Paleo strava: prečo sa podľa nej stravovať a čo jesť?

Paleo strava: prečo sa podľa nej stravovať a čo jesť?

Určite ste mali už tú česť a stretli ste sa s pojmom paleo. Paleo strava sa často mylne radí medzi diéty a je označovaná ako Paleo diéta. Je to zrejme kvôli zlému prekladu názvu „Paleo diet“ z angličtiny (diet znamená strava, a nie diéta). Aj keď nejde o žiadnu redukčnú diétu, ľudia stravujúci sa prirodzene týmto smerom, postupne strácajú nadmerné tukové zásoby. To je spôsobené najmä absenciou potravín, ktoré sú v paleo strave „zakázané“, resp. tento štýl stravovania vychádza z toho, že pračlovek tieto suroviny nepoznal, neboli ešte vyšľachtené v jedlej forme alebo ich nedokázal vyrobiť vtedajšími nástrojmi a dostupnými technológiami.

Okrem estetických efektov úbytku tuku má paleo strava aj priaznivé účinky na zdravie. Je to hlavne preto, že ako aj v iných alternatívnych zdravých štýloch stravovania, nekonzumujete bielu múku, a tiež žiaden cukor – 2 hlavné jedy dnešnej doby. A ak vám niekto tvrdí, že treba jest všetko, tak vám ručím za to, že sa mýli. Alebo si myslíte, že špicaté prsia s ovisnutým bruchom u mužov sú prirodzené?

Zakázané potraviny v paleo strave:

– Obilniny obsahujúce lepok (glutén)

– Cukor a, samozrejme, aj umelé sladidlá

– Rafinované rastlinné oleje

– Margaríny a stužené rastlinné tuky

– Mlieko a mliečne výrobky (okrem kyslých mliečnych výrobkov)

– Strukoviny, sója a arašidy

– Spracované mäsové výrobky, salámy, párky a podobne

– Takmer všetko, čo bolo vyrobené v továrni

Paleo strava čo nejesť

Nasleduje zoznam potravín, ktoré niektorí autori v paleo strave povoľujú, iní zas zakazujú. Je to individuálne na danom človeku, pretože niekomu vyhovujú, niekomu vadia. Zoznam otáznych potravín v šedej zóne:

– Paradajky a paprika

– Zemiaky

Ryža

– Kyslé mliečne výrobky a plnotučné syry

Čo v Paleo strave jesť?

Ak sa práve pýtate, čo máte vôbec jesť, a že skoro všetko už bolo vymenované v zoznamoch vyššie, tak tu je zoznam toho, čo sa v paleo stravovaní konzumuje:

– Veľa, veľa zeleniny (surová, dusená, pečená), ktorá nebola spomenutá vyššie ako zakázaná alebo v šedej zóne, hlavne listová zelenina, koreňová zelenina, ďalej cukety, uhorky a tekvice

– Mäso, ideálne mäso divo žijúcich zvierat (divina a ryby), prípadne dobytok pasúci sa na lúkach a produkty z týchto zvierat – slanina, masť, domáce tlačenky, klobásy

– Vajcia (ideálne domáce)

– Tuky (kokosový tuk, panenský olivový olej, a iné za studena lisované rastlinné oleje, avokádo)

– Orechy a semená

– Sladké zemiaky – batáty

– Ovocie v menšom množstve

Paleo strava čo jesť

Nie je mäso ako mäso

Pozor na veľkochovy, ktoré dodávajú mäso do obchodných reťazcov. Zvieratá sú kŕmené obilím, kŕmnymi múčkami a iným krmivom, ktorého cieľom je, aby zviera čo najskôr pribralo a bolo súce na porážku. Všeobecne platí to, že čo zjedlo zviera, to zjete aj vy v jeho mäse. Preto je dôležité, aký jedálniček malo zviera, a od toho sa odvíja aj kvalita a skutočná nutričná hodnota mäsa. Rovnako to platí aj so zeleninou so záhradky a zeleninou z obchodného reťazca. V paleo strave ide hlavne o kvalitu jedla.

Paleo strava je tak isto, ako aj hocijaký iný stravovací smer zložitejšia na prípravu jedla – väčšinou si ľudia varia a pečú sami doma. Niektorí tvrdia, že je to aj cenovo náročnejšie. Ak sa to ale zráta všetko dokopy a človek vie kde má nakúpiť, tak to nie je o nič drahšie ako bežná strava, kde dá niekto iba za sladkosti cca 10 eur za týždeň.

Paleo strava gymbeam recepty

V ďalších článkoch si priblížime konkrétne druhy potravín a prinesieme zopár receptov. Ak máte skúsenosti s Paleo stravovaním, budeme radi, ak sa s nami o ne podelíte v komentároch.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *