6 zdravých potravín, ktorými sa prejedáme zbytočne

6 zdravých potravín, ktorými sa prejedáme zbytočne

Veľmi dobre to poznáte. Niekde ste sa dočítali o tom, že máte konzumovať viac tej či onej potraviny, a vám sa automaticky detoxikuje organizmus, zlepší sa vám pamäť, zrak, čuch a možno dokonca aj hmat. Tak začnete nakupovať a konzumovať množstvo týchto zdravých potravín. No myslite na to, že ľudia majú tendenciu preháňať. Aby ste sa uistili, že jete správne potraviny v správnom množstve, pripravili sme pre vás zoznam zdravých potravín, z ktorých sa najčastejšie prejedáme úplne zbytočne.

1. Avokádo

Aj keď vás na ňom na prvý pohľad nemá čo lákať, veď je zelené, ovalné a na povrchu drsné, vo vnútri obsahuje skvelé látky, ktoré sú prospešné pre srdce, vlasy, pokožku, trávenie, atď. Táto dobrota obsahuje 322 kalórií a 29 g tuku. Ak holdujete avokádu, pokojne jedzte 1/3 stredne veľkého avokáda, čo vám poskytne optimálne množstvo tuku či už na desiatu alebo ako prílohu k hlavnému jedlu. To je presne toľko, koľko potrebuje vaše telo, aby využilo všetky výhody, ktoré prináša toto ovocie.

6 zdravých jedál, ktorými sa prejedáme zbytočne avokádo

2. Kokos

Kokos je ingrediencia vhodná takmer do všetkého. Môžete si ním posypať ovsené vločky, alebo použiť kokosový olej na pokvapkanie panvice pri varení. Je plný živín, vrátane kyseliny laurovej, ktorá pozitívne vplýva na váš metabolizmus, obsahuje draslík a vlákninu. Avšak aj s týmto ovocím treba zaobchádzať opatrne. Či ho už používate na varenie ako olej alebo si spravíte lahodné kokosové smoothie – 2 čajové lyžičky denne sú presne to množstvo, ktoré by ste nemali prekročiť.

6 zdravých jedál, ktorými sa prejedáme zbytočne kokos

3. Chia semienka

Jednoznačne by ste mali konzumovať Chia semienka- obsahujú omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, antioxidantny a bielkoviny. Odporúčame vám jednu polievkovú lyžicu s jogurtom, do smoothie alebo ním môžete posypať svoj lahodný zeleninový šalát. Ako to už býva, všetkého veľa škodí, a príliš veľa Chia semienok zaťažuje tráviaci systém a v prípade, že ste sa chystali na dôležité stretnutie alebo rande, radšej ho zrušte. Mohli by ste byť nemilo prekvapený.

6 zdravých jedál, ktorými sa prejedáme zbytočne chia semienka

4. Banány

Banány sú nasýtené množstvom výživných látok, no buďte opatrný, ak ste typ človeka, ktorý má tendenciu ich opakovane jesť. Príliš veľa banánov môže spôsobiť taktiež problémy tráviaceho traktu, no s opačným efektom ako majú Chia semienka. V extrémnych prípadoch môže dôjsť až k ku toxikácii draslíkom. Zvyčajne sa odporúča zjesť len pár banánov za týždeň.

6 zdravých jedál, ktorými sa prejedáme zbytočne banány

5. Quinoa

Semienka quinoa sú plné vlákniny a bielkovín. Čo sa týka kalorického profilu, je podobný ako u ostatných zŕn, približne 110 kalórií na polovicu šálky. Ľudia majú tendenciu konzumovať zdravé potraviny, no zabúdajú sledovať veľkosť svojich porcií. Používajte Quinoa semienkami striedmo, limitujte sa na polovicu šálky. Tak využijete všetky výhody bez pridaných kalórií.

6 zdravých jedál, ktorými sa prejedáme zbytočne quinoa

6. Smoothies

V závislosti od toho, čo váš ranný kokteil obsahuje, môžu kalórie klesať naozaj jednoducho, a na rozdiel od klasických potravín, vaše telo nezaregistruje, že je po smoothies také plné. Osviežujúce smoothies sú veľmi trendy, jednoducho sa pripravujú a obsahujú množstvo výživných látok. No ako si smoothies pripraviť tak, aby ste neprehnali s kalóriami? Smoothie si pripravte doma. Použite na to jednu kocku ľadu, jeden pohár mlieka alebo alternatívy k mlieku, jeden druh ovocia a ako bonus, mätu, škoricu alebo vanilkový extrakt.

Veríme, že aj vy máte už svoje osvedčené zdravé potraviny, ktoré konzumujete s chuťou. Avšak nezabúdajte na zlaté pravidlo, že všetkého veľa škodí. V tomto zozname 6 potravín sme vám priblížili tie, pri ktorých by ste sa mohli trochu krotiť. Taktiež by sme chceli dodať, že dôležitú úlohu pri správnom množstve týchto potravín zohráva aj vaša telesná hmotnosť.

Podeľte sa s nami v komentároch o tom, ktorá potravina vás z tohto zoznamu prekvapila. Ak sa vám tento článok zdal byť nápomocný, podporte ho zdieľaním a možno pomôže aj vašim známym.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *