10 výhod, kvôli ktorým musíte robiť mŕtvy ťah

10 výhod, kvôli ktorým musíte robiť mŕtvy ťah

Mŕtvy ťah je už neodmysliteľnou súčasťou tvrdého tréningu, na ktorú nedá dopustiť ani David Robson, kulturista, osobný tréner a prispievateľ do fitness magazínov. Tvrdí: „Podľa mojich skúseností a výsledkov, ktorých som bol svedkom, správne vykonávaný mŕtvy ťah vybuduje bezkonkurenčnú svalovú hmotu, a zároveň posilní všetky svalové skupiny.“ Mnohí považujú drep za najefektívnejší cvik, pretože prispieva k zvýšeniu sily a nárastu svalovej hmoty ale David Robinson stojí za názorom, že mŕtvy ťah dokáže vypracovať vrchnú a spodnú časť tela tak, ako žiadny iný pohyb.

Mŕtvy ťah sa vykonáva jednoducho –  uchopením tyčky so závažiami a jej dvíhaním s vyrovnanými lakťami, vystretým chrbtom a ohybom v kolenách tak, ako môžete vidieť vo videu:

Má však množstvo benefitov a výhod, o ktorých ste možno ani netušili. Pozrime sa teda spoločne na jeho jedinečné benefity:

1.  Mŕtvy ťah prispieva ku spaľovaniu tukov

Alwyn Cosgrove, osobný tréner a autor mnohých fitness článkov, nedávno napísal o štúdií, v ktorej boli pozorovaní respondenti rozdelení do troch skupín: prvá skupina držala diétu, druhá mala diétu s kardiom a tretia skupina diétu, kardio a silový tréning.

mŕtvy ťah výhody

Skupina, ktorá bola v diéte schudla priemerne 6 kilogramov počas 12 týždňov. Kardio skupina zhodila menej ako 7 kilogramov (tréning mali trikrát do týždňa po dobu 50 minút). Tretia skupina schudla priemerne takmer 10 kilogramov (o 44% a 35% viac ako diétna a kardio skupina). Takže pomocou zdvíhania závažia spálila tretia skupina viac tuku ako držaním diéty  alebo kombináciou kardio tréningu s diétou. Je očividné, že zdvíhaním závažia podporíte spaľovanie tuku efektívnejšie, a navyše si vyrysujete svalstvo.

2. Zlepšuje držanie tela

“Mŕtvy ťah zvyšuje vašu silu a prispieva k stabilite celého tela ”, tvrdí Robson. Taktiež má za cieľ spevniť svaly a zlepšiť celkové držanie tela. Má pozitívny vplyv na chrbát, posilňuje ho a zabezpečuje jeho stabilitu.

Mohli by vás zaujímať tieto produkty:

3. Zapája viacero svalových skupín naraz

Zapája viac svalov, než akýkoľvek iný cvik, vrátane drepu. Vďaka nemu zapojíte všetky hlavné svalové skupiny. Ak by ste mali vykonať len jeden cvik, robte práve mŕtvy ťah. Ten pracuje s vašou spodnou a vrchnou časťou tela, vrátane precvičovania svalov na chrbte.

Mŕtvy ťah a jeho benefity a výhody

4. Zvyšuje silu, ktorú využijete aj mimo posilňovne

Ak vykonávate iné silové cvičenia, ako napríklad bench press, nerobíte nič z toho, čo robíte v reálnom živote. Predpokladáme, že si len tak neľahnete na chrbát a nedvíhate niečo do vzduchu. Mŕtvy ťah naopak buduje svaly, ktoré potrebujete pri vykonávaní čohokoľvek, či už je to premiestňovanie nábytku, sťahovanie alebo nosenie ťažkých nákupných tašiek.

Mŕtvy ťah zvýši silu

5. Je jeden z najbezpečnejších cvikov

Mŕtvy ťah je jedným z najbezpečnejších cvikov, ktoré môžete vykonávať. Samozrejme, aj ten treba vykonávať správnou technikou. V priebehu cviku nie ste ale vystavený riziku zavalenia činkou. Ak sa však dostanete do problémov a nebudete vládať, činku, jednoducho, zhodíte. Aj keď tým spôsobíte hluk, podstatné je, že sebe neublížite.  Práve preto k tomuto cviku nie je potrebný ani sparing partner. Samozrejme, ak máte niekoho, kto vás pri tréningu motivuje k lepším výkonom, pokojne mŕtvy ťah vykonávajte v jeho prítomnosti.

mŕtvy ťah výhody

6. Buduje silu rúk

Mŕtve ťahy sú známe tým, že budujú obrovské množstvo sily, a to aj vo vašom stisku. Je to preto, že vaše prsty sú súčasťou procesu zdvíhania ťažkých váh. Predlaktie musí pracovať neuveriteľne tvrdo, a ak budete postupovať zdvíhaním ťažkej (ale správnej) váhy, vaša sila bude stúpať.

Mŕtvy ťah a jeho benefity a výhody

7. Zvyšuje hladinu hormónov

Nejde však o hormóny, ktoré vás emocionálne vyvedú z miery a budú vami lomcovať hore dole. Tým, že spravíte 8 až 10 opakovaní mŕtveho ťahu, môžete prispieť k zvýšeniu  hladiny testosterónu a taktiež hladiny rastového hormónu produkovaného vo vašom tele. Testosterón zvyšuje rast svalovej hmoty a napomáha pri svalových opravách, zatiaľ čo rastový hormón, ktorý je tvorený v hypofýze, podporuje hojenie tkanív, nárast svalovej hmoty a taktiež spaľovanie tukov.

Deadlift a jeho výhody

8. Je finančne nenáročný

Mnoho cvičení si vyžaduje množstvo predraženého vybavenia, doplnkov, športovej obuvi či oblečenia. No mŕtve ťahy také nie sú. Potrebujete tyč a pár závaží (podľa toho koľko vládzete zdvihnúť). Potom stačí zdvihnúť, položiť a hotovo. Samozrejme, nezabúdajte sa najprv naučiť správnu techniku.

9. Zlepší vašu kondíciu

Verte tomu, alebo nie, ale ak spravíte 10 opakovaní mŕtvych ťahov, zvýši sa vaša kardiovaskulárna kondícia. Nič však netreba preháňať a tak ako aj pri iných cvikoch, by ste mali vykonávať opakovania cvikov iba pokým vládzete.

Mŕtvy ťah zlepší vašu kondíciu

10. Je prevenciou pred zraneniami

Mŕtvy ťah môže zabrániť zraneniam práve tým, že zvyšuje silu vašich svalov okolo kritických šliach a väzov. Podpora kĺbov so silnými svalmi má zásadný význam pri prevencii pred zraneniami, a to najmä pri hamstringoch a v dolnej časti chrbta.

mŕtvy ťah výhody

Ak stále zvažujete či je mŕtvy ťah tým správnym cvikom pre vás, skúste si ho bez náročného a ťažkého závažia. Časom môžete pridávať závažia, s ktorými bude ruka v ruke pribúdať aj vaša sila.

Ak ste nežného pohlavia, istotne viete, že sa nemusíte báť masívnej maskularity, pre ktorú väčšina žien odmieta silové cviky. Vášmu telu tento cvik jednoznačne len prospeje, zdokonalíte si držanie tela a pomôžete aj svojej chrbtici.

Robíte mŕtve ťahy? Podeľte sa o vaše skúsenosti s nami v komentároch. Ak sa vám článok páčil, podporte ho zdieľaním.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *