Michael Phelps: Športovec, ktorý zmenil svet plávania. Čo stojí za jeho úspechom?

Michael Phelps: Športovec, ktorý zmenil svet plávania. Čo stojí za jeho úspechom?

Michael Phelps je žijúcou legendou plaveckého športu. Na dosiahnutí svojich cieľov tvrdo drel už od detstva. Trénoval niekoľko hodín denne a bez prestávky pracoval na tom, aby bol lepší než jeho súperi. Stal sa najúspešnejším olympionikom všetkých čias, čo mu ale automaticky nezaistilo životné šťastie. V období najväčších úspechov totiž trpel psychickými problémami, ktoré sú medzi vrcholovými športovcami veľmi časté. Čo všetko stálo za fenomenálnym úspechom Michaela Phelpsa?

Prečo si Michael vybral práve plávanie?

Narodil sa 30. júna 1985 v americkom meste Baltimore a bol pomenovaný po svojom otcovi ako Michael Fred Phelps druhý. V roku 1994 sa jeho rodičia rozviedli a Michael spolu so staršími sestrami Whitney a Hilary zostal v starostlivosti matky Debbie. Tá svoje deti odmalička viedla k športu, a keď sa mal malý Michael rozhodnúť, ako bude tráviť svoj voľný čas, plávanie bola jasná voľba. Vzorom mu boli staršie sestry, ktoré súťažne plávali, a zároveň obdivoval elitných plavcov Toma Malchowa a Toma Dolana. Šport mu navyše pomáhal vybiť nadbytočnú energiu, ktorá tiež súvisela s tým, že mu bolo v šiestej triede diagnostikované ADHD, čo je porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou.

Michael Phelps
Autor fotografie: J.D. Lasica
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Phelps_(3628423012).jpg

Aké boli začiatky budúceho svetového šampióna?

Michael začal s plávaním v 7 rokoch. V tom čase mal ešte strach úplne ponoriť hlavu pod vodu, a tak niet divu, že prvý plavecký štýl, ktorý ovládol, bol znak. Svoj strach postupne odbúral a začal sa rýchlo zlepšovať. Už v 10 rokoch, tri roky nato, ako začal plávať, porážal svojich vrstovníkov. Dokonca sa vtedy stal držiteľom národného rekordu v disciplíne 100 metrov motýlik vo svojej vekovej kategórii. 

Možno aj vďaka tomu si ho všimli tréneri miestneho elitného plaveckého oddielu North Baltimore Aquatic Club, ku ktorému sa Michael pripojil. Tam sa dostal pod krídla uznávaného plaveckého trénera Boba Bowmana. Ten okamžite rozpoznal Michaelov talent a obrovskú túžbu po víťazstve. Plánoval mu preto náročné tréningy, ktoré podporovali rozvoj jeho potenciálu. Pod odborným vedením šla Phelpsova forma rýchlo nahor a vo veku 14 rokov sa dostal do Národného B tímu Spojených štátov. A keď sa písal rok 2000, tak sa Michael stal historicky najmladším profesionálnym plavcom pretekajúcim pod vlajkou Spojených štátov amerických.

Michael Phelps
Autor fotografie: J.D. Lasica
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Phelps_in_action_(3628423222).jpg

Ako dopadla prvá Phelpsova olympiáda?

Rok 2000 má pre Phelpsa ešte ďalší význam. Stalo sa totiž niečo, o čom dovtedy len sníval. Pod vlajkou Spojených štátov sa kvalifikoval na Olympijské hry, ktoré sa konali v Sydney. Mal len 15 rokov, a tak sa stal najmladším členom amerického tímu za posledných 68 rokov. Phelpsovi sa síce na prvej olympiáde nepodarilo získať medailu, no dostal sa do finále v disciplíne 200 metrov motýlik, kde skončil piaty. Na tak mladý vek to bol skvelý výkon.

Michael, motivovaný zážitkom z prvej olympiády, na sebe ďalej pracoval a už o rok neskôr dominoval na majstrovstvách sveta v disciplíne 200 metrov motýlik. Dokonca vyhral v čase, ktorý znamenal nový svetový rekord. Michael mal so svojou športovou kariérou veľké plány. K jeho najslávnejším výrokom patrí:

„Chcem otestovať svoje maximum a zistiť, koľko toho dokážem. Chcem zmeniť svet plávania.”

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

A to sa mu aj podarilo. Zbieral jeden úspech za druhým a začínali si ho všímať športoví fanúšikovia z celého sveta. V roku 2004 sa vydal do Atén na svoju druhú olympiádu. Tam sa mu podaril nevídaný úspech a do rodného Baltimoru si odviezol celkovo 6 zlatých medailí. Na tento športový počin sa mu podarilo nadviazať o ďalšie 4 roky v Pekingu.

V danom roku prekonal sám seba a celý športový svet so zatajeným dychom sledoval, ako vyhráva jednu plaveckú disciplínu za druhou a z tejto olympiády si odnáša neuveriteľných 8 zlatých medailí. Phelps v tom roku prekonal dovtedajší rekord Marka Spitza, ktorý vyhral 7 zlatých medailí, a tak sa stal najúspešnejším olympionikom všetkých čias.

Michael Phelps
Autor fotografie: J.D. Lasica
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Phelps_(6294329466).jpg

Úspech zožal aj na olympiáde v Londýne v roku 2012, kde si národnú hymnu pre víťaza vypočul celkovo 4-krát. V týchto chvíľach cítil, že naplnil svoj potenciál, a preto po záverečnom olympijskom ceremoniáli ohlásil, že so športovou kariérou končí už vo veku 27 rokov.

Na športovom dôchodku však nevydržal veľmi dlho a o dva roky neskôr v roku 2014 oznámil návrat k pretekárskemu plávaniu. Jeho comeback k profesionálnemu športu sa zaraďuje medzi najúspešnejší a najvydarenejší v histórii. V roku 2016 na olympiáde v Rio de Janeiro zaujal čestnú pozíciu vlajkonosiča a kapitána tímu Spojených štátov amerických. Stal sa historicky prvým Američanom, ktorému sa podarilo získať miesto v piatich olympijských reprezentačných tímoch. V priebehu týchto hier sa jeho zbierka medailí rozšírila o ďalších 5 zlatých a 1 striebornú medailu.

Phelps celkovo za svoju kariéru získal 28 olympijských medailí, z toho 23 zlatých, 3 strieborné a 2 bronzové medaily. Takou zbierkou sa nemôže pochváliť žiadny iný športovec.

Michael súťažne plával od detstva a už odvtedy mal jasne nastavené ciele, ktoré chcel dosiahnuť. Tie si písal na papier, aby ich mal neustále na očiach, a robil všetko pre to, aby si ich splnil. Veľký podiel na jeho fenomenálnom úspechu mala jeho plavecká postava. Je vysoký 193 cm, má dlhý hrudník aj ruky a k tomu nesúmerne krátke nohy s obrovskými chodidlami s veľkosťou topánok 49,5. Navyše má tzv. kĺby ako z gumy, to znamená, že členok ohne viac, ako je bežné, a vďaka tomu je schopný väčšieho záberu vo vode.

Mať perfektne stavané telo na pohyb vo vode však nestačí na získanie zlatých medailí zo svetových pretekov. K skvelým výsledkom výrazne prispeli hodiny extrémne náročných tréningov, ktoré Michael absolvoval pod dohľadom dlhoročného trénera Boba Bowmana. Denne mal 2 – 3 tréningy, ktoré celkovo zabrali 5 – 6 hodín. Vo vrcholnej fáze prípravy na preteky zaplával neuveriteľných 80 kilometrov týždenne, to je celkovo 1600 olympijských bazénov, ktoré merajú 50 metrov na dĺžku.

Svoje plavecké schopnosti si zlepšoval vo vode, ale tvrdo makal aj na súši. Minimálne 3-krát týždenne zaraďoval silový tréning. Bol extrémne disciplinovaný a nikdy nevynechal príležitosť pracovať na tom, aby bol ešte lepším plavcom. Počas svojej kariéry sa riadil heslom: „Ak chceš byť najlepší, musíš robiť veci, ktoré ostatní ľudia nie sú ochotní robiť.“

Michael si bol zároveň vedomý toho, že po náročných tréningoch tiež musí odpočívať. Snažil sa každú noc spať aspoň 8 hodín a popritom si v priebehu dňa medzi tréningami doprial 2 až 3-hodinového šlofíka. Neustále hľadal vychytávky na lepšiu regeneráciu a premýšľal, ako byť ešte lepší. Domov si napríklad zaobstaral hyperbarickú komoru, v ktorej spal. Tá totiž napodobňuje podmienky pobytu vo vysokých nadmorských výškach, ktoré podporujú tvorbu červených krviniek, čo môže viesť k lepšiemu okysličovaniu svalov a ďalších telesných tkanív.

Regeneráciu podporoval tiež výdatnou stravou. V médiách sa v období jeho najväčších úspechov objavili špekulácie, že Phelps za deň zje 12 000 kcal.

Ten túto domnienku vyvrátil, ale zároveň priznal, že na udržanie hmotnosti musí prijať zo stravy 8 – 10 000 kalórií denne. To sú hodnoty, ktoré si na udržanie zdravej hmotnosti nemôže dovoliť hocikto.

Väčšina ľudí, vrátane niektorých vrcholových športovcov, by sa s takým jedálničkom úspešne prejedla k morbídnej obezite. Na raňajky napríklad zjedol toľko jedla, ktoré by bežnému človeku stačilo na celý deň. Skladali sa z piatich chodov, medzi ktorými nechýbali 3 sendviče so smaženými vajcami, syrom, smaženou cibuľkou, majonézou, a pritom ujedal omeletu z piatich vajec. Ako dezert si doprial misku ovsenej kaše, tri plátky francúzskeho toastu obaleného v cukre a tri palacinky s čokoládou. To všetko zapil dvomi hrnčekmi kávy. Zvyšok dňa popíjal veľké množstvo energetických nápojov a jeho žalúdok musel ešte spracovať kilo cestovín, niekoľko ďalších výdatných sendvičov a pizzu. Určite nie je vhodné, aby bežní ľudia kopírovali jeho jedálniček. Na Michaela však očividne fungoval.

Michael Phelps prežíva veľké úspechy aj v osobnom živote. Je šťastne ženatý a v roku 2021 má 3 synov. Jeho príbeh sa tak môže zdať ako dokonalý. Napriek  všetkým športovým trofejam, neskutočnému množstvu olympijských medailí a krásnej milujúcej rodine Michael zápasí po väčšinu života s psychickými problémami vo forme depresií a úzkosti. 

Sám priznal, že najhoršie na tom bol v roku 2012 po tom, ako prvýkrát ohlásil koniec kariéry. Upadol totiž do obrovských depresií, a dokonca mal samovražedné myšlienky. Našťastie si uvedomil, že potrebuje pomoc, a začal chodiť na terapie, ktoré mu pomohli zvládnuť náročné obdobie. Psychické problémy nie sú, žiaľ, u vrcholových športovcov výnimkou. Od čias ukončenia profesionálnej kariéry sa Michael intenzívne venuje šíreniu osvety o psychickom zdraví.

Michael Phelps
Autor fotografie: Gage Skidmore
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Phelps_%26_Nicole_Johnson_by_Gage_Skidmore.jpg

Ako vyzerá súčasný život najúspešnejšieho olympionika histórie?

Po ukončení profesionálnej športovej kariéry sa v rámci nadácie, ktorú založil po veľmi úspešných olympijských hrách v Pekingu, venuje okrem témy duševného zdravia tiež podpore mladých športovcov a propagácii zdravého životného štýlu. Má svoju značku plaveckých potrieb a rovnako sa podieľal aj na vývoji emoji aplikácie s plaveckými motívmi. Stále aktívne športuje, venuje sa rodine a svoje každodenné aktivity zdieľa na sociálnych sieťach.  

Našli ste nejakú inšpiráciu v príbehu fenomenálneho Michaela Phelpsa? Vzorom vám môže byť jeho odhodlanosť či disciplína, s ktorou dokázal dosiahnuť svoje športové ciele. Podeľte sa s nami o svoj názor na Michaelove športové úspechy, a ak sa vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi.

Zdroje:

[1] Abbate, E. The Real-Life Diet of Michael Phelps, Who Is No Longer Eating 10,000 Calories a Day. GQ. – https://www.gq.com/story/real-life-diet-michael-phelps

[2] CBS News.The Golden Boy. – https://www.youtube.com/watch?v=zJ_LXsPFens&ab_channel=CBSNews

[3] Fina.org – https://www.worldaquatics.com/swimming/records?recordCode=WR&eventTypeId=®ion=&countryId=&gender=M&pool=LCM

[4] Fishman, J. M. Michael Phelps. LernerClassroom.

[5] How Michael Phelps Became the Greatest Swimmer of All Time. – https://myswimpro.com/blog/2020/09/11/how-michael-phelps-became-the-greatest-swimmer-of-all-time/

[6] Linden, J. Coach reveals tricks he used to prepare Phelps – https://www.reuters.com/article/us-olympics-swimming-phelps-idUSSP27658220080820

[7] Biography. Michael Phelps. – https://www.biography.com/athlete/michael-phelps

[8] Aspire Channel Swim. Michael Phelps’ 12,000 Calorie Diet – https://www.aspirechannelswim.co.uk/blog/michael-phelps-12-000-calorie-diet

[9] Olympic Channel. Michael Phelps Biography, Olympic Medals, Records and Age.– https://olympics.com/en/athletes/michael-phelps-ii

[10] Michael Phelps Shares His Experiences and Struggles Achieving Excellence – https://www.youtube.com/watch?v=ErcP2VIbgus

[11] ESPN.Com. Michael Phelps: „This is the most overwhelmed I’ve ever felt". – https://www.espn.com/olympics/story/_/id/29186389/michael-phelps-most-overwhelmed-ever-felt

[12] SportsEngine. Michael Phelps Workout and Diet. – https://www.sportsengine.com/article/swimming/michael-phelps-workout-and-diet

[13] ESPN.Com. Phelps using hyperbaric chamber in recovery. – https://www.espn.com/olympics/swimming/story/_/id/7556022/michael-phelps-using-hyperbaric-chamber-aid-recovery

[14] Staff, E. 50 Interesting Facts About Michael Phelps. – https://thefactfile.org/michael-phelps-facts/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *