Recepty: Sladké zemiaky na 7 spôsobov, ktoré vás neomrzia

Ak existuje jeden komplexný sacharid, ktorý by vo vašom arzenály nemal chýbať a mali by ste ho zahrnúť do svojho fitness jedálnička, tak sú to určite zdanlivo skromné sladké zemiaky. Závisí na tom ako sú pripravené, ale dokážu uspokojiť vaše chute na maškrtenie bez toho, aby nabúrali váš diétny plán.

 

Sladké zemiaky sú palivom pre pomalé trávenie. Tieto oranžovo sfarbené zdroje energie podporujú stabilizovanie hladiny cukru v krvi a sú bohaté na vitamín A, B, C, magnézium, meď a kyselinu pantoténovú.

 

Využite výhody, ktoré ponúkajú a odolajte nutkaniu ich len jednoducho vložiť do mikrovlnnej rúry a omastiť maslom. Vyhnite sa klasickej príprave, ktorá vás prestane baviť. Skúste niektoré z týchto jednoduchých receptov, ktoré môžu byť súčasťou vašich raňajok, obeda či večere.

 

1. Hranolky zo sladkých zemiakov s koriandrom a citrónom

Vymeňte tenké, v kečupe ponorené a obkukané klasické hranolky za ich zdravšiu verziu. Okrem jedinečnej chuti tvorenej zmesou citrónu, olivového oleja a koriandru, ktorá prebudí vaše chuťové poháriky, sú aj výživné.

 

Koriander je zdroj minerálov, ako draslík, vápnik, magnézium, mangán a železo. Olivový olej zas prináša zdravé tuky a citrón pomáha prečistiť a detoxikovať telo.

 Hranolky zo sladkých zemiakov s koriandrom a citrónom recept

 

Čo budeme potrebovať?

• 4 väčšie sladké zemiaky, olúpané a nakrájané na pásiky
• 2 čajové lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
• 1/3 hrnčeka olivového oleja
• 1/3 hrnčeka na jemno nakrájaného koriandru
• 1 malý strúčik cesnaku
• Soľ a peper na dochutenie

 

Ako si pripravíme Hranolky zo sladkých zemiakov s koriandrom a citrónom?

 • Predhrejeme si panvicu.
• V mixéri premiešame polovicu koriandru s cesnakom a túto zmes nalejeme do sáčku s olivovým olejom, do ktorého potom pridáme aj sladké zemiaky. Pretrepeme, až kým nebudú zemiaky celé obalené zmesou.
• Keď sú úplne obalené dáme ich na rozpálenú panvicu. Pečieme 3-4 minúty z každej strany, alebo pokiaľ nie sú hotové podľa našej chuti.
• Vyberieme a môžeme servírovať.

 

2. Polievka zo sladkých zemiakov

V čase chladnejších dní, alebo pokiaľ len máte chuť na niečo výdatné, odporúčame túto polievku zo sladkých zemiakov. Tento recept síce obsahuje výdatnú dávku sacharidov, ale bielkoviny stále nezaostávajú. Môžete ju podávať ako hlavné jedlo alebo prílohu a po dojedení sa budete cítiť spokojne.

 polievka zo sladkých zemiakov recept

 

Čo budeme potrebovať?

• 1 polievková lyžica olivového oleja
• 1 stredná nakrájaná cibuľa
• 1/2 nasekaného strúčiku cesnaku
• 1 hrnček kuracieho vývaru
• 1 olúpaný a nasekaný sladký zemiak
• 4 veľké mrkvy, olúpané a nakrájané
• 1 červená paprika nakrájaná a olúpaná
• 1/2  nasekaného zázvoru
• 1/4 hrnčeku nízkotučného gréckeho jogurtu
• Koriander (môže a nemusí byť)

 

Ako si pripravíme polievku zo sladkých zemiakov?

• Rozohrejeme olej vo väčšom hrnci, následne pridáme cibuľu a cesnak. Varíme 2-3 minúty, až kým nie je cibuľa mäkká.
• Pridáme kurací vývar a 2 hrnčeky vody. Privedieme k varu.
• Pridáme sladký zemiak, mrkvu, červenú papriku a zázvor. Znížime oheň a varíme 15 minút.
• Hrniec dáme preč z ohňa a vložíme do chladničky na 20-30 minút. Pomocou sitka vyberieme kúsky zeleniny a rozmixujeme ich dohladka.
• Vzniknutú kašu pridáme naspäť do polievky a opäť postavíme na oheň. Varíme 15-20 minút.
• Keď už je polievka takmer hotová, pridáme jogurt a dobre premiešame. Podávame ihneď, ako ozdobu môžeme použiť koriadner.

 

3. Hranolky zo sladkých zemiakov so škoricou

Túžite po niečom sladkom? Vyskúšajte sladké zemiaky so škoricou! Toto klasické kombo isto uspokojí vaše chute na sladké maškrtenie. Tento recept je vhodný najmä pre ľudí, ktorí potrebujú ustáliť hladinu cukru v krvi, čo zabezpečí práve škorica.

 Hranolky zo sladkých zemiakov so škoricou

 

Čo budeme potrebovať?

• 1 sladký zemiak nakrájaný na veľmi tenké plátky
• 1/2 čajovej lyžičky hnedého cukru
• 1/2 čajovej lyžičky škorice
• roztopené maslo

 

Ako si pripravíme Hranolky zo sladkých zemiakov so škoricou?

• Predhrejeme si rúru na 190°C
• Postriekame papier na pečenie a položíme naň hranolky v jednej vrstve. Zľahka ich potrieme roztopeným  maslom.
• Pečieme ich 7 minút, kým nezačnú hnednúť, otočíme ich na druhú stranu a pečieme ďalších 7-10 minút.
• Vyberieme ich a poprášime škoricou a hnedým cukrom. Následne ich presypeme do misy a premiešame, aby boli úplne obalené. Voilá! Môžeme podávať.

 

4. Jednoduché palacinky zo sladkých zemiakov

Tento recept je vhodný vtedy, keď hľadáte bezgluténovú a menej tradičnú verziu palaciniek. Toto jedlo je plné zdravých tukov, pomaly tráviacich sa sacharidov a vlákniny. Stačí už len pridať zdroj bielkovín a máte všetko v jednom!

 jednoduché palacinky zo sladkých zemiakov recept

 

Čo budeme potrebovať?

• 1/2  hrnčeka uvarených a popučených sladkých zemiakov
• 2 celé vajcia
• 1 polievková lyžica kokosovej múky
• 1 čajová lyžička škorice
• 1/4  čajovej lyžičky klinčekov
• 1/4  čajovej lyžičky prášku do pečiva
• 2 čajové lyžičky hnedého cukru
• 1 polievková lyžica kokosového oleja
• 2 polievkové lyžice javorového sirupu bez cukru
 

Ako si pripravíme palacinky zo sladkých zemiakov?

• Sladké zemiaky spolu s vajíčkami poriadne premiešame, a následne k nim pridáme Poriadne kokosovú múku, škoricu, klinčeky a hnedý cukor.
• Keď je to všetko poriadne zmiešané, tak si rozohrejeme panvicu a roztopíme na nej kokosový olej.
• Nalejeme toto cesto na panvicu a vytvoríme tak 2 veľké palacinky. Pečieme 3-4 minúty, až kým cesto nezačne na krajoch bublať, otočíme na druhú stranu a pečieme ďalšie 2 – 3minúty.
• Podávame poliate javorovým sirupom alebo medom.

 

5. Cookies s kúskami čokolády

Prepadla vás chuť na cookies? Zvoľte si ich zdravú alternatívu. Tmavá čokoláda vám dá antioxidačný úder, zatiaľ čo pomaly tráviteľné sladké zemiaky vás dobijú energiou.

 Cookies s kúskami čokolády

 

Čo budeme potrebovať?

• 1 malý sladký zemiak, uvarený a popučený
• 2 čajové lyžičky škorice
• 2 polievkové lyžice vanilkového extraktu
• 1/2 čajovej lyžičky soli
• 1/2 hrnčeka nesladených kokosových lupienkov
• 1/4 hrnčeka kúskov tmavej čokolády
• 1/4 hrnčeka nesladených burských orieškov
• 2 vajcia
• 1 kopček čokoládového proteínového prášku
• 1/4  hrnčeka nesladeného mandľového mlieka
• 2 polievkové lyžice kokosového oleja
 

 

Ako si pripravíme Cookies s kúskami čokolády?

• Predhrejeme si rúru na 190°C.
• Potom, čo si rozpučíme sladký zemiak, pridáme k nemu kokosový olej a poriadne rozmiešame. V druhej mise si zmiešame ostatné ingrediencie.
• Zmes primiešame ku sladkému zemiaku a miesime, až kým sa nevyformuje cookie cesto. S čajovou lyžičkou ho nadávkujeme na papier na pečenie a pečieme 10 – 12 minút alebo kým cookies nezhnednú.
• Podávame ihneď. Veď dlho bez týchto cookies ani nevydržíte!

 

6. Muffiny z banánového chleba so sladkými zemiakmi

Toto isto nie je tradičný banánový chlieb, lebo je ozvláštnený sladkými zemiakmi. Dodá vám dostatok vlákniny, a zároveň znižuje množstvo jednoduchých cukrov. Ak máte radi chrumkavejšie muffiny, tak môžete pridať kúsky čokolády alebo vlašských orechov.

 Muffiny z banánového chleba so sladkými zemiakmi

 

Čo budeme potrebovať?

• 1/2 hrnčeka práškového proteínu s banánovou príchuťou
• 1/2 hrnčeka vaječných bielkov
• 1 hrnček nesladeného mandľového mlieka
• 3 polievkové lyžice kokosovej múky
• 1/2 hrnčeka popučeného sladkého zemiaku
• 1/2 hrnčeka popučeného banánu

 

Ako si pripravíme Muffiny z banánového chleba so sladkými zemiakmi?

• Najprv si predhrejeme rúru na 175°C.•
• Formu na muffiny postriekame sprejom na pečenie, aby sa neprilepili.
• V miske si poriadne zmiešame sladký zemiak a banán.
• Potom pridáme zvyšok ingrediencií a pečieme 35-40 minút.

 

7. Opekané sladké zemiaky s parmezánom a rozmarínom

Tieto rozmarínové sladké zemiaky sú samé o sebe výborné a budú fungovať s akýmkoľvek zdrojom bielkovín, ktorý si vyberiete. Rozmarín ponúka rôzne výhody, ako zlepšenie imunitného systému, trávenia a má aj protizápalové účinky.

 Opekané sladké zemiaky s parmezánom a rozmarínom recept

 

Čo budeme potrebovať?

• 2 veľké sladké zemiaky
• 1/4 hrnčeka nakrájaného čerstvého parmezánu
• 1/8 hrnčeka nízkotučného parmezánu
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 1 nasekaný strúčik cesnaku
• Soľ a peper na dochutenie

 

Ako si pripravíme Opekané sladké zemiaky s parmezánom a rozmarínom?

• Predhrejeme si rúru na 200 °C a sladké zemiaky si nakrájame na kocky.
• V sáčku alebo vrecku na zips zmiešame rozmarín, cesnak, parmezán a olivový olej. Potom do tejto zmesi pridáme sladké zemiaky a pretrepeme, až kým nie sú úplne obalené.
• Toto všetko uložíme na plech a pečieme 20 – 25 minút. Pootáčame a pečieme ďalších 20 – 25 minút.
• Vyberieme z rúry a ihneď si na nich môžeme pochutiť.

 

Čo poviete na tieto recepty so sladkými zemiakmi? Skúsite ich? Alebo ako si radi pripravujete sladké zemiaky vy? Podeľte sa s nami v komentároch. V prípade, že sa vám článok páčil a chcete sa oň podeliť, podporte ho zdieľaním.