4 typy sparing partnerov, ktorým sa musíte vyhnúť

4 typy sparing partnerov, ktorým sa musíte vyhnúť

Mnoho trénerov odporúča cvičenie so sparing partnerom, vďaka ktorému dosiahnete lepšie výsledky v cvičebnom pláne. Správny sparing vás pri tréningu namotivuje a bude tlačiť stále k lepším výkonom. Avšak, nájsť si dobrého sparing partnera nemusí byť také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. V tomto článku si ukážeme 4 typy „pomocníkov“, ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť.

Aký by mal byť sparing partner?

1. Kamarát, ktorý je oveľa viac fit než vy

Podľa štúdie, ktorú zverejnili v časopise Science, je veľmi dôležité vybrať si k cvičeniu partnera, ktorý bude podobný vašej telesnej hmotnosti, veku a fyzickej zdatnosti. Ak si nakoniec sparing partnera vám podobného nájdete, pravdepodobnosť toho, že budete pokračovať vo svojom tréningovom pláne aspoň 7 týždňov je 3-krát väčšia, než pri tých, ktorí boli spárovaní nerovnomerne. Ak si vyberiete sparing partnera, ktorý je až príliš fit, je možné, že nebudete stíhať jeho tempo, čo môže frustrovať nie len vás ale aj jeho. A vy si predsa nechcete naštrbiť priateľstvo kvôli nedorozumeniam v posilňovni.

Ako si vybrať sparing partnera

To, že si vyberiete za sparing partnera niekoho, kto vyzerá ako “Hulk” teda nemusí byť tá najsprávnejšia voľba. Mali by ste si vybrať partnera, ktorý je iba trochu viac pred vami. Ako naznačuje výskum z Kansaskej Univerzity – trénujte s niekým, kto je od vás o 40% viac fit, a dokáže vás namotivovať o 90% lepšie, akoby ste cvičili sami alebo so spomínaným bratrancom “Hulka”.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

2. Najlepší kamarát, ktorý vás až príliš podporuje

Možno sa vám to teraz zdá smiešne, ale je to naozaj tak. Prehnaná podpora od blízkeho priateľa, nie je zlá, avšak pri cvičení sa môže stať, že bude viac namotivovaný než vy čo môže viesť k tomu, že vaša vnútorná motivácia a fitness ciele sa dostanú na bod mrazu.   

Podľa výskumu Asociácie psychologických vied, začnete klásť zodpovednosť takzvanému „samoregulačnému mimozdroju“, v ktorom si podvedome nahrádzate podporu priateľa vašim úsilím. Je to vlastne veľmi jednoduché – ak uvidíte, že sa vášmu priateľovi darí viac alebo, že je viac namotivovaný než vy, budete hľadať motiváciu inde a rivalita, aj keď možno nepriama, bude na svete. Tento outsourcing však nie je bezodná studňa, a môže sa ľahko stať, že sa prestanete podporovať navzájom. Necháte svoje povzbudzovanie a podporu doma, zatiaľ čo vy sa budete v posilňovni  cítiť zle.

Aký je dobrý sparing partner

3. Premotivovaný sparing partner

Zo štúdie, ktorú vytvorila Michiganská štátna univerzita vyplýva, že ľudia, ktorí robili kľuky a ich partner na nich počas poslednej série motivačne zavrešťal: „ešte!“ alebo „zatlač!“, neboli schopní dokončiť sériu týchto cvikov ako ostatní cvičiaci, na ktorých sa motivačne nekričalo. Ako je to možne? Aj keď to sparing partner myslel dobre, mnoho ľudí si tieto dobre myslené výkriky preinterpretuje negatívne, a majú teda na psychiku opačný účinok, obzvlášť, keď sa z cvičiaceho leje pot.

Samozrejme, každý z nás je iný a niekto kto má rád naozaj tvrdý tréning a je zvyknutý, že jeho sparing partner sa ho krikom snaží posunúť o level vyššie, môže práve takýto prístup oceniť.

Sparing partner vás musí motivovať ale nie prehnane

4. Sparing partner, ktorý neustále zapára

Áno, aj takýto sa nájdu. Zapárajú do vašej hmotnosti, vysmievajú sa vášmu výkonu a váham, s ktorými cvičíte, alebo sa neustále sťažujú na vaše fitness ciele. Štúdia z Univerzity v New Hampshire tvrdí, že ak si takéhoto partnera k cvičeniu nájdete, môže sa jednoducho stať, že do posilňovne prestanete chodiť úplne. Keď títo výskumníci poprosili študentov, aby si spomenuli na nejakú príjemnú spomienku spojenú s posilovňou, študenti s pozitívnymi spomienkami sa do posilovňe a k cvičeniu  vrátili, a pokračovali vo svojom tréningovom pláne. Naopak, študenti, ktorí mali skúsenosti s takýmto typom motivátora, sa od cvičenia a športu viac vzdialili.

najlepší partner na tréning - sparing

Po prečítaní tohto článku sa vám asi zdá, že nájsť si správneho sparing partnera je skutočné umenie. No nevešajte hlavu. Váš partner na cvičenie je možno bližšie než si myslíte, a osamotený na vás už čaká v posilňovni. Namotivujte sa doma, myslite pozitívne a buďte trpezlivý, veď ani Rím nepostavili za jeden deň.

Podeľte sa s nami v komentároch o vašich skúsenostiach so sparing partnermi či už pozitívnymi alebo negatívnymi. V prípade, že sa vám článok páčil, budeme veľmi radi, ak ho podporíte zdieľaním a možno tým aj oslovíte vášho nového sparing partnera.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *