Jen Selter o tréningu, dosahovaní cieľov a sebavedomí

Jen Selter o tréningu, dosahovaní cieľov a sebavedomí

Jennifer alebo Jen Selter je americkou fitness modelkou, ktorá si prostredníctvom sociálnych médií získala milióny ľudí. Vďačí za to svojmu vyformovanému pozadiu, ktoré vystavuje takmer na každej fotografii. Slávnou sa stala v roku 2012, keď začala na instagram postovať fotografie svojho zadku a odvtedy, ona, alebo ešte lepšie povedané, jej zadok, získal viac ako 6,8 milióna followerov. Tým sa Jen stala medzinárodnou celebritou.

Ako sa to celé s Jen začalo?

Jen v roku 2012 pracovala na recepcii v posilňovni a vždy obdivovala ľudí, ktorí si prišli zacvičiť bez ohľadu na to, či pršalo alebo svietilo slnko. Tvrdí: „Všímala som si zmeny ich tiel, čo ovplyvnilo aj mňa a začala som túžiť po zmene“. Začala tiež posilňovať a asi po roku sa jej zadok „zaguľatil“ a vypracoval. Preto sa rozhodla s výsledkami, ktoré dosiahla podeliť na instagrame. V krátkom čase sa jej úsilie začalo vyplácať a followeri jej začali pribúdať.

Média boli priam nadšené z jej narastajúceho zadku, a tak sa Jen ukázala v The New York Post, New York Magazine, a neskôr aj Huffington Post, Elle, Vanity Fair a People magazine. Postupom času získala sponzorov a ponuky od značiek oblečenia, ako je Nike, a firiem s výživovými doplnkami.

Keď jej počet fanúšikov narástol na 500 urobila zásadné rozhodnutie a odišla z práce. Asi nejako tušila, že pridávanie „belfies“ (selfie zadku) jej môže priniesť aj nejaké benefity. Dokonca vznikol aj jej vlastný hashtag #seltering, popisujúci spôsob jej pózovania, ktorý najlepšie ukáže zadok.

Nie je všetko tak ružové, ako sa môže zdať

Samozrejme, Jen Selter má aj svojich kritikov, ktorí stále tvrdia, že podstúpila plastickú operáciu a má implantáty, alebo sa im nepáči zvyšok jej tela. Stačí, ak si prečítate to enormné množstvo komentárov o niekoľko sekúnd po tom, čo pridá fotografiu na Instagram.

Podľa Menshealth je Jen novodobým fenoménom, pretože z nej sociálne média vytvorili fitness experta len na základe toho, že vyzerá fit. Jennifer totiž na to nemá vzdelanie, ani žiaden certifikát. No ako sama tvrdí, ani sa o to nesnaží: „Fitness tipy som získala od osobných trénerov a priateľov, ale rada robím veci podľa seba.“

V The New York Post má dokonca fitness stĺpček nazývaný „Kicking Butt“, v ktorom rozdáva rady, motiváciu, fitness nápady a podľa Menshealth často aj neaktuálne poradenstvo. Neaktuálne preto, že jej tipy a vysvetlenia niektorých procesov prebiehajúcich v tele sú už dávno vyvrátené. Aj keď má určite dobré úmysly a ľudí neohrozuje, rozširuje mýty.

Tak či onak, Jen Selter je fitness inšpiráciou pre mnohých a sama sa priznala k tomu, že jej životným poslaním je motivovať a inšpirovať ľudí a nie byť expertkou na fitness. Nikdy netrénovala žiadneho klienta okrem svojej matky. To taktiež neuniklo pozornosti milónu jej followerov. Nebola to len závideniahodná fotografia Jeninnho zadku, ale aj jej o 26 rokov staršia mama Jill, ktorá má telo takmer totožné ako jej dcéra. Údajne za to vďačí tvrdej práci a osobnému tréningu s Jen.

Jen Selter a strava

Jennina strava zahŕňa konzumáciu malých proteínových a sacharidových jedál počas dňa. Jej mantra je:

• menej cukru, viac ovocia

• menej minerálok, viac vody

• menej stresu, viac spánku

• menej slov, viac činov

Jen Selter si rada dopraje tmavú čokoládu počas týždňa, aby obmedzila chute na sladké. V nedeľu si zas rada vychutná zmrzlinu, ako jej „cheat meal“. Užíva predtréningovku Animal pump, čo prehlbuje jej tréningy a nárast svalovej hmoty. Taktiež po tréningu užíva srvátkové proteíny,  čo pomáha regenerácií jej svalov a rýchlej absorpcií proteínu.

Jen je toho názoru, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, a preto na nich nikdy nezabúda. Ráno si vychutná jogurt, ovsenú kašu s ovocím a arašidovým maslom alebo toasty s vaječnými bielkami. Dbá na dostatok vitamínov a vlákniny vo forme ovocia a zeleniny, ktoré naštartujú metabolizmus. Na obed má najradšej Cézar alebo grécky šalát, prípadne pikantného tuniaka so zeleninou.

Každodennú stravu má rozdelenú na 5 častí, pričom posledné jedlo si dopraje najneskôr o siedmej, aby nezaťažila svoj žalúdok na noc. Na večeru si dá cestoviny s grilovaným kuracím mäsom a zeleninou, steak alebo sushi. Ku zdravému jedálničku si táto mladá dáma pridáva aj prechádzky. Kam môže ide pešo a myslí si, že stačia 4 km denne pešej chôdze na to, aby ste si vytvarovali postavu.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Najlepší cvik na zadok

Účinným cvikom na dokonalý zadok je podľa nej ten, pri ktorom sa uložíte na chrbát a nohy dáte vysoko hore do pravého uhla k vášmu telu. Potom striedavo pokladáte jednu nohu za druhou dolu až na zem tak, aby ste sa nedotkli podlahy. Jen tvrdí, že jedine vytrvalosť a tvrdá práca vám zabezpečí vysnívanú postavu.

Interview s Jen Selter 

Aký máte pocit z toho, že ste inšpiráciou pre ženy?

Wow. Ak sa na to pozriem takto, znie to úžasne. Som poctená tým, že som považovaná za inšpiráciu. Rovnako ako každý, aj ja mám zlé dni, ale viem, že môžem inšpirovať ostatných – hoci iba jedna osoba niekde tam vonku ma drží v chode. 

Čo chcete, aby vaši followeri vedeli o dosahovaní dokonalosti?

Jediné, čo chcem, aby ľudia vedeli je to, že neexistuje žiadne „dokonalé telo“. A určite si to nemyslím ani o svojom tele. Rovnako ako každá iná žena, aj ja by som na sebe dokázala zmeniť kopec vecí. Myslím si, že všetci by sme sa mali usilovať o to, aby sme boli tou najlepšou verziou seba samého, z vnútra aj z vonku. Je veľmi veľa vecí na mojom tele, ktoré nemôžem zmeniť. Ale sú aj ďalšie veci, ktoré môžem mať pod kontrolou, a preto sa na nich zameriavam.

Čo chcete, aby si ľudia vzali z vášho účtu na Instagrame?

Chcem, aby všetci vedeli – najmä iné ženy, že to nie je súťaž. Myslím, že pre všetkých z nás je dôležitá sebareflexia, ale aj uznať, že každý je obdarený jedinečnou krásou. Myslím si, že by sme sa mali všetci naučiť žiť s tým, že sme kto sme a prosto sa snažiť byť lepšou verziou seba samého. Okrem toho si myslím, že je dôležité príliš sa nestarať o to, čo si o nás druhí myslia alebo, čo o nás hovoria. Ste fantastický. Robte čokoľvek, čo chcete a buďte odlišný. Každý môže predstierať, že je niekým iným, ale len vy môžete byť naozaj vami.

Čo vás robí takou sebavedomou?

Nebolo to vždy takto, ale ja som sa naučila, že sebadôvera môže prísť len zvnútra. Príliš často – najmä v týchto dňoch, so sociálnymi médiami a kybernetickou šikanou – necháme ostatných a vonkajší svet diktovať nám to, ako máme vidieť sami seba. Snažila som sa naučiť zbaviť sa tohto vonkajšieho hluku a zamerať svoju pozornosť na seba. Cítim sa sebavedomá vtedy, keď viem, že mám pravdu a verím svojim hodnotám a keď mám pocit, že som tvrdo pracovala, aby som bola najlepšia, ako len môžem byť. 

Zvýšilo vám sebavedomie, keď váš počet followerov rapídne stúpol?

Áno aj nie. Na jednej strane bola všetka tá pozornosť veľmi lichotivá. No na druhej, reflektory priťahujú aj ten najhorší druh pozornosti. Zvrhlé alebo nepríjemné komentáre. Nikto z nás nie je dokonalý. Viem, že som ešte ďaleko od dokonalosti, a všetci máme nejaké nedokonalosti. Ak ich však niekto ešte aj verejne vytiahne a pripomína vám ich, nie je to jednoduché. Snažím sa preto sústrediť na pozitívne veci a pomáha mi tiež podpora od mojich fanúšikov.

Ako sa vyrovnávate s negatívnymi komentármi?

Vždy budú existovať negatívne komentáre na sociálnych sieťach, ktoré nemožno ovládať. Najlepšie, čo môžete urobiť je ignorovať ich a nebrať ich osobne.  Pozitívne komentáre majú väčšiu silu ako tie negatívne. Milujem interakciu so svojimi fanúšikmi na Twitteri, Instagrame, Facebooku a snapchate, a nenávisť jednoducho ignorujem.

Údajne trénujete svoju mamu. Ako vám to ide?

Bolo to veľké boom! Trénovať s ňou bola obrovská skúsenosť a vidieť jej pokrok ma naozaj inšpiruje. Má dobrú pracovnú morálku a je to vidieť. Dúfam, že budem vyzerať ako ona, keď budem v jej veku.

Zažili ste počas spoločných tréningov aj prekážky ?

Trénovať s ňou malo svoje výzvy. Jej telo sa správa trochu inak ako to moje a ja si to musím neustále pripomínať. Ale je to tiež zábava. Zvyčajne je šéf ona, ale v posilňovni som to ja!

Čo si myslíte o Jen Selter? Inšpirovala vás? V prípade, že áno, podeľte sa s ostatnými o tento článok alebo ho podporte zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *