PCOS – syndróm, ktorý by mala poznať každá žena

PCOS – syndróm, ktorý by mala poznať každá žena

PCOS je skratka pre syndróm polycystických vaječníkov, a ten by mala poznať každá žena, ktorá začala menštruovať. Týka sa vysokého počtu žien na celom svete, pritom mnohé o tom možno ani netušia. Odborníci nepoznajú jeho presnú príčinu, ale môže súvisieť aj s inzulínovou rezistenciou. Prečítajte si o PCOS, jeho príznakoch, typoch, komplikáciách a diagnostike.

PCOS – čo to vlastne je?

PCOS alebo syndróm polycystických ovárií je ženské ochorenie, ktoré ovplyvňuje hladiny ženských hormónov. Postihuje minimálne 7 % dospelých žien a podľa výskumov môže syndrómom v USA trpieť 5 % – 10 % žien vo veku od 18 do 44 rokov. V USA je to vďaka tomu najčastejšou endokrinnou abnormalitou medzi ženami v reprodukčnom veku. Aj keď uvádzame štatistiky z USA, PCOS sa týka žien z rôznych častí sveta a určite by o ňom mali vedieť potrebné informácie. [1] [2]

syndróm polycystických vaječníkov

V roku 2012 syndróm celosvetovo postihol asi 116 miliónov žien, čo predstavuje 3,4 %. V krajinách ako USA, Veľká Británia, Austrália, Grécko alebo Španielsko je výskyt PCOS podľa diagnostických kritérií NIH (National institute of health) na úrovni 6% – 9 %. Omnoho desivejší fakt je, že globálne je výskyt PCOS variabilný, jeho hodnoty sa môžu nachádzať medzi 2,2 % až 26 %. Štúdia z roku 2012 poukazuje na fakt, že veľa žien žije s týmto syndrómom bez toho, aby boli diagnostikované. Práve preto je kľúčové o ňom zvyšovať povedomie a poukázať na jeho príznaky a možné riziká. [2] [3] [4] [5]

Polycystické vaječníky označujú stav, kedy je vo vnútri vaječníkov mnoho vačkov naplnených tekutinou. Sú to folikuly obsahujúce nezrelé vajíčko. Samotné označenie “polycystické” je spojením slov “poly” v zmysle “veľa” a “cysty”, niektoré zo žien trpiacich týmto syndrómom majú na vaječníkoch cysty. Názov však môžeme považovať aj za čiastočne zavádzajúci, pretože mnoho žien s PCOS cysty nemá. Nemusí sa to preto týkať všetkých žien. V článku vám predstavíme typy PCOS a ich odlišnosti. [2] [6]

PCOS bol prvýkrát popísaný I. F. Steinom a M. Leventhalom približne pred 80 rokmi v práci s názvom – Amenorrhea spojená s polycystickými vaječníkmi. Popísali ho ako syndróm oligo-amenorrhey a polycystických vaječníkov, ktoré sú premenlivo spojené s obezitou, akné a hirsutizmom, teda zvýšeným ochlpením, napríklad na tvári. Syndrómu sa venujú odborníci už dlhé roky, avšak momentálne je možné liečiť iba jeho symptómy. [9] [10] [11] 

Príznaky PCOS

PCOS má niekoľko príznakov, ktoré vám môžu napovedať jeho prítomnosť. Ich výskyt môže nastať v období puberty, v čase prvej menštruácie, ale to nie je pravidlo. PCOS sa môže rozvinúť aj v neskoršom období, napríklad pri zvýšení telesnej hmotnosti. Príznaky PCOS by mali poznať ženy rôzneho veku, aby mohlo dôjsť k jeho skorej diagnostike. Okrem toho platí, že príznaky PCOS sú obvykle závažnejšie v prípade obezity. Je dôležité dodať, že nižšie uvedené príznaky sa môžu prejaviť v odlišnej miere, a zároveň sa nemusia prejaviť všetky. Je možné, že niektoré ženy trpiace PCOS majú iba problémy s menštruáciou alebo s počatím. [7] [8]

príznaky PCOS

1. Nepravidelná menštruácia

Práve odchýlky od pravidelnej menštruácie najčastejším prejavom syndrómu. Predlžené alebo nepravidelné periódy sa môžu prejaviť napríklad viac než 35 dňami medzi periódami, menej ako 9 menštruáciami do roka, prípadne ťažkými periódami. Tento príznak sa v laboratórnych hodnotách prejaví vysokými hladinami luteinizačného hormónu. Príznak na sebe môžete pozorovať aj vy, pri pochybnostiach preto nie je na škodu vyhľadať odborníka. [7] [12]

2. Hyperandrogénizmus

V poradí druhý symptóm je fyzickým prejavom, ktorý tiež môžete na tele spozorovať. Samotný termín označuje zvýšenú sekréciu androgénov – mužských pohlavných hormónov. Tento symptóm sa prejaví pri laboratórnom meraní vyššími hladinami testosterónu a androstenediónu. Pri klinickom vyšetrení sa zistí akné, hirsutizmus, kožné ochorenie acanthosis nigricans a androgenetická alopecia (forma vypadávania vlasov). Jednoducho povedané, vplyvom zvýšenej produkcie mužských pohlavných hormónov sa už žien s PCOS prejaví akné, rast chĺpkov, vypadávanie vlasov a špecifická kožná choroba. Spomínané prejavy a meškajúce periódy môžu indikovať výskyt PCOS. [7] [12] [13] [14] 

PCOS a vypadávanie vlasov

3. Polycystické vaječníky

Tretí príznak ochorenia je na rozdiel od predošlých viditeľný za pomoci ultrasonografu. Prejaví sa tak, že vaše vaječníky sa môžu zväčšiť a obsahovať 12 a viac folikul v 1 vaječníku. [7] [12]

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Fenotypy PCOS

Rotterdamské kritériá rozdelili PCOS do 4 fenotypov, pretože sa môže prezentovať ako rôzne ochorenia [12]:

  1. Klasické polycystické vaječníky PCOS (Frank or classic ovary PCOS) – medzi ich prejavy patria polycystické vaječníky, hyperandrogenizmus a chronická anovulácia. 
  2. Klasické nepolycystické vaječníky PCOS (Classic non-polycystic ovary PCOS) – prejavmi tohto typu je hyperandrogenizmus, chronická anovulácia, avšak normálne vaječníky. 
  3. Neklasické ovulačné PCOS (Non-classic ovulatory PCOS) – rozdiel medzi predošlými typmi je, že prejavmi sú hyperandrogenizmus, polycystické vaječníky, ale pravidelný menštruačný cyklus.  
  4. Neklasické mierne alebo normoandrogénné PCOS (Non-classic mild or normoandrogenic PCOS) – posledný typ naznačuje svoju odlišnosť už v názve, jeho prejavmi sú chronická anovulácia, polycystické vaječníky, rozdielom sú však androgény v norme. 

Príčiny vzniku PCOS

Presné a jednoznačné príčiny vzniku PCOS žiaľ nie sú úplne jasné. PCOS je spojené s neschopnosťou normálnej produkcie vajíčok, a vedci sa domnievajú, že práve vyššie hladiny androgénov spôsobujú tieto problémy. Jedným z dôvodov rozšírenia PCOS môže byť genetická predispozícia. Ďalším dôvodom je podľa vedcov vyššia hladina androgénnych hormónov spojená aj s nadmerným zápalom. Z tohto dôvodu majú ženy trpiace PCOS v tele zvýšenú zápalovosť. Zaujímavým faktom je, že ženám s PCOS bol zistený určitý typ zápalu na nízkej urovni, a práve ten spôsobuje produkciu androgénov v polycystických vaječníkoch.

Posledným dôležitým faktorom je inzulínová rezistencia, pretože až 70 % žien s PCOS má zároveň rezistenciu. Ide o odolnosť buniek správne reagovať na inzulín v krvnom obehu. Pankreas následne vytvára viac inzulínu, čoho dôsledkom je vyššia tvorba mužských hormónov. Inzulínovú rezistenciu je možné optimalizovať zmenou životného štýlu. Zlepšíte tak citlivosť na inzulín a predídete závažnejším komplikáciám. [2] [7]

Chcete sa dozvedieť viac o inzulínovej rezistencii a citlivosti na inzulín? Prečítajte si článok – Citlivosť na inzulín – ako ju zvýšiť a predísť inzulínovej rezistencii.

Okrem uvedených faktorov je tu ešte jeden potenciálny vplyv, ktorý je možno potrebné vziať do úvahy. Ukazuje sa, že istú rolu môže v prípade PCOS hrať etnický faktor. Medzi ženami bielej pleti sa totiž výskyt líši 6,5 % v Španielsku, 6,8 % v Grécku alebo iba 4,7 % v Alabame v USA. Podľa štúdie z roku 2016 by mohli byť dôvodom aj odlišné environmentálne faktory (životný štýl, strava a fyzická aktivita). Štúdia uvádza, že PCOS a cukrovka 2. typu sa vo Veľkej Británii vyskytujú častejšie medzi ženami ázijského pôvodu. Možno by bolo zaujímavé zistiť, či sa to týka iba žien pôvodom z Ázie, ktoré žijú v UK alebo aj celkovo. Je na vedcoch, aby objasnili, prečo je napríklad v Alabame nižší výskyt, a či súvisí so životným štýlom a prostredím. [16]

príčiny vzniku PCOS

Okrem vedecký overených faktov sa o PCOS šíria aj mýty, ktoré je dobré poznať. Toto je 5 mýtov, ktoré nie sú práve pravdivé [17]:

  • PCOS ste si spôsobili sami príčiny vzniku PCOS nie sú známe, hovorí sa však o niekoľkých faktoroch, ktoré môžu ovplyvňovať vznik PCOS. Jedným z nich je genetika, ak preto máte PCOS v rodine, je väčšia pravdepodobnosť, že sa môže týkať aj vás. 
  • PCOS je vzácny syndróm – presné čísla sa menia a niektoré ženy o tomto syndróme ani nemusia vedieť. Uvádzané údaje o počte žien s PCOS však podľa nášho názoru nepredstavujú práve “vzácne” ochorenie.
  • PCOS sa týka iba žien s nadváhou – obezita zhoršuje symptómy PCOS a tiež je pravda, že veľa žien s PCOS má nadváhu. PCOS je spojený s neschopnosťou využívať inzulín, a tým aj s nárastom hmotnosti. Tento fakt je zrejme zdrojom mýtu, avšak PCOS postihuje ženy všetkých hmotností.
  • PCOS sa zbavíte, ak schudnete – na PCOS neexistuje liek a liečba je smerovaná na zvládanie príznakov. Na druhej strane je pravda, že je PCOS spojené s hladinou hormónov. Zdravým životným štýlom a vhodnou stravou sa vám bude lepšie zvládať regulácia hladiny hormónov, napríklad inzulínu. 
  • S PCOS nemôžete otehotnieť – PCOS ovplyvňuje vaječníky a schopnosť otehotnieť, existujú však lieky, ktoré dokážu stimulovať ovuláciu. Je preto najlepšie konzultovať liečbu plodnosti so svojim lekárom. Určite je najvhodnejšie konzultovať možnosti a riešenia s odborníkom.
mýty o polycystických vaječníkoch

PCOS a hormóny

Súvislosť medzi hladinou hormónov a PCOS nie je žiadnym prekvapením. Hormonálna nerovnováha sa zistila u viacerých žien, ktoré trpia spomínaným syndrómom. Nerovnováha bola zistená pri 4 hormónoch [15]:

  1. Testosterón – presne tak, testosterón nie je iba hormónom mužov, pretože ho v malom množstve produkujú aj ženy. Zvýšené hladiny tohto primárne “mužského” hormónu sú u žien problémom. 
  2. Luteinizačný hormón (LH) – LH je hormón, ktorý v ženskom tele primárne stimuluje ovuláciu, zvýšené hladiny LH však majú za následok mimoriadne účinky na vaječníky.
  3. Globulín viažuci pohlavné hormóny (SHBG) – hormón s dlhým názvom v tele znižuje efekt testosterónu, a práve nízke hladiny SHBG boli zistené u žien s PCOS.
  4. Prolaktín – hormón stimulujúci prsné žľazy a produkciu mlieka, u istých žien s PCOS boli zistené zvýšené hladiny prolaktínu.

PCOS a ďalšie komplikácie

PCOS je ochorenie, ktoré môže so sebou prinášať niekoľko ďalších problémov. Hormonálna nerovnováha spôsobená PCOS alebo vysoké hladiny androgénov môžu spôsobovať vyššie riziko ďalších komplikácií. [18] 

  1. Problémy s plodnosťou cysty vo vaječníkoch vplývajú na ovuláciu a nepravidelná ovulácia spôsobuje, že sa neuvoľní toľko vajíčok. PCOS ovplyvňuje možnosť otehotnieť a 70 až 80 % žien so syndrómom má tieto problémy. Percento je vysoké, no zároveň to neznamená, že s PCOS nemôžete otehotnieť. Odborníci vás určite nasmerujú na možnosti v podpore plodnosti. [2] [18] 
  1. Metabolický syndróm a problém s inzulínom – metabolický syndróm je niekoľko symptómov, ktoré zvyšujú riziko cukrovky alebo kardiovaskulárnych chorôb. Faktormi MS sú vysoký krvný tlak, vysoké hladiny cholesterolu alebo vysoká hladina cukru v krvi, čo je dôsledkom inzulínovej rezistencie. Zvýšiť citlivosť na inzulín môžete aj vhodnou stravou a pohybom, pretože rezistencia môže prerásť do cukrovky. Pri problémoch s hladinou hormónov je určite vhodné zvážiť zlepšenie životného štýlu, čo môže pomôcť v predchádzaní vážnejších zdravotných dôsledkov. [2] [18] 
komplikácie s polycystickými vaječníkmi

S PCOS môže byť spojených viacero zdravotných komplikácií, napríklad úzkosť a depresia, endometriálny karcinóm alebo spánkové apnoe. [2]

Diagnostika a liečba PCOS

Diagnostika PCOS sa môže začať rozhovorom s lekárom, ktorý overí váš menštruačný cyklus a zmeny v hmotnosti. Následne sa kontroluje rast vlasov, akné a rezistencia na inzulín. Potom môže lekár odporučiť ďalšie testy, ako ultrazvuk, gynekologické vyšetrenie (pelvic exam) a krvné testy. Pri gynekologickom vyšetrení lekár manuálne vyšetrí reprodukčné orgány. Výsledky krvných testov sú zamerané na hladiny hormónov, okrem toho môže lekár odporučiť ďalšie testy na hladiny cholesterolu, triglyceridov a cukru. Ultrazvukom sa overí vzhľad vaječníkov a výstelka maternice. Diagnostikovanie PCOS je potrebné týmito spôsobmi, pretože zatiaľ neexistuje jeden jednoznačný test, ktorý by dokázal jednoznačne stanoviť PCOS. Stanoviť výskyt syndrómu musí lekár, PCOS má symptómy, ktoré môžete vypozorovať, avšak namiesto googlenia je najlepšie navštíviť svojho lekára. Určite vás zaujíma, kedy je vhodné vyhľadať odborníka v prípade obáv. Navštívte svojho lekára za predpokladu, že vám mešká menštruácia a nie ste tehotná, alebo ak sa vám nedarí otehotnieť po dobu 12 mesiacov. Ďalšou možnosťou je spozorovanie symptómov PCOS alebo symptómy cukrovky, napríklad strata hmotnosti, smäd a rozmazané videnie. [2] [19]

Momentálne neexistuje liek na PCOS a liečba sa zameriava na zvládanie symptómov. PCOS sa môže prejaviť niekoľkými, alebo iba jedným symptómom, preto sa môže symptomatická liečba líšiť. V prvom rade sa ženám s nadváhou odporúča redukcia hmotnosti, ktorá môže pomôcť v zlepšení stavu. Okrem toho existujú lieky na reguláciu nadmerného rastu ochlpenia a pre vyvolanie pravidelnej periódy. Menštruácia môže byť vyvolaná aj nepravidelným užívaním progestogénu. K liečbe PCOS patrí aj riešenie plodnosti formou medikantov alebo chirurgicky, a to laparoskopickým zákrokom (Laparoscopic ovarian drilling). Medicína je oblasť, ktorá neustále napreduje, preto nie je na škodu veriť, že vedci objavia stále lepšie spôsoby liečby PCOS. [20]

Všetko, čo potrebujete vedieť o PCOS

Polycystický ovariálny syndróm je stav, ktorý medicína zatiaľ nedokáže jednoznačne vyliečiť. Je možné riešiť jeho príznaky a zlepšovať kvalitu života ženám, ktoré ním trpia. Existujú faktory o ktorých sa predpokladá, že majú na PCOS vplyv. Podľa vedcov môže byť genetický, ale tiež môže súvisieť s inzulínovou rezistenciou. Veríme, že ste sa o PCOS dozvedeli všetko potrebné. Chcete aby sa o syndróme dozvedeli aj vaši priatelia? Neváhajte a podporte článok zdieľaním.

Zdroje:

[1] Uche Anadu Ndefo, Angie Eaton, Monica Robinson Green – Polycystic Ovary Syndrome – A Review of Treatment Options With a Focus on Pharmacological Approaches – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3737989/#b5-ptj3806336

[2] Stephanie Watson – Polycystic Ovary Syndrome (PCOS): Symptoms, Causes, and Treatment – https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease

[3] R.Vidya Bharathi, S.Swetha, J.Neerajaa, J.Varsha Madhavica, Dakshina Moorthy Janani, S.N.Rekha, S.Ramya, B.Usha – An epidemiological survey: Effect of predisposing factors for PCOS in Indian urban and rural population – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1110569016301510#:~:text=World%20Health%20Organization%20(WHO)%20estimates,to%20as%20high%20as%2026%25.

[4] Wendy M. Wolf, Rachel A. Wattick, Olivia N. Kinkade, Melissa D. Olfert – Geographical Prevalence of Polycystic Ovary Syndrome as Determined by Region and Race/Ethnicity – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266413/

[5] Wendy A March, Vivienne M Moore, Kristyn J Willson, David I W Phillips, Robert J Norman, Michael J Davies – The prevalence of polycystic ovary syndrome in a community sample assessed under contrasting diagnostic criteria – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19910321/

[6] Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) – https://www.webmd.com/women/what-is-pcos#1

[7] Polycystic ovary syndrome (PCOS) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439#:~:text=Polycystic%20ovary%20syndrome%20(PCOS)%20is,fail%20to%20regularly%20release%20eggs.

[8] Symptoms -Polycystic ovary syndrome – https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/symptoms/

[9] Robert L. Rosenfield, David A. Ehrmann – The Pathogenesis of Polycystic Ovary Syndrome (PCOS): The Hypothesis of PCOS as Functional Ovarian Hyperandrogenism Revisited – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5045492/

[10] Ricardo Azziz, Eli Y Adashi – Stein and Leventhal: 80 years on – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26704896/

[11] Hirsutism – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hirsutism/symptoms-causes/syc-20354935#:~:text=Hirsutism%20(HUR%2Dsoot%2Diz,(androgens)%2C%20primarily%20testosterone.

[12] Samer El Hayek, Lynn Bitar, Layal H. Hamdar, Fadi G. Mirza, Georges Daoud – Poly Cystic Ovarian Syndrome: An Updated Overview – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4820451/

[13] Hyperandrogenism – https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Hyperandrogenism

[14] Androgenetic alopecia – https://ghr.nlm.nih.gov/condition/androgenetic-alopecia#:~:text=Androgenetic%20alopecia%20is%20a%20common,a%20characteristic%20%22M%22%20shape.

[15] Causes – Polycystic ovary syndrome – https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/causes/

[16] V. De Leo, M. C. Musacchio, V. Cappelli, M. G. Massaro, G. Morgante, F. Petraglia – Genetic, hormonal and metabolic aspects of PCOS: an update – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4947298/

[17] 5 Myths About Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) – https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/fertility-blog/2020/march/five-myths-about-pcos

[18] What Are the Complications of PCOS? – https://www.webmd.com/women/complications-pcos

[19] Polycystic ovary syndrome (PCOS) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/diagnosis-treatment/drc-20353443#:~:text=There’s%20no%20test%20to%20definitively,growth%2C%20insulin%20resistance%20and%20acne.

[20] Treatment – Polycystic ovary syndrome – https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/treatment/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *