Muhammad Ali – Charizmatická a kontroverzná športová ikona 20. storočia

Muhammad Ali – Charizmatická a kontroverzná športová ikona 20. storočia

V roku 1990 bol Muhammad Ali uvedený do boxerskej siene slávy a o 15 rokov neskôr získal od prezidenta Busha za celoživotný prínos najvyššie občianske vyznamenanie, tzv. Prezidentskú medailu slobody. V roku 2012 ho už s riadne podlomeným zdravím symbolicky korunovali za kráľa boxu. Výpočet úspechov Muhammada Aliho je siahodlhý, pretože dosiahol veľa nielen v oblasti športu. Nemožno sa preto čudovať, že ho britská verejnoprávna televízia BBC na prelome milénia vyhlásila spolu s prestížnym športovým časopisom Sports Ilustrated za športovca 20. storočia.  

Muhammad Ali
Autor fotografie: Michael Karshis
https://wordpress.org/openverse/image/8eddbe3d-ee6b-4604-930e-59117b251926

Neľahké detstvo šampióna v časoch segregácie a rasovej nerovnosti

Cassius Marcellus Clay Junior pritom vyrastal v neľahkých pomeroch amerického juhu v štyridsiatych rokoch minulého storočia, keď sa celý svet zmietal v 2. svetovej vojne. USA navyše už roky, aj v jeho rodnom Louisville, čelili segregácii a otázke rasovej nerovnosti.

Muhammad Ali
Autor fotografie: verejná doména
https://wordpress.org/openverse/image/01e5a203-5abb-4aaa-abb2-3b7b32a1d640

K boxu sa dostal ako 12-ročný a už o šesť rokov neskôr mu v Ríme vešali na krk zlatú olympijskú medailu v kategórii do 79 kg. Do povedomia ľudí na celom svete sa vtedy ešte ako Cassius Clay dostal najprv po prekvapujúcom víťazstve nad Sonym Listonom, po ktorom vzápätí všetkých prekvapil informáciou o konvertovaní na islamskú vieru a zmenou mena na Muhammad Ali. Po náboženskom islamistickom vodcovi Elijahovi Muhammadovi. 

Vzoprel sa režimu a prišiel takmer o všetko

Zlom v jeho kariére nastal v roku 1967, keď odmietol nastúpiť na povinnú vojenskú službu do ďalekého Vietnamu, ktorým už roky zmietal obrovský vojenský konflikt. Navyše v tých rokoch neutíchal ani boj za zrovnoprávnenie Černochov vedený predovšetkým Martinom Lutherom Kingom. Napriek tomu sa Ali neváhal v pamätnom verejnom vystúpení vzoprieť vtedajšiemu establishmentu, za čo prišiel takmer o všetko. O kariéru, americký pas a takmer aj o slobodu.

O tri a pol roka bol však vďaka oslobodzujúcemu rozsudku späť, aby gloriolu okolo svojej osoby dokonal. Dvakrát porazil vtedajšieho šampióna Aliho Fraziera a najmä, v roku 1974 pred zrakom miliardy ľudí pri televíznych obrazovkách po celom svete dovtedy nevídanou taktikou rope-a-dope zničil Georga Foremana. Zo slastného titulu sa tešil po dlhých siedmich rokoch.

Muhammad Ali
Autor fotografie: Joshi Bhavya
https://wordpress.org/openverse/image/e83b9efe-dfe6-4f2a-99d4-775059f09d56

Prvý boxer, ktorý sa stal šampiónom ťažkej váhy trikrát za sebou

Muhammad Ali sa stal prvým boxerom, ktorý vyhral v ťažkej váhe trikrát za sebou. Celkovo sa mu podarilo tento titul obhájiť až 19-krát. Jeho zápasová bilancia sa v ringu zastavila na 56 výhrach, len piatich prehrách a 37-krát udelil svojim súperom KO. Na začiatku milénia, v roku 2001 o ňom natočili životopisný film. Úlohu Aliho si zahral Will Smith, ktorý bol za svoj výkon nominovaný aj na Oscara.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Ali vynikal v boxe predovšetkým rýchlosťou, agilitou a výbornou prácou nôh. Na vtedajšiu dobu mal nezvyčajný štýl so zvesenými rukami v ringu, ktorým často provokoval súperov. Po skončení športovej kariéry začal bojovať s ďalším súperom, tentokrát to bol ale boj viac než 30-ročný. Začala ho trápiť Parkinsonova choroba, no napriek tomu neprestával cestovať po svete a naďalej sa zúčastňoval charitatívnych a spoločenských podujatí.
Muhammad Ali zomrel 3. júna 2016 vo veku 74 rokov na následky respiračného ochorenia súvisiaceho práve s Parkinsonovou chorobou. Nebol síce jediným športovcom, ktorí búchal na dvere občianskych práv a rasovej spravodlivosti, ale búchal tak hlasno, že to počul celý svet. A jeho odkaz je živý dodnes.

Muhammad Ali si v roku 1967 bol vedomý, že ho za jeho odmietavý postoj k vojne sankcionujú. Ako by ste reagovali vy? Zachovali by ste sa ako uznávaný športový idol, ktorý má pred sebou podstatnú časť kariéry podobne? Napíšte nám váš názor, a keď chcete vedieť viac o živote legendy boxu, napríklad aj o jednom z najemotívnejších momentov olympijských hier z roku 1996, čoskoro o ňom pripravujeme video, tak sa máte na čo tešiť. 

A pokiaľ sa vám náš článok o kráľovi boxu a najväčšej športovej ikone 20. storočia páčil, zdieľajte ho aj medzi svojich priateľov. Nech pestrý život Muhammada Aliho pozná čo najviac ľudí. 

Zdroje:

[1] Muhammad Ali crowned 'King of Boxing' – https://www.bbc.com/news/av/world-20591588

[2] Muhammad Ali crowned 'King of Boxing' – http://100photos.time.com/photos/neil-leifer-muhammad-ali-sonny-liston

[3] Muhammad Ali awarded Medal of Freedom in 2005 – https://www.msnbc.com/msnbc-news/watch/ali-awarded-medal-of-freedom-in-2005-699118147674

[4] Muhammad Ali lights the Olympic Cauldron – https://www.olympic.org/videos/muhammad-ali-lights-the-olympic-cauldron

[5] Julie Mazziotta – How Muhammad Ali Shaped Daughter Laila Ali’s Cooking Career: ‘My Dad Loved Burgers!’ – https://people.com/food/muhammad-ali-daughter-laila-cooking-burgers-cookbook

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *