Anthony Joshua: disciplinovaný boxer, ktorý dokázal poraziť Vladimira Klička

Anthony Joshua: disciplinovaný boxer, ktorý dokázal poraziť Vladimira Klička

Anthony Joshua
autor fotografie: Jumeirah.com
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anthony_Joshua_2017.png

Angličan Anthony Joshua patrí k veľkým menám vo svete boxu. Narodil sa 15. októbra 1989. Časť svojho detstva však strávil v Nigérii, odkiaľ pochádza jeho matka. Neskôr navštevoval internátnu školu v západnej Afrike, na ktorú ho rodičia poslali, aby sa vyhol alkoholu, drogám a kriminalite. Toto obdobie ho podľa jeho slov naučilo disciplíne. 

Talentovaný futbalista a atlét 

Keď mal Anthony 12 rokov, jeho rodičia sa rozviedli a on sa vrátil späť do Veľkej Británie. Už ako dieťa mal výnimočný športový talent. Ešte na škole pričuchol k futbalu, v ktorom sa mu darilo veľmi slušne. Zároveň sa venoval atletike, kde dosahoval ešte väčšie úspechy. Tie potvrdil aj v roku 2012, kedy už ako svetoznámy boxer predbehol na trati profesionálneho bežca Mohammeda Faraha a 100 metrov zabehol za 11,53 sekundy. Len pre porovnanie, traťový rekord na 100 metrov držal v tom roku Usain Bolt, ktorý na OH v Londýne pokoril cieľ za 9,63 sekundy.

Na boxe ho nelákali peniaze, ale medaily   

Boxerské kroky mladého Anthonyho smerovali do amatérskeho klubu v Barnete, kam ho priviedol bratranec. Naplno však čaru tohto športu prepadol až v osemnástich. Prvé úspechy dosiahol o dva roky neskôr, kedy vyhral Haringey Boxing Cup, čo následne potvrdil znova aj o rok neskôr. V roku 2010 zvíťazil v 18 zápasoch a vyhral Senior ABA majstrovstvá vo váhovej kategórii nad 91 kg. 

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Zároveň vtedy dostal možnosť stať sa profesionálnym boxerom. Ponuku sprevádzala aj suma 50-tisíc libier. Joshua prekvapivo odmietol, aby sa mohol zúčastniť na olympiáde v Londýne. Tvrdí, že s boxom nezačal pre peniaze, ale aby vyhrával medaily. 

Anthony Joshua
Autor fotografie:JazzyJoeyD
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anthony_Joshua_and_Jarrell_Miller.jpg

Výhra na olympiáde a fenomenálna porážka Vladimíra Klička 

Anthonymu sa napokon sen o medailách podarilo splniť. V roku 2012 si na olympijských hrách v Londýne ukoristil zlatú medailu. Jeho úspech bol pôsobivý, pretože v tom čase išlo stále o mladého boxera, ktorý mal menej než 5 rokov skúseností. Amatérsku kariéru ukončil s bilanciou 40 výhier a 3 prehry. 

Po nástupe k profesionálom vyhral viaceré medzinárodné tituly. Medzi najzásadnejšie momenty jeho kariéry patrí súboj s Vladimirom Kličkom o titul šampióna Svetovej boxerskej asociácie. Samotný Kličko vtedy patril k skúseným boxerom a prehral iba štyrikrát v živote. Duel Joshua vs. Kličko sledovalo 90-tisíc divákov, trval 11 kôl, po ktorých ukrajinský boxer napokon podľahol.

Počas svojej profi kariéry Anthony Joshua vyhral 23 zápasov a v roku 2019 jediný raz prehral v prekvapujúcom zápase s Andym Ruizom. Ten vtedy vyhral technickým KO v siedmom kole, čo šokovalo mnohé veľké mená vo svete boxu. Američan s nadváhou pôsobil na pohľad síce nemotorne, no Joshuu prekvapil svojou rýchlosťou a tvrdými ranami.

Anthony Joshua
Autor fotografie: Jazzy Joey
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anthony_Joshua_Press_Conference.jpg

Práve Anthony Joshua bol však jasným favoritom zápasu, na čo reagovali aj stávkové kancelárie, keď na Andyho Ruiza vypísali kurzy aj desať ku jednej. Joshua po zápase netajil sklamanie, ospravedlnil sa fanúšikom a túžil po odvete. Tá sa napokon odohrala a Anthony Joshua po ostro sledovanom zápase opäť zasadol na boxerský trón, keď získal späť všetky svoje opasky. Ruiza zdolal na body.

Držiteľ rytierskeho rádu, ale aj hrdina s odvrátenou stránkou 

V roku 2013 Joshua získal od britskej kráľovnej rytiersky rád za služby v oblasti boxu. Počas jeho kariéry tvrdo trénoval a dával si záležať aj na svojej strave. Pri tréningu sa zameriava najmä na stred tela a sedacie svaly. Za kľúč k úspechu považuje stravu a odpočinok. Spáva 10 hodín, vypije 5 litrov vody a jedáva dvoje raňajky či večere. Napriek všetkým úspechom jeho kariéru sprevádzala aj odvrátená stránka. 

Ak sa chcete o živote Anthonyho Joshuu, ktorý sprevádzali nie len úspechy, ale aj odvrátená stránka dozvedieť viac, určite nevynechajte naše video. Okrem toho sa v ňom dozviete aj niekoľko detailov ohľadom jeho tréningov a stravy.

Aký je váš názor na tohto šampióna? Patrí k vašim obľúbencom zo sveta boxu alebo fandíte niekomu inému? Ak sa vám článok páčil, budeme radi za každé zdieľanie.

Zdroje:

[1] Anthony Joshua – https://boxrec.com/en/proboxer/659461

[2] Anthony Joshua Biography Facts, Childhood, Net Worth, Life – https://sportytell.com/biography/anthony-joshua-biography-facts-childhood-personal-life/

[3] Tim Keown - A year after Anthony Joshua upset, what happened to Andy Ruiz Jr.? – https://www.espn.com/boxing/story/_/id/29255121/a-year-anthony-joshua-upset-happened-andy-ruiz-jr

[4] Anthony Joshua: his incredible story so far – https://www.stubhub.co.uk/magazine/anthony-joshua-life-story

[5] Jack Porter - Born In Watford, Made In Nigeria: Anthony Joshua's Incredible Journey To The Top – https://www.thesportsman.com/articles/born-in-watford-made-in-nigeria-anthony-joshua-s-incredible-journey-to-the-top

[6] Tim Rickson - Things you didn’t know about Anthony Joshua

[7] Danny Collins - Anthony Joshua destroys Mo Farah over 100m in incredible footage – https://www.thesun.co.uk/archives/boxing/277001/anthony-joshua-destroys-mo-farah-over-100m-in-incredible-footage

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *