Umelé zvyšovanie podielu bielkovín: Špinavé tajomstvo výrobcov proteínov

Umelé zvyšovanie podielu bielkovín: Špinavé tajomstvo výrobcov proteínov

Možno ste už počuli o umelom zvyšovaní podielu bielkovín, kedy sa do proteínových doplnkov výživy pridávajú rôzne prídavné substancie, ako lacné voľné aminokyseliny, ktoré zvýšia celkový podiel dusíka vo finálnom produkte. Dôvody týchto praktík výrobcov sú rôzne. Niektorí týmto spôsobom znižujú výrobné náklady, čo vedie k rýchlym ziskom, iní sú zas unavení z toho, že musia neustále v diskusiách vysvetľovať, že produkty z prírodných ingrediencií môžu mať rôzne nutričné hodnoty v závislosti od várky.

Zistiť presný obsah bielkovín v produkte nie je vôbec jednoduché, a navyše je to veľmi nákladné. Dnes sa na zisťovanie obsahu dusíka najčastejšie používa Kjeldahlova metóda, keďže dusík je jedným z piatich hlavných prvkov nachádzajúcich sa v organických zložkách, akými sú napríklad bielkoviny. Žiaľ, táto metóda nie je presná. K tomu aby sme ešte lepšie porozumeli tejto problematike, je potrebné vedieť, ako toto meranie podielu bielkovín vlastne prebieha.

Problém pri meraní podielu bielkovín

Keďže Kjeldahlova metóda nemeria priamo podiel bielkovín alebo podiel dusíka, je potrebný konverzný faktor (F) k premene nameraného množstva amoniaku na koncentráciu bielkovín. Väčšinou sa používa konverzný faktor 6.25 (ekvivalent 0.16 g dusíka na gram bielkoviny), no ide len o priemernú hodnotu. Ďalším faktom je, že každá bielkovina má iný obsah dusíka a iný konverzný faktor v závislosti od aminokyselinového spektra.

Kjeldahlová metóda a malé špinavé tajomstvo proteínových výživových doplnkov

Pri určovaní obsahu dusíka v doplnkoch výživy, ktorý ani zďaleka nie je rovnaký ako je obsah bielkovín, sa používa iba jedna konverzná metóda. Často sa stáva, že práve časť prírodne viazaného dusíka v bielkovine sa nepremení na amoniak.

Je preto potrebné vyvinúť nové, lepšie metódy na zistenie presnejšieho podielu bielkoviny v produkte. Žiaľ, dnes je ešte stále štandardom Kjedahlova metóda a mnoho výrobcov, ktorí sa poddávajú tlakom rôznych samozvaných odborníkov na rozbor produktov, sa schyľuje k umelému zvyšovaniu podielu bielkovín vo svojich produktoch.

Otázka teda znie: Môžeme ich za to viniť?

Prečo by potom nemal každý výrobca proteínov robiť to isté za viac peňazí? Bol by to skvelý marketingový ťah pre krátkodobé zlepšenie imidžu značky. Avšak, tento spôsob zvyšovania podielu dusíka vôbec nie je zdraviu prospešný.

Výživový doplnok by mal byť zdravý a nie zdraviu škodlivý. Preto si každý inteligentný výrobca zráta dve a dve a príde na to, že či už z pohľadu na zdravie svojich zákazníkov, alebo pokojne aj s ohľadom na marketing a reklamu z dlhodobého hľadiska, je toto riešenie totálny fail a odsúdené na neúspech.

Aké má následky užívanie takéhoto proteínu?

Aminokyseliny obsiahnuté v proteínových doplnkoch na prírodnej báze alebo použité v správnej formulácii (BCAA, EAA) sú neškodné. Naopak, vysoko bielkovinová diéta sprevádzaná lacnými voľnými aminokyselinami alebo ich soľami v dlhodobom horizonte spôsobuje problémy s obličkami a rednutie kostí.

Napriek tomu, že aminokyseliny sú stavebnými prvkami bielkovín, nemajú rovnaký benefit ako komplexná bielkovina. Príjem väčšieho množstva individuálnych aminokyselín zvyšuje riziko vedľajších účinkov. Ak telo prijme príliš veľa aminokyselín, začne ich odbúrávať a vylučovať, keďže si ich nevie uskladniť pre neskoršie využitie. Pri tomto procese sa telo zakysľuje a preto, aby udržalo rovnováhu pH v tele, začne odbúravať vápnik z kostí. Obličky regulujúce kyslosť organizmu tvrdo pracujú s cieľom udržať rovnováhu v tele. Poškodenie je nezvratné a prejavuje sa v oveľa väčšom rozsahu aj po tom, ako človek prestane užívať tento typ výživového doplnku. Preto je výber správneho proteínového doplnku veľmi dôležitý.

umelé zvyšovanie podielu bielkovín: špinavé tajomstvo výrobcov proteínov

Umelé zvyšovanie podielu bielkovín lacnými aminokyselinami nemá konca

Aj keď sú tieto skutočnosti známe, nič to nemení na názoroch verejnosti, ktorá naďalej slepo nakupuje produkty, pri ktorých sa tlačí hlavne marketing, namiesto toho, aby sa výrobcovia zamerali radšej na kvalitu výrobkov. Pri našom produkte Zeus sme dbali na etický kódex vedcov a vďaka tomu sme spoločne vyvinuli spôsob ako zmeniť formuláciu proteínových zmesí. Táto zmena zloženia nám umožňuje používať prírodné zložky, ktoré sú šetrné pre ľudský organizmus, a zároveň uspokoja očakávania zákazníkov.

Preto pridávame do našich proteínových zmesí vysokokvalitné deriváty mlieka vyrobené extrahovaním a separáciou α-Lactalbumínu a β-Lactoglobulínu z nízkotučného mlieka pomocou mikrofiltrácie a ultrafiltrácie.

umelé zvyšovanie podielu bielkovín: špinavé tajomstvo výrobcov proteínov

V zmesi proteínov, však, nie je podstatný iba podiel bielkovín. Je dôležitá aj prítomnosť zvýšeného množstva bielkovín bohatých na cysteín: alpha-lactalbumin, beta-lactoglobulin, serum albumin, lactoferrin a immunoglobuliny – vo všeobecnosti nazývaných „laktalbumíny“, ktoré zabezpečujú vynikajúcu a bezpečnú biologickú využiteľnosť.

Tieto stavebné materiály, ktorých je v našich zmesiach viac než dosť, majú reputáciu efektívnych bielkovinových doplnkov pre kulturistov a atlétov. Bielkoviny v týchto zmesiach zostávajú viazané s cysteínom, lepšie sa trávia, a následne sa z nich v tele vytvára glutatión – posilňovač imunitného systému tela.

Dnes už nestačí etika a veda. Musíme hľadať harmóniu medzi prírodnými zdrojmi a všeobecným vnímaním proteínových výživových doplnkov vo svete. Môžeme byť hrdí na našu proteínovú zmes s vynikajúcimi zdrojmi bielkovín, ktorá prejde Kjedahlovou metódou bez toho, aby sme ju museli obohacovať lacnými aminokyselinami. Tým dodržiavame etický kódex vedy, ktorý zahŕňa prísnosť, úprimnosť, integritu a rešpekt pre život.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *