12 právd, ktoré musíte vedieť o strave

12 právd, ktoré musíte vedieť o strave

Ruku na srdce. Kto by nechcel jesť a žiť zdravo?

Skutočnosť je však taká, že sa výsledky výskumov neustále menia a minimálne polovica z toho, čo odborníci odporúčajú znie tak trochu rozprávkovo. Práve z toho dôvodu sme pre vás pripravili nové pravidlá stravovania, ktoré dávajú naozaj zmysel (samozrejme ich aj odôvodníme), a keď sa nimi začnete čo by len trochu viac riadiť, vedzte, že si vychutnáte zdravší život. Poďme si teda naplniť žalúdky. Ale tentoraz múdro.

1. Neverte všetkému čo sa píše

Pravdou je, že sme neustále bombardovaní tvrdeniami o novo objavených zázračných bobuliach alebo prevratných štúdiách napríklad o tom, že Doritos (kukuričné tortilly) liečia rakovinu.

Čučoriedkový smoothie 12 rád ako sa prejesť k 100. narodeninám

Prvé, čo urobíme je, že si pôjdeme okamžite kúpiť čučoriedky a Doritos a všetko to naivne rozmixujeme na trendy smoothie. Veď predsa nechceme dostať rakovinu. To, čo nevieme je, že výsledky tejto štúdie sú založené na pokuse na 11 laboratórnych potkanoch v Nórsku, a výsledky sú podľa nich „nepresvedčivé, ale povzbudzujúce“. Pointou je, že ak nejaká správa znie až príliš dobre na to, aby to bola pravda, pravdepodobne to pravda ani nie je. Buďte otvorený novým veciam, ale nezabudnite byť aj tak trochu skeptikmi.

2. Najlepšia diéta je žiadna diéta

Paleo diéta, Mačingová diéta, Atkinsnova diéta, nízko alebo vysokokalorická diéta. Existuje nekonečný zoznam zaručených receptov na zoštíhlenie bokov, ktoré vám údajne dodajú „Kaligulov sexepíl“. Ktorý z týchto receptov je najlepší? Žiaden.

Ktorá diéta je najlepšia? 12 rád ako sa prejesť k 100. narodeninám

Doktor David Katz z Univerzity Yale svojimi štúdiami dospel k záveru, že najúspešnejšie diéty majú veľa spoločného. Najlepšie je konzumovať surové potraviny priamo z prírody, čo najmenej spracované. Najviac rastliny, orechy, semienka, celozrnné obilniny; môžete, ale nemusíte jesť ryby, morské plody, vajcia, chudé mäso a hydinu. Práve toto sú zložky vyváženého zdravého stravovania, ktoré platia celosvetovo.

3. …tak sa staňme pokrytec-tariánmi

Minule som čítala článok o všetkých plusoch, ktoré prináša vegetariánstvo. Spomínalo sa v ňom, že mäsiarsky priemysel má veľký vplyv na životné prostredie; konzumácia mŕtvych zvierat je pre nás zlá a speje k rôznym chorobám a rakovine; a dokonca aj to, že kurčatá majú svoje pocity a cítia bolesť. No ani napriek tomu všetkému si neviem predstaviť ako obedujem bezmäsité jedlo.

Avšak o mäse môžeme premýšľať aj inak. Môžeme podporovať dodávateľov mäsa, ktorí chovajú zvieratá humánne, to znamená, že nie sú zatvorené a stiesnené v klietkach a nekŕmia ich chémiou. Práve naopak, pochádzajú z „fariem“ s veľkým výbehom a sú kŕmené kvalitným krmivom. Je viac než isté, že mäso z takto chovaných zvierat je zdravšie a prospieva nášmu telu oveľa viac.

4. Jedzte obilniny ako v roku jedna

Na tanieroch v biblických časoch bolo bežné jesť obilniny ako sú otruby, freekeh, špalda, amaranth, jačmeň. Tieto všetky obilniny prežívajú momentálne veľký „come back“, lebo sú plné chutí a obsahujú oveľa viac výživných látok ako ryža, cestoviny alebo iné spracované necelozrnné potraviny. Naviac, priekupník zdravej výživy šéfkuchár Yotam Ottolenghi tvrdí: „Nič nepokazíte, ak si pochutnáte na celozrnných obilniných. Rýchlo sa neprevaria a sú naozaj veľmi všestranné. Nabudúce skúste v rizote jednou z týchto obilnín nahradiť ryžu, pridajte napríklad fetu, paradajky a trochu čili.“

Jedzte obilniny 12 rád ako sa prejesť k 100. narodeninám

5. Posledné slovo ku všetkému

Stačí, ak jeden človek povie svoj názor a zničí tým reputáciu akémukoľvek jedlu? Tak sa teda pozrime na tie najdiskutovanejšie jedlá:

Červené mäso– po rokoch, čo bolo považované za opak zdravého, sa vďaka trendovým diétam (Atkinsová diéta, Paleo strava) zaradilo k zdravému jedlu. Skutočná pravda je niekde uprostred: je bohaté na proteíny, železo a vitamín B (super!), ale obsahuje strašne veľa cholesterolu (nie až také super). Vo vašom jedálničku sa nájde miesto aj pre červené mäso, ale iba v malých porciách, z dobrých chovov a nie štyrikrát do týždňa.

Kel-táto skvelá zelená rastlina stratila svoju popularitu hlavne vďaka svojej všadeprítomnosti. To však nemení nič na tom, že kel je plný vlákniny a vitamínov, čo z neho v prvom rade urobilo taký hit. Takže dobrú chuť.

Kel: 12 rád ako sa prejesť k 100. narodeninám

Maslo – čo sa týka spracovaných potravín a nenasýtených tukov, staré dobré maslo sa stáva čoraz obľúbenejším, pretože je oproti alternatívam najmenším zlom. Znamená to, že je pre nás maslo dobré? Tak to teda nie. Jedzte ho preto čo najmenej.

Sója – posledné správy o tom že predstavuje hrozbu pre štítnu žľazu sú prehnané. Menej spracované formy (tofu, tempeh) sú výborným zdrojom chudých bielkovín a spôsobom, ako sa odvrátiť od vychutnávania si červeného mäsa.

Čokoláda – štúdie dokázali, že čokoláda je bohatým zdrojom antioxidantov a podporuje kardiovaskulárny systém, teda pomáha k dlhovekosti. Avšak aj tie najtmavšie čokolády s najvyšším obsahom kakaa obsahujú veľmi veľa tuku a cukru. Preto majte na pamäti- jedzte ju striedmo.

Čokoláda: 12 rád ako sa prejesť k 100. narodeninám

Jogurt- je plný bielkovín a vápnika, táto výhoda sa stiera spolu so všetkým haló okolo probiotických jogurtov, ktoré majú vytvárať šťastné prostredie pre prospešné baktérie vo vašom tráviacom ústrojenstve. Doteraz však neexistuje klinicky potvrdená spojitosť medzi probiotickými kultúrami v jogurtoch a lepším bakteriálnym prostredím v žalúdku.

6. Neverte tomu, že nočné útoky na chladničku vás robia tučnými

Kandidáta na človeka, ktorý nosí nohavice na gumku z vás nerobí to, kedy jete, ale čo jete. Čo presne v noci jedávate? Pizzu, zmrzlinu, cereálie- možno všetko pekne z jednej misky, ak ste vo švungu!

7. Cukor- Nepriateľ číslo jedna

Ak by ste si z týchto riadkov mali zobrať len jedno jediné poučenie: Prestaňte jesť cukor. Práve z neho priberáte. Čo je ešte oveľa horšie, nielenže z neho priberáte, ale tiež ním ničíte svoje zdravie. Nezabúdajte teda, že cukor vás definitívne robí obéznymi. A tak to bolo vždy.

V minulosti, keď sme pestovali kukuricu ako jedlo a nie ako sladidlo, cukor sa nachádzal v prirodzenej forme v ovocí a mede. Ale novodobý človek vynašiel spôsoby ako natlačiť cukor do svojich jedál, od samozrejmých (sladené nápoje, ovocné džúsy, chlieb) až po nie tak známe (kečup, šalátové dressingy). Presne tak ako Kim Kardashian, aj cukor je úplne všade, a preto, ako to už býva, stále ho chceme viac a viac.

Riešenie, ktoré vyžaduje sebakontrolu level Jedi, je jesť menej cukru. Oveľa menej. Čo sa stane ak tak neurobíte? Tvorba inzulínu, ktorý v tele rozkladá cukor na energiu, sa rapídne zníži v dôsledku nadmerného užívania. Vtedy vám doktor diagnostikuje cukrovku. To vlastne znamená že na vašom iPhone si môžete nastaviť pripomienku na podanie inzulínovej injekcie, vaše starnutie sa rapídne zrýchli a jedného dňa vám váš doktor ohlási, že kvôli zlej cirkulácii krvi v končatinách vám musí amputovať nohu. Ale áno, prečo nie, bežte a objednajte si ten ďalší dezert. Veď je to len noha… Tento scenár je, samozrejme, najakčnejší (nieže niekto z vás dostane teraz panicky záchvat), čo však neznamená, že je nereálny.

Cukor najväčší nepriateľ: 12 rád ako sa prejesť k 100. narodeninám

8. Nedajte sa oklamať klamlivou reklamou

Hlavné vyjadrenie v Annals of International Medicine tvrdí, že niektoré multivitamíny nemajú žiadne zdraviu prospešné výhody. Napísali, že prípad je uzavretý. Poďme však ešte ďalej. Kanadský výskumný tím testoval 44 bylinných výživových doplnkov a prišli na to, že tretina neobsahovala kľúčovú látku reklamovanú na etikete. Môžete ich nájsť v placebo oddelení v najväčších zdravotníckych korporáciách.

9. Mýtus: 5 jedál denne nakopne váš metabolizmus

To je rada, ktorú vám dá váš tréner, zatiaľ čo sa predvádza svojimi tehličkami na bruchu: „Keď budeš prikladať viac dreva do ohňa, bude horieť silnejšie.“ Pravdou je, že vaše telo vôbec nezaujíma, či jete tri alebo päť malých jedál, alebo sa do niečoho zahryznete každých 7 minút. Bez ohľadu na to budete kalórie spaľovať stále rovnako.

Metabolizmus mýty

10. Objavte čaro zeleniny

Šefkuchárka Amanda Cohen z vegetariánskej reštaurácie, N. Y.C. tvrdí: „Ľuďom sa zunovala zelenina, pretože sa naučili len jeden spôsob ako ju pripraviť. Ja mám názor, že k zelenine by ste sa mali správať rovnako ako k mäsu. Vypražte ju na panvici, grilujte ju, vyúďte ju. Veľa ľudí prehliada kašu, ale skúste ošúpať a rozpoliť tekvicu, vyrežte semienka, potrite ju trochou olivového oleja a soľou, potom ju na miernom ohni opečte asi po dobu 20 minút. Bude sladká s takou ako spálenou chuťou, ktorú si väčšinou spájame s mäsom.“

11. Premýšľajte predtým ako sa napijete

Červené víno- spomínate si na kauzu resveratrol, ktorý je prírodným antioxidantom, a antioxidačné vlastnosti posilňujú srdce, nakopú rakovinu a my budeme žiť naveky? To bolo možno trošku prehnané. Vedci si však stále myslia, že večerný pohárik, dva sú zdraviu prospešné.

Voda- nepochybne šampión zdravých nápojov, na veky vekov.

Pivo- stále plné uhľohydrátov, ale niektoré štúdie naznačujú, že pivo so zníženým obsahom kalórií (ultra-light) je na doplnenie tekutín po cvičení takmer tak dobré ako voda. Ale aj tak by ste asi nemali svoj batoh naplniť až po okraj plechovkami piva.

Káva- staré mýty (bráni rastu, spôsobuje infarkt) sú odhalené. Veda si je istá tým, že zvyšuje mieru pozornosti. Taktiež môže pomôcť pri chorobách pečene, Parkinsonovi a cukrovke.

Mandľové mlieko- ke plné vitamínov a zdravých tukov. Je jednoznačne kráľom medzi nepravými mliekami.

Športové nápoje- majú množstvo výhod, avšak myslite na to, že obsahujú vysoký obsah cukru.

Kravské mlieko- obsahuje veľa tuku, spája sa s istými druhmi rakoviny a veľké percento populácie trpí intoleranciou na laktózu. Urobte si názor sami.

12. Jedlo nie je hra s číslami

Zdravo jesť nie je žiadna matematika. Nepočítajte gramy bielkovín, nezaznamenávajte si prísun vitamínu B3. Jednoducho, jedzte viac potravín poctivo vypestovaných zo zeme. Užívajte si kvalitné vyvážené jedlá, ale nebuďte na seba príliš prísny, ak si sem tam (!) vychutnáte niečo menej zdravé.

Nepočítajte kalórie: 12 rád ako sa prejesť k 100. narodeninám

Myslím, že 12. bod našich rád k stravovaniu tento článok dokonale uzavrel. Pevne verím, že si z neho vezmete to najlepšie, a ak sa vám páčil, podporíte ho zdieľaním a podelíte sa oň so svojimi priateľmi.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *