PVL Zdravé tuky
Zdravé tuky od výrobcu PVL sú základnou zložkou “zdravých” tukov a pomáhajú zlepšovať funkciu mozgu, upravujú krvný tlak i cholesterol či podporujú imunitu. Patria medzi základné živiny, a preto je nevyhnutné dopĺňať ich vhodnou formou stravy alebo pomocou suplementov.
Omega mastné kyseliny sa delia na polynenasýtené esenciálne omega-3 a omega-6, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo, a mononasýtenú omega-9 mastnú kyselinu. Tá sa najbežnejšie vyskytuje v strave a nepatrí medzi esenciálne aminokyseliny, pretože jej syntéza prebieha v ľudskom tele.
Výhody omega 3-6-9 mastných kyselín
Je veľké množstvo dôvodov prečo je potrebné a priam nevyhnutné dbať na dopĺňanie omega mastných kyselín. Pozrite si tie najdôležitejšie a najviac zdraviu prospešné:
-
zlepšujú funkčnosť mozgu
-
upravujú krvný tlak a cholesterol
-
podporujú imunitný systém
-
majú pozitívny vplyv na autoimunitné ochorenia
-
pôsobia protizápalovo a zabraňujú vzniku infekcií
-
znižujú riziko vzniku ateosklerózy
-
sú účinnou prevenciou proti infarktu
-
spomaľujú proces starnutia
-
priaznivo pôsobia pri neurologických a psychiatrických ochoreniach
-
znižujú riziko cukrovky
-
pomáhajú pri psoriáze
-
chránia DNA pred UV žiarením, čím znižujú perspektívu rakoviny kože
-
zmenšujú riziko predčasného pôrodu
-
zmierňujú pocit stresu a agresiu u detí aj dospelých
-
zlepšujú priebeh bolestivej menštruácie
-
slúžia na regeneráciu svalov
-
zvyšujú fyzický výkon a vytrvalosť
Zdroje omega mastných kyselín
Medzi prirodzené zdroje omega-9 patria rastlinné oleje - hlavne olivový a repkový olej. S nedostatkom omega-9 mastných kyselín sa nestretávame často, keďže je bohato obsiahnutá v bežnej strave a zároveň si ju telo dokáže vytvárať samo.
Omega-6 mastné kyseliny sú súčasťou semienok dyne a slnečnice, tiež vo vlašských orechoch a sójových bôboch, v repke, kukurici či arašidoch.
Pokiaľ hovoríme o omega-3 mastných kyselinách nemôžeme vynechať jej členenie na ALA (alfa-linolenová kyselina), DHA (dokosahexaenová kyselina) a EPA (eikosapentaenová kyselina). Dôležité je prijímať kombináciu všetkých troch ALA + DHA + EPA, pričom každá z nich je dostupná v inej potravine.
Kyselinu ALA získame z ľanového oleja, semienok tekvice, vlašských orechov a v malom množstve aj zo sóje, olivového oleja či pšeničných klíčkov.
Zdrojom EPA a DHA je tuk z rybieho mäsa. Z morských rýb najmä tuniak, makrela, sleď, sardinka, losos, ančovičky. Zo sladkovodných to sú úhor, peleď, lipan, pstruh, sumec a kapor. Nahradiť sa dajú aj formou rybieho oleja.
Zvyčajne je nedostatkovým prvkom v organizme práve kombinácia omega-3 mastných kyselín. Kým niekto prijíma v dostatočnom množstve zo stravy ALA, chýbajú mu EPA a DHA, pretože nekonzumuje ryby. V takom prípade odporúčame doplniť omega-3 formou tabliet, alebo v tekutej forme ako rybí olej.
Kedy siahnuť po suplementoch omega mastných kyselín
Podľa odborníkov by sme mali zaradiť ryby do jedálnička 2-krát týždenne, aby sme získali potrebné množstvo omega-3 mastných kyselín a zároveň znížili riziko mozgovo-cievnych porúch až o 6 %.
Špecifická vôňa a chuť rýb, alergie či životný štýl však väčšine ľudí bránia konzumovať ryby v takomto množstve. Slováci vo všeobecnosti konzumujú veľmi málo rýb. Len 18 % Slovákov si dopraje ryby aspoň raz za týždeň, pričom európsky priemer je až 42 %. Rizikovými skupinami sú najmä deti, tehotné a dojčiace ženy, vegáni a seniori, ktorí by mali siahnuť po doplnkoch stravy s obsahom omega mastných kyselín. [1]
Odporúčané dávkovanie omega mastných kyselín
Priaznivý účinok dosiahnete pri dennom príjme 250 mg EPA a DHA. Omega mastné kyseliny odporúčame kombinovať s užívaním vitamínu B, ktorý zvyšuje ich efekt.
Viac informácií o omega mastných kyselinách nájdete aj v článku Omega-3 mastné kyseliny: konzumujete ich dostatok a v správnom pomere k omega-6?