Čo vás môžu slávni kulturisti naučiť?

Čo vás môžu slávni kulturisti naučiť?

Profíci sú geneticky naprogramovaní na to, aby boli schopní vybudovať oveľa viac svalov a mať oveľa menej telesného tuku ako typický človek. Aj keď ich potenciál nie je zjavný pred tým, než začnú cvičiť, rýchlo sa prejaví. Reagujú výbušným rastom svalov na akékoľvek cvičenie s váhou.

Niektorí z nich nikdy nezažili obyčajné problémy, s ktorými sa stretávajú bežní cvičenci. Aj napriek tomu, a možno aj vďaka tomu, sú úžasnou inšpiráciou. No tiež to znamená, že profesionálni kulturisti nie sú stále použiteľným zdrojom informácii a tým najlepším modelom pre váš tréning a výživu.

Napríklad, ak by väčšina z nás trénovala 3-4 hodiny denne ako masívny Maxx Charles, boli by sme pretrénovaní a vychudnutí. A ak by väčšina z nás jedla hromady a hromady nezdravého jedla ako Juan Morel, keď sa blíži čas súťaže, boli by sme obézni.

To ale neznamená, že neexistujú žiadne lekcie, ktoré by sme sa od profesionálov nemohli naučiť; pretože určite existujú. Tu sú niektoré z nich.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Dorian Yates: Menej je niekedy viac

Čo vás môžu slávni kulturisti naučiť?
Autor fotografie: Beaverino
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dorian_yates.png 

Dlhé roky existoval len jeden prijateľný spôsob ako trénovať – vysoká frekvencia tréningov a veľký objemo. Arnold Schwarzenegger zvykol trénovať každú svalovú partiu 3-krát do týždňa, a tento prístup je bežný dokonca aj dnes. Niektorí cvičenci vykonávajú 20 a viac setov na určitú časť tela.

Ale v roku 1980 v Birminghame (Anglicko) mladý ctižiadostivý kulturista Dorian Yates nasával iný druh znalostí od mien, ako Arthur Jones a Mike Mentzer. Tí mu kázali o tréningovom štýle, ktorý dramaticky zredukoval objem a posilnil zotavovanie.

Medzitým, v roku 1992 vyhral Dorian svoj prvý titul Mr. Olympia, znížil počet svojich tréningov na 4 týždenne. Trénoval každú časť tela iba raz, a to tiež len niekoľkými cvikmi, v mnohých prípadoch len jedným tréningovým setom, ktorý následoval po po zahriatí.

Dorianov štýl HIT (high-intensity training – vysoko intenzívny tréning) nazývaný „Krv a guráž“, bol radikálnym odklonom od spôsobu, akým trénovali jeho rivali.

Jadrom jeho filozofie bolo vybúšiť svaly s maximálnym úsilím a čo najnižším objemom, a následne im dopriať dostatok času na zotavenie a rast.

Keďže Dorianova postava nastavila úplne nový štandard v upravenej hmote, kulturisti z celého sveta napodobňovali jeho tréningový štýl. V priebehu niekoľkých rokov sa objavilo niekoľko odnoží tohto štýlu trénovania a do dnešného dňa sú stále úspešne používané.

Lekcia pre vás: Aj keď Dorianov HIT štýl nie je vašou budúcnosťou, avšak trénujete s rovnakým dôrazom na intenzitu a zotavenie, vďačíte mu za časť vášho úspechu.

Lee Haney: Stimulujte, ale neničte

Čo vás môžu slávni kulturisti naučiť?
Autor fotografie: Dskhara1
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lee_Haney_Games_2017,_contestant_nr._171.jpg 

Len máloktorí cvičenec, ktorý sa dlhodobo venoval cvičeniu, unikol železnej hre bez zranenia. Väčšina má v 40-tke alebo 50-tke dlhý zoznam zranení a bolestí, ktorých opisom by vás ochotne otravovala. A to nemusia byť len šampióni so zaujímavými titulmi, ale aj priemerní cvičenci, ktorí mohli, ale nemuseli stáť raz či dvakrát na pódiu.

Napriek tomu, dnes 57-ročný a osemnásobný Mr. Olympia – Lee Haney, nikdy netrpel bolesťami ani zraneniami z tréningu. Ako je to možné? Jeho frázou bolo: „Stimulujte, neničte.“ A tak si pekne žil ruka v ruke s týmto krédom.

Napriek tomu, že bol najväčším Mr. Olympia toho času, Haney bol neústupný a tvrdil, že kulturisti by nemali trénovať ako powerlifteri. Stále sa viac zaujímal o kvalitné sťahy svalov a silné prepojenie svalov a mysle, než o to, aké váhy používal.

Napríklad, Lee mal počas svojho kraľovania v roku 1980 najviac rozvinuté svaly chrbta. Navzdory tomu nepoužíval vyššie váhy ako 180-220 kg, bolo to skôr 100-120 kg s perfektnou technikou. Pri jednoručkách riedkavo používal viac ako 35 kilogramov. Mnohí čitatelia tohto článku používajú oveľa väčšie váhy pri cvikoch na rozvoj chrbta, ale pravdepodobne dosiahli menší rast než Lee vo svojich najlepších rokoch.

Lekcia pre vás: Nie je to o váhe, je to o stimulovaní svalov. Ak by ste mali trvať na super ťažkých závažiach počas dlhých rokov, vedzte, že sa vám to počas zvyšku života vráti.

Ronnie Coleman: Ak to nie je pokazené, neopravujte to

Na jednej strane, Ronnie je ukážkovým príkladom niekoho, kto zaplatil spomínanú daň z rokov posilňovania s ťažkými váhami. To ale určite nie je jedinou vecou, ktorú by sme si mali zapamätať o tomto osemnásobnom Mr. Olympia.

Čo vás môžu slávni kulturisti naučiť?
Autor fotografie: www.localfitness.com.au 
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ronnie_Coleman_8_x_Mr_Olympia_-_2009_-_2.png

V priebehu 17-tich rokov, počas ktorých Ronnie súťažil, ostal jeho tréningový plán nezmenený. Jeho splity boli rovnaké, robil rovnaký tréning s rovnakými cvikmi týždeň čo týždeň, rok čo rok. Niektorí sa ho snažili presvedčiť, aby pozmenil niektoré veci a vyskúšal iné metódy, ale Ronnie na to nevidel žiaden dôvod. V jeho najlepších rokoch ho nikto nedokázal poraziť.

Lekcia pre vás: Mnoho cvičencov neustále mení svoj tréning v zúfalom hľadaní perfektnej rutiny. Ale nikdy sa nedržia jednej rutiny dosatočne dlho na to, aby videli, či sa výsledkov dočkali alebo nie. Takže, ak to funguje, robte to, čo robíte. Ak to prestane fungovať, zmeňte tréningový plán.

Ak chcete vedieť o Ronnie Colemanovi viac, pozrite si článok: Ronnie Coleman a jeho tréningový plán, strava a interview.

Jay Cutler: Nájdite si techniku, ktorá vám vyhovuje najviac

Stále počujeme, že striktná technika je najlepšia. Ale pravdou je, že “dokonalosť“ je pre každého a každý cvik niečo iné. Niekedy naozaj musíte svoju techniku upraviť pre daný cvik, aby ste cítili, že sval pracuje v maximálnej kapacite. Niekedy to znamená, že vaša technika nevyzerá pre vonkajších pozorovateľov celkom dokonalo.

Štvronásobný Mr. Olympia – Jay Cutler, uznáva, že jeho technika sa často zdá byť nedbalá, ale metódou pokus-omyl zistil, že práve to mu dáva najlepšie sťahy. Ale je v tom háčik: Jay nikdy nebol vzpierač v ťažkej váhe. Nikto by nemal používať zlú techniku a obetovať pocit vo svale len pre to, aby bol schopný zdvihnúť ťažšie váhy.

Lekcia pre vás: Musíte si v posilňovni nájsť vlastný spôsob. Technika ako z učebnice bude fungovať väčšinu času, ale obávame sa, že myslenie nad rámec možností a z času na čas menšie odchýlky vám môžu priniesť aj lepšie výsledky.

Branch Warren: Zranenia sú len neúspechy

Len málokto mal dočinenia s toľkými potrhanými svalmi ako Branch Warren. Natrhol si biceps, oba tricepsy a vyhral už druhý titul Arnold Classic iba sedem mesiacov po tom, čo si úplne roztrhol slávny kvadriceps. Ani jedno z týchto zranení Brancha nezastavilo.

Dvíhajte dosť ťažké váhy počas dlhej doby a môžete mať ťažkosti a bolesti v ramenách, kolenách, lakťoch a krížoch, hoci ste si nikdy sval neroztrhli. Bez ohľadu na zranenie, otázka je stále rovnaká: Skončíte? Mnoho ľudí áno.

Iní sa zas dostanú k nevyhnutnej liečbe, aby mohli pokračovať ďalej. Môže to zahŕňať operácie, chiropraktické liečenie, fyzioterapiu alebo hĺbkové masáže. Chvíľu trvá, kým sa zranenia zahoja a znovu získajú stratený objem a silu. Väčšina ľudí nemá trpezlivosť, preto prestane trénovať a vráti sa späť k svojmu predošlému životu. Branch si bol istý, že to nespraví.

Lekcia pre vás: Ak skutočne radi trénujete a zlepšujete svoju postavu, stále existuje spôsob ako napredovať. Zranenia sú neúspechy, ale taktiež vás môžu nasmerovať na veľký „comeback“, ak sa nemienite vzdať.

Kai Greene: Verte si

Kai Greene nebol predurčený na úspech. Nikdy nepoznal svojho otca, jeho matka sa ho vzdala, keď bol ešte malý, a tak ho vychoval štát New York. Kai vyrástol v Brooklyne uprostred biedy, drog, gangov a beznádeje. Bola to kulturistika, ktorá mu dala zmysel a smer v jeho tínedžerskom živote, a tak nasledoval tento sen celým svojím srdcom.

Napriek tomu ho mnoho ľudí od tejto cesty odrádzalo. Pod svoje krídla si ho na nejaký čas vzala aj osobná trénerka, ale povedala mu, aby sa ani neobťažoval trénovať lýtka, pretože bude stále malý a slabý, lebo je Afroameričan. Väčšinu jeho ranej kulturistickej kariéry bol Kai bez domova a bojoval o to, aby mal dostatok jedla. Často v noci spával v zadnej časti posilňovne.

Čo vás môžu slávni kulturisti naučiť?
Autor fotografie: www.localfitness.com.au
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kai_Greene_IFBB_2009_Australia_1.jpg

Ale cez to všetko veril, že môže byť jedným z velikánov, ak bude drieť tvrdšie a tvrdšie. A naozaj, v súčasnosti je trojnásobným šampiónom Arnold Classic a trojnásobným držiteľom druhého miesta Mr. Olympia. Ak by počúval negatívne hlasy na uliciach a v jeho hlave, mohol by byť teraz mŕtvy, alebo vo väzení, namiesto toho, aby bol jedným z najpopulárnejších kulturistov tejto generácie.

Lekcia pre vás: Svet vám môže tvrdiť, že máte prestať. Svet sa mýli.

Dexter Jackson: Ego odložte bokom a začnite rásť

Pred niekoľkými rokmi sa zdalo, že hviezdna kariéra Jacksona Dextera zažíva postupný útlm. Držal titul Mr. Olympia a tri tituly Arnold Classic, ale mal niečo po 40-tke a začínal slabnúť. No zažil úspech.

Dexter nemal pocit, že je pripravený skončiť. Vedel, že to, čo doteraz robil, už nebude produkovať rovnaké výsledky, a preto sa pokoril a vyhľadal ľudí, ktorí by dostali späť na trať. Najal Georgea Farraha ako výživového trénera a začal cestovať z jeho rodnej Floridy do Venice Beach, aby trénoval pod vedením Charles Glassa.

Dnes drží Dexter rekord piatich titulov – najväčší počet víťazstiev na Arnold Classic a potrebuje už len víťazstvo v jednej súťaži. Tak zlomí rekord všetkých čias s 25 profesionálnymi víťazstvami, ktorý drží Ronnie Coleman. Ak by bol Dexter príliš hrdý na to, aby vyhľadal pomoc odborníkov, sám priznal, že by s najväčšou pravdepodobnosťou odišiel do dôchodku už pred niekoĺkými rokmi.

Lekcia pre vás: Možno budeme menej vypracovaní a dosiahneme toho menej ako Dexter, ale rovnako ako on, aj my môžeme zahodiť ego bokom, učiť sa od najlepších a stále sa zlepšovať.

V deň, keď si budete myslieť, že o tejto hre už viete všetko, skončíte.

Phil Heath: Neexistuje žiadna náhrada za víťazstvo

Prehliadnuť Phila Heatha môže byť celkom jednoduché. Nevyhral toľko titulov ako niektorí v tomto zozname (ale to sa môže zmeniť), no zatiaľ to vyzerá tak, že každý rok odchádza s titulom Mr. Olympia. Aj keď sa sem-tam ozve malý zbor hlasov, ktorý tvrdí, že Phil vyhráva nezaslúžene a neprávom „okráda“ finalistov. Nehovoriac o tom, že je jeho tréning všetko, len nie dramatický. Je tichý, nenápadný a nekričí „hardcore!“.

Čo vás môžu slávni kulturisti naučiť?
Autor fotografie: Vectornekki
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Philheath.jpg

Ale hádajte čo? Funguje to. Rok, čo rok je „The Gift“ (jeho prezývka – v preklade „dar“) ten, kto drží trofej. Mohol počúvať kritikov a nechať nastúpiť svoje ego. Ale neurobil tak. Urobil len jednu vec: vyhral.

Lekcia pre vás: Je čas na zábavu a drámu, a je čas nastaviť sa na ambiciózne ciele, prácu, partnera, úspech a robiť to, čo je nevyhnutné. Keď ten čas príde, odložte svoje ego nabok, zabudnite na to, čo je „cool“ a „hardcore“, a robte len svoju prácu.

Ak chcete vedieť o Phil Heathovi viac, pozrite si článok: Phil Heath a jeho tréningový plán a strava.

Čo si myslíte o týchto velikánoch sveta kulturistiky? Kto z tohto zoznamu je pre vás najväčšou inšpiráciou? Podeľte sa s nami v komentároch, a v prípade, že sa vám článok páčil, podporte ho zdieľaním.

Zdroje:

[1] Bodybuilding – https://www.bodybuilding.com/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *