11 pravidiel etikety v posilňovni, o ktorých vám nikto nepovie

11 pravidiel etikety v posilňovni, o ktorých vám nikto nepovie

Posilňovňa môže občas pôsobiť odstrašujúcim dojmom, najmä pre ľudí, ktorí začínajú s cvičením. Často si v hlave kladú otázku “Čo ak urobím niečo zle?”, alebo sa boja, že sa dostanú do trápnej situácie. Takýmto myšlienkam by ste sa mali vyhnúť a venovať sa tomu, čo naozaj chcete dosiahnuť. Nezabúdajte, že aj tí najslávnejší kulturisti boli raz začiatočníkmi. Aby sme vám to o čosi viac uľahčili, pripravili sme pre vás zopár pravidiel, ktoré by ste mali v posilňovni dodržiavať. Kľúčom k úspechu je dodržanie týchto jedenástich pravidiel, vďaka ktorým sa vyhnete nepríjemnému pocitu vo posilňovni. Pusťme sa teda do práce!

11 pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať v posilňovni

1. Žiadne bicepsové zdvihy pri stojane na drepy

Toto pravidlo býva terčom mnohých žartov, ale sme si istí, že aj vy často stretávate ľudí, ktorí stojan na drepy využívajú na zdvihy. Prečo by ste sa tomuto “zlozvyku” mali vyhnúť? V posilňovni by ste stále mali predpokladať, že niekto chce využiť prístroj, ktorý používate práve vy. Majte rešpekt voči ostatným ľuďom v posilňovni, a využívajte len zariadenia, ktoré sú určené na cvik, ktorý práve cvičíte. Síce stojan na drepy využíva čoraz menej ľudí, stále sa nájde niekto, kto tento stroj rád využíva.

11 pravidiel etikety vo fitku, stojan na drepy

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

2. Majte rešpekt k závažiam

Priznajme si to, závažia sú len kusy železa. Niekedy sú činky potiahnuté gumou, ale to nemení fakt, že vždy, keď zdvihnete činku vo posilňovni, požičiavate si niečí majetok. Áno, všetky závažia sa po čase „vynosia“ a opotrebujú, a to aj veľké kovové činky, ktoré vyzerajú nezničiteľne. Tak ako rešpektujete a dbáte o veci ostatných v živote, mali by ste dbať aj na činky a závažia, ktoré sú v posilňovni a slúžia vám na dosiahnutie vašich cieľov.

11 pravidiel etikety vo fitku, majte rešpekt k závažiam

3. Sústreďte sa na seba

Posilňovňa môže byť pre niektorých ľudí naozaj stresujúcim miestom, takže posledné, čo nováčik potrebuje je „ostrieľaný“ veterán poskytujúci nežiadané a pochybné rady. Rady v tejto miestnosti by mali rozdávať jedine tréneri. Existuje však jedna výnimka – ak niekomu hrozí, že ublíži buď sebe, alebo niekomu inému. Napríklad, ak sa nejaký nováčik chystá na mŕtvy ťah s chrbtom rovnako ohnutým, ako ho má denne pri počítači. V takomto prípade je lepšou alternatívou „zbité“ ego než poškodený miechový kanál.

11 pravidiel etikety vo fitku, hľaďte si svojho

4. Nehádžte zbytočne závažím

Ak po sérií zhodíte činky s rachotom, všetci v posilňovni si myslia buď to, že nemáte rešpekt k majetku posilňovne (viď pravidlo #2), alebo nie ste dostatočne silný na to, aby ste zložili závažia, ktoré používate. Nechápte nás však zle, sú prípady, kedy sa priam žiada, aby ste hádzali závažím. Napríklad na Olympijských hrách pri vzpieraní, kde sú gumené protinárazové poťahy – vtedy je to v absolútnom poriadku. Koniec koncov, ak zdvíhate čosi tak ťažké, najbezpečnejším spôsobom, ako to dostať naspäť na zem je práve pustiť to. Ale i vtedy si etiketa vyžaduje nechať tyč odraziť od zeme len raz.

nehádžte závažím - pravidlá etikety vo fitku

Ďalšou výnimkou môže byť, ak na mŕtvy ťah používate činku. Počas najzložitejšej fázy cviku, keď skladáte závažie naspäť nadol je bedrová chrbtica zaťažená najviac. Vtedy je lepšie nechať činku trochu spadnúť, ako sa ju snažiť kontrolovať. Obe vyššie uvedené výnimky však neznamenajú, že máme nechať činky kotúľať sa po páde.

5. Podložku klaďte na zem pomaly

Stalo sa vám niekedy, že ste ležali na svojej podložke, a zrazu sa z ničoho nič objavil niekto cudzí a hodil svoju podložku hneď vedľa vás, akoby to bola prikrývka na posteľ? Ak áno, tak ste už určite zažili aj to, že sa hneď rozvíril prach a vám sa v tom momente necvičilo práve najpríjemnejšie. Práve preto buďte opatrnejší a rešpektujte priestor ostatných cvičiacich.

11 pravidiel etikety v posilňovni, o ktorých vám nikto nepovie, joga podložka

6. Vždy po sebe odložte závažia

Ak ste dosť silný na to, aby ste závažia zdvíhali, tak máte dosť síl aj na to, aby ste ich odložili tam, kde ste ich našli. Stále odkladajte závažia na svoje miesto, aby nikomu nezavadzali, a aby ich aj ostatní mohli naplno využiť pri cvičení.

11 pravidiel etikety vo fitku, odkladajte po sebe závažia

7. Na nikoho nezazerajte 

Tak ako chlapom, tak ani ženám neunikne, ak neďaleko nich cvičí vypracovaný chlap. Priestor na flirtovanie či prípadný rozhovor si však nechajte mimo posilňovne. Pre mnoho ľudí môže byť práve takéto “sledovanie” počas cvičenia nepríjemné. To isté platí aj pri tom, ak v posilňovni vidíte niekoho, kto je menej fit než vy. Namiesto toho, aby ste ho pohŕdavo sledovali, radšej mu venujte úsmev. Možno ani netušíte, koľko odvahy musel nabrať, aby sa do posilňovne dostal!

11 pravidiel etikety v posilňovni, o ktorých vám nikto nepovie, nezízajte!

8. Nerušte ľudí počas cvičenia

Ak máte vyhliadnutý stroj, na ktorom cvičí momentálne niekto iný, vždy počkajte, kým dokončí aktuálnu sériu a až potom sa opýtajte koľko mu ešte ostáva. Ani vám by predsa nebolo po chuti, ak by vás niekto vyrušil uprostred cviku. Taktiež by ste mali myslieť na to, že človek, ktorého vyrušíte pri cvičení, môže prísť ľahko k úrazu.

11 pravidiel etikety vo fitku, nerušte ľudí počas cvičenia

9. Vždy majte po ruke uterák

Toto pravidlo by malo pre každého samozrejmosťou. Áno, všetci sa v posilňovni potíme, ale to neznamená, že si musíme ľahnúť na prepotenú lavičku, ktorú tak niekto nechal. Používajte uterák ako podložku, alebo po sebe aspoň lavičku pretrite. Takmer v každej posilňovni sú dostupné papierové obrúsky. Hoci tak povrch lavičky nezbavíte vírusov a prípadných choroboplodných baktérií, je to dobrým zvykom. Je to ako umývanie zubov či zapínanie si bezpečnostného pásu v aute – malo by to byť automatickým zvykom, ktorý ani nevnímate.

11 pravidiel etikety vo fitku, používajte uterák

10. Mobil nechajte v šatni

Pokiaľ na svojom mobile nepočúvate práve hudbu, tak ho nepotrebujete! Na telefonáty máte čas inokedy a posilňovňa by pre vás mala predstavovať čas na oddych a únik z reality. Sociálne médiá a maily môžu tiež počkať.

11 pravidiel etikety vo fitku, mobil nechajte v Šatni

11. Ego si odložte ešte pred vstupom do posilňovne

Toto pravidlo je zo všetkých najdôležitejšie. Každý z nás je z iného prostredia. Môžete byť účastníkom súťaže Ironman, vzpieračom, bežcom či cvičiteľom jogy. Môžete byť super fit, alebo naopak, vôbec. Možno máte trochu nadváhy a získali ste dosť guráže na to, aby ste vkročili do posilňovne a zmenili svoj život. Bez ohľadu na to, kým sme pred tým než vkročíme do posilňovne, sme si rovní. My všetci sa snažíme zlepšiť a chceme sa stať zdravšími a šťastnejšími ľuďmi. Ak chcete niekomu pomôcť, najbližšie, keď si pôjdete zacvičiť, stačí ak sa naňho usmejete či poviete niečo motivačné. Jednoduché „dobrá práca!“ vie poriadne naštartovať a inšpirovať človeka, aby sa vrátil do posilňovne aj zajtra. Správajte sa teda ku každému tak, ako očakávate, že sa oni budú správať ku vám.

11 pravidiel etikety vo fitku, ego nechajte doma

Týchto 11 pravidiel etikety v posilňovni by malo byť pre každého, kto navštevuje posilňovňu samozrejmosťou. Dodržujte tieto pravidlá a uvidíte, že sa pri cvičení budete cítiť lepšie nie len vy, ale aj ostatní.

Je ešte niečo, čo by ste do tohto zoznamu doplnili? Vašu odpoveď nám napíšte do komentára. V prípade, že  sa vám článok páčil, podporte ho zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *