštaurácii. Po rozvode ho z hľadiska vzťahov čakalo pomerne turbulentné obdobie. Zaplietol sa totiž s Heather Clem, ktorá však bola v tom čase vydatá za Huganovho najlepšieho priateľa, známeho rozhlasového moderátora menom Bubba the Love Sponge. 

Ten sa však s nevernou manželkou a podrazáckym kamarátom vyrovnal po svojom. Hulk a Heather sa jedného dňa rozhodli presunúť svoj milostný akt do spálne, kde Bubba umiestnil skrytú kameru. Pikantnú nahrávku potom posunul bulváru Gawker, ktorý ju v roku 2012 zverejnil. Celá situácia vyústila v žalobu a súdny spor. Hogan požadoval odškodné 100 miliónov dolárov. Obhajoval sa právom na súkromie, ale aj tým, že on sám serveru Gawker nikdy nedal súhlas na zverejnenie pikantných záberov. Porota v štáte Florida napokon rozhodla a Hoganovi prisúdila odškodné vo výške 115 miliónov dolárov.

Turbulentné súkromie hviezdneho wrestlera

V súkromí bol podľa viacerých zdrojov Hulk Hogan niekedy tichý chlapík, ktorý sa snažil vyhnúť akýmkoľvek sporom. Inokedy však podľa exmanželky Lindy trpel zmenami nálad a dokázala ho rozhnevať každá banalita. Išlo najmä o obdobie, kedy Hogan aktívne bral nelegálne látky v podobe steroidov. Aj napriek rozvodu Terry priznáva, že svoju manželku naozaj miloval. Dokonca až tak, že jej kúpil dom skôr než sa vzali. Mali spolu dve deti syna Nicka a dcéru Brooke.

Nick nebol veľmi ambiciózny a v živote sa nevenoval takmer ničomu. Jeho jediným koníčkom boli ilegálne preteky. Jedného dňa však skončili hroznou nehodou, ktorú Nick zapríčinil pod vplyvom alkoholu. Jeho najlepší priateľ z nej vyviazol s poškodením mozgu a Hoganov syn smeroval za mreže. Po tomto incidente zavesil pretekanie na klinec. S dcérou Brooke mal Terry pomerne turbulentný vzťah. Prešli si všeličím, no dnes tvrdí, že puto s jej otcom silnejšie než kedykoľvek predtým.

Hogan tiež pomáhal Brooke rozbehnúť kariéru speváčky a jeho prísnym pohľadom musel prejsť aj každý kandidát na dcérinho priateľa. To sa mu však jedného dňa vypomstilo. Keď mu Brooke predstavila svojho nového priateľa čiernej pleti, Hogan sa ho rozhodol vydesiť tak, že z celej aféry vyšiel ako agresívny rasista. Dcérinmu priateľovi tvrdil, že Brooke môže randiť s černochmi len vtedy, ak sú bohatí. Toto tvrdenie ho stálo všetky ocenenia vo WWE, rozhneval si komunitu afroameričanov a musel sa verejne ospravedlniť. 

Pád na dno a úvahy o samovražde

Napriek rôznym súkromným problémom sa rodina Hulka Hogana rozhodla otvoriť verejnosti v reality show Hogan Knows Best. Po štyroch sériách ju ukončilo správanie hlavných protagonistov. Tŕňom v oku tvorcov boli Nickove problémy spôsobené spomínanou autonehodou. Rodinnú idylku však už nepripomínali ani Terry a Linda, ktorí sa v tom čase rozvádzali. Synova autonehoda, rozvod s manželkou a zrušená reality show priviedli Hogana na úplné dno. Začal veľa piť a dokonca uvažoval o samovražde, v ktorej vraj videl jednoduchý spôsob, ako veci napraviť. 

V show ​​Oprah: Where are they now? priznal, že mu vtedy pomohli udalosti, ktoré sa odohrali na Silvestra. Trávil ho v kruhu najbližších, no večer napriek tomu podľa jeho slov sprevádzalo veľa negatívnej energie. Jedlo v reštaurácii im nechutilo a k lepšej nálade neprispelo ani šampanské. Keď sa šiel vyvetrať, po chvíľke k nemu vraj pribehlo dieťa. Objalo ho so slovami, že sledovalo jeho zápasy a vníma ho ako otca, ktorého nemá. K tomu sa mal pridať ešte ďalší človek, ktorý na Hogana zakričal, že ho milujú. Keď sa vrátil k stolu pochopil, že to takto ďalej nejde. S odstupom času si uvedomuje, že musel prejsť týmto temným obdobím, aby sa z neho stal človek, akým je dnes.

V roku 2021 má Terry 68 rokov a na Instagrame zaujal skvelou fyzickou formou. Stále sa tak trochu pohybuje okolo wrestlingu. Aj keď už nezápasí, z času na čas je súčasťou rôznych sprievodných akcií. V spolupráci s Netflixom chystá tiež životopisný film, v ktorom ho stvárňuje Chris Hemsworth. Hulk Hogan v tomto období tvorí pár s manželkou Jennifer McDaniel, ktorá je od legendárneho wrestlera mladšia o 21 rokov. 

Zobrali sa v roku 2010 na súkromnom obrade, ktorý sa do pozornosti verejnosti dostal tým, že sa naň pokúsil vkradnúť jeden novinár. Nasledovala potýčka s ochrankou, ktorú rozohnali policajti. Jennifer McDaniel je profesionálna vizážistka a spolu s Hoganom je o nich známe, že sú blázni do zdravého životného štýlu a cvičenia.

Čo vás na živote Hulka Hogana zaujalo najviac? Ak sa vám článok páčil, podporte ho zdieľaním.

Zdroje:

[1] Hulk Hogan: The man who took wrestling mainstream – https://thesporting.blog/blog/hulk-hogan-the-man-who-took-wrestling-mainstream

[2] J P Zarka – Hulk Hogan His Life Before Wrestling as a Rock Star Brandon Curry – https://prowrestlingstories.com/pro-wrestling-stories/hulk-hogan-rock-band-ruckus/

[3] The Jack Brisco Interview – http://wrestlingperspective.com/issue/60/brisco.html

[4] Logan Wol – Hulk Hogan On Having His Leg Broken By Hiro Matsuda & More – https://www.wrestlenews.net/hulk-hogan-on-having-his-leg-broken-by-hiro-matsuda-more

[5] Hulk Hogan – https://www.biography.com/personality/hulk-hogan

[6] Keith Garling – The Secret Life of Hulk Hogan And His Family – https://noteabley.com/culture/hulk-hogan-fb/

[7] When was Hulk Hogan's last WWE match? – https://www.sportskeeda.com/wwe/when-hulk-hogan-s-last-wwe-match

[8] Hulk Hogan, on Witness Stand, Tells of Steroid Use in Wrestling – https://www.nytimes.com/1994/07/15/nyregion/hulk-hogan-on-witness-stand-tells-of-steroid-use-in-wrestling.html

[9] Hulk Hogan Workout Routine – http://www.fitbiz.in/hulk-hogan-workout-routine

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *