L-Karnitín

L-Karnitín je kategória produktov s l-karnitínom, ktorý patrí medzi obľúbené spaľovače tuku. Ide o najpoužívanejšiu formu karnitínu, ktorý je bežnou súčasťou organizmu. Funguje ako taký prevozník mastných kyselín (tukov) do bunkových organel (mitochondrií), kde dochádza k ich premene na energiu. Tá potom môže byť využitá na pohyb, čo sa môže prejaviť efektívnejším a intenzívnejším spaľovaním tuku. Tento efekt potom najlepšie funguje pri športe a cvičení. Vďaka týmto vlastnostiam sa využíva hlavne pri chudnutí a rysovaní postavy.

Okrem toho l-karnitín tiež patrí medzi obľúbené nootropiká. Tie sa užívajú s cieľom zlepšenia mozgových funkcií, ako je pamäť, myslenie alebo koncentrácia. Sú tak ideálnym pomocníkom pre študentov, manažérov, kreatívcov a ďalších ľudí, ktorí potrebujú využívať svoje kognitívne funkcie na maximum. V tomto smere sa najčastejšie využíva forma acetyl l-karnitín, ktorá sa ľahšie dostane až do mozgu, a môže tak zvýšiť produkciu energie v jeho bunkách.

 Zobraziť viac

Ako užívať l-karnitín?

L-karnitín nájdete najčastejšie vo forme tabliet či tekutého koncentrátu, ktorý zmiešate s vodou a môžete piť pri cvičení alebo pred ním. Rýchly spôsob, ako prijať dávku l-karnitínu, predstavuje aj praktický shot alebo vo vode rozpustné šumivé tablety. Skvelou voľbou je aj acetyl l-karnitín v kapsulách, ktorý sa môže pochváliť skvelou vstrebateľnosťou v tele.

Kedy užívať l-karnitín?

Pri chudnutí je najefektívnejšie doplnky s l-karnitínom užívať ideálne pred alebo počas športovej aktivity. Ak je však vaším cieľom aj podpora mozgových funkcií, môžete túto látku prijímať aj v priebehu dňa. Zvyčajné dávkovanie v rámci štúdií je v rozmedzí 1 – 4 g l-karnitínu. Najčastejšie sa však stretávame s dávkou okolo 2 g.

Pokiaľ sa chcete o účinkoch l-karnitínu dozvedieť viac, prečítajte si náš článok L-karnitín a jeho 11 skvelých vedľajších účinkov.

 Zobraziť menej
Kategória neobsahuje žiadne produkty.