Vitargo: Čo to je a ako vám pomôže pri dosahovaní cieľov?

Vitargo: Čo to je a ako vám pomôže pri dosahovaní cieľov?

Vitargo je jedinečný zdroj energie, používaný medzi olympionikmi, zdravotníkmi a ľuďmi, ktorí chcú zlepšiť svoje zdravie, vzhľad a výkon. Ide o vynikajúcu voľbu nad energetickými nápojmi, ktoré obsahujú glukózu, kukuricu, maltodextrín a sacharózu. Výrobca Vitarga uvádza, že tento produkt prechádza cez žalúdok rýchlejšie ako ktorýkoľvek iný sacharidový nápoj s okamžitým prívalom energie. Vyrába sa zo špeciálnej zložky škrobu, ktorá pozostáva z amylopektínu škrobu. Vďaka tomu môžu byť veľké molekuly, ako Vitargo úplne stabilné vo vodnom roztoku.

• Vitargo je patentovaná sacharidová zmes vytvorená zo špeciálnej časti škrobu

• Výrobný proces je tiež patentovaný, čo znamená, že postup extrakcie je exkluzívny

• Benefity Vitarga boli dokázané pomocou testovaní na ľuďoch

• Vitargo má nízku osmolalitu a rýchly proces spracovania v žalúdku

Vitargo: výhody

Ako vzniklo Vitargo?

Na začtiatku roka 1993 kontaktoval podnikateľ Roger Sandström firmu Lyckeby a ich oddelenie výskumu a vývoja, aby preskúmali možnosť vytvorenia jedinečného športového nápoja. V tomto období boli na trhu dostupné iba výrobky s jednoduchými cukrami, ktoré neboli pre vytrvalostných športovcov najvhodnejšie. Nápoje s jednoduchými sacharidmi spôsobujú prudký nárast hladiny glukózy v krvi, zvýšenie energie a pocit osvieženia. Tieto príznaky sú však krátkodobé a vhodné na krátke a intezívne tréningy. Vzhľadom na namáhavú schopnosť trávenia a rehydratáciu počas fyzickej aktivity hlásili športovci žalúdočné ťažkosti a nadúvanie.

Všeobecné rozhodnutie vedcov v tom čase bolo, že perfektný sacharid by mal spôsobiť nízky nárast glukózy a pomalé vstrebávanie.

Členovia tímu na oddelení výskumu a vývoja v Lyckeby chápali, že športovci potrebujú užívať druh sacharidov, ktorý nespôsobuje žalúdočné ťažkosti a prináša rýchlu a dlhotrvajúcu energiu. Iní vedci, ktorí boli do tej doby oboznámení najmä s glukózou, ktorá prechádza do tenkého čreva, nechápali presne túto novú požiadavku sacharidov.

Lyckeby sa rozhodlo dokázať fakty o funkčnosti nového sacharidového nápoja skeptickým vedcom, a preto začala spolupracovať s Karolínskym Inštitútom v Štokholme. Predbežná správa, ktorá ukazovala významný rozdiel medzi Vitargo a ostatnými druhmi sacharidov bola predložená v roku 1996. [1]

Vitargo nápoj

Vitargo je zaujímavý sacharid zo škrobu s niekoľkými neobyčajnými vlastnosťami. Štúdia zverejnená v roku 2000 porovnávala Vitargo s maltodextrínom a cukrom, ako aj ich vplyv na ukladanie glykogénu po vyčerpávajúcom tréningu. V jednej štúdií zistili, že na doplnenie strateného svalového glykogénu po vyčerpávajúcom tréningu je Vitargo oveľa lepšia možnosť ako maltodextrín. Vitargo doplňuje hladinu glykogénu vo svaloch o 70% rýchlejšie než akýkoľvek iný sacharidový športový nápoj. [2]

Tu je však potrebné poznamenať, že maltodextrín je polysacharid. Polysacharidy sa vstrebávajú dlhšie a ich molekuly glukózy sa uvoľňujú postupne. Taktiež nespôsobujú rapídny nárast hladiny glukózy.

• Žiadosť o patent produktu bola podaná predčasne v roku 1994.

• Dohody s rôznymi distribútormi v Nemecku, USA a vo Švédsku boli podpísané v roku 1997.[1]

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Podľa štúdie zverejnenej v časopise Sports Sciences v roku 2008 je Vitargo najvhodnejšie pre zlepšenie výkonu počas tréningov s krátkou prestávkou. Súčasťou štúdie boli tri skupiny, po osem mužov, ktorí boli podrobení trom tréningom navrhnutým tak, aby nastalo vyčerpanie svalového glykogénu. Prvej skupine následne podali 100g Vitarga. Druhá skupina mužov mala rovnaké tréningy aj pravidlá, no namiesto Vitarga prijali Maltodextrín, a tretia používala umelo sladenú vodu. Všetky tri skupiny testovali svoju výkonnosť na ergometri v 15 minutových cyklusoch s 2-hodinovým oddychom. Muži užívajúci Vitargo mali na druhom tréningu oveľa lepšie výsledky v porovnaní s ostatnými dvoma skupinami. Tento test dáva perfektý zmysel, keďže Vitargo doplňuje hladinu glykogénu vo svaloch a v pečeni, čo má za následok zvýšenie energie na nasledujúcom tréningu v rovnaký deň. Ak nie sú hladiny glykogénu posilnené do pôvodného stavu bude počas tréningu trpieť výkon. [3]

vitargo testy štúdie

 

V rámci tejto štúdie sa zistila rýchlosť vzostupu inzulínu pri užívaní Vitargo. Hladina inzulínu bola 1,8 krát vyššia a rýchlejšia po 10 minutách užitia 100 gramov Vitarga v porovnaní s maltodextrínom.

Keby testovali v rámci tejto štúdii aj skupinu mužov užívajúcich dextrózu (glukózu), boli by tieto výsledky úplne odlišné. Dextróza je jednoduchý cukor, vďaka čomu je najrýchlejším zdrojom energie pred, počas, alebo po tréningu.

Čo je fuknciou inzulínu? Hormón inzulín “otvára” svalové bunky, aby prijali glukózu, aminokyseliny a ďalšie živiny nachádzajúce sa vo svaloch. Čo ale väčina ľudí nevie, je, že inzulín je hlavný antikatabolický hormón, ktorý zastaví nárast svalovej proteolýzy (odbúravanie bielkovín), ktorá nastáva po intenzívnom tréningu.

Autori štúdie zhrnuli svoje testy takto:

“Medzi limitujúce faktory regenerácie svalového glykogénu po tréningu patrí dávka sacharidov po tréningu, načasovanie, typ sacharidov, rýchlosť vyprázdňovania žalúdka a transport glukózy do svalov.” [4]

Vitargo a jeho výhody

Vitargo je sacharid určený na rýchle doplnenie energie a zotavenie po tréningu.

Nezáleží na tom, kde trénujete alebo súťažíte – na ihrisku, vo fitness centre, na ceste, snehu, či vode – sacharidy sú vždy kritickým faktorom, ktorý dokáže vylepšiť váš výkon, pomôže vám vydržať a bojovať až do konca. Načasovanie je nesmierne dôležité, a na to, aby ste dosiahli lepšie výsledky potrebujete zdroj sacharidov, ktorý sa pohybuje tráviacim traktom čo najrýchlejšie.

Vitargo sacharid výhody

Vitargo a budovanie svalovej hmoty

Na budovanie kvalitnej svalovej hmoty je odporúčané prijímať potréningový nápoj zložený z bielkovín a sacharidov. Doplnením živín, ktoré ste vyčerpali počas intenzívneho tréningu môžete využiť veľmi populárne “anabolické okno”. “Anabolické okno” môžeme nazvať aj ako “okno príležitosti”. Je to čas, kedy telo vstrebáva živiny podobne ako špongia vodu, s cieľom budovania svalov. Vitargo doplní vyčerpané rezervy o 70% rýchlejšie než akýkoľvek iný sacharid, takže sú svaly rýchlo naplnené. Živiny, ktoré konzumujeme po tréningu môžu mať obrovský vplyv na našu postavu a celkový zdravotný stav.

Užitie jedinečnej glukózy s vysokou molekulovou hmotnosťou polymérov po tréningu zvyšuje výkon na ďalšom tréningu. Ak má teda Vitargo nízku osmolalitu, potom pritiahne len veľmi málo vody do žalúdka a nespôsobí pocit zvýšeného nadúvania. Nenadúvanie v žalúdku, jednoducho, znamená, že sa zložka pohybuje veľmi rýchlo a dostane sa presne tam, kam má.

Vitargo a rast svalovej hmoty

“Ak máte pocit plnosti alebo plný žalúdok, nepodarí sa vám maximalizovať “anabolické okno”. Regenerácia nenastáva v žalúdku, ale vo svaloch.”, tvrdí Mr. Almada.

Pre porovnanie: Osmolalita v nápoji Isostar Long Energy je pri 10% roztoku 181mOsm/kg, zatiaľ čo pri Vitargo je to len 24mOsm/kg. Tieto výsledky boli dosiahnuté zmiešaním produktov v destilovanej vode. [5]

Dávkovanie Vitarga pri budovaní svalovej hmoty:

Pridajte Vitargo do svojho obľúbeného nápoja a vypite ho do 10 minút od ukončenia tréningu. Pre extrémne intenzívny tréning si dajte jednu porciu 30 minút pred začiatkom aktivity.

Vitargo a vytrvalosť

Elitní vytrvalostní športovci, ako bežci či cyklisti, používajú sacharidové nápoje ako zdroj rýchlej energie pred, počas, ale aj po súťažiach s vedomím, že potrebujú doplniť zásoby energie čo najrýchlejšie. Žiadny pocit nafúknutia, žiadne závraty a žiadny rýchly pokles hladiny cukru. Výkon na individuálnych a kolektívnych športoch, ktoré vyžadujú výbušnú a dlhotrvajúcu energiu sa môže výrazne zlepšiť pri používaní Vitarga, Maltodextrínu, alebo aj iných druhov komplexných sacharidov. [6]

Vitargo a výkon

Dávkovanie Vitarga s cieľom zlepšenia vytrvalosti:

Prijmite Vitargo 30 minút pred tréningom. Počas dlhších tréningov použite Vitargo ako doplnok vrámci cvičenia. Pridajte jednu dávku do svojho obľúbeného nápoja a vypite ho v priebehu 10 minút po ukončení tréningu k optimálnemu využitiu glykogénu a regenerácie. [6]

Vitargo je ľahko a rýchlo vstrebateľné

Mnoho športovcov sa sťažuje, že im športové nápoje spôsobujú žalúdočné ťažkosti. Štúdia vykonaná Karolínskym Inštitútom vo Švédsku dokázala zlepšienie vyprázdňovania žalúdka použitím jedinečného glukózového polyméru. Vitargo má veľmi nízku osmolalitu, ktorá vedie k rýchlemu vyprázdňovaniu žalúdka, v skutočnosti až o 70% rýchlejšie než pri bežných športových nápojoch. [7]

Čím rýchlejšie jedlo opustí žalúdok, tým rýchlejšie vstupuje do čreva, kde sa vstrebáva. Rýchle vyprázdňovanie žalúdka a trávenie znamená rýchlejšie zvýšenie hladiny glukózy, inzulínu a zvýšenie antikatabolického účinku.

Použitie Vitarga v strave

Vitargo sa môže používať v našom jedálničku ako zdroj energie rôznymi spôsobmi. Atléti a kuchári ho často používajú v rámci palaciniek, cereálií, ovsených vločiek, koláčov, ale je tiež skvelým doplnkom do športových nápojov a gélov pre extra energiu, hydratáciu a regeneráciu[6]

Vitargo v strave

Aký je váš názor na Vitargo? Skúšali ste ho už? Ak sa vám článok páčil, nezabudnite ho podporiť zdieľaním.

Zdroje:

[1] Swecarb AB, History of Vitargo. – https://www.vitargo.com/vitargo/background

[2] K. Piehl Aulin, K. SoÈderlund, E. Hultman, Muscle glycogen resynthesis rate in humans after supplementation of drinks containing carbohydrates with low and high molecular masses, European Journal of Applied Physiology.

[3] F. B. Stephens, M. Roig, G. Armstrong, P. L. Greenhaff, Post-exercise ingestion of a unique, high molecular weight glucose polymer solution improves performance during a subsequent bout of cycling exercise.

[4] Will Brink, The Facts on Waxy Maize, Vitargo, and other carb sources, – https://www.brinkzone.com/articles/setting-the-record-straight-on-the-waxy-maize-craze/

[5] Swecarb AB, About Vitargo, – https://www.vitargo.com/vitargo

[6] Swecarb AB, Benefits of Vitargo– https://www.vitargo.com/benefits

[7] J. B. Leiper, K. Piehl Aulin, K. Soderlund, Improved Gastric Emptying Rate in Humans of a Unique Glucose Polymer with Gel-forming Properties, European Journal of Applied Physiology.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *