Prijímajte zdravé tuky, váš mozog sa vám poďakuje

Prijímajte zdravé tuky, váš mozog sa vám poďakuje

Možno sa tomu budete na začiatku čudovať, možno neskôr aj brániť, ale či chcete alebo nechcete, omega-3 mastné kyseliny potrebuje nielen vaše telo a svaly, ale aj váš mozog. Americkí vedci z Eastonského centra pre výskum vo svojom bádaní analyzovali vylúčenie omega-3 mastných kyselín.

Doktor Tan spolu s kolegami počas výskumu u testovaných ľudí analyzovali zloženie krvi, snímky z magnetickej rezonancie ich mozgu, a následné riešenie kognitívnych testov. Prišli na to, že ich vylúčenie z jedálnička môže viesť až k poškodeniu mozgu. Respondenti, ktorých strava obsahovala nízky podiel omega-3 mastných kyslín, mali väčšie problém s riešením príkladov, kombinovanými úlohami i dokonca s abstraktným myslením.

V rovnakej skupine ľudí odhalili znepokojujúce zmeny, a to v štruktúrach mozgu, ktoré môže zapríčiniť zvýšené riziko demencie či dokonca až úmrtie. Ľudia s nižšou hladinou omega-3 mastných kyselín mali nižšiu mozgovú kapacitu, ktorá zodpovedá 2 rokom starnutia mozgu.

Omega-3 mastné kyseliny zdroj avokado

Rozdiel medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami

Medzi odborníkmi na výživu koluje tvrdenie, že ľudia v súčasnosti prijímajú enormné množstvo omega-6 mastných kyselín, na úkor omega-3, ktorých deficit je pre moderného človeka už dokonca aj bežný. Nadbytok omega-6 mastných kyselín môže v organizme spustiť vážne zápaly a nevyčísliteľné škody v organizme. Každý, kto túži po zdravom životnom štýle a dobrej fyzickej kondícii by mal preto dbať na vyvážený príjem oboch zmienených mastných kyselín. 

Čím viac tukov typu omega-6 prijmeme, tým viac tukov typu omega-3 potrebujete, pričom tuky typu omega-6 by mali byť prijímané maximálne v trojnásobnom množstve ako tuky typu omega-3. Avšak, väčšina ľudí konzumuje mastné kyseliny v pomere 20:1 alebo 10:1 v neprospech omega-3, čo vôbec nie je pre telo vhodné.

Dôležité je však podotknúť, že sa oba typy spomínaných tukov vyznačujú prívlastkom „esenciálne“, a teda si ich telo nedokáže samo vytvoriť. Zatiaľ, čo sú omega-6 mastné kyseliny obsiahnuté v rastlinných margarínoch, repkovom a slnečnicovom oleji, podľa niektorých reklamných stratégov sú len prostriedkom ako zbohatnúť.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Kde teda omega-3 mastné kyseliny nájdeme? 

  • Rastlinný tuk: olivy a olivový olej, tekvicový olej, kokosový tuk, ľanové semiačka, rôzne druhy orechov (mandle, vlašské orechy, makadamiové orechy atď.), avokádo, sójové bôby a výhonky, tofu, fazuľa, arašidové oriešky, ovsené a pšeničné klíčky, špenát.
  • Živočíšny tuk: losos, makrela, tuniak, treska, jahňacie a bravčové mäso, niektoré druhy syrov (rokfort, čedar atď.)
Omega-3 mastné kyseliny zdroj orechy

Dodržiavanie zásad zdravej výživy dokáže byť niekedy veľmi obtiažne. No človek, ktorý túži byť zdravý a fit, má všetko vo svojich rukách. Dôležité je uvedomiť si, že telo reaguje na každý podnet zvnútra a okolia, a preto sa vám za dodržiavanie zásad zdravej výživy mnohonásobne odvďačí

Pevne veríme, že bol tento článok pre vás náučný, a preto ho podporíte zdieľaním

Zdroje:

[1] Consumer Health News - Consumer Health News – https://consumer.healthday.com/

[2] CNN - Breaking News, Latest News and Videos – https://edition.cnn.com/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *