Mike Tyson: Legenda boxu, ktorej rekord v ringu zrejme nikto neprekoná

Mike Tyson: Legenda boxu, ktorej rekord v ringu zrejme nikto neprekoná

Mike Tyson
Autor fotografie: Brian Birzer
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mike_Tyson_Portrait.jpg 

Mike Tyson bol v druhej polovici 80-tych rokov azda najpopulárnejším športovcom planéty. Vypredával haly a športové arény, za zápasy v ringu inkasoval rozprávkové sumy a medzi profesionálmi našiel prvýkrát premožiteľa až v 38. zápase. Celý svet, vrátane početného zástupu žien, mu dovtedy ležal pri nohách. Napriek tomu, keď v roku 2005 oznámil, že s profesionálnym boxom definitívne končí, ľudia ho poznali už skôr pod prezývkou ,,Najhorší muž planéty”. Čo všetko stálo za raketovým vzostupom a následne aj strmým pádom jednej z najväčších boxerských legiend? 

Problémový chlapec, ktorý sa učil úcte a rešpektu

Michael Gerrard Tyson sa narodil v roku 1966 v newyorkskom Brooklyne. Celé jeho detstvo bolo poznačené chudobou a členstvom v nebezpečných gangoch najľudnatejšej štvrti New Yorku. Časť svojej mladosti strávil dokonca aj vo väzbe pre mladistvých, napríklad do 13-tich rokov ho policajti zatkli takmer 40-krát. V 16-tich rokoch mu zomrela matka, otca takmer nepoznal, a tak si ho do opatery vzal vtedajší tréner boxu „Cus“ D‘ Amato. Ten ho podľa vlastných slov začal učiť úcte a rešpektu a nič lepšie sa mu vtedy nemohlo stať. Od tej chvíle to totiž v jeho živote začalo vyzerať ako v pravom hollywoodskom filme. 

V boxe začal žať jeden úspech za druhým. Po dvoch juniorských víťazstvách na olympiáde vyhral aj všetkých 15 zápasov v profi ringu. Avšak rovnako, ako sa zvykne zamotať príbeh z Holywoodu v tom najlepšom, podobne to bolo aj v Tysonovom živote. „Cus“ D‘ Amato zomrel, a Mike prišiel o najrešpektovanejšiu osobu vo svojom živote, čo dnes mnohí pripisujú jeho neskorším búrlivým eskapádam. Na svoj profesionálne najdôležitejší zápas v kariére si to však v hlave ešte dokázal upratať. 

Najmladší držiteľ opasku ťažkej váhy v histórii

Mal presne 20 rokov a 145 dní, keď vstupoval do ringu preplnenej arény v Las Vegas. Jeho pokojný výraz v tvári vôbec nepredznamenával, že sa výhrou v tomto súboji môže definitívne stať členom boxerského Olympu. Akoby si to ani neuvedomoval. Za ním vošiel medzi povrazy o dosť vyšší a ťažší, ale najmä podstatne skúsenejší Jamajčan Trevor Berbick. Tysonovi sa od prvých sekúnd zápasu absolútne dominantným spôsobom, knockoutom v druhom kole, podarilo zlomiť odpor súpera a vďaka víťazstvu sa stal najmladším držiteľom opasku ťažkej váhy v histórii. A je len málo pravdepodobné, že sa tento historický zápis niekomu podarí prekonať. 

Mike Tyson
Autor fotografie: Paula R. Lively
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mike_Tyson_Wizard_World_Comic_Con_2015.jpg

Odborníci si vtedy začali všímať jeho nevšednú taktiku zvanú Peek-a-boo. Tá spočívala predovšetkým v pohupovaní na nohách a precíznej obrane s dôsledným krytím tváre. Obľúbenou kombináciou bol pravý hák, ktorým najprv zasiahol telo súpera a hneď na to aj jeho bradu. Na jeho nízku výšku (178 cm) ho okrem toho zdobila výbušnosť, vynikajúca rýchlosť a načasovanie úderov. 

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Neskôr do svojej zbierky pridal aj tituly v ďalších asociáciách a dodnes je tak jediným boxerom, ktorý vlastnil súčasne opasky vo WBA, WBC a IBW. Ďalšie výhry, vrátane rekordnej so Spinksom, za ktorú Tyson zinkasoval dovtedy nevídaných 22 miliónov dolárov, boli vždy rovnakou pesničkou. Zdalo sa, že je v ringu jednoducho neporaziteľný. 

Problémy v ringu aj mimo neho

Mike Tyson
Autor fotografie: Eva Rinaldi
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mike_Tyson_(8193229668).jpg 

V tomto období ho už z časti zlomila sláva. Začal mať problémy v ringu, aj mimo neho. Menej trénoval, a kým dovtedy brával aj desať zápasov ročne, na samom začiatku deväťdesiatych rokov už v tomto smere poľavil. Napriek tomu, keď ako obrovský favorit šokujúco prehral v súboji s Busterom Douglasom a prvýkrát vo svojej kariére bol nielen porazený, ale rovno knokautovaný  a poslaný k zemi, bolo to jedno z najväčších prekvapení v histórii boxu. 

Potom už mala Tysonova stagnácia stále jasnejšie kontúry. Odsúdili ho za znásilnenie, pričom si vo väzení odpykal trojročný trest a začal mať problémy s alkoholom a drogami. Po návrate z nápravného centra pokračoval v kariére. V druhom po sebe idúcom zápase s obávaným Evanderom Holyfieldom došlo k najepickejšiemu, a zároveň najbizarnejšiemu momentu celej boxérskej histórie, kvôli ktorému šla zároveň jeho povesť k úplnému dnu. Mike Tyson už vtedy s nalomenou psychikou sa súperovi dvakrát zahryzol do ucha, za čo bol, samozrejme, diskvalifikovaný, a navyše mu na rok a pol odobrali licenciu profesionálneho boxera. 

Zo starého dobrého Tysona už ostával len slabučký tieň. Po finančných peripetiách vyhlásil konkurz, a v roku 2005 po tretej prehre zo štyroch posledných súbojov ukončil bohatú kariéru v boxerskom ringu. Aby konsolidoval všetky svoje dlhy, skúsil toho odvtedy už viac než dosť, napísal autobiografiu, účinkoval v Hollywoode, stal sa tvárou spoločnosti na servis automobilov, ale za zmienku stoja aj jeho nezištné aktivity, ako založenie nadácie na pomoc opusteným deťom či nedávny charitatívny súboj z novembra 2020. 

Dnes má Mike Tyson sedem detí s tromi ženami, živí sa aj predajom vlastného merchu na webe miketyson.com. Aktívny je aj na Facebooku či Instagrame, kde ho k dnešnému dňu sleduje viac než 35 miliónov ľudí. 

Myslíte, že Mikea Tysona ešte uvidíme niekedy v ringu? Napíšte nám váš názor, a keď chcete vedieť viac o tejto športovej legende, pozrite si určite aj naše video. A pokiaľ sa vám článok o mužovi viacerých tvárí a boxerskej ikone dvoch dekád páčil, zdieľajte ho aj medzi svojich priateľov. Nech ho bližšie spozná čo najviac ľudí.

Zdroje:

[1] Mike Tyson Biography – https://www.biography.com/athlete/mike-tyson

[2] Mike Thomas – Who Was Cus D’Amato and Why Did Mike Tyson Respect Him so Much? – https://www.sportscasting.com/who-was-cus-damato-and-why-did-mike-tyson-respect-him-so-much/

[3] Paul Conolly – Boxing: Mike Tyson was arrested 38 times before he turned 13 – https://www.givemesport.com/1637949-boxing-mike-tyson-was-arrested-38-times-before-he-turned-13

[4] Daniel Sandford – Mike Tyson destroyed Trevor Berbick to become the youngest world heavyweight boxing champion – now he has the chance to relive glory nights in Roy Jones Jr fight – https://www.givemesport.com/1637949-boxing-mike-tyson-was-arrested-38-times-before-he-turned-13

[5] The Many Scandals of Mike Tyson – https://roundbyroundboxing.com/the-many-scandals-of-mike-tyson/

[6] J.L. Seto – How a Bankrupt Mike Tyson Made Millions the Second Time Around – https://www.sportscasting.com/how-a-bankrupt-mike-tyson-made-millions-the-second-time-around/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *