Fitness recept: Škoricové slimáky z kysnutého cesta

Fitness recept: Škoricové slimáky z kysnutého cesta

Pozeráte sa zasnene na nadýchané škoricové slimáky či rolky, ktoré často kraľujú výkladom pekární? Tak si poďme spolu doma pripraviť túto dobrotu. Okrem prívetivého zloženia vás iste poteší, že týmto spôsobom aj výrazne ušetríte. Základ tvorí vláčne kysnuté cesto, do ktorého je radosť sa zahryznúť. No a o perfektnú náplň sa postará kombinácia ghí, cukru a škorice, ktorá zároveň úžasne prevonia celú kuchyňu. Recept sme opísali presne krok za krokom, takže sa kysnutého cesta nemusia obávať ani začiatočníci. Uvidíte, že to hravo zvládnete. A lahodný dezert alebo snack v podobe škoricových slimákov za to rozhodne stojí.

Na cesto budeme potrebovať:

  • 250 g (1 hrnček) celozrnnej hladkej múky
  • 60 g ghí
  • 40 ml vody 
  • 40 ml nízkotučného mlieka 
  • 25 g kokosového cukru
  • 12 g čerstvého droždia
  • 1 vajíčko 
  • štipku soli
  • rozšľahané vajíčko na potretie slimákov pred pečením (nemusí byť)

Na náplň budeme potrebovať:

ingrediencie na škoricové slimáky z kysnutého cesta

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Postup: 

Najprv sa pustíme do prípravy cesta. Vezmeme si väčšiu misku a do nej nasypeme múku so štipkou soli. Uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. To zasypeme kokosovým cukrom a zalejeme vlažným nízkotučným mliekom. Necháme asi 15 minút odstáť, aby nám droždie začalo pracovať. Do múky pridáme aj vajíčko, vodu, ghí a následne vypracujeme cesto. Pomôcť nám s tým môže kuchynský robot s hákom na miešanie. Vymiešané cesto dáme do stredu misky, prikryjeme utierkou a necháme ho asi hodinu kysnúť na teplom mieste.

Vykysnuté cesto si potom premiestnime na pracovnú plochu, vyvaľkáme ho do obdĺžnikového tvaru a potrieme s ghí. V menšej miske si zmiešame škoricu s kokosovým cukrom a zmesou rovnomerne posypeme cesto.

škoricové slimáky z kysnutého cesta - postup

To potom zrolujeme (rolujeme dlhšiu stranu obdĺžnika) a túto rolku nakrájame na plátky s hrúbkou cca 2 cm. Jednotlivé kúsky položíme na plech, ktorý sme si predtým vyložili papierom na pečenie, a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme dozlatista, čo trvá približne 20 minút. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať. 

Škoricové slimáky z kysnutého cesta
Nutričné hodnoty1 slimák (celkovo 14 slimákov)
Energetická hodnota144 kcal
Bielkoviny4 g
Sacharidy15 g
Tuky7 g
Vláknina2,5 g

Videorecept na FIT Škoricové Slimáky

Škoricové slimáky sú skvelým dezertom napríklad k popoludňajšej káve. Keď k nim pridáte tvaroh alebo ich zapijete proteínovým nápojom milkshake MoiMüv, máte vyváženú desiatu, ktorá je ideálna aj pri chudnutí.

Neváhajte a zdieľajte s nami vaše výtvory na sociálnych sieťach s označením #gymbeamsk.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *