Dymatize Vegánske proteíny

Vegánske proteíny od výrobcu Dymatize alebo rastlinné proteíny je kategória proteínov pochádzajúcich z rastlinných zdrojov. Najčastejšie ide o proteín z konopí, zo strukovín (sója, hrach) či z obilnín (ryže), ktoré sú často v BIO kvalite. Ich veľkou prednosťou je, že si na nich okrem vegánov môžu pochutiť aj ľudia, ktorí majú problém s trávením laktózy. Takisto ich však ako spestrenie môžu zaradiť aj tí, ktorí sa živočíšnym produktom nevyhýbajú, ale chcú znížiť ich konzumáciu alebo dať šancu novým chutiam.  

V porovnaní so srvátkovými proteínmi majú rastlinné proteíny drobnú nevýhodu, ktorou je menej priaznivé spektrum esenciálnych aminokyselín (EAA). Aj s tým si, samozrejme, môžete jednoducho poradiť, stačí používať kombináciu viacerých rastlinných proteínov. Typicky sa odporúča spojenie strukovinových proteínov s obilninovými. Ideálne je následne zvýšiť ich dávku cca o 25 %. Ak ešte chcete podporiť vstrebateľnosť obsiahnutých aminokyselín, k proteínu je vhodné pridať aj probiotiká.

 Zobraziť viac

Aké sú jednotlivé druhy rastlinných proteínov?

Jednotlivé druhy rastlinných proteínov sa líšia svojím aminokyselinovým spektrom, vstrebateľnosťou, cenou, ale aj obsahom bielkovín. Poďme sa s nimi bližšie zoznámiť. 

1. Sójové proteíny

Sójové proteíny majú zvyčajne 65 – 85 % bielkovín a medzi vegánmi patria k najpopulárnejším rastlinným alternatívam. Je to hlavne pre ich priaznivý obsah EAA, ktorý sa najviac podobá kvalitnému srvátkovému proteínu. V porovnaní s ním obsahujú spravidla o niečo viac cukru, čo môže niekto vnímať ako drobnú nevýhodu. Sójové proteíny sú populárne najmä medzi športujúcimi vegánmi. Ukážkovým zástupcom proteínov z tejto kategórie je Proteín Soy Isolate.

2. Ryžové proteíny

Ryžové proteíny sa vyrábajú z ryžových zŕn a majú zvyčajne 50 – 78 % podiel bielkovín. Ak chcete z ryžového proteínu vyťažiť maximum, je ideálne kombinovať ho s bielkovinami zo strukovín, ktoré nájdete napríklad v hrachovom proteíne. Výsledný proteín tak bude podstatne kvalitnejší a komplexnejší. Ukážkovým zástupcom proteínov z tejto kategórie je BIO Ryžový proteín.

3. Konopné proteíny

Konopné proteíny sa vyrábajú lisovaním a mletím konopných semienok. Spravidla obsahujú okolo 50 % bielkovín, čo je menej ako pri srvátkovom proteíne. Aby ste z konopného proteínu získali maximum, je ideálne zmiešať ho s inými rastlinnými zdrojmi bielkovín. Ukážkovým zástupcom proteínov z tejto kategórie je BIO Konopný proteín.

4. Hrachové proteíny

Hrachový protein patrí do strukovinových zdrojov a je pomerne dobrou alternatívou k srvátkovým proteínom. Opäť je však ideálne kombinovať ho s proteínom z obilnín. Pre hrachový proteín je typický mierne zvýšený obsah vlákniny, ktorý môže byť výhodou v prípade, že chcete, aby vás dlhšie zasýtil. Naopak nevýhodné to môže byť v prípade, že sa usilujete o rýchlu potréningovú regeneráciu. Ukážkovým zástupcom proteínov z tejto kategórie je BIO Hrachový proteín.

5. Slnečnicové proteíny 

Slnečnicové proteíny sa vyrábajú z vybraných slnečnicových semienok. Vďaka tomu sa rovnako ako hrachové proteíny pýšia vyšším obsahom vlákniny, čo môže byť ideálne v prípade, že si proteín dávate ako snack, ktorý má zasýtiť. Slnečnicové proteíny majú typicky približne 50 % obsah bielkovín, čo je o poznanie menej ako pri srvátkových proteínoch. Ukážkovým zástupcom proteínov z tejto kategórie je BIO Slnečnicový proteín.

6. Viaczložkové rastlinné proteíny

Viaczložkové rastlinné proteíny patria medzi najlepšie možné voľby medzi vegánskymi proteínmi. Ich prednosťou je, že obsahujú bielkoviny z rôznych zdrojov. Vďaka tomu sa stráca nedostatok v podobe limitnej (nedostatočne zastúpenej) aminokyseliny a vzniká proteín s pomerne priaznivým spektrom esenciálnych aminokyselín (EAA). Základom takých proteínov býva často kombinácia bielkovín z obilnín a zo strukovín, ktorá sa svojou kvalitou najviac približuje srvátkovým proteínom. Pri rastlinných viaczložkových proteínoch sa môžete často stretnúť napríklad so spojením hrachu a ryže. Ukážkovým zástupcom proteínov z tejto kategórie je BIO Vegan Proteín.

Pre koho sú vhodné rastlinné proteíny?

  • Športovcov, ktorí sa usilujú o rast svalov a vyhýbajú sa živočíšnym proteínom. 
  • Ľudí, ktorí chcú schudnúť a potrebujú zvýšiť príjem bielkovín. 
  • Vegánov a vegetariánov.
  • Ľudí, ktorí majú problém s trávením laktózy.
  • Osoby, ktoré si chcú spestriť jedálniček rastlinným proteínom. 
  • Kuchárky a kuchárov, ktorí chcú obohatiť jedlo o rastlinné bielkoviny. 
  • Ľudí, ktorí potrebujú zvýšiť množstvo bielkovín v strave.

Ako dávkovať rastlinné proteíny?

Pri proteínoch sa obvykle odporúča dávka 0,25 – 0,3 g bielkovín na kg telesnej hmotnosti. Pokiaľ sa však nechcete trápiť počítaním, neurobíte chybu, keď si dáte 20 – 40 g zmesi. To zodpovedá viac či menej naplnenej 30 g odmerke. 

Pri rastlinných proteínoch je vhodné prijímať približne o 25 % vyššiu dávku v porovnaní so živočíšnym proteínom. Je to preto, že rastlinné zdroje obsahujú typicky menšie množstvo leucínu a EAA. Stráviteľnosť rastlinného proteínu môžete podporiť napríklad probiotikami

Ako používať rastlinné proteíny?

  • Najklasickejším spôsobom konzumácie rastlinného proteínu je jeho zmiešanie s vodou či mliekom a vytvorenie lahodného nápoja po tréningu alebo kedykoľvek počas dňa.
  • Výborne chutí tiež v ovsených a iných kašiach, ktoré dochutí a obohatí o potrebné bielkoviny. 
  • Môžete ho pridať do cesta a vytvoriť bielkovinami nabité dezerty
  • V neochutenej verzii sa hodí na prípravu slaných pokrmov, napríklad proteínovej pizze.
  • Dá sa pridať aj do smoothies či kávy. Tieto nápoje takto jednoducho obohatíte o potrebné bielkoviny.  

Chcete sa dozvedieť viac o proteínoch a ich správnom výbere? Potom by vám nemal ujsť náš článok Ako si vybrať správny proteín na chudnutie alebo rast svalov?

 Zobraziť menej
Kategória neobsahuje žiadne produkty.