6 smoothie chýb, kvôli ktorým naberáte na váhe

6 smoothie chýb, kvôli ktorým naberáte na váhe

Smoothie je osviežujúci, výživný nápoj všetkých možných chutí a farieb. Nejde však o to ako smoothie vyzerá, ale čo všetko vie vášmu telu poskytnúť. Keďže nič nie je také dokonalé, ako sa na prvý pohľad môže zdať, mali by ste sa mať na pozore pred chybami, ktorých sa často dopúšťame pri miešaní týchto životabudičov. Odstráňte tieto chyby čo najskôr, a pripravte si svoje smoothie ešte zdravšie ako zvyčajne. Ak túžite po strate nadbytočných kilogramov, prinášame vám pár rád.

1. Chyba: Váš smoothie recept má nedostatok vlákniny 

Vláknina je ako magická pilulka na chudnutie, za ktorú však nenecháte v lekárni celý majetok. Je v podstate zadarmo, a čo je dôležité, je absolútne bio- bez chemických prípravkov. Nájdete ju vo voľne dostupných zdrojoch a dokáže  vás dokonale zasýtiť na dlhší čas, takže sa počas dňa nebudete zbytočne prejedať.

smoothie chyba: Váš smoothie recept má nedostatok vlákniny

Najdostupnejším zdrojom vlákniny je ovocie, no pri jeho výbere si treba dať pozor a nakombinovať ho do smoothie správne. Najčastejšou zložkou smoothie receptov je banán, no nie je to vďaka množstvu vlákniny, ktorú obsahuje, ale vďaka jeho konzistencii. Vďaka nej je smoothie krémovejšie. Vzhľadom k tomu, že banán obsahuje približne 1,4 gramu vlákniny a vy chcete schudnúť, mali by ste vo svojom smoothie použiť približne 10 gramov vlákniny. Najvhodnejšie sú preto jahody, kel (obsahuje 2-krát viac vlákniny než špenát), avokádo, kivi, hrušky alebo chia semienka.

2. Chyba: Vášmu smoothie chýba proteín

Vaše smoothie môže mať sýtu zelenú farbu, no to však neznamená, že obsahuje bielkoviny, ktoré potrebujete pre udržanie dostatku energie počas celého dňa. Vaše smoothie by mal obsahovať minimálne 10 gramov bielkovín, čo najlepšie dosiahnete pridaním mlieka, sójového mlieka, gréckeho jogurtu, cottage cheesu, mäkkého tofu, fazule, orieškov alebo arašidového či mandľového masla. Ak chodievate do posilňovne a konzumujete výživové doplnky, môžete vaše smoothie ozvláštniť aj proteínovým práškom, prostredníctvom ktorého dodáte svojmu nápoju dostatok bielkovín.

Smoothie s potrebným obsahom bielkovín a proteínu

3. Chyba: Príliš veľa ovocia = príliš veľa cukru

Samozrejme, tento nápoj nemá len dobre chutiť. Ide v ňom najmä o to, že je zdravý, plný vitamínov, vlákniny a bielkovín, získaných zo zeleniny a ovocia. No ani v tomto prípade by ste nič nemali preháňať. Popíjanie studeného a krémového smoothie vyrobeného z rôznych druhov ovocia, nemusí byť pre vaše telo a diétu celkom prospešné.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

Aj keď ovocie obsahuje veľa vlákniny, vitamínov a živín, obsahuje tiež veľa cukru a množstvo kalórií. Ešte predtým, než naplníte svoj mixér ovocím až po okraj, myslite na množstvo kalórií vo vašom smoothie, ktoré môže dosiahnuť hladinu až 500 kcal. Tým, že ovocie obsahuje množstvo cukrov, zasýti vás maximálne na hodinu, a potom vás znova prekvapia bodavé pocity hladu. Ak sa tomuto chcete vyhnúť, mali by ste skombinovať ovocie so zdrojom bielkovín, akými sú mlieko, sójové mlieko, jogurt alebo proteínový prášok.

A ako je to so sladidlami? Pri mixovaní smoothie si možno poviete: „Jedna polievková lyžica medu alebo javorového sirupu mi nemôže uškodiť“. Jedna takáto lyžica sladidla však môže vášmu smoothie pridať až 60 kalórii navyše. Tieto sladidlá sú možno zdravé, bio a raw, to však neznamená, že to so sladkým musíte preháňať. Za prírodné sladidlo môžete považovať už aj ovocie, ktoré obsahuje fruktózu a tá je zdravšia ako akékoľvek sladidlo sveta.

4. Chyba: Pridávate do smoothie potraviny, ktoré sú „zdravé“ 

Vráťme sa na chvíľku ku kalóriám. Nanešťastie, to, že je niečo zdravé, neznamená, že má málo kalórií. Niektoré potraviny, ako napríklad avokádo, ďatle, orechy, plnotučné jogurty, ochutené mlieka, čerstvé šťavy, a dokonca aj ovocie, ako jablká, hrušky, mango, čerešne a banány, obsahujú množstvo kalórií. Práve preto by ste mali použiť vo vašom smoothie len malé množstvo týchto surovín a budete sa tešiť skvelým výsledkom.

s avokádom to netreba preháňať

5. Chyba: Smoothie nahrádza vaše hlavné jedlo

Proteíny a sacharidy sú nevyhnutné po tréningu. Smoothie by ste mali chápať len ako desiatu alebo snack. Smoothies majú tendenciu obsahovať okolo 300 kalórií alebo aj viac, preto si ho do stravy zakombinujte podľa toho, aký je váš denný príjem kalórií. Aby ste sa vyhli príjmaniu stoviek nadbytočných kalórií, jednoduché riešenie je, že si svoj obľúbený smoothie recept rozdelíte na polovicu.

Smoothie nahrádza vaše hlavné jedlo - chyba

6. Chyba: Dnes si pripravíte, zajtra vypijete 

Poslednou chybou, na ktorú by sme chceli upozorniť je, že smoothie by malo byť pripravené vždy až tesne pred tým, než ho skonzumujete. Ak však nestíhate a chcete si napríklad pripraviť smoothie na raňajky, nezabudnite ho umiestniť do chladničky a skonzumovať hneď ráno na druhý deň, alebo maximálne do 24 hodín. Aj keď ovocie, ktoré do smoothie dáte, nemusí byť čerstvo kúpené z obchodu, mali by ste dbať na to, aby ste si pripravili vždy čerstvý nápoj.

Smoothie by malo byť vždy čerstvé

Samozrejme, do vášho smoothie  môžete pridať aj trošku pomletej škorice, ktorá priaznivo vplýva na vašu diétu, a voilà, zdravé smoothie bez zbytočných kalórií a sacharidov je na svete. Tento nápoj vám zaručí každé ráno dobrú náladu a chutný životabudič bez akýchkoľvek výčitiek.

Pevne veríme, že vám tieto rady a tipy pomôžu v príprave skutočne zdravých smoothies. Budeme radi, ak sa o článok podelíte so svojimi známymi a podporíte ho zdieľaním, prípadne ak nám napíšete do komentára, aké chyby ste pri príprave smoothie robili vy.

Zdroj: Healthmag.com

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *