5 dôvodov, prečo musíte jesť mäso

5 dôvodov, prečo musíte jesť mäso

Archeologické vykopávky potvrdili, že človek sa živí mäsom už veľmi dlhé obdobie. Mäso obsahuje širokú paletu živín, vrátane vysokokvalitných bielkovín, vitamíny skupiny B, a to najmä B12, ale aj železo, zinok a selén. Avšak poznáte všetky argumenty, prečo dať mäsu v stravovaní zelenú?

1. Bielkoviny

Určite ste sa už stretli s názorom, že človek je primárne bylinožravec, a mäso pre svoje zdravie a telo nepotrebuje. No ako to už často býva, opak je pravdou. Mäso obsahuje vysokokvalitné bielkoviny a vyrovnaný súbor všetkých aminokyselín nevyhnutných pre zaistenie rastu a funkcie celého organizmu. Obzvlášť sú dôležité pre deti a dospievajúcu mládež, športovcov a tehotné ženy. Rovnako je veľmi vhodný aj pre staršie osoby, najmä po operáciách či rôznych chorobách.

2. Minerály- železo, zinok a selén

Čím je mäso červenšie, tým je zdravšie. Presne tak, tento ľudový výrok je plný pravdy, pretože čím je mäso červenšie, tým viac železa obsahuje. V porovnaní s obsahom železa v zelenine a obilninách, telo vstrebáva a využíva železo jednoduchšie z mäsa. Železo je dôležitou zložkou hemoglobínu, ktorý zaisťuje prostredníctvom krvi prenos kyslíka do všetkých častí tela a orgánov, vrátane mozgu a svalov. Z druhej strany, nedostatok železa v organizme dokáže narobiť pekný neporiadok. Môžete byť unavený, slabo koncentrovaný, a dokonca sa vám zníži odolnosti proti infekciám a infekčným chorobám.

5 dôvodov prečo jesť mäso

Rovnako ako železo, aj zinok patrí k látkam, ktoré sú v mäse bohato zastúpené. Zinok z mäsa je pre človeka taktiež ľahšie vstrebateľný, než zinok v rastlinnej podobe, čím môžeme mäso zaradiť k najdôležitejším zdrojom v celej Európe. Je nevyhnutný pre ľudské telo pri regulácii rastu a reprodukcii, zúčastňuje sa pri hojení rán a zvyšuje imunitu proti infekcii.

Okrem toho je mäso aj zdrojom selénu. Obsah selénu v pôde určuje aj jeho mnžstvo v krmive hospodárskych zvierat, a tým aj v ich mäse. V ľudskom tele fungujú niektoré bielkoviny spoločne so selénom, a sú nám známe pod názvom antioxidanty, ktoré sú dôležité pri tvorbe DNA.

3. Vitamín B12

Nikdy by ste neboli povedali, že kus mäsa dokáže vášmu telu doplniť toľko potrebných živín a minerálov, nie to ešte, aby obsahovalo nejaké vitamíny. Je to tak. Mäso totiž obsahuje vitamíny z radu B, a to najmä B12, ktorý je väčšinou obsiahnutý len v potravinách živočíšneho pôvodu, ako mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajcia a morské plody.

Vitamín B12 sa zúčastňuje tvorby genetického materiálu, teda pri tvorbe DNA, takže má v tele množstvo funkcií, vrátane starostlivosti o správne fungujúci nervový systém. Deficit tohto vitamínu vám môže v tele spôsobiť šarapatu, napríklad nervové poruchy, čo sa väčšinou prejavuje u starších osôb, vzhľadom k jeho zníženej absorbcii a nedostatočnému príjmu.

4. Tuk

Tuk, ktorý obsahuje mäso, je dôležitým zdrojom energie, rôznych vitamínov rozupustných v tuku a esenciálnych mastných kyselín. V živočíšnom tuku sú väčšinou zastúpené nasýtené a mononenasýtené tuky, a rovnako sa dá zistiť množstvo prítomných polynenasýtených tukov, pričom toto množstvo je vyššie najmä v mäse zvierat, ktoré sú chované na pastvinách alebo sú kŕmené špeciálnym krmivom.

5 dôvodov prečo jesť mäso

Vplyvom vhodného spôsobu chovu zvierat, zmenami v krmení a starostlivom odstraňovaní tuku zo zabitých zvierat, sa znížil celkový obsah tuku. K zníženiu tuku v mäse prispievajú aj kuchynské úpravy mäsa bez tuku, ako napríklad grilovanie, dusenie či varenie. Takto upravené mäso (vrátane hydiny zbavenej kože) má nízky obsah nasýteného tuku– mnoho takto upravených častí obsahuje menej než 10 %.

5. Mäso- bezpečná potravina takmer na každý deň

V súčasnosti má väčšina štátov vypracované bezpečnostné postupy, ktoré sa týkajú všetkých aspektov ohľadom výroby mäsa od „vidlíc až po vidličku“. Tieto postupy a nariadenia sú dôležitými typmi pre správny chov, dobré hospodárenie a získavanie bezpečných potravín. Bezpečnostné opatrenia v rámci potravín sa zavádzajú na úrovni národnej, ba dokonca nadnárodnej úrovni, akou je napríklad Európska únia. V tej je prísny zákaz používať pri chove akéhokoľvek hospodárskeho zvieraťa hormóny, ktoré podporujú rast. V Dánsku povoľujú používanie antibiotík len pre lekárske účely, v prípade, že je zviera choré. Ak sú takéto zvieratá liečené prostredníctvom antibiotík, môže byť zabité až keď hladina látok poklesne pod stanovenú kvótu.

5 dôvodov prečo jesť mäso

Zatiaľ čo väčšina výživových smerníc v Eúrpskej únií odporúča mäso zaradiť do svojho každodenného jedálnička, Svetový fond pre výskum rakoviny odporúča obmedziť príjem červeného mäsa, ako je hovädzie, bravčové či jahňacie, na maximum 500 g za týždeň.

Nutričné hodnoty v rôznych druhoch mäsa

nutričné hodnoty hydina

Dúfame, že sme vám priniesli všetky potrebné a dôležité informácie o konzumácii mäsa. Je však už na vás, akú váhu týmto argumentom pridáte, no dôležitosť treba klásť aj na to, aby ste nekonzumovali stále rovnaký typ mäsa. Vhodné je druhy mäsa prestriedať, a raz za čas si dať deň- dva od neho pauzu. Ak sa vám článok páčil, budeme radi, keď ho podporíte zdieľaním.

Zdroj: www.vupp.cz

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *