Floyd Mayweather: Fenomén, ktorý s bilanciou 50:0 v profi boxe nikdy nezažil trpkú chuť prehry

Floyd Mayweather: Fenomén, ktorý s bilanciou 50:0 v profi boxe nikdy nezažil trpkú chuť prehry

Floyd Mayweather
Autor fotografie: Chamber of Fear
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Floyd_Mayweather,_Jr._June_2011.jpg

Floyd Joy Mayweather Jr. sa narodil 24. februára v roku 1977. Pochádza z Michiganu, syn zápasníka a synovec dvoch profesionálnych boxerov. Práve tento športu učaroval aj jemu a ako jeden z mála sa môže pýšiť kariérou, ktorú nepoznačila prehra. Má totiž neuveriteľnú bilanciu 50:0. Je tiež známy aj okázalým životným štýlom, ktorý prezentuje na svojom Instagrame, kde ho sleduje takmer 30 miliónov fanúšikov. Život Floyda Mayweathera je plný luxusu, drahého oblečenia, športových áut a súkromných tryskáčov. Nebolo to tak vždy a na hviezdneho boxera sa vypracoval doslova od nuly. Čo všetko predchádzalo jeho úspechom?

Detstvo poznačené drogami, vykúpené boxom

Floyd Mayweather nevyrastal práve v ideálnych pomeroch. Jeho matka bola drogovo závislá a on sám už ako dieťa veľmi dobre vedel, čo je chudoba. Ukážkový nebol ani otec, ktorý sedel vo väzení za obchodovanie s drogami. Mladý Floyd preto prežil väčšinu svojho detstva so starou mamou. 

Nedokončil ani strednú školu a svoju pozornosť naplno upriamil na šport. Svoje prvé boxerské rukavice dostal v siedmich rokoch. Práve box sa mu stal útočiskom pred všetkými problémami, ktoré sprevádzali jeho detstvo. 

Šampión s peknou tváričkou 

Floyd Mayweather zažil svoj prvý veľký boxerský úspech keď mal 16. Vyhral vtedy národné majstrovstvá Golden Gloves. Ako jeden z mála boxerov sa môže pýšiť neporušenou tvárou, za čo mu prischla prezývka Pretty Boy. Väčšina jeho kolegov bola totiž poznačená zlomeným nosom, chýbajúcimi zubami, prípadne inými ranami po úderoch.

Floydova tvár však bola dôkazom toho, že neprehráva a naozaj sa vie brániť úderom. Už ako mladík mal tú česť zúčastniť sa na olympiáde. Jeho ťaženie za zlatom však zastavil prehratý semifinálový zápas. Napriek tomu ukončil svoju amatérsku kariéru úžasným skóre. Niektoré zdroje udávajú bilanciu 84:6, iné 84:8 či 84:9. Nech už je pravdivý ktorýkoľvek z týchto údajov, ide o skutočne dychberúce výsledky.

Neporaziteľný profík

Po nástupe k profesionálom sa Floyd Mayweather preslávil ako boxer, ktorý neprehráva. Svoju kariéru začal pod vedením strýka Rogera, ktorého po prepustení z väzenia na trénerskej stoličke vystriedal Floydov otec. Súperov, ktorí sa s Mayweatherom v druhej polovici 90. rokov stretli v ringu, čakal osud v podobe KO alebo TKO.

Floyd Mayweather
Autor fotografie: pixabay.com
https://pixabay.com/photos/floyd-mayweather-jr-boxer-boxing-1212550/

Svoj prvý titul v perovej váhe získal v roku 1998. To spustilo lavínu víťazstiev a triumfálnych momentov. Floyd Mayweather odstavil v svetových zápasoch 24 protivníkov. Okrem toho je držiteľom niekoľkých ocenení Best Fighter ESPY Award. 

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Zápas s Mannym Pacquiaom prepisoval rekordy sledovanosti

Medzi najväčších rivalov Floydovej kariéry patril špičkový filipínsky boxer Manny Pacquiao. Ten je známy ako prvý šampión v histórii boxu, ktorému sa podarilo vyhrať tituly v ôsmich váhových kategóriách. Zápas Mayweather vs. Pacquiao bol obrovskou udalosťou, ktorá sa odohrala 2. mája 2015 v Las Vegas. Išlo o najsledovanejší PPV (pay per view) formát v histórii, ktorého sledovanie si zakúpilo viac ako 4,6 milióna predplatiteľov.

Boxeri si dokopy rozdali takmer 900 úderov a zápas trval 12 vyčerpávajúcich kôl. Ako už iste viete, víťazne z neho vyviazol práve Floyd. Suma, ktorú si po tomto zápase pripísal na účet nebola nikdy oficiálne potvrdená. Podľa odhadov však mohlo ísť až o neuveriteľných 180 miliónov dolárov. Napriek veľkým očakávaniam a marketingu však bol legendárny zápas kritizovaný pre slabšiu športovú úroveň. Manny Pacquiao neskôr priznal, že naň nastúpil so zraneným ramenom. 

Na dôchodku zastavil Conora McGregora

K odvetnému zápasu s Mannym Pacquiaom v čase písania článku ani po rokoch nedošlo. Niekoľkokrát sa o ňom síce špekulovalo, no samotný Mayweather sa mal vyjadriť, že na opätovný zápas s legendárnym filipíncom v živote nekývne. Medzitým už aj stihol ukončiť svoju profesionálnu kariéru. 

Zo športového dôchodku sa do ringu vrátil kvôli zápasu s legendou MMA Conorom McGregorom. Opäť išlo o veľmi medializované stretnutie, ktoré sa dostalo až do 10. kola. V ňom napokon írsky bojovník podľahol tvrdým úderom boxerského šampióna a zápas skončil technickým KO. Conor McGregor sa tak napokon stal 50. skalpom nezastaviteľného Floyda Maywathera (50:0).

Milióny dolárov a obrovský luxus

Profesionálnu boxerskú kariéru Pretty Boya sprevádzali aj milióny dolárov, výstredný štýl a obrovský luxus. Je známy tým, že svoje deti rozmaznáva drahými darčekmi a svoj majetok premieňa na kolekcie diamantových hodiniek či šperkov.

Tisíce dolárov ročne utratí aj za spodné prádlo. Je totiž známy tým, že ho použije len raz a potom vyhodí. Svoj okázalý životný štýl rád prezentuje aj na Instagrame. Podľa zdrojov z jeho okolia však v tichosti zvykne podporovať tiež charitu.

Floyd Mayweather
Autor fotografie: So Max O
https://wordpress.org/openverse/image/979f2291-2ee7-472e-8076-9905dad610fc/

Z podobných aktivít sa napríklad ponúkol, že zaplatí pohreb zosnulého afroameričana Georga Floyda, ktorý zomrel po neprimeranom policajnom zásahu. Zo športového dôchodku si opäť odskoči do ringu v roku 2021, kedy ho čaká exhibičný zápas s youtuberom Loganom Paulom.

Ak vás život Floyda Mayweathera zaujal a chcete sa o ňom dozvedieť viac, určite nevynechajte naše video. Okrem rôznych drobností vám prezradí aj to, ako sa legendárny boxer zvykol pripravovať na zápasy a čo nesmie chýbať v jeho jedálničku.

O svoje názory na Floyda Mayweathera sa s nami nezabudnite podeliť v komentároch.  

Zdroje:

[1] Floyd Mayweather – https://www.biography.com/athlete/floyd-mayweather

[2] Floyd Mayweather, Jr. – https://totallyhistory.com/floyd-mayweather-jr/

[3] FLOYD MAYWEATHER - I'M THE BEST EVER – https://lifebeyondsportmedia.com/floyd-mayweather

[4] Floyd Mayweather Biography, Facts, Childhood, Career, Life – https://sportytell.com/biography/floyd-mayweather-biography-facts-childhood-career-life/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *