Steven Seagal – hrdina akčných filmov, majster bojových umení a bluesový spevák

Steven Seagal – hrdina akčných filmov, majster bojových umení a bluesový spevák

Steven Frederic Seagal sa narodil 10. apríla 1952 v Michigane a už ako malý chlapec bol fascinovaný bojovým umením a bluesom. Vo svojich siedmich rokoch začal trénovať Shito-ryu karate a potom aj aikido. Po desiatich rokoch tréningu Seagal odcestoval do Japonska, aby sa mohol učiť od tých najlepších majstrov. Okrem bojového umenia sa však venoval aj vyučovaniu angličtiny. Netrvalo dlho a Seagalova píla začala plodiť úspechy – postupne zbieral čierne pásy (napr. v karate, džude či kende). Navyše sa stal prvým americkým inštruktorom Aikido Tenshin Dojo v japonskej Osake. Môže sa pýšiť tým, že v deväťdesiatych rokoch patril k najzručnejším ľuďom v aikide.

Od koordinácie bojového umenia k hlavným rolám

Steven Seagal
Autor fotografie: Gage Skidmore
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steven_Seagal_by_Gage_Skidmore.jpg 

K filmu sa Seagal dostal prvýkrát vo veku 30 rokov. Začínal ako koordinátor bojových scén v snímke s názvom Výzva (The Challenge), uvedenom v roku 1982. Na rovnakej pracovnej pozícii prispel aj k bondovke Nikdy nehovor nikdy (Never Say Never Again). V priebehu natáčacej skúšky sa mu dokonca podarilo zlomiť zápästie Seanovi Connerymu. Ako herec debutoval vo filme Nico: viac než zákon (Above the Law), a to hneď v hlavnej role. Stvárnil policajta a experta na bojové umenia Nica Toscaniho. O niekoľko rokov sa objavil napríklad vo filme Ťažko ho zabiť (Hard to Kill), Nemilosrdná spravodlivosť (Out for Justice) či Muž so znakom smrti (Marked for Death). Zo Seagala sa tak stala filmová akčná hviezda 90. rokov. Za vrchol jeho hereckej kariéry je však často považovaný výkon v akčnom filme Prepadnutie v Pacifiku (Under Siege), kde sa objavil po boku Tommyho Lee Jonesa.

Neúspešná režisérska kariéra Stevena Seagala

Herecké výkony a bojové umenia však nie sú v súvislosti s filmom to jediné, čím sa Seagal preslávil. Napríklad vo filme Aljaška v plameňoch (On Deadly Ground) sa okrem hrania predstavil aj ako režisér. Film však nebol považovaný za úspešný, o čom svedčí tiež fakt, že získal „ocenenie“ Zlatá malina za najhoršiu réžiu. Rozhodol sa teda držať radšej hereckej kariéry. Naposledy ho tak diváci mohli vidieť napríklad vo filme Cesta utrpenia (Final Mission), Nelegálny obchod (General Commander) či Beyond the Law.

Skalní fanúšikovia sa s ním však ešte rozhodne lúčiť nemusia. Vzhľadom na jeho dobrú kondíciu je celkom možné, že sa na filmovom plátne ešte objaví. Otázkou však je, ako veľmi by sa chcelo ďalším hercom do natáčania filmu so Seagalom. Je totiž známy tým, že s ním nie je príliš jednoduchá spolupráca. Na scéne otvorene kritizuje ostatných, zhadzuje obsadenie aj členov štábu, výnimkou dokonca nie sú ani ďalšie urážky a bitky mimo scény, do ktorých je na „pľaci“ herec zapojený. Je o ňom známe, že aj priamo počas natáčania vyžaduje mnohokrát prepisovanie scenárov podľa seba. A čo na tieto dohady hovorí sám Seagal?

„Keď pracujem s profesionálmi, je to pre mňa jednoduché. Ak však musím pracovať s ľuďmi, ktorí nevedia, čo robia, je to naozaj ťažké. Už len preto, že riskujem svoju povesť.“

Steven Seagal
Autor fotografie: Press Service of the President of Russia
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steven_Seagal_Russia_2016.jpg 

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Seagala preslávila aj jeho láska k hudbe

Za zmienku však rozhodne stojí aj Seagalova hudobná kariéra, ktorá odštartovala už v detstve, keď v 12 rokoch dostal prvú gitaru. Svojou láskou k bluesu sa netajil už predtým a vďaka nástroju sa mu začal poriadne venovať. V roku 2005 vydal svoj debutový album s názvom Songs from the Crystal Cave, ktorý čiastočne odráža jeho ezoterický a spiritualistický postoj k životu. Hudbe sa však venoval aj naďalej, a tak sa jeho diskografia ešte viac rozrástla. Okrem toho sa však môže pochváliť aj svojou zbierkou gitár.

Steven Seagal a obvinenie zo sexuálneho obťažovania

Steven Seagal
Autor fotografie: ЖАРА ТВ
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steven_Seagal_Emin_Agalarov_Zhara_festival_2018.jpg

Pomerne pestrý je tiež osobný život Stevena Seagala. O tom svedčí aj fakt, že sa môže pochváliť siedmimi deťmi. Svojich potomkov má z niekoľkých manželstiev a jedného mileneckého pomeru s opatrovateľkou. Už 12 rokov je však ženatý s mongolskou herečkou Erdenetuya Batsukh. Čím sa však Seagal rozhodne nechváli, je niekoľko obvinení zo sexuálneho zneužívania, ktoré podali napríklad herečky Portia de Rossi či Jenny McCarthy. On považuje obvinenia za krivé a vinu odmieta.

Podpora životného prostredia, zvierat aj Vladimira Putina

Seagalovi nemôžeme odoprieť ani jeho záujem o životné prostredie. Túto tematiku, rovnako ako svoje konzervatívne politické názory, sa snažil často presadiť aj do akčných filmov, čo však fanúšikovia mnohokrát prijímali s rozpakmi. Zaraďuje sa medzi aktivistov, ktorí obhajujú práva zvierat. Niekoľko si ich dokonca aj sám adoptoval. Takisto venuje svoj čas a peniaze do podpory životného prostredia. A možno vás tiež prekvapí fakt, že Seagal verí v reinkarnáciu.

Je známy aj tým, že má niekoľko občianstiev – konkrétne americké, srbské a ruské. V roku 2018 sa navyše stal veľvyslancom Ruska v USA. Otvorene podporuje Vladimira Putina, považuje ho za svojho priateľa, dokonca obhajuje aj jeho politiku. 

Môžeme len hádať, či sa bude Seagalova kariéra uberať skôr k bojovým umeniam, herectvu, hudbe alebo k politike. Jeho popularitu predovšetkým v 90. rokoch mu však už nikto neodoprie. Ako vidíte budúcnosť Stevena Seagala vy? Za čo ho obdivujete a čo z jeho kariéry naopak odsudzujete? Podeľte sa s nami v komentároch o svoje názory a ak sa vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi. Možno aj oni v detstve milovali filmy so Stevenom Seagalom a radi sa o ňom dozvedia niečo nové.

Zdroje:

[1] Steven Seagal – https://www.biography.com/actor/steven-seagal

[2] Biography of Steven Seagal – https://www.liveabout.com/steven-seagal-profile-2307746

[3] Steven Seagal Official Website – http://stevenseagal.com/

[4] Great Falls Tribune – https://www.newspapers.com/image/?clipping_id=7931391&fcfToken=eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJmcmVlLXZpZXctaWQiOjI0MzYxMDI4MywiaWF0IjoxNjE5NDM2OTQzLCJleHAiOjE2MTk1MjMzNDN9.XNdr1dDu5hfGw6wNgNdlfJTNDGLEhi0Fh_nEabv6NGk

[5] Steven Seagal Biography – https://www.thefamouspeople.com/profiles/steven-seagal-4156.php

[6] Steven Seagal Biography

[7]https://www.imdb.com/name/nm0000219/bio

[8] Who is he dating right now? – https://www.whosdatedwho.com/dating/steven-seagal

[9] Steven Seagal storms out of live interview after sexual assault questions – https://eu.usatoday.com/story/life/people/2018/10/04/steven-seagal-walks-out-interview-after-sexual-assault-questions/1528460002/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *