Kešu orechy: Potravina nabitá živinami. Aké má účinky na zdravie?

Kešu orechy: Potravina nabitá živinami. Aké má účinky na zdravie?

Kešu oriešky patria bezpochyby medzi tie najobľúbenejšie druhy orechov. Vo svojej jemnej krémovej štruktúre a mierne sladkej chuti totiž nemajú konkurenciu. A ochutnali ste už kešu maslo? To už je doslova nebíčko v papuľke. Najlepšie na tom ale je, že okrem svojej skvelej chuti na vás urobia dojem aj nutričným zložením a zdravotnými benefitmi. Keď ich teda zaradíte do jedálnička, poďakujú sa vám nielen chuťové poháriky, ale aj vaše zdravie. 

V článku sa dočítate o vplyve kešu orechov na tieto oblasti:

Čo sú kešu orechy?

Vedeli ste, že kešu orechy sú medzi svojimi súrodencami celkom unikát? Ide totiž o semená stromu, konkrétne obličkovca západného, ktoré však na rozdiel od ostatných orechov ako jediné nerastú vo vnútri plodu, ale na ňom. Strom je pokrytý plodmi akašu, nazývanými aj kešu jablká, ktoré rastú v zhlukoch a na svojom konci majú semienka v tvare obličky. Tie sa zbierajú, spracovávajú a postupne sa dostávajú až do našich kuchýň ako kešu orechy. Aj samotné plody sú jedlé a používajú sa napríklad na výrobu džúsov alebo džemu. [6,7]

Kešu orechy pochádzajú pôvodne z oblasti Mexika, Peru, Brazílie a Karibiku. Ich pestovanie sa však postupne rozšírilo aj do ďalších častí sveta, a to konkrétne tam, kde je tropická či subtropická klíma. Zaujímavý je aj samotný strom, na ktorom tieto orechy rastú. Môže totiž dorastať až do výšky 10 – 13 metrov a pýši sa širokou a mohutnou korunou. V brazílskom meste Natal je dokonca turistickou atrakciou. Návštevníci sa tam chodia kochať obrovským divo rastúcim stromom s rozlohou až 0,75 ha. [7]

Čo sú kešu orechy?

Ako sa pestujú a spracúvajú kešu orechy?

Zbieranie kešu orechov nie je vôbec jednoduchý proces. Vyžaduje veľa času a mnoho pomocných rúk. Orechy sa totiž zbierajú manuálne a na niekoľko etáp. Keďže dozrievajú postupne, samotný zber môže trvať 40 – 75 dní. Plody, spolu s orechmi, by  mali ideálne opadať samé od seba. Ak sa odtrhnú predčasne, nie sú dostatočne zrelé. Po spadnutí sa orechy oddelia od plodov a následne sa niekoľko dní sušia na slnku. [7]

Nasleduje kontrola vlhkosti, lúpanie orechov, praženie a ďalšie dôležité kroky. Výsledkom komplikovaného procesu spracovania sú surové kešu orechy a tekutina, ktorá sa pôvodne skrývala medzi orechom a jeho škrupinou. Tá je jedovatá, a preto nie je vhodná na konzumáciu. Namiesto toho sa používa v automobilovom priemysle alebo ako súčasť maliarskych farieb. [7] 

Do samotných kešu orechov sa z tejto tekutiny dostáva toxický urushiol. Preto musia byť tepelne spracované ešte predtým, než zamieria do poličiek obchodov. Tepelnou úpravou sa totiž táto látka zničí a orechy potom môžeme pokojne konzumovať. 

Ako sa pestujú kešu orechy?

Aké účinky majú kešu orechy na zdravie?

1. Pomáhajú chrániť kardiovaskulárny systém

Dnešné štúdie nám hovoria, že kešu orechy sa oplatí zaradiť do jedálnička vtedy, keď sa chceme starať o zdravie nášho srdca a ciev. Ukazuje sa napríklad ich priaznivý vplyv na zníženie hladiny LDL (zlého) a zvýšenie HDL (dobrého) cholesterolu v krvi. 

Rovnako sa zdá, že môžu byť užitočné aj pri udržaní optimálnej hladiny krvného tlaku. To vyplynulo napríklad z výskumu, ktorý sledoval 62 účastníkov. U tých, ktorých 20 % denného kalorického príjmu tvorili kešu orechy, došlo k zvýšeniu baroreflexnej citlivosti. Baroreflex je jeden z dôležitých mechanizmov, v ktorom hrá rolu kardiovaskulárny aj nervový systém a telo ho používa na kontrolu krvného tlaku. [8,14]

A prečo sa tieto efekty ukazujú práve u kešu orechov? Sú totiž plné látok, ktoré nejakým spôsobom pôsobia na kardiovaskulárny systém. Kombináciou viacerých takýchto látok vzniká výživný kešu koktejl, za ktorý nám naše srdce určite poďakuje. [5]

  • Napríklad u zdravých tukov, konkrétne mononenasýtených mastných kyselín, je dnes dokázané, že sa podieľajú na udržaní správnej hladiny cholesterolu, ak nimi nahradíme nasýtené tuky. [18]
  • Arginín zase v tele pôsobí tak, že pomáha rozširovať cievy, vďaka čomu sa následne podieľa na znižovaní krvného tlaku. [5,10] 
  • Fytosteroly sú rastlinné látky štruktúrou podobné cholesterolu. Vďaka tomu sa dokážu v čreve viazať na podobné receptory ako cholesterol a zabraňovať tak jeho vstrebávaniu zo stravy. [8]
  • Draslík je minerálna látka, ktorá svojim mechanizmom účinku pôsobí na udržanie normálnej hladiny krvného tlaku. [18] 

Vysoký krvný tlak či zvýšený cholesterol môžu postupne viesť k rozvoju aterosklerózy (kôrnateniu tepien). Keď už raz tento zdravotný problém začne a neriešime ho, môže postupne vyústiť až do mozgovej mŕtvice, infarktu myokardu či ischemickej chorobe srdca, pri ktorom nie je srdcový sval správne dokrvovaný. Preto je ideálne starať sa pomocou výživy o svoje srdce a cievy, pričom kešu orechy môžu byť jedným z dielikov v tejto mozaike. 

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

2. Majú antioxidačné účinky

Jedným z univerzálnych spôsobov, ako sa starať o svoje celkové zdravie, je robiť všetko pre to, aby sme pomáhali telu bojovať s voľnými radikálmi. Tie vznikajú pôsobením oxidačného stresu a postupne môžu prispievať k vzniku rôznych chronických ochorení,  ako je cukrovka 2. typu, ochorenia pľúc, neurologické problémy, a pod. S týmto bojom nám môžu pomôcť antioxidanty, ktoré nájdeme bohato zastúpené práve aj v kešu orechoch. Vďaka nim sa tak u týchto orieškov ukazujú v štúdiách antioxidačné účinky. [4,17]

Ktoré látky v kešu orechoch pôsobia antioxidačne?

Kešu orechy tak nie sú len pochúťkou na posypanie rannej kaše, ale môžeme si ich pokojne povolať ako pomocníkov pri starostlivosti o naše celkové zdravie. 

Antioxidačné účinky kešu orechov

3. Pomáhajú zlepšiť stav kostí

Kešu orechy sa ukazujú byť nápomocné aj v prípade, že dbáme o kvalitu a pevnosť svojich kostí. Za silnými a zdravými kosťami totiž stojí aj výživa bohatá na bielkoviny, určité vitamíny či minerálne látky. Mnohé z týchto látok nájdeme práve aj v kešu orieškoch.

  • Vápnik je dôležitý pre udržanie normálneho stavu kostí. Ide totiž o hlavnú minerálnu látku kostného tkaniva. [16,18]
  • Magnézium je dôležitou stavebnou zložkou kostí a rovnako je potrebný napríklad pre tvorbu energie v kostných bunkach. [1]
  • Fosfor je tiež stavebnou časťou kostného tkaniva. 
  • Bielkoviny sú nevyhnutné nielen pre rast svalov, ale aj zdravie a pevnosť kostí.  
  • Vitamín K hrá úlohu v kostnom metabolizme a mineralizácii kostí. [11]

4. Pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi

Keď sa povie hladina cukru v krvi (glykémia), možno vám hneď napadnú diabetici, čiže ľudia s cukrovkou. Práve ich telo má totiž problém udržiavať optimálne rozmedzie hladiny cukru v krvi a musia si tak pomáhať správnym jedálničkom, pohybom či v pokročilejších problémoch aj liekmi a inzulínom. 

V skutočnosti sa však rozkolísaná glykémia môže bežne objaviť aj u zdravých ľudí. Typicky sa prejavuje výkyvmi energie, náhlou únavou či napríklad opakovanou chuťou na sladké. Aj bežný zdravý človek tak urobí dobre, keď sa bude snažiť udržať svoju hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Vo výžive nám s tým pomáha napríklad vláknina, tuky či bielkoviny, ktoré spomaľujú vstrebávanie cukru do krvi. Tieto živiny nám ponúkajú aj kešu orechy. 

Ak si napríklad doprajeme klasický domáci puding, pravdepodobne nám glykémia po jeho zjedení stúpne celkom rýchlo. Preto sa za chvíľu môže dostaviť chuť na sladké spôsobená opätovným poklesom cukru v krvi. Ak však puding doplníme kešu orieškami, k tomuto rýchlemu poklesu nemusí vôbec dôjsť, vďaka čomu sa môžeme vyhnúť ďalšiemu maškrteniu. Kešu orechy tak môžu byť skvelým pomocníkom pri kontrole apetítu či hladiny energie v priebehu dňa.

Pravidelne vás trápia chute na sladké? Pre viac tipov, ako si s tým poradiť, si prečítajte článok 15 krokov, vďaka ktorým sa zbavíte chutí na sladké.

Objavte naše bestsellery:

5. Pomáhajú s chudnutím

Každodenná hrsť orechov na tanieri nám určite nezaručí chudnutie. Kešu sa však pýšia obsahom vlákniny, zdravých tukov a bielkovín, ktoré sa svojim pôsobením v tele starajú o vyšší a dlhší pocit sýtosti. Vďaka tomu kešu orechy môžu pomôcť zefektívniť chudnutie či udržať si optimálnu telesnú hmotnosť. [17] 

Keď si napríklad nasypeme orechy do raňajkového jogurtu s müsli s ovocím, hlad sa dostaví za dlhšiu dobu, ako keby sme si dali raňajky bez nich. Vďaka tomu tak môžeme za celý deň prijať menšie množstvo kalórií, čo nám pomôže ľahšie dosiahnuť kalorický deficit. A to by malo byť naším cieľom, keďže práve ten je základom úspešného chudnutia. 

Dajte si však pozor na vysokú kalorickú hodnotu kešu orechov. V 100 g sa skrýva až 580 kcal, preto je dôležité kontrolovať porciu, ktorú si denne doprajeme. 

Komplexný prehľad toho, čo je dôležité pre efektívne chudnutie nájdete v článku Jednoduché základy chudnutia: Budete prekvapení, čo je naozaj dôležité. 

6. Zlepšujú zdravie očí

Kešu orechy sú bohaté na množstvo živín, ktoré sú dôležité pre oči a ostrý zrak. Ide o pestrú kombináciu vitamínov, minerálnych látok, bielkovín, zdravých tukov a rôznych biologicky aktívnych látok. Ktoré to sú? 

  • Zinok je najviac zastúpenou minerálnou látkou v sietnici. Rovnako je súčasťou zrakového pigmentu, ktorý hrá rolu v tom, že sme vlastne schopní vidieť. [13]
  • Vitamín E hrá ako antioxidant dôležitú úlohu pri ochrane očí pred voľnými radikálmi. 
  • Luteín a zeaxantín sú karotény s antioxidačnými účinkami. 
  • Omega-3 mastné kyseliny sa vo výskumoch ukazujú byť prospešné napríklad pri problémoch so suchými očami. [2]

Starostlivosť o zrak dnes naberá čím ďalej, tým viac na dôležitosti. Denne totiž svoje oči namáhame niekoľkohodinovým pozeraním do počítačov a mobilov. Kešu orechy môžu byť jednou s užitočných potravín, ktorá nám pomôže starať sa o ich zdravie.   

Ďalšie zdravotné benefity kešu orechov

  • Ukazuje sa, že by mohli pomáhať s trávením. Obsahujú totiž vlákninu, ktorá pomáha s vyprázdňovaním. 
  • Štúdia poukázala aj na ich pozitívny vplyv na osteoartritídu, čiže zápalové ochorenie kĺbov. [3]
  • Môžu prospieť aj našim vlasom a nechtom, a to najmä vďaka obsahu zinku. 
  • Živiny v kešu orechoch prospievajú aj imunitnému systému. Ide napríklad o folát alebo zinok. [18]
Zdravotné benefity kešu orechov

Koľko obsahujú energie a živín?

Kešu orechy sú studnicou prospešných mikroživín aj makroživín. Svojim obsahom sa môžu mierne líšiť, keďže podiel látok sa odvíja aj od klimatických podmienok, skladovania a procesu spracovania. V konečnom dôsledku však ide o prakticky rovnaký obsah látok. 

Priemerný obsah kalórií a makroživín v kešu orechoch

VÝŽIVOVÉ HODNOTY KEŠU ORIEŠKOV
100 g
Energetická hodnota 581 kcal
Bielkoviny18 g
Tuky44 g
– z toho nasýtené MK8
– z toho MUFA24 g
– z toho PUFA7,8
Sacharidy26,7 g
– z toho cukry 6
Vláknina3,3 g
[19]

Aké makroživiny obsahujú kešu orechy?

  • Kešu orechu vynikajú obsahom zdravých tukov. Obsahujú najmä mononenasýtené mastné kyseliny (MUFA), z ktorých prevláda kyselina olejová. Tá je známa hlavne kvôli pozitívnym účinkom na hladinu cholesterolu. [18,19]
  • Obsahujú aj polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA), z ktorých je najviac esenciálnej kyseliny linolovej. 
  • Majú tiež značný podiel bielkovín. Nemajú však optimálne spektrum esenciálnych aminokyselín, a tak ich nemôžeme brať za plnohodnotný zdroj proteínov. 
  • Sú tiež zdrojom vlákniny. Vďaka tomu sú užitočné aj pre náš črevný mikrobióm a trávenie. 

Aké vitamíny obsahujú kešu orechy?

  • Vitamín E je účinný antioxidant, ktorý pomáha telu v boji s antioxidačným stresom. 
  • Vitamín B3 (niacín) je dôležitý pre činnosť nervovej sústavy a psychiky. Rovnako prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania. 
  • Folát je obzvlášť podstatný pre ženy. Podieľa sa totiž na raste zárodočných tkanív počas tehotenstva. Tiež sa zúčasťňuje procesu krvotvorby alebo činnosti imunitného systému. 
  • Vitamín K potrebujeme pre normálnu zrážanlivosť krvi aj zdravé kosti. [18]

Aké minerálne látky obsahujú kešu orechy?

  • Vápnik naše telo využíva na zrážanie krvi, činnosť svalov aj priebeh nervových prenosov.
  • Horčík sa podieľa na elektrolytickej rovnováhe, delení buniek aj činnosti nervovej sústavy. Rovnako môže byť užitočný pri svalových kŕčoch a štúdie dokonca popisujú jeho vplyv aj na znižovanie kŕčov počas menštruácie a predmenštruačného syndrómu (PMS). [9]
  • Fosfor prispieva k funkcii bunkových membrán aj k udržaniu normálneho stavu kostí a zubov. 
  • Draslík naše telo potrebuje k udržaniu normálneho krvného tlaku.
  • Zinok hrá dôležitú rolu v metabolizme živín aj pri udržaní normálnej plodnosti, reprodukcii či hladiny testosterónu v krvi. [18]

Aké bioaktívne látky obsahujú kešu orechy?

  • Fytosteroly pomáhajú znižovať vstrebávanie cholesterolu zo stravy. 
  • Luteín a zeaxantín pomáhajú ako antioxidanty v boji proti oxidačnému stresu. 
  • Fenolické látky sú skupinou biologicky aktívnych látok, u ktorých sú popísané antioxidačné, protizápalové a ďalšie prospešné účinky. 
  • Beta-karotén je antioxidant a zároveň z neho vzniká vitamín A. [7]

V akej forme si môžeme dať kešu?

Keď si chcete vychutnať prirodzenú chuť orechov a zároveň získať čo najviac spomínaných benefitov, sú pre vás tie pravé natural kešu orechy. Pre spestrenie si ich však môžete dopriať aj ochutené či napríklad vo forme masla.

  • Kešu obalené v čokoláde, jogurte či karamele oceníte, keď ste fanúšikmi sladkého. Môžete si ich vychutnať ako sladkú bodku po obede či s nimi spestriť kašu alebo jogurt s müsli. 
  • Naopak, pražené a solené kešu alebo orechy s chilli si získajú milovníkov slaných chutí. Ide tak o skvelý snack napríklad namiesto chipsov. 
  • Kešu maslo tvoria rozmixované kešu orechy, a tak má rovnaké nutričné hodnoty. Ak máte chuť na sladké, môžete siahnuť aj po ochutenom variante
  • Múka z kešu orechov sa vám hodí vtedy, keď hľadáte alternatívy klasickej bielej pšeničnej múky. Neobsahuje lepok, a tak je skvelá pri bezlepkovej diéte. 
V akej forme si môžeme dať kešu orechy?

Kešu orechy a ich bezpečnosť

Ako sme už spomenuli, surové kešu orechy obsahujú jedovatú látku urushiol. Ten je toxický hlave pre kožu a sliznice, a to preto, že spôsobuje kontaktnú dermatitídu, čiže povrchovú zápalovú reakciu na koži. Urushiolu sa však zbavíme tepelným spracovaním kešu orechov. Nemusíte sa ale báť, že by ste ich museli doma pražiť, variť alebo piecť. To za vás už urobil výrobca pri spracovaní ešte predtým, než sa orechy dostali do obchodu.  [12]

Sú kešu orechy alergény?

Kešu orechy patria medzi alergény, rovnako ako ďalšie druhy orechov. V zozname alergénov sa skrývajú pod číslom 8. Podľa dnešných výskumov je alergia na kešu na vzostupe. Preto, ak máte sklon k alergickým reakciám, je možné, že to bude platiť aj v prípade kešu. Vždy je potreba byť pozorný a ak sa alergia prejaví, je vhodné vyhýbať sa tomuto druhu orechov. [15]

Sú kešu vhodné počas tehotenstva a dojčenia?

Kešu orechy si môžu pokojne dopriať aj ženy v tehotenstve. Už dávno neplatí odporúčanie, že v tomto období je nutné vyhýbať sa orechom. Práve naopak, tehotné ženy môžu profitovať z tejto živinami nabitej potraviny. To isté platí aj pre dojčiace mamičky. V týchto obdobiach je však dôležité dávať si obzvlášť pozor na to, aby orechy neboli plesnivé či inak pokazené. 

Sú kešu orechy vhodné v tehotenstve?

Koľko kešu orechov môžeme denne zjesť?

Odporúčanie na konkrétnu dennú dávku kešu by sme hľadali márne. Potravinové odporúčania nám však hovoria, že ideálne by sme si mali denne dopriať zhruba 30 g orechov, čo zodpovedá približne jednej hrsti. Aké druhy orechov zvolíte, je na vás, ale tým najlepším variantom je vždy pestrosť a tým pádom striedanie druhov orechov.

Toto množstvo by sa malo zároveň zmestiť do odorúčaného denného príjmu tuku, ktorý by mal tvoriť 30 % celkového denného energetického príjmu. V prípade kalorického príjmu 2000 kcal ide o 600 kcal, čiže 67 g tuku. 30 g kešu orechov má cca 13 g tuku. Táto porcia tak telu dodá značné množstvo zdravých tukov a zároveň nechá dosť priestoru na to, aby sme mohli prijať tuk aj z iných zdrojov (rýb, mäsa, olejov, mliečnych výrobkov, a pod.).

Ak vás zaujíma, aké ďalšie orechy môžete ešte zaradiť do jedálnička, nevynechajte článok Ktoré orechy sú najvýživnejšie a aké zdravotné benefity majú?

Ako skladovať kešu orechy?

Správne skladovanie orechov je základ, ak chceme predísť ich plesniveniu a kazeniu. Kešu orechy majú navyše vyšší obsah sacharidov ako ostatné druhy, kvôli čomu sú ešte náchylnejšie na pokazenie. Aby vám nesplesniveli ani nezoxidovali, skladujte ich na tmavom a suchom mieste, napríklad v tmavej komore. Ideálne je však uložiť ich v chladničke v sklenenej uzatvorenej nádobe. 

Ak vás zaujíma detailnejšie, ako správne skladovať potraviny, prečítajte si článok Ako správne skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie. 

Kde môžeme použiť kešu orechy?

Kešu orechy nepatria len do rannej kaše alebo jogurtu. Ak ich chcete zaradiť do jedálnička, existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako na to.

  • Ak ste predsa len zástancami klasiky, pridajte ich do obilnej kaše, tvarohu alebo jogurtu. Vyniknú spolu s chutným müsli a čerstvým či lyofilizovaným ovocím 
  • Hodia sa ako prísada do granoly, domáceho müsli či müsli tyčiniek
  • Pridajte ich aj do koláčov, báboviek, muffinov či napríklad banánového chleba
  • Pripravíte z nich aj korpus na tortu alebo zákusok. 
  • Hodia sa aj ako základ sladkých krémov do raw, vegánskych či rôznych nepečených zákuskov
  • Vytvoríte z nich aj skvelé omáčky na cestoviny či mäso. 
  • Môžete nimi posypať aj cestovinový či zeleninový šalát
  • Dá sa z nich pripraviť aj kešu mlieko. Stačí orechy rozmixovať s vodou a vzniknutú zmes precediť.

Kešu orechy môžeme využiť rovnako, ako ďalšie obľúbené orechy, vratané mandlí alebo arašidov. Koniec-koncov, čím viac druhov zakomponujete do jedálnička, tým viac sa vám vaše zdravie poďakuje. 

Kde môžeme použiť kešu orechy?

Čo si z toho vziať?

Možno aj vás si už kešu orechy získali svojou jemnou konzistenciou a príjemnou nasladlou chuťou. Ide o chutný snack, ktorý je zároveň bohatý na prospešné živiny. Vďaka obsahu antioxidantov, vitamínov, minerálnych látok, bielkovín a ďalších živín nám ponúkajú aj početné zdravotné benefity. Prospejú nášmu kardiovaskulárnemu zdraviu, zraku, kostiam a oceníme ich dokonca aj pri chudnutí. Preto neváhajte a skúste si z kešu orechov či lahodného kešu masla pripraviť chutný a zdravý recept. 

Ako sa vám dnešný článok páčil? Naučil vás niečo nové? Ak áno, poteší nás, keď ho budete ďalej zdieľať so svojimi priateľmi a známymi.

Zdroje:

[1] CASTIGLIONI, S. et al. Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions. – https://www.mdpi.com/2072-6643/5/8/3022

[2] DOWNIE, L.E. et al. Omega‐3 and omega‐6 polyunsaturated fatty acids for dry eye disease. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6917524/

[3] FUSCO, R. et al. The Role of Cashew (Anacardium occidentale L.) Nuts on an Experimental Model of Painful Degenerative Joint Disease. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7346149/

[4] CHANDRASEKARA, N. - SHAHIDI, F. Antioxidative potential of cashew phenolics in food and biological model systems as affected by roasting. – https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814611007783

[5] JALALI, M. et al. The effects of cashew nut intake on lipid profile and blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. – https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0965229919320539

[6] MANDHARE, T. Health Benefit of a Handful of Cashew Nuts (Anacardium Occidentale L.) to Prevent Different Disorders Like Diabetes, Heart Disorders, Cancer, Weight Gain, Gallstone, Migraine Headache. – https://www.academia.edu/74056746/Health_Benefit_of_a_Handful_of_Cashew_Nuts_Anacardium_Occidentale_L_to_Prevent_Different_Disorders_Like_Diabetes_Heart_Disorders_Cancer_Weight_Gain_Gallstone_Migraine_Headache

[7] MORTON, J.F. CASHEW NUTS AND CASHEW APPLES. In CABALLERO, B.Ed. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B012227055X001802

[8] MORVARIDZADEH, M. et al. Effect of Cashew Nut on Lipid Profile: A Systematic Review and Meta-Analysis. – https://www.karger.com/Article/FullText/506348

[9] PARAZZINI, F. et al. Magnesium in the gynecological practice: a literature review. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28392498/

[10] PARK, H.-Y. et al. Dietary Arginine and Citrulline Supplements for Cardiovascular Health and Athletic Performance: A Narrative Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10005484/

[11] RODRÍGUEZ-OLLEROS RODRÍGUEZ, C. - DÍAZ CURIEL, M. Vitamin K and Bone Health: A Review on the Effects of Vitamin K Deficiency and Supplementation and the Effect of Non-Vitamin K Antagonist Oral Anticoagulants on Different Bone Parameters. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6955144/

[12] ROSEN, T. - FORDICE, D.B. Cashew nut dermatitis. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8153790/

[13] SANGESTANI, G. et al. The Positive Effects of Zinc Supplements on the Improvement of Primary Dysmenorrhea and Premenstrual Symptoms: A Double-blind, Randomized, Controlled Trial. – https://jmrh.mums.ac.ir/article_4463.html

[14] SCHUTTE, A.E. et al. Modulation of baroreflex sensitivity by walnuts versus cashew nuts in subjects with metabolic syndrome. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16733237/

[15] VALK, J.P.M. VAN DER et al. Systematic review on cashew nut allergy. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24734868/

[16] VANNUCCI, L. et al. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316542/

[17] Cashew Nuts - ScienceDirect. – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780123849472001239

[18] EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6). – https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search

[19] FoodData Central. – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173757/nutrients

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *