Môžete jesť rovnaké jedlo každý deň?

Môžete jesť rovnaké jedlo každý deň?

Aj vy ste sa už niekedy zamýšľali nad tým, či môžete jesť každý deň to isté? Pri tejto otázke sa vynárajú ďalšie otázniky, no asi najdôležitejšie sú tie, či telo získa dostatok potrebných živín, a či sa to vôbec dá vydržať.

Už v úvode vás chceme ubezpečiť, že ak vám až natoľko chutia kuracie prsia, nemusíte sa ničoho obávať. Striedanie jedál nemusí byť až tak dôležité, ako si možno myslíte. Práve naopak. Striedanie len niekoľkých jedál počas týždňa má aj svoje výhody. Samozrejme vtedy, ak sa jedná o pestrú stravu. Ako to teda je?

Existujú dve skupiny ľudí, tí, ktorí nedokážu opakovane konzumovať určité jedlo, a tí, ktorí „pomaly a potichučky umierajú“ pri každom súste jedla, ktoré sa neplaví po ich diétnej vlne. Pravdou však je, že väčšina ľudí konzumuje najradšej tie jedlá, na ktoré si už zvykli. Preto budú konzumovať skôr rovnaké bielkoviny, sacharidy a tuky, akoby mali skúšať rozmanitú stravu.

Môžeme skutočne jesť rovnaké jedlá?

„Odpoveď je prekvapivá, ale áno. Ja zvyčajne jem asi 75-95% rovnakých jedál dennodenne. Pravidelnosť v stravovacích návykov môže byť zdravá. V prvom rade je to preto, že je ťažké kúpiť, uskladniť a pripraviť každý deň iné jedlo.“, hovorí Brian St. Pierre, R.D. kouč fitnessu a zdravej výživy. „Má to mnoho výhod a benefitov, ak sa rozhodnete pripraviť si svoje obľúbené zdravé jedlo, ktoré si môžete vziať kamkoľvek so sebou a vybudovať si zvyk.“

Jednou takouto výhodou je, že minimalizujete počet rozhodnutí o jedle, ktoré si pripravíte v daný deň. Podľa viacerých štúdií práve úspešní ľudia, ako Steve Jobs, raňajkujú vždy to isté, aby ušetrili čas a nemuseli sa rozhodovať aj v tejto otázke.

„My ľudia máme tendenciu príliš premýšľať o nutričných hodnotách potravín. Pracujem s mnohými klientmi a zistil som, že ak môžu automatizovať niektoré z týchto rozhodnutí, a vybudovať si tak trochu rutinu, oveľa ľahšie si vybudujú zdravé návyky a jednoduchšie im idú aj správne rozhodnutia ohľadom zdravej stravy.“ hovorí St. Pierre.

Má to aj svoje proti

Ako sám tvrdí, pre niektorých ľudí je pravdepodobné, že jedenie rovnakých potravín deň čo deň, u nich spôsobí problémy s trávením a nadúvaním či bolesti hlavy. „Ale to sa týka len malej časti populácie“, hovorí St. Pierre.

Kľúčom k tomu, aby ste sa vyhli nutričným nedostatkom, nie je neustále striedanie jedál, mäsa, ryže a zeleniny, alebo pitie proteínového nápoja trikrát denne, varuje St. Pierre. „Ale keď vyzeráte dobre, cítite sa dobre a všetko funguje tak, ako má, nevidím problém v tom, aby ste si zas dali svoj obľúbený sendvič s morčacím mäsom“

Môžete jesŤ stále rovnaké jedlo? Nutričné hodnoty

V prípade, že by ste chceli minimalizovať počet rozhodnutí ohľadom stravy a udržať si čo najdlhšie minimálne sa meniacu stravovaciu rutinu, St. Pierre radí ako na to:

1. Zaveďte do svojho jedálnička „go-to“ raňajky a obedy

„Klientom všeobecne odporúčam striedať na raňajky, obedy a desiatu 2-3 recepty. Potom môžu svoju večeru variovať a striedať, pretože ľudia majú tendenciu variť rozmanitejšie vo večerných hodinách.“

Môžete jesŤ stále rovnaké jedlo? krabičkujte

2. Obmieňajte svoju prílohu a desiatu

Ak na raňajky radi jedávate vajíčka, stačí ak zmeníte zeleninu, ktorú pridávate do omelety. Napríklad, v jeden deň použite huby a papriku, v ďalší deň paradajky a špenát, a tak ďalej. Čo sa týka nutričných hodnôt, aj maličkosti dokážu urobiť veľké rozdiely.

Poprehadzujte si aj druhy ovocia alebo orechov, ktoré jete na desiatu. Striedajte aj maslá, arašidové s mandľovým alebo kešu. Neurobíte tiež určite zle, ak zjete každý deň jedno jablko. „Ja jem napríklad jablko odrody Gala vždy na obed. Je súčasťou mojej stravovacej rutiny,“hovorí St. Pierre.

3. Buďte kreatívni pri korenení

Ak si pripravujete každý deň na obed mäso, pokojne sa toho držte. Pokojne konzumujte kuracie alebo morčacie prsia, no neupadnite do stereotypu. Monotónnosti sa zbavíte zmenou vašich zdravých tukových zdrojov, olivového oleja a pesta. Popustite uzdu fantázii aj pri korení a smelo skúšajte niečo nové, mäso môže chutiť celkom inak.

Do ktorej skupiny ľudí patríte vy? Obľubujete rozmanitosť alebo sa skôr držíte svojich zvykov? Podeľte sa s nami v komentároch o svoj názor. Ak sa vám článok páčil, podporte ho zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *