Čo sú patentované zmesi a klamú nás nimi výrobcovia doplnkov výživy?

Čo sú patentované zmesi a klamú nás nimi výrobcovia doplnkov výživy?

Povedzme, že vám určitý produkt padol do oka. Možno vás zaujal obal a možno ste počuli, ako ho niekto ospevuje v posilňovni. Vyhľadáte si ho v e-shope, prečítate si o tom, aký je skvelý a zamierite k tabuľke nutričných hodnôt. Avšak, v nej objavíte zložku, ktorá nesie názov patentovaná zmes. V angličtine „Proprietary Blend“, „Performance Matrix“, „Pump Matrix“, „Neuro Modulation“ alebo čokoľvek iné.

Potom však začnete uvažovať nad tým, prečo existuje také kvantum zložiek, ak sú všetky efektívne. Predtým, ako urobíte akýkoľvek unáhlený záver, zistite čo sú to patentované zmesi, a prečo sa v suplementoch nachádzajú.

Patentované zmesi: čo to je a ako si zvoliť správny výživový doplnok?

Čo sú patentované zmesi?

Patentovaná zmes je zmes ingrediencií a prísad, ktorá nesie určitý názov. V tabuľke nutričných hodnôt preto nájdete pod názvom “patentovaná zmes” vymenovaný zoznam zložiek a číslo, ktoré zoskupuje podiel jednotlivých zložiek. Jednoducho povedané, uvádza sa len súhrn týchto ingrediencií.

patentované zmesi v suplementoch

Avšak, FDA (Správa potravín a liečiv, v angličtine Food and Drug Administration) vyžaduje, aby boli všetky zložky patentovanej zmesi uvedené v presnom poradí podľa podielu obsahu v zmesi. Takže zložky, ktorých je v produkte najviac, musia byť uvedené ako prvé. Ak je napríklad v zmesi najviac taurínu, bude uvedený ako prvý, a ako posledná zložka bude uvedená Agmatín sulfát, ktorej je najmenej. Celková gramáž tejto zmesi je 3000 mg.

Takýto zoznam zaujímavých ingrediencií v patentovaných zmesiach bez uvedeného množstva každej účinnej zložky je často označovaný aj termínom „dekorácia obalu“. Toto konanie je však legitímne a niektoré firmy ho používajú iba preto, aby ochránili kvalitné vzorce pred kopírovaním alebo krádežou konkurencie.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Nevýhoda patentovanej zmesi

Snáď jedinou nevýhodou patentovanej zmesi je, že je takmer nemožné posúdiť skutočnú účinnosť produktu. O každej zložke v suplementoch možno povedať, že existuje presná účinná dávka, potvrdená vedeckými štúdiami a výskumami. Pri patentovaných zmesiach je to ťažšie, pretože neviete, či ste túto účinnú dávku užili alebo bola v pantentovanej zmesi obsiahnutá iba jej menšia dávka.  Práve vďaka tomu, spotrebiteľ nemá reálnu predstavu o tom, aké zloženie má patentovaná zmes.

Príklad produktu, ktorý má v tabuľke nutričných hodnôt dobre rozpísané zložky:

tabuľka nutričných hodnôt nepatentované zmesi

Uvedieme si ďalší príklad

Vedecké štúdie preukázali, že účinná dávka kreatínu je 3 až 5 g denne. Ak užívate kreatín, viete, že si ho môžete jednoducho nadávkovať. Pri produkte s patentovanou zmesou je to trochu problém. Nemôžete si byť istý, že ste užili účinnú dávku kreatínu, a dokonca nemáte potuchy ani o tom, v akej dávke ste užili ďalšie zložky zmesi.

patentované zmesi

Prečo používajú výrobcovia suplementov patentované zmesi?

Výrobcovia suplementov a výživových doplnkov pridávajú patentované zmesi z dvoch hlavných dôvodov:

1. Ochrana zloženia suplementu

Výrobcovia najčastejšie využívajú patentované zmesi na ochranu vzorca, presných pomerov a množstva každej zložky, z ktorého je produkt vyrobený. Spoločnosti takto chránia svoje investície a zabraňujú konkurencii kopírovaniu vzorcov a pomerov jednotlivých zložiek Príkladom  môže byť spoločnosť, ktorá minie značné množstvo financií na výskum a klinické štúdie, aby vyvinula skutočne účinnú zmes a dokázala, že je v porovnaní s ostatnými zmesami lepšia. V tomto prípade by mala byť spoločnosť schopná výskumom preukázať, ako a prečo je zmes efektívna. 

Patentované zmesi - načo sa používajú

2. Zavádzanie spotrebiteľa

Používanie patentovanej zmesi má aj svoju odvrátenú tvár. Prostredníctvom nej sa spoločnosti snažia zakryť fakt, že vzorec obsahuje veľmi málo účinných látok. Spotrebiteľ si tak myslí, že získal viac ako zaplatil. Zväčša však výrobcovia túto zmes “obohatia” lacnými zložkami namiesto tých drahších a kvalitných. Veríme však, že väčšina výrobcov sa snaží svoje výrobky spracovať čo najkvalitnejšie a byť voči zákazníkom čo najviac transparentný.

patentované zmesi v suplementoch

Ako sme už naznačili, za patentovanou zmesou sa nemusí hneď ukrývať klamstvo alebo ťahanie za nos. Existujú aj spoločnosti, ktoré chcú naozaj trhu poskytnúť inovatívny a účinný produkt. V tom prípade je firma ochotná investovať do vedeckých štúdií, ktoré takto účinnosť zložiek potvrdia. Preto musíme podotknúť, že ak sa chystáte minúť svoje ťažko zarobené peniaze za doplnok, mali by ste si overiť, či skutočne funguje a či bola spracovaná nejaká štúdia, ktorá podporuje efektívnosť konkrétnej zmesi.

Nech sú tieto patentované zmesi pridávané do suplementov s akýmkoľvek úmyslom, nemyslíme si, že budú niekedy totálne vylúčené z tohto priemyslu. Aj keď je pravda, že odklon od nich by mohol priniesť určité benefity.

Patentované zmesi vo výživových doplnkoch

Sú inovatívne alebo nie?

Internet ponúka množstvo vedeckých štúdií o zložkách výživových doplnkov a ich účinnosti. Spoločnosti samozrejme vyrábajú a predávajú aj produkty, ktoré sú bez patentovanej zmesi. Práve tie sú pre nich hodnotné a často prinášajú vďaka ich transparentnosti aj skvelé predaje. 

Zaujímavosťou je, že pri niektorých produktoch, ktoré obsahujú patentované zmesi je presne uvedené množstvo každej zložky. Je to iba o rozhodnutí daného výrobcu.

patentované zmesi v proteínoch

Skutočná inovácia obmedzuje patentované zmesi, aspoň v priemysle výživových doplnkov. Zmesi poskytujú spoločnostiam zámienku, aby neinovovali a nezlepšovali sa. To je však obrovskou chybou, ktorej by sa mal vyhnúť každý výrobca suplementov, ktorý chce ľuďom poskytovať kvalitné výrobky. Namiesto toho, aby si výrobcovia doplnkov výživy skúšali konkurovať na základe poskytnutia najefektívnejších produktov (a dokázali to štúdiami) – fitness priemysel je zhluk „pred“ a „po“ fotiek, smiešnych marketingových sloganov a renomovaných ľudí, ktorí tvrdia ako produkt funguje. Aj keď to tak nemusí byť.

Ako teda pristupovať ku patentovanej zmesi?

Kým neuvidíme štúdie, ktoré podporujú efektívnosť alebo neefektívnosť patentovanej zmesi, ktorá nemá uvedené množstvo konkrétnych zložiek, nemali by sme  robiť unáhlené závery. Nemôžeme tvrdiť, že sú všetky patentované zmesi zlé, ale ani dobré. Ako spotrebiteľ by ste mali študovať, ktorá zložka je pre vás účinná a pri akej dávke. Vedecké štúdie zložiek doplnkov, patentovaných zmesí a ich efektívnosti sú v hojnom počte dostupné už naozaj všade. Renomovaní odborníci v odbore sú vždy o krok ďalej a využívajú svoje vedomosti k tomu, aby poskytli kritickú analýzu štúdií a naďalej nás vzdelávali.

čo sú patentované zmesi

Ak sa chystáte nakupovať doplnky, uistite sa, že viete, čo nakupujete. Pevne veríme, že sme vám pomohli pri výbere správnych doplnkov výživy.

Ako a podľa čoho si vyberáte výživové doplnky vy? Vašu odpoveď nám napíšte do komentára a v prípade, ak chcete, aby aj ďalší ľudia vedeli o patentovaných zmesiach v suplementoch, podporte článok zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *